Gruparea bănăţeană n-a luat licenţa deoarece clubul n-a îndeplinit toate condiţiile impuse. Vinovat de întreaga situație este patronul clubului, care a nesocotit tot timpul și chiar a sfidat prevederile regulamentare, iar după UEFA, și forurile românești au pedepsit Timișoara. Acum, Marian Iancu pozează în victimă!
Fotbalul românesc a fost cutremurat din nou, ieri, de o decizie luată în birouri, care "driblează" rezultatele obţinute pe teren. FC Timişoara, vicecampioana ediţiei recent încheiate, şi "nemuritoarea" Gloria Bistriţa n-au primit licenţa şi, implicit, au fost retrogradate.
În afara celor două cluburi, alte trei formaţii nu şi-au primit licenţa, dar erau oricum retrogradate: Universitatea Craiova, Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni.
S-au pus pe curăţenie după ce i-a speriat UEFA
Decizia de ieri reconfigurează harta reprezentantelor României în cupele europene, marea câştigătoare fiind Gaz Metan Mediaş, care s-a calificat, în premieră, în Liga Europa. Nici sezonul viitor al Ligii I nu va mai fi la fel. Nu contează rezultatele din teren reuşite de jucători, ci priceperea conducătorilor, care au "derby-ul" lor anual cu Comisia de Licenţiere. Forul prezidat de Viorel Duru le-a dat iniţial timişorenilor dreptul de a juca în Liga I. După ce UEFA a anunţat sâmbătă că bănăţenii nu vor fi acceptaţi în Liga Campionilor, Duru a rejudecat cazul şi a adoptat imediat o poziţie opusă. Dacă n-ar fi fost UEFA, acum Timișoara ar fi avut licența!
Cine va fi a 18-a echipă din Liga I la anul?
Din Liga I au fost retrogradate cinci echipe, iar Sportul Studenţesc, formaţie care nici măcar nu şi-a îndeplinit baremul, rămâne în eşalonul de elită, dar va începe sezonul cu o penalizare de două puncte. Nu se ştie sigur nici care va fi a 18-a echipă din Liga I în sezonul viitor. Ce se cunoaşte însă sigur este că din peisajul pestriţ al fotbalului românesc va dispărea scandalagiul-şef Marian Iancu, omul care a "îngropat" FC Timişoara. POZIŢIE
Petrolistul se uită la "capra vecinului", dar este înglodat în datorii
Motivarea Comisiei de Apel în cazul Timişoarei nu face nicio referire la problema "divizării". Sentinţa seacă indică doar culpe financiare: a) încălcarea art. 46(1) din Regulamentul de Licenţiere a Cluburilor, ediţia 2010 - privind lipsa datoriilor financiare restante către cluburile de fotbal; b) încălcarea art. 47(1) din Regulamentul de Licenţiere a Cluburilor, ediţia 2010 - privind lipsa datoriilor financiare restante către angajaţi şi către asigurările sociale/ autorităţile fiscale. Aceleaşi probleme le-au "îngropat" şi pe celelalte formaţii. Marian Iancu a făcut şi după această decizie ceea ce ştie mai bine: circ! "Elefantul" a provocat eliminarea Timişoarei din cupele europene (n.r. - "alb-violeţii" erau calificaţi în turul trei preliminar al Ligii Campionilor), dar şi-a construit apărarea pe faptul că nici alte echipe n-au luat licenţa corect.
"Nu e o decizie şoc, ne aşteptam şi ne-am luat măsuri. Este un abuz, aşteptăm să vedem motivarea Comisiei la decizia luată după apelul făcut de Duru, după care vom merge la Parchet cu plângeri penale împotriva tuturor. O să cerem expertiză asupra asupra dosarelor tuturor, comparativ cu al nostru", a tunat Iancu. Oficialul bănăţean s-a văitat că a fost "lucrat" de Cooperativă, dar uită că Gheorghe Chivorchian, mâna lui dreaptă, este un fost membru marcant al "organizaţiei".
Decizii luate numai împotriva intereselor clubului
Marian Iancu, un „timișorean” născut în cartierul bucureștean Giulești, a intrat în fotbal în 2005, după ce a cumpărat clubul de la Anton Doboş. Iancu a înţeles repede fenomenul şi s-a adaptat perfect, devenind unul dintre cei mai recalcitranţi conducători. Deşi a fost ajutat substanţial şi de autorităţile locale, care sponsorizează clubul a nual cu 2,5 milioane de euro, Iancu a pozat mereu într-un mare investitor, apelând la miş ma şuri pedepsite de UEFA, aşa cum este "divizarea".
Lot de 26 de milioane de €
Numai că, de multe ori, a părut că lucrează împotriva propriilor interese. Echipa a pierdut de multe ori fără luptă partidele cu Dinamo, a dat puncte uriaşe Urziceniului în 2009, când timişorenii au ratat titlul, ruinând visul fanilor, a dat afară antrenori pe val (Uhrin şi Contra) şi a acumulat datorii peste datorii la tehnicieni: Sabău şi colaboratorii lui - 165.000 de euro, Balint - 45. 000 de euro etc. Mulţi jucători importanţi au plecat cu scandal, recuperându-şi drepturile prin comisii: Bucur, McKain, fraţii Karamian... Acum, Iancu a dus clubul în degringoladă, iar jucătorii, care au protestat acum câtva timp postând pe site-ul clubului un comunicat împotriva patronului care refuza să le dea salariile, sunt complet bulversaţi.
Conform site-ului transfermarkt. de, lotul bănăţenilor valorează 26.050.000 de euro. Iancu e dispus să le dea drumul jucătorilor. Deja, patronul stelist Gigi Becali a început să facă împărţeala: "Bourceanu şi Sepsi - la Steaua, Zicu - La Rapid, Goga - la Vaslui".
2,7 milioane de euro este preţul portarului Costel Pantilimon, cel mai bine cotat jucător din lotul echipei FC Timişoara, conform transfermarkt.de FANII ATACĂ
"Iancu e vinovat!"
Suporterii echipei timişorene îl indică pe patronul Marian Iancu drept principalul vinovat pentru neprimirea licenţei.
"Sunt şocat, îl credeam pe Marian Iancu mai deştept, cred că va începe o a doua revoluţie la Timişoara! Iancu nu ar mai trebui să calce în «Republica Banat», iar toţi cei din consiliul local şi judeţean care au susţinut finanţatori gen Zambon şi Iancu să-şi dea demisia în secunda doi", este de părere timişoreanul Dorian Zillich, un simplu fan.
"Poli moare a doua oară, după ce Marian Iancu a încercat să fenteze o decizie a UEFA. Iancu e vinovat, a omorât cea mai iubită echipă din Banat", a spus şi Cosmin Bradu. (Georgeta Petrovici)
REACŢII "Dacă licenţele ar fi acordate pe drept, nu am mai avea campionat!"COSMIN CONTRA, fost antrenor şi jucător al echipei FC Timişoara "Pentru Timişoara este foarte trist ce s-a întâmplat." GHEORGHE HAGI, fost antrenor al echipei FC Timişoara
"Ne-a făcut Cooperativa! Noi nu facem parte din ea. Este un abuz." MARIAN IANCU, patronul echipei FC Timişoara
- Horoba: "Cu un ochi râd, iar cu altul plâng"
- Jackie Ionescu: "Duru nu putea decide de unul singur o asemenea măsură!"
CIRC
Cluburile retrogradate vor şti pe 30 iunie dacă vor juca în "B" sau în "C"
Decizia Comisiei de Licenţiere de ieri este "definitivă şi irevocabilă". În România, "irevocabil" este, totuşi, un termen relativ. Cel mai nou exemplu vine nu mai departe decât din sezonul recent încheiat.
Pandurii a pierdut "irevocabil" la "masa verde" meciul de campionat cu Universitatea Craiova, dar până la urmă s-a jucat, iar gorjenii au câştigat cu 3-1! Dacă decizia ar fi rămas "definitivă", Pandurii ar fi fost demult picată deoarece a mai avut o neprogramare, cu Oţelul Galaţi!
Comitetul Executiv nu poate modifica nimic. Oare?
Multe voci au spus că Timişoara şi Bistriţa ar putea fi salvate în şedinţa de mâine a Comitetului Executiv, atunci când se va stabili harta fotbalului românesc pentru sezonul viitor.
EVZ a vorbit cu un membru marcant al Comitetului Executiv care a explicat de ce timişorenii şi bistriţenii îşi fac iluzii deşarte într- o salvare miraculoasă: "Comitetul Executiv nu poate modifica o decizie a unei comisii autonome, aşa cum este Comisia de Licenţiere, ci poate doar ratifica deciziile acestui for. Nu e îndreptăţit de lege să schimbe ceva în acest sens. Noi n-avem acces la dosarele respective, nu avem experţi în probleme financiare".
În România însă, totul e relativ. Tot mâine se va stabili şi cum se va alege ultima "promovată". Cel mai probabil, va fi aleasă cea de-a treia clasată din Seria a II-a, deoarece, în Seria I, pe locul trei este Săgeata Năvodari, care n-are drept promovare.
Viorel Duru este haotic
Nimeni nu ştie deocamdată dacă Timişoara şi Gloria vor pica în Liga a II-a sau în Liga a III-a. Nici Viorel Duru, şeful comisiei, n-a lămurit complet aceasă si tu aţie: "Cei care n-au primit decizie de Liga I trebuie să depună cerere pentru Liga a II-a până la 6 iunie. Nu trebuie să facă audit financiar şi nu se evaluează datoriile către stat. Dar dacă ai datorii către cluburi, jucători, nu poţi primi licenţa nici pentru Liga a II-a". Decizia pentru Liga a II-a se va lua pe 30 iunie. SCHIMBĂRI
Cine ne reprezintă în Europa
Oţelul Galaţi grupele Ligii Campionilor FC Vaslui turul trei preliminar al Ligii Campionilor Steaua şi Rapid play-off-ul Ligii Europa Dinamo turul trei preliminar Liga Europa Gaz Metan Mediaş turul doi preliminar Liga Europa PRECEDENTE
Comisiile au împărţit mereu dreptatea în Liga I
Sorin Breazu
În fotbalul autohton nu mai contează rezultatele de pe teren. Pentru cluburi, cel mai important "meci" este cel cu Comisia de Licenţiere.
Pandurii Târgu-Jiu a scăpat anul trecut de la retrogradare tot în urma unei decizii de anulare a licenţei. Formaţia Internaţional Curtea de Argeş, care încheiase sezonul pe locul 12, a fost trimisă în al patrulea eşalon valoric, iar gorjenii au continuat în Liga I. Clubul Pandurii avea experienţă cu comisiile, gruparea gorjeană profitând în urma unui caz similar şi la finalul sezonului 2005-2006. Atunci, Sportul Studenţesc a fost retrogradată din pricina unor datorii, deşi se clasase pe un onorabil loc patru. Studenţii au păţit-o şi în 2003, când, datorită unei datorii pe care o aveau la Steaua, au fost trimişi în liga secundă, unde nu a mai ajuns FCM Bacău.
Timişoara, clienta comisiilor
FC Argeş a plătit scump pentru activităţile ilegale ale patronului Cornel Penescu, la finalul sezonului încheiat în 2009. Piteştenii (locul 10) au fost retrogradaţi în urma scandalului de mituire a arbitrilor, iar Gaz Metan s-a salvat de la retrogradare.
În acelaşi an, Timişoara a prins locul doi în ultima etapă, după ce a câştigat, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, procesul în cazul unei depunctări de şase puncte. Atunci, bănăţenii le-au luat locul dinamoviştilor în preliminariile Ligii Campionilor. Timişorenii au primit câştig de cauză şi anul trecut, când au învins cu 3-0 în partida din deplasare, cu Rapid, după ce giuleştenii au folosit doi fotbalişti fără drept de joc.
În 2008, FC Vaslui a prins un loc în Cupa UEFA Intertoto, după ce comisiile i-au oferit victoria la "masa verde" într-un meci cu Oţelul, încheiat cu scorul de 1-1 pe teren. Cele două echipe au făcut rocadă în clasament. "În 2006, Sportul a fost retrogradată din motive similare. Acum s-a întors roata. Mă bucur că a rămas în Liga I." GHEORGHE MULŢESCU, antrenorul Sportului Studenţesc în 2006, dar şi în sezonul trecut al Ligii I, încheiat pe ultimul loc