"Vedem lumina de la capătul tunelului: primele vaccinuri vor fi disponibile din ianuarie și sunt punctul de cotitură pe care îl așteptam", a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, care a ilustrat miercuri la Senat noile măsuri pentru a face față crizei de COVID-19.
Distribuirea vaccinului împotriva coronavirusului "va fi centralizată", iar vaccinul "va fi gratuit pentru toți italienii", dar, cel puțin deocamdată, nu este obligatoriu. "În prezent, intenția Guvernului nu este de a introduce obligația de vaccinare împotriva coronavirusului". "Vaccinurile vor fi disponibile din ianuarie și țara trebuie să aibă serviciul de sănătate pregătit", a mai afirmat ministrul.
Distribuirea va avea loc cu implicarea forțelor armate. Pentru vaccinurile care necesită un lanț frigorific standard, vor exista un depozit național de stocare dar și teritoriale; vaccinurile cu lanț frigorific extrem vor fi livrate de companii la 300 de puncte de vaccinare. Ambalarea vaccinurilor multidoză necesită un anumit număr de seringi și de diluant, iar comisarul special va asigura materialul necesar.
Campania de vaccinare, conform previziunilor, va fi între primăvara și vara viitoare, a precizat ministrul: până acum au fost indicate două date de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer și 12 ianuarie pentru vaccinul Moderna; "de la aceste companii vom avea 8 milioane de doze (Pfizer) și 1,3 milioane de doze (Moderna)".
Speranza a subliniat, apoi, că negocierile pentru achiziționarea de vaccinuri cu companiile farmaceutice individuale au loc la nivel european. Până în prezent, Italia a optat pentru 202 milioane de doze, ceea ce ar reprezenta o cantitate suficientă pentru vaccinarea întregii populații, a explicat Speranza. Însă, probabil vor fi necesare două doze pentru fiecare persoană și, de aceea, " alegerea a fost efectuată cu cea mai mare precauție", a argumentat ministrul. "Am semnat toate contractele pe care UE le-a formalizat, nu vrem să riscăm să nu putem dispune de un vaccin".
"Nu statele individuale negociază cu companiile farmaceutice, ci Comisia UE negociază pentru toate statele europene. Negocierile începute s-au concentrat asupra unui grup de companii cu vaccinuri cu diferite tehnologii, care vor fi distribuite statelor în funcție de populații, cu mai multe doze în al doilea și al treilea trimestru al anului 2021". Dacă toate procesele de autorizare ar avea succes, Italia ar putea conta pe: 40,38 de milioane de doze de la AstraZeneca, 26,92 de milioane de la Johnsson, 20 de milioane de la Sanofi, 26 de milioane de la BioNTech, 10,768 de milioane de la Moderna.
În faza inițială vor exista vaccinări centralizate în spitale sau cu unități mobile. Se estimează că sunt necesare aproximativ 20.000 de oameni pentru implementarea campaniei. Se va recurge la profesioniști existenți în țară, dar și la publicarea unei "invitații" de a participa la campania de vaccinare, precum și la semnarea acordurilor cu Ministerul Cercetării pentru contacte cu școlile de specializare medicală. "Pentru aceasta îi mulțumesc ministrului Manfredi. Mii de înscriși la școli de specializare vor participa la campania de vaccinare", a spus Speranza.
În ceea ce privește măsurile de reducere a infecției în timpul sărbătorilor de Crăciun, ministrul a reiterat: "Trebuie să descurajăm călătoriile între regiuni pe 25, 26 și 1 ianuarie și, de asemenea, să limităm călătoriile între municipalități. Trebuie să abordăm sărbătorile cu maximă seriozitate, dacă nu dorim noi închideri în ianuarie. Pentru sărbători, restricțiile prevăzute vor trebui consolidate și în cadrul unei coordonări europene. Contactul dintre oameni trebuie limitat cât mai mult posibil".