Meteorologii arată valori care se situează sub media multianuală şi caracterizează o vreme rece, fiind determinate de o masă de aer de origine polară.
Staţia meteo Miercurea Ciuc a înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o temperatură de minus 11,6 grade Celsius, cea mai scăzută înregistrată în România, în zonele locuite.
Potrivit meteorologului de serviciu Marius Bratu, de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu, şi în celelalte localităţi ale judeţului s-au consemnat valori coborâte de temperatură - minus 10,7 grade la Joseni, minus 9,8 la Topliţa şi minus 8,4 la Odorheiu Secuiesc. La staţia de munte Bucin, minima înregistrată în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost de minus 10,8 grade Celsius, scrie Agerpres.
Meteorologul Marius Bratu a precizat că aceste valori se situează sub media multianuală şi caracterizează o vreme rece, fiind determinate de o masă de aer de origine polară care a pătruns în zonă în cursul zilei de sâmbătă şi în timpul nopţii.
„Este o masă de aer de origine polară, care a pătruns în cursul zilei de ieri (sâmbătă) şi în noaptea care a trecut, acum se cantonează pe văi, pe depresiuni şi cum nu e circulaţie intensă, nu e vânt şi suntem într-un câmp de presiune ridicată, va staţiona. Mai avem şi strat de zăpadă, chiar dacă superficial, ceea ce face ca valorile termice să rămână coborâte”, a arătat meteorologul Marius Bratu.
De asemenea, în unele zone s-a înregistrat brumă şi a apărut şi ceaţa, cu depunere de chiciură.
Aceste temperaturi sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, unde iernile sunt lungi şi geroase. Minima absolută a lunii noiembrie, în Harghita, s-a înregistrat în 27 noiembrie 1993, la Joseni, unde termometrele au arătat minus 28,3 grade Celsius.
Pe de altă parte, duminică, ceața creează probleme în centrul și în vestul țării. Totodată sunt o serie de probleme de trafic în județele Cluj și Buzău. Potrivit comisarului șef Cătălin Bocai de la Centrul Infotrafic al Poliției Române, ceața a redus vizibilitatea sub 200 de metri și izolat chiar și sub 50 de metri pe numeroase artere rutiere din județele Alba, Timiș, Mureș și Sibiu.
„În aceste condiții, le recomandăm șoferilor să sporească atenția la volan, să reducă viteza, să folosească luminile de ceaţă din dotare autovehiculelor şi să mărească distanța de siguranță între vehicule, să evite, de asemenea, manevrele riscante în condiții de vizibilitate, cum ar fi depășirea. În județul Cluj, pe Drumul Național 1, pe raza localității Turda, mai precis în zona kilometrului 444, din cauza cedării suprafeței de rulare traficul se desfășoară pe un fir alternativ iar în județul Buzău, pe Drumul Național 10, traficul se desfășoară cu restricție de 7,5 tone din cauza cedării suprafeței de rulare, scrie Rador.