Iaşiul îmbracă straie japoneze

Iaşiul îmbracă straie japoneze

La împlinirea a trei ani de activitate, Asociaţia româno-japoneză „Himawari” îi invită pe ieşeni să petreacă această săptămâna în stil japonez.

Suita de activităţi din cadrul „Săptămânii Japoneze” a debutat aseară, cu un festival de dansuri tradiţionale. Tinerele îmbrăcate în kimonouri colorate au întâmpinat oaspeţii în sala de festivităţi a Colegiului Naţional Iaşi, pe care au transformat-o într-o oază de relaxare prin dansul „Pălăriilor roşii”, dansul „Florilor de cireş”, dansul din Tokyo şi o suită de dansuri specifice culturii nipone. Evenimentul a atras zeci de spectatori de toate vârstele  care au putut viziona şi o serie de filme puse la dispoziţie de ambasada Japoniei. Expoziţie de origami

Până duminică, ieşenii au ocazia să viziteze şi o expoziţie de origami cu vânzare şi să servească, alături de voluntarii „Himawari”, un ceai verde la Galeriile de Artă „Moldova Mall”.

Setsuko Sasaki, voluntar J-Cat (Japan Culture Advance Team – n.r), va fi mâine gazda unui workshop de origami cu intrare liberă care se va ţine de la ora 19.00 în „Sage Cafe”, iar participanţii vor fi invitaţi apoi în „Glam Cafe”, unde vor fi proiectate desene animate şi benzi desenate japoneze.

O expoziţie de Ikebana va fi inaugurată mâine după-amiază la Centrul de Studii Europene al Univeristăţii „Alexandru Ioan Cuza”. Akiko Kimura, maestră a Şcolii „Ikenobo” va iniţia cursanţii în tainele artei exotice de aranjare a florilor.

La cursul de ikebana pot participa în jur de 40 de persoane care vor trebui să achite materialul floral din care va fi realizat aranjamentul pe care îl creează. Seara se va încheia la „Sage Cafe”, cu un slideshow despre Japonia.

Ceremonia ceaiului

Seria de acţiuni menite să promoveze cultura niponă continuă joi la Iaşi, în „Sala Paşilor Pierduţi” de la Cuza, cu o expoziţie de obiecte japoneze, cu ritualul ceremoniei de servire a ceaiului, o demonstraţie „Sumi - E”, pictură în cerneală, şi un workshop de „Shodo” - caligrafie japoneză.

Vizitatorii vor putea exersa caligrafia japoneză pe hârtie specială/ziare şi vor avea posibilitatea să cumpere tricouri pe care le pot personaliza. Vineri, la ora 18.30, în cadrul „Săptămânii Japoneze”, membrii clubului „Marubashi” vor face, la Colegiul Naţional, o demonstraţie de aikido, iar doi interpreţi vor cânta melodii japoneze la chitara clasică şi vor avea un scurt moment de poezie haiku.

Festivalul dorinţelor

Asociaţia „Himawari” va transforma, sâmbătă, Grădina Botanică din Copou într-un loc al dorinţelor care devin realitate. Ieşenii sunt aşteptaţi de la ora 12.00 la  Festivalul „Tanabata”, în cadrul căruia va fi un moment în care îşi vor scrie dorinţele pe hârtie colorată, le vor agaţa de crengi de bambus şi le vor arde.

Legenda romanţată „Tanabata”, care îi are ca protagonişti pe doi îndrăgostiţi, spune că aceste dorinţe se împlinesc până la sfârşitul anului.

Participanţii la festival vor avea ocazia să îmbrace costumul tradiţional japonez „yukata”, să înveţe tehnica origami şi să asiste la o reprezentaţie de dansuri japoneze şi la un workhop de mânuire a evantaiului.

„Săptămâna Japoneză este cel mai amplu proiect al nostru de până acum, an de an încercăm să aducem o pată de culoare în oraş. În fiecare vară organizam Festivalul „Tanabata” pe 7 iulie, în Grădina Botanică, acum am pregătit o serie mai amplă de evenimente şi constatăm cu bucurie că acestea au priză la public. Sâmbără ne aşteptăm să avem la Festivalul Tanabata cel mai mare număr de participanţi, în jur de 1.000 de persoane care îşi vor scrie dorinţele pe bileţele şi le vor arde pentru ca acestea să se împlinească”, explică Alexandru Neagu, preşedintele Asociaţiei Româno-Japoneze „Himawari”, din Iaşi.   Neagu mai spune că asociaţia pe care o conduce este frecventată în general de studenţi, care vor să facă ceva pe lângă şcoală, să ia cursuri de limbă japoneză, origami sau ikebana. Asociaţia doreşte ca de anul acesta să organizeze şi un curs de dansuri tradiţionale japoneze.

Ne puteți urmări și pe Google News