Cum se plantează hortensia. Această plantă nu trebuie să lipsească din grădina ta

Cum se plantează hortensia. Această plantă nu trebuie să lipsească din grădina taCum se plantează hortensia. Această plantă nu trebuie să lipsească din grădina ta. Sursa foto: Martingraf | Dreamstime.com

Hortensia se numără printre florile cele mai plantate în grădină. Această plantă are nevoie de îngrijire corespunzătoare. Contează și perioada în care o plantezi.

Hortensia este una din plantele care îți fac mai frumoasă grădina. Aceasta trebuie plantată primăvara și trebuie îngrijită cu mare atenție. Aprilie este luna cea mai potrivită, pentru că solul încă este umed, iar temperaturile de afară încep să crească.

Există și varianta de a planta hortensia toamna,dar trebuie să te asiguri că aceasta are destul timp pentru a înrădăcina înainte să vină sezonul rece. Asigură-te că alegi un loc însorit sau semiumbrit, unde solul este bine drenat. Sapă apoi o groapă de aproximativ 50 cm adâncime și 50 cm lățime.

Se adaugă apoi compost sau pământ de flori în groapă. În acest fel, drenajul și fertilitatea solului vor fi îmbunătățite. Această plantă se așază în groapă, se acoperă cu pământ, după care se presează ușor astfel încât să compacteze solul. După plantare se udă abundent.

Cum se îngrijește hortensia

Această plantă trebuie udată regulat, în special în timpul verii, atunci când este foarte cald. Primăvara și toamna se aplică un îngrășământ special pentru hortensii pentru ca acestea să aibă nutrienții necesari. Grădinarii își recomandă să tunzi hortensia măcar o dată pe an.

hortensia

Cum se plantează hortensia. Această plantă nu trebuie să lipsească din grădina ta. Sursa foto Dreamstime

Este o plantă disponibilă în mai multe culori și e bine să ții cont de acest aspect pentru a o îngriji corespunzător. Un lucru interesant este faptul că pH-ul solului are un impact asupra culorii hortensiei. Pentru florile albastre au violete, se adaugă îngrășământ ce conține fier sau sulfat de aluminiu în sol. Acesta va acidifica mediul. În cazul florilor roșii sau roz, se adaugă îngrășământ cu potasiu în sol pentru ca acesta să fie mai alcalin.

Hortensia își schimbă culoarea

Hortensiile cu flori roz și albastre provin, de fapt, din aceeași specie de plante, Hydrangea macrophylla sau hortensiile franțuzești. Grădinarii au declarat că putem amesteca pH-ul solului cu oțet pentru a transforma culoarea hortensiilor din roz în albastru.

hortensia

Cum se plantează hortensia. Această plantă nu trebuie să lipsească din grădina ta. Sursa foto Dreamstime

În afară de hortensiile de culoare albă, toate celelalte își pot schimba culoarea, în funcție de nivelul pH-ului din sol. Cu cât solul este mai alcalin, cu atât florile vor fi mai roz. Cu cât crește aciditatea solului, cu atât mai intensă este nuanța de albastru pe care o capătă florile. Nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen, indicat prin concentrația de hidroniu din sol) variază între valorile 0 și 14.

„Dacă solul este deja acid, atunci e posibil să aveți o plantă care nu va deveni niciodată albastră. Florile albastre indică faptul că solul este foarte acid, florile violet înseamnă că e doar puțin acid, iar florile roz înseamnă că este aproape neutru. Pentru a începe „albăstrirea”, majoritatea hortensiilor are nevoie de un nivel de pH de 5,5 sau mai mic”, spune experta Jane Porter.

Merită încercat acest truc

Pentru a face solul mai acid, diluați o cană de oțet de mere în aproximativ 2 litri de apă. Puteți folosi și oțet alb, dar rețineți că acesta tinde să fie mult mai puternic. Oțetul de mere are o aciditate care variază între 5% și 6%, în timp ce oțetul alb poate avea între 5% și 10%.