Veniturile au cumulat 200,0 miliarde lei, respectiv 32,0% din PIB, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 215,8 miliarde lei, au reprezentat 34,5% din PIB, deficitul bugetar înscriindu-se în ţinta de 2,5%.

În timp ce cifrele ca atare nu par îngrijorătoare, altfel stau lucrurile dacă aruncăm o privire asupra detaliilor, scrie într-un raport al ING Bank România.

Creşterea veniturilor bugetare a fost de 3,7%, jumătate din targetul fixat la început de an, de 6,8%, ceea ce arată că ţinta de încasări raportat la PIB a ratată cu mai bine de un procent din PIB, scriu cei de la ING.

De ce a eşuat Guvernul?

Jumătate din acest procent a venit din ratarea ţintei privind atragerea de fonduri UE, iar un sfert din încasările din taxa pe valoarea adăugată. Încasările au fost mai mici cu aproape 10% în decembrie în termeni anuali, din cauza consumului redus la final de an. Mai mult, avansul de 2,6% al încasărilor la nivelul întregului an este cea mai slabă evoluţie anuală după contracţia din 2009.

Scăderea veniturilor raportat la PIB a fost dublată de o scădere similară a cheltuielilor, în special ca urmare a reducerii fondurilor pentru investiţii publice şi pentru atragerea de fonduri UE. În schimb, cheltuielile cu asistenţa socială au fost în target.

"Prioritizarea cheltuielilor sociale în raport cu cele pentru investiţii ar putea avea beneficii politice, dar afectează PIB-ul potenţial al României. De asemenea, amânarea investiţiilor publice ar putea genera deficite publice mai mari", scrie în raport ING.

Te-ar putea interesa și: