Dimineţile acestui sfârşit de săptămână vor fi teribil de friguroase. Va mai ninge liniştit în sudul ţării, iar vântul va sufla mai puternic pe litoral şi în zonele montane.
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie (ANMH) au anunţat că vremea în acest sfârşit de săptămână nu va fi la fel de furioasă ca în ultimele zile.
Astăzi va mai fulgui în sudul ţării, iar cerul va fi noros în celelalte regiuni ale ţării. Vântul va sufla slab, cu intensificări trecătoare în Dobrogea şi pe crestele montane.
Temperaturile maxime se vor încadra între -10 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -20 şi -10 grade, mai ridicate în vest, spre -6 grade, dar şi mai coborâte în estul Transilvaniei, spre -25 de grade. Dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă local, în zonele joase.
Nu plecaţi la drum!
Pentru mâine, sunt valabile aceleaşi avertizări meteorologice. Gerul va fi însă mai aspru în zona Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi de -19 şi -20 de grade.
În Capitală, vântul va bate slab şi va mai fulgui şi mâine, când vor fi -8 grade. Vremea nu se va îmbunătăţi nici luni, temperaturile încadrându-se în aceleaşi valori ca în zilele precedente.
Săptămâna viitoare, în Bucureşti va fi foarte frig, cu minime de până la -15 grade Celsius. Ninsori vor mai fi la începutul lunii februarie, de scurtă durată. Vremea se va îmbunătăţi abia în a doua jumătate a lunii viitoare.
Chiar dacă în cursul zilei de ieri cele mai circulate drumuri au fost redeschise, reprezentanţii Poliţiei Rutiere nu vă sfătuiesc să plecaţi la drum lung în cazul în care puteţi evita deplasarea.
Dacă sunteţi nevoiţi să plecaţi, asiguraţi-vă că luaţi în bagaje haine groase, pături, alimente neperisabile şi apă. Cereţi ajutor prin numărul de urgenţă 112 în cazul în care rămâneţi înzăpeziţi.
Gerul care va cuprinde România nu va afecta şi producţia de energie electrică, dă asigurări Dragoş Zachia Zlatea, directorul Hidroelectrica. El spune că, în perioadele de îngheţ, există un regim special de funcţionare a hidrocentralelor.
DRUMURI - PROBLEMĂ
Şoselele au fost degajate
Drumurile spre munte au fost redeschise circulaţiei încă de ieri. Reprezentanţii Infotrafic avertizează că vor semnala din timp ce probleme vor apărea, atât pe autostrăzi, cât şi pe drumurile naţionale. Dacă până ieri au fost restricţii de circulaţie pe Autostrada 1 Bucureşti - Piteşti, traficul s-a reglat complet ieri, şoferii putând circula fără impedimente. Alte şosele pe care conducătorii auto au întâmpinat dificultăţi de circulaţie, în judeţele Buzău, Călăraşi şi Ialomiţa, au fost redeschise tot ieri. Poliţiştii de la Rutieră vă recomandă însă să nu alegeţi rute ocolitoare despre care nu aveţi informaţii privind traficul.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov au făcut apel către conducătorii auto care şi-au abandonat maşinile pe DN4, la limita cu localitatea Frumuşani, judeţul Călăraşi, dar şi pe raza localităţii Afumaţi, să vinsă să-şi mişte autoturismele, pentru ca şoseaua să fie curăţată de zăpadă.
Şi cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) fac un apel către şoferi: să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată).
SFATUL MEDICILOR
Măsuri de protecţie pe ger năprasnic
- Foarte atenţi în aceste zile trebuie să fie bătrânii, pentru că la ei "orice căzătură e sinonimă cu o fractură. Dacă e necesar să iasă, să-şi pună încălţări adecvate pentru astfel de vreme şi să folosească un baston pentru a avea o deplasarea mai sigură pe zăpadă", recomandă ortopedul Dia Ahmed de la Policlinica Titan din Bucureşti.
- Dacă vă deplasaţi în frig purtaţi mai multe straturi de haine. "Cel mult trei. Primul strat să fie din bumbac, iar ultimul, lână şi ceva impermeabil pe deasupra", recomandă medicul internist Aurelia Constantin.
- Purtaţi încălţăminte rezistentă la apă. Cizmele să vină bine, dar să nu fie strâmte.
- Alegeţi mănuşi cu un singur deget.
- Atenţie la hipotermie (scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade C). Se manifestă prin buze şi unghii albastre, paloare, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire, respiraţie grea, spune dermatologul Mihaela Leventer.
- Cardiacii, hipertensivii nu ar trebui să iasă din casă dacă afară sunt sub zero grade.
- Evitaţi alcoolul fiindcă nu mai simţiţi frigul şi riscaţi să ajungeţi să suferiţi de degerături şi hipotermie.
SPORTURI DE IARNĂ
Se schiază excelent
Ninsorile din ultimele zile au făcut ca pârtiile de pe Valea Prahovei să fie numai bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. La Sinaia, doar pârtiile Târle şi Papagal vor fi închise astăzi, din cauza riscului mare de avalanşă.
"Ambele pârtii Kalinderu sunt funcţionale şi oferă condiţii excelente de schi. Pe Kalinderu I funcţionează şi nocturna, iar Fun Park-ul, care a fost închis o perioadă din cauza viscolului, este din nou deschis publicului", a declarat ieri Ion Vasilescu, administratorul domeniului schiabil de la Buşteni.
Turiştii care plănuiau însă să urce pe platoul Bucegi în acest weekend nu vor putea face acest lucru, telecabina fiind oprită până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo.
La Azuga, astăzi va fi dată în folosinţă pârtia Cazacu, după ce a fost reamenejată în urma viscolului şi a ninsorilor mari din ultima perioadă. Şi pârtiile din Maramureş arată foarte bine.
La Cavnic, stratul de zăpadă este de 90 de centrimetri, pe Roata 1 şi 2, pe pârtia Rainer zăpada măsurând 75 de centimetri. În staţiunea Izvoare sunt deschise pârtiile Cora şi Poiana Soarelui.
Citiţi şi:
- TRAFIC: Centura București a fost deschisă traficului
- Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie
- S-au dus troienele, acum vin problemele cu gerul şi îngheţul. Ghid de supravieţuire la -25 de grade Celsius
- Ghid de prim ajutor dacă rămâneți blocați în nămeţi
- Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol