Ieri, liderii PDL şi PNL nu s-au înţeles asupra funcţiei de prim-ministru, dar discuţiile vor continua.
Liberalii le-au cerut democrat-liberalilor, ieri, în negocierile de la sediul PNL, funcţia de prim-ministru, în schimbul susţinerii lui Traian Băsescu drept candidat comun al celor două partide la prezidenţialele din 2009, au afirmat surse din cele două partide. Democrat-liberalii au respins această propunere, afirmând că ei trebuie să dea premierul şi că nu este momentul să se discute despre alegerile prezidenţiale.
Liderul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a întrebat dacă un eventual guvern PNL-PDL va continua sau nu să existe şi după alegerile prezidenţiale din 2009, iar liderul PDL Emil Boc a dat asigurări că un posibil guvern ar fi pe patru ani. PDL le-a oferit liberalilor şefia Camerei Deputaţilor, postul de vicepremier şi o împărţire a ministerelor direct proporţională cu numărul de parlamentari. Liberalii şi-au exprimat dezacordul şi cu privire la propunerea PDL de a trece la un parlament unicameral. Întâlnire de imagine De altfel, chiar premierul Tăriceanu a recunoscut, după întâlnire, că negocierile cu democrat-liberalii „nu au mers foarte lin“ şi că un punct de divergenţă a fost funcţia de premier. Chiar dacă a enumerat numeroase puncte comune, preşedintele PDL Emil Boc a admis şi el că „a rămas un singur punct unde nu am putut cădea de acord: este vorba de primul-ministru“.
După întâlnirea de ieri, negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare vor continua astăzi, când sunt programate încă trei runde: PNL-PSD, PSD-PDL şi, din nou, PNL-PDL.
PDL, cu faţa spre PSD Pentru o întâlnire cu PSD, liderii PDL nu mai aşteptau decât „un semnal de la Boc“ care să le spună unde şi când, arătându-se sceptici faţă de un acord cu liberalii. Din punctul de vedere al democrat-liberalilor, PNL nu a venit cu nicio ofertă realistă, promisiunea de sprijin pentru Băsescu la prezidenţiale contra funcţiei de premier fiind „total nerezonabilă“. De altfel, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a reacţionat imediat la discuţiile PDL-PNL, afirmând că, în acest moment, există doar un joc de tatonare şi că întâlnirile de mâine „vor fi decisive“ pentru formarea majorităţii parlamentare.
HREBENCIUC
„Bătusem palma acum doi ani cu PNL“ În timp ce negocierile dintre partide sunt în desfăşurare, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat la Antena 3 că, în urmă cu doi ani, PNL a acceptat să susţină PSD dacă acesta va câştiga alegerile. Potrivit lui Hrebenciuc, acel „gentleman agreement“, cum l-a numit, consta în acceptarea de către PNL ca PSD să pună premier şi să facă guvern, dar fără a primi ministere. Liderul PSD susţine că înţelegerea a căzut în ultimele zile, după alegeri, din cauza „unor jocuri“ ale unor lideri PNL, care au insistat să pună ei premier, lucru inacceptabil pentru PSD-işti. El a mai spus că scorul bun al PNL se datorează PSD, care a acceptat o variantă de uninominal ce îi avantaja şi pe liberali.