Hoţul strigă "HOŢUL!". Abramburica şi-a "asortat" directorii de şcoală cu partidul, dar dă vina pe PDL

Hoţul strigă "HOŢUL!". Abramburica şi-a "asortat" directorii de şcoală cu partidul, dar dă vina pe PDL

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu recunoaşte schimbările abuzive ale câtorva sute de directori şi inspectori şcolari pe care ea însăşi le-a comandat. Aflată, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, Andronescu s-a apărat spunând că astfel de practici au fost specifice fostului regim,

"Personal nu am schimbat pe nimeni de când am preluat mandatul şi până acum. Dar cum este posibil să uitaţi că atunci când aţi preluat guvernarea, într-o noapte, aţi schimbat toţi directorii, toţi inspectorii generali", a contracarat ministrul la dezbaterea moţiunii simple pe Educaţie din plenul Camerei Deputaţilor. Acolo unde s-au schimbat într-adevăr conducerile şcolilor, a continuat Ecaterina Andronescu, de vină au fost rezultatele slabe înregistrate în ultimii ani la Bacalaureat sau oamenii au împlinit, pur şi simplu, vârsta pensionării. "Noi am transmis acum inspectoratelor o recomandare să nu schimbe decât directorii ale căror perfomanţe sunt necorespunzătoare. Sunt licee în care doi ani la rând niciun elev n-a promovat bacalaureatul, cred că este şi vina directorului de şcoală. Şi cred că inspectoratul care a schimbat astfel de directori a procedat foarte corect. Cred că au mai fost schimbaţi directorii care şi-au dat demisia sau care au împlinit vârsta de pensionare şi au trecut la pensie", a explicat ministrul. În finalul pledoariei, Andronescu a încercat să câştige compasiunea adversarilor politici, invitându-i să-i susţină cauza. "Am venit public cu o propunere şi poate ne sprijiniţi să o aducem ca o modificare în lege, pentru a încheia odată şi odată politizarea şcolilor. Cred că directorul şcolii trebuie ales de consiliul profesoral, aşa cum rectorii universităţilor sunt aleşi de senatele sau de comunităţile academice respective. Faptul că în lege aţi prevăzut altceva este o dovadă că nu aţi avut nicio clipă intenţia de a depolitiza şcoala. Vreau să facem acest lucru şi cred că este o şansă de a creşte performanţa în şcoală', a spus ministrul Educaţiei.

Fotoliile de director, numai pentru prietenii Abramburicăi Evenimentul Zilei a prezentat în urmă cu câteva săptămâni cazul a peste 400 de directori şcolari care au rămas fără serviciu pe nepusă masă, iar în locul lor au fost numiţi oameni cu simpatii favorabile noului Guvern. În Capitală, din 420 de directori de şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică, au fost schimbaţi 180, după cum spune inspectorul şcolar Constantin Trăistaru. În Alba, au fost schimbaţi 100, adică jumătate dintre directori, iar în Timiş şi-au pierdut fotoliile toţi directorii şcolilor de top. Societatea Timişoara trage un semnal de alarmă. "E adevărat că s-au făcut astfel de schimbări cu fiecare guvern nou, dar niciodată de o asemenea amploare. Faptul că s-au făcut modificări inclusiv la nivel de grădiniţe este alarmant", spune Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. El precizează că au fost îndepărtaţi de la conducerea şcolilor oameni competenţi, care au accesat fonduri europene pentru diverse proiecte pe care acum nu le mai pot implementa. "E ca pe vremea comuniştilor, când puteai avansa în carieră până la un nivel, iar de acolo urcai doar dacă erai membru de partid", spune Mihalcea.

Ne puteți urmări și pe Google News