"Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, şi acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanţe – n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanţelor să fie discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţa că vor pleca, fără scrisoare de intenţie, aşa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie", a afirmat luni Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Boc, fiind prezent la o conferinţă pe tema fondurilor europene, citat de Mediafax.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii CE, altfel acordul riscă să se încheie fără scrisoare de intenţie.

"Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă", a precizat deputatul.

El a menţionat că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19%, impactul ajunge la peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta.

Ialomiţianu a adăugat că reprezentanţii CE şi FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanţe la vizita din luna mai să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situaţia încasărilor nu este bună, iar afirmaţiile premierului nu sunt adevărate.

Instituţiile financiare internaţionale le-au transmis deputaţilor că ţintele bugetare convenite cu guvernul Ponta vor fi depăşite, deficitul ajungând la 3,5%, deşi a fost agreat un nivel de 1,2%.

"Guvernul ne spune altceva. Totuşi, şi premierul şi ministrul de Finanţe au o responsabilitate, ne-au trimis cifre bugetare în baza cărora măsurile de reducere a TVA şi a alte reduceri sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Eu cred că e o răspundere a actualului Guvern să ne spună dacă cifrele sunt reale sau nu, că dacă nu sunt reale, este chiar şi o răspundere penală din partea premierului şi a ministrului de Finanţe", a mai spus Ialomiţianu.