Producătorul chinez de tehnologie Huawei se află în mijlocul unui impas major, după ce produsele comercializate pe o piață cheie din Europa au fost puse sub semnul întrebării.
Compania de telecomunicații Orange, care s-a folosit de dispozitivele Huawei pentru a rula cel mai nou tip de conexiune de date, 5G, a anunțat că va revizui lotul de echipamente Huawei achiziționate.
Același anuț l-a transmis și compania germană Deutsche Telekom.
Compania chinezească se confruntă cu restricții în SUA și în alte țări, unde autoritățile au atras atenția asupra riscurilor legate de securitate la acre se expun cei care folosesc dispozitivele Huawei.
Directoarea financiară a gigantului chinez Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, iar Statele Unite au cerut extrădarea ei.
În aprilie, cotidianul Wall Street Journal a informat că justiţia americană a deschis o anchetă pentru a stabili dacă Meng Wanzhou a încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului.
Autorităţile americane ar suspecta că Huawei a exportat cel puţin din 2016 produse de origine americană spre Iran şi alte ţări vizate de sancţiuni americane, încălcând legile Statelor Unite. Guvernul federal american a solicitat oficial la începutul anului ca operatorii săi de telecomunicaţii să nu recurgă la echipamente din China.
Mai mulţi membri ai Congresului american consideră Huawei "o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite", invocând raporturi ale companiei "cu Partidul Comunist Chinez, precum şi cu serviciile de securitate şi de informaţii din China".
Meng Wanzhou este fiica lui Ren Zhengfei, fondatorul companiei Huawei în 1987 şi fost ofiţer al Armatei Populare de Eliberare.