Hotelierii acuză Primăria Mangalia că, prin dublarea impozitului pe clădiri, scumpește vacanțele în sudul litoralului. Primarul Cristian Radu: „Hotelierii vor să falimenteze oraşul”
- Feri Predescu
- 20 decembrie 2015, 17:33
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunţă că Primăria Mangalia intenționează să adopte, luni, majorarea impozitului pe clădiri la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsură ce ar duce la scumpirea vacanţelor în cele şase staţiuni din sudul litoralului. Primarul Mangaliei, Cristian Radu, susţine însă că taxa este contestată de hotelierii care, deşi au funcţii în FPTR, nu şi-au plătit impozitele nici pe anii trecuţi.
FPTR informează, printr-un comunicat de presă, că prin intenţia de a majora impozitul de hoteluri la 1,95%, Primăria Mangalia ar descuraja investițiile şi ar amplifica efortul de supravieţuire al agenţior economici. "Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%", a declarat vicepreședintele FPTR, Nicolae Moroianu, managerul unui hotel de patru stele din staţiunea Venus.
“In ultimii ani, in sudul litoralului au apărut multe investiţii majore in domeniul turismului. Astfel, această zonă incepuse sa fie tot mai solicitată de turişti. Măsura preconizată de Primăria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu 2016, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare”, susţin preşedintele FPTR Mohammad Murad şi vicepreşedinţii Ciprian Constantinescu, Virgil Stancu, Nicu Moroianu, Emil Bodnăraş.
Propunerea FPTR este ca primăria Mangalia să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor și să renunțe la acea majorare de 50%, “pe care noul Cod Fiscal o permite, dar nu o şi recomandă". Nemulţumiri ale hotelierilor sunt şi în privinţa taxei de promovare a sudului litoralului cu care FPTR nu este de acord. “Dacă nu se renunţă la ea, solicităm ca aceasta să fie colectată de către Primărie, iar suma să fie virată către Asociația de Promovare Sudul Litoralului”, se mai arată în scrisoare.
Ce spune primarul Mangaliei, Cristian Radu
“Unii dintre semnatarii comunicatului FPTR sunt, culmea, hotelieri care nu au autorizaţii de funcţionare, sau nu şi-au plătit taxele pe anii trecuţi”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu, pentru EVZ. La dezbaterea bugetului pe 2016 nu s-ar fi prezentat niciun hotelier din sudul litoralului. “În lipsa a 13 consilieri locali, apropiaţi politic de aceşti hotelieri, noi am stabilit o taxă maximă dar nu înseamnă că va rămâne aşa, se va negocia”. Edilul mai susţine că doar 20, din cele 120 de unităţi hoteliere din sudul litoraluli, sunt evaluate corect “iar patronii refuză să se conformeze”. Concluzia primarului Radu Cristian este că, “de fapt, aceşti hotelieri doresc să falimenteze Mangalia”.