Ianukovici: protestele amenință întreaga Ucraină. Rusia: situația riscă să scape de sub control

Ianukovici: protestele amenință întreaga Ucraină. Rusia: situația riscă să scape de sub control

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a criticat aseară manifestaţiile pro-europene de la Kiev, afirmând că acestea au degenerează în “tulburări masive" şi “ameninţă" Ucraina, în timp ce Rusia s-a oferit să medieze dialogul între putere şi opoziţie, criticând însă unii politicieni europeni pentru susţinerea deschisă arătată protestelor de la Kiev.

Această declaraţie survine după ce mii de manifestanţi au înfruntat din nou luni forţele de ordine din Kiev, unde demonstraţia de protest din ajun a fost urmată de confruntări violente.

“Înţeleg participarea voastră la acţiuni de protest în masă (...), însă atunci când acţiunile paşnice degenerează în tulburări masive şi sunt însoţite de violenţă şi incendieri, acestea ameninţă nu doar pe cetăţenii din Kiev, ci întreaga Ucraină", a susţinut preşedintele Ianukovici într-un mesaj către ucraineni. De la Moscova, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat că situația din Ucraina „scapă de sub control”. „Sunt convins că problemele interne ale oricărui stat, inclusiv Ucraina, ar trebui să fie rezolvate prin dialog în cadru legal şi constituţional, fără amestec din afară”, a subliniat ministrul rus de externe.

În acelaşi timp, Lavrov s-a pronunţat categoric împotriva oricăror discuţii provocatoare cu privire la o eventuală sciziune a Ucrainei. Tot luni, Parchetul General ucrainean a făcut apel la manifestanţi să pună capăt ciocnirilor violente cu forţele de ordine, estimând că este vorba de o “crimă împotriva statului", relatează agenţia franceză de presă. “Trebuie să punem capăt imediat demonstraţiilor care sunt însoţite de violenţă, incendieri şi tulburări violente, care ameninţă securitatea naţională a Ucrainei. Nu este vorba de huliganism. Este o crimă împotriva statului", a declarat într-un comunicat Procurorul General al Ucrainei, Viktor Pşonka, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În pofida apelurilor la calm ale liderilor opoziţiei, mii de manifestanţi au înfruntat din nou, luni, forţele de ordine la Kiev, după o noapte de violenţe, aminteşte France Presse. Ascunşi în spatele baricadelor, unii manifestanţi au aruncat cu pietre şi cockteiluri Molotov asupra poliţiştilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante.

În total, 31 de persoane au fost arestate în cursul tulburărilor, a indicat poliţia din capitală, iar potrivit Departamentului sănătăţii de la Kiev, 103 persoane au cerut asistenţă medicală începând cu duminică, din care 42 au fost spitalizate.

Confruntările, de o violenţă deosebită, nemaiîntâlnită de la începutul mişcării de contestare în urmă cu două luni, s-au declanşat duminică, după o manifestaţie împotriva guvernului la care au participat 200.000 de persoane, în Piaţa Independenţei din Kiev