Evenimentul Zilei > Social > Iadul din Austria şi Slovacia
Iadul din Austria şi Slovacia

Iadul din Austria şi Slovacia

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Olt au reţinut astăzi un bărbat şi l-au dat în urmărire generală pe un al doilea, sub acuzaţia de trafic de persoane.

Valentin B., de 38 de ani, originar din comuna Pleşoiu, a reuşit să păcălească nu mai puţin de 40 de persoane pe care le-a exploatat timp de 2-6 luni, la diverse activităţi din în construcţii, însuşindu-şi astfel toţi banii obţinuţi.

Acesta i-a atras prin promisiunea oferirii unui loc de muncă stabil în Slovacia şi Austria în domeniul construcţiilor şi asigurarea gratuită a transportului, hranei zilnice, şi cazării în condiţii decente. Totodată, individul le promisese categoric că se va ocupa şi de întocmirea asigurărilor de viată, sănătate şi pensie privată.

Violenţă şi ameninţări

Toate cele 40 de persoane astfel atrase în planul bărbatului au fost folosiţi practic ca sclavi între august-septembrie 2008, prin violenţe şi ameninţări, pe diverse şantiere din Austria şi Slovacia. Persoanele înşelate proveneau din judeţele Olt, Neamţ, Braşov, Arad, Ilfov, Caraş-Severin, Satu-Mare, Călăraşi, Giurgiu şi municipiul Bucureşti.

La propunerea DIICOT – Biroul Teritorial Olt,  Tribunalul Olt a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele inculpatului deoarece acesta s-a sustras urmăririi penale, ascunzându-se în Italia, urmând să fie solicitată darea în urmărire europeană. Pentru completarea materialului probator, cadrele S.C.C.O. Olt au colaborat cu autorităţile similare din Slovacia prin intermediul Direcţiei de Combatere a Traficului de Persoane, a Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională  şi a ofiţerului de legătură acreditat la Bucureşti. Prejudiciul stabilit de autorităţi – aproape 90.000 de euro.

Promisiuni

Cadrele B.C.C.O. Olt au definitivat cercetările în cel priveşte pe Costinel B., de 40 ani, din municipiul Slatina,  învinuit de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. În cursul anului 2008, prin promisiunea oferirii unui loc de muncă stabil în străinătate în agricultură, asigurarea gratuită a transportului şi a cazării în condiţii decente, acesta a recrutat, transportat şi exploatat prin muncă în Spania nun număr de şase persoane din judeţul Olt pentru o jumătate de an.
 
Deşi munceau în agricultură în condiţii grele câte 10-12 ore/zi, şapte zile pe săptămână, pentru care primeau sume de 45-60 Euro iar cazarea era asigurată la marginea pădurii în adăposturi improvizate (foste grajd-uri, n.a.), fără uşi şi ferestre, neracordate la reţeaua de energie electrică şi de furnizare a apei, fără îndeplinirea celor mai elementare condiţii de întreţinere a igienei personale, Costinel B. şi-a însuşit toate foloasele „colaborării”.

Sclavi trataţi cu mâncare expirată de hypermarket

Astfel, el încasa toţi banii rezultaţi din munca oamenilor – aproape 50.000 de euro,  le asigura o singură masă pe zi constând în produse expirate de la hipermarket-uri. Pentru a fi sigur că îi „are la mână”,  bărbatul le-a reţinut oamenilor documentele şi, prin violenţe şi ameninţări, i-a determinat să muncească pentru el. Victimele au reuşit, după aproximativ 5-6 luni, să fugă şi să se refugieze într-o altă locaţie, însa Costinel B. a reuşit să îi găsească. Drept pedeapsă pentru că îl înfruntaseră, acesta le-a incendiat hainele şi adăpostul provizoriu.

„Ca urmare a administrării probatoriului şi la propunerea organelor de parchet din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Olt, Tribunalul Olt a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile pe numele învinuitului întrucât acesta s-a sustras urmăririi penale. El se ascunde acum în Portugalia, fapt pentru care urmează ca acesta sa fie dat în urmărire europeană”, a afirmat comisarul Claudia Radu din cadrul IPJ Olt.