I-a luat pe nepregătite legea cu „adeverința de non-violator”!
- Ioan Bujor
- 8 septembrie 2019, 06:46
Pe 30 iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.
Conform acesteia, cei ce lucrează cu copii sau cu persoane vulnerabile trebuie să obțină un Certificat de integritate comportamentală care să ateste lipsa unor antecedente de acest fel. Dar șefii din Educație nu știu de când sunt acestea necesare.
În ultimele zile ale săptămânii trecute s-a înregistrat o creștere a solicitărilor acestor certificate și Poliția Capitalei a anunțat că se va lucra, pentru aceste acte, și sâmbătă și duminică. Ieri, la Secția 2 de Poliție, la ora 15.00, erau 3 persoane care cereau certificatele de integritate. Citiseră în presă.
Polițistul le-a trimis acasă spunându-le că pot veni și în altă zi, dacă nu sunt profesori sau învățători care încep luni școala.
Erau obligatorii pentru cei din învățământ aceste certificate, ținând seama că azi încep școlile? Surse din Ministerul Educației Naționale ne-au declarat că nu a existat nici un fel de cerință elaborată de minister vizavi de aceste certificate.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Maria Manea, ne-a declarat că la nivelul Capitalei s-a decis că astfel de certificate sunt necesare acum numai profesorilor debutanți, cei care intră în învățământ.
În cazul în care aceștia nu au certificatul la începerea anului școlar, conducerea unității de învățământ este cea care hotărăște fie ca debutantul să nu semneze acel contract, fie ca acesta să primească un alt termen petru a obține actul respectiv. Altfel spus, nu prea știe nimeni nimic, deși legea se aplică de la sfârșitul lunii iunie.
În Legea 118/2019 se spune că este pe cale să se înființeze, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Registrul autorilor de fapte cu caracter sexual.
La articolul 18, alineatul 1 al Legii se specifică: „Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială (...) a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”.
Certificatul de integritate comportamentală este valabil șase luni de la emitere.