ÎCCJ desființează hotărârea CSM în cazul procurorului din dosarul Caracal

ÎCCJ desființează hotărârea CSM în cazul procurorului din dosarul Caracal Condamnare / Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizie ÎCCJ. Inspecţia Judiciară a obținut câștig de cauză în fața Consiliul Superior al Magistraturii în cazul procurorului din dosarul Caracal. Astfel, la aproape cinci ani de la ororile produse de Gheorghe Dincă din Caracal, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărăște sancționarea pentru gravă neglijență a procurorului Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, care a așteptat câteva ore până să pătrundă în locuința lui Gheorghe Dincă, unde, în acest timp a fost omorâtă o minoră.

Procurorul din cazul Caracal acuzat de neglijență. Decizia ÎCCJ

Sancțiunea hotărâtă de ÎCCJ pentru procurorul neglijent este reducerea indemnizației cu 25% pe o pe o perioadă de un an, pentru că în noaptea de 25 spre 26 iulie 2019, procurorul ar fi refuzat să procedeze la constatarea infracțiunii flagrante, dând prioritate textului de lege care interzice efectuarea perchezițiilor domicilare în timpul nopții, între orele 20 și 6. Interdicția nu se aplica însă în cazurile în care pericolul este iminent și este nevoie de prevenirea săvârșirii unei infracțiuni.

Conform minutei ÎCCJ recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 17 mai 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii a fost admis.

„Admite recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 17 mai 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară, în dosarul nr. 18/P/2019. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, aplică pârâtului Popescu Cristian Ovidiu sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemniza?iei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de un an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2024.”

Ne puteți urmări și pe Google News

CSM l-a „spălat” inițial pe procurorul din cazul Caracal

Secția pentru procurori a CSM, denumită și „Nufărul” în mediul juridic, pentru modul în care respinge aproape toate petițiile formulate împotriva procurorilor din România, respinsese în mai 2023 acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Cristian Ovidiu Popescu.

„Respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Popescu Cristian Ovidiu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, că neîntemeiată”, se arăta în hotărârea Secției pentru procurori a CSM, conduse la acea vreme de Daniel Horodniceanu, între timp „spălat” și el de colegii din CSM în cazul amenințărilor la adresa unor polițiști.

Acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popescu Cristian Ovidiu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Inspecția Judiciară a considerat că procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6:00. „Lipsa de organizare și de coordonare a activităților (de cercetare penală, n.ed.) a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conținutul apelurilor la 112”, arăta Inspecția Judiciară în octombrie 2019.

Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

În mai 2023, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea definitivă, într-un caz extrem de mediatizat, a inculpatului Gheorghe Dincă, la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni cu privire la dispariţia adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, violate, ucise și apoi arse pentru distrugerea urmelor. Tot în același dosar inculpatul Ştefan Risipiţeanu a primit 12 ani de închisoare, pentru viol.