Compania Huawei creează fabrici secrete pentru a construi microcipuri, evitând astfel sancțiunile impuse de SUA.
Huawei, fabrici secrete. Dacă punem împreună gigantul chinez, care este de mult timp în vizorul Statelor Unite, și semiconductorii, rezultatul este o constelație de fabrici secrete pentru producția de microcipuri, răspândite în toată China, scrie La Stampa.
Este ceea ce ar pune pe picioare Huawei, conform celor relatate de „Bloomberg”. Obiectiv: a se sustrage sancțiunilor Washingtonului.
Sancțiunile pentru Huawei, inițiate de Trump, înăsprite de Biden
Gigantul de la Shenzhen este afectat de câțiva ani de fatwa emisă de Donald Trump, odată cu includerea sa pe lista neagră comercială a Casei Albe. Măsuri confirmate și, dimpotrivă, înăsprite de Joe Biden.
După ce a luptat pentru supraviețuirea sa, așa cum a recunoscut anul trecut patronul și fondatorul Ren Zhengfei într-o scrisoare către angajați, Huawei încearcă acum să se relanseze în cel mai strategic sector dintre toate, cel al cipurilor.
Se discuta deja de ceva vreme despre posibilitatea ca societatea chineză să se cufunde din nou în sector, dar potrivit „Bloomberg”, de fapt primește deja aproximativ 30 de miliarde de dolari finanțare de la stat pentru a reuși în afacere.
Fabrici construite sub numele altor companii
Huawei ar fi construit deja două fabrici și ar construi încă trei. Care e siretlicul? Potrivit Semiconductor Industry Association, un grup de lobby care reprezintă compania din sectorul SUA, Huawei ar construi fabricile sub numele altor companii, pentru a evita restricțiile.
Avertismentul ar servi, așadar, pentru examinări suplimentare înainte de a coopera cu entitățile chineze, strângând plasa deja țesută de Casa Albă.
Dacă fabricile funcționează fără eticheta Huawei, așa cum susține grupul de lobby care reprezintă și gigantul sud-coreean Samsung și gigantul taiwanez TSMC, ar putea fi dificil pentru furnizori să știe cu cine au de-a face, permițând astfel tehnologiei avansate să ajungă la compania aflată în fruntea listei negre.
Mulți giganți americani și-au arătat până acum interesul pentru menținerea legăturilor comerciale fluide cu China. Administratorii delegați de la Intel și Qualcomm, două nume mari din sector, au fost recent la Beijing.
Semiconductorii, punctul slab al strategiei lui Xi Jinping
Dar ar exista temeri pentru apariția unui adevărat campion național chinez al semiconductorilor, până acum punctul slab al marelui plan de avansare tehnologică al lui Xi Jinping, care urmărește o autosuficiență complicată.
Un obiectiv aproape himeric, nu doar pentru Beijing, ci pentru oricine, într-un sector atât de complex și descentralizat precum producția de semiconductori.
Deja în iulie, Huawei și-a exprimat intenția de a relua producția de cipuri mobile de ultimă generație în colaborare cu Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), principalul actor chinez din sector.
Huwei, ajutor de la guvernul comunist chinez
Obiectivul ar fi să pună în producție în masă chipsetul său mobil 5G, proiectat intern în lunile următoare. Dacă într-adevăr Huawei ar avea deja propriile fabrici, ar fi un element important de luat în considerare, într-o cursă în care Guvernul chinez pune pe masă stimulente și subvenții ca nimeni altul.
Cele 30 de miliarde de dolari citate de Semiconductor Industry Association și pe care Huawei le-ar fi primit, ar fi aproape egale cu stimulentele de producție prevăzute de Chips and Science Act, adoptat anul trecut de Washington.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR, Articol: Lorenzo Lamperti)