Nimic în “kalendar” iar în calendarul creştin sunt Sfinţii: Luchian, Savin, Vars, Eftimie cel Nou.   Ziua, de ieri, a Sf. Parascheva de la Iaşi nu a fost suprapusă peste o sărbătoare dacică, care după cum ştim, dura trei zile. Pur şi simplu o pomenire creştină.

"Evenimentul Zilei" din 15 octombrie 1964, acum exact 51 de ani, a fost că Primul Secretar al PCUS, Nikita Sergheevici Hruşciov a fost demis şi înlocuit cu Leonid Breşnev. Hruşciov era în concediu la Soci, pe malul Mării Negre. Evident, o măsură ilegală, nimeni nu poate fi scos din serviciu, armată, partid etc când este în concediu. Dar au făcut ruşii ceva legal, vreodată?

După ce, cu un an mai înainte, John Kennedy fusese scos din circulaţie, la propriu, prin tirul a patru trăgători de elită, la Dallas. Aşa spune teoria conspiraţiei!

Astfel a picat, din nenorocire pentru mine şi încă câteva miliarde de oameni, prima încercare de destindere dintre blocuri, pusă la cale de cei doi, la ONU. Îmi amintesc că în vara lui 1963 circulau zvonuri în Bucureşti cum că “ruşii s-au înţeles cu americanii”! Şi că o să fie pace, o să se dezarmeze şi or să se deschidă frontierele. Era epoca cortinei de fier şi a terorii nucleare, nu aveţi cum să înţelegeţi, decât cei care au trecut prin asta!

Pentru România, atunci, a început o perioadă şi mai neagră, Brejnev, cel cu sprâncene de călău moscovit, avea să ordone asasinarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, se pare, un an mai târziu, punând capăt încercării de destindere către Vest începută de român. Probabil că a fost iradiat cu thallium, ca şi Palmiro Togliatti. Există mărturii, fără posibilitate de îndoială. Şi trei dintre gărzile lui personale, bărbaţi tineri, în putere, au murit de acelaşi “cancer galopant”. Este şi părerea generalului Pacepa, un om pe care-l stimez în mod deosebit pentru curajul şi inteligenţa sa.

Să ne amintim că Gheorghiu-Dej trimisese acasă trupele sovietice, raliase România la mai multe organisme internaţionale economice, de comerţ şi bancare şi chiar începuse un timid demers de deschidere către Vest.

Interesant de observat că cei doi conducători ai României din perioada supremaţiei sovietice nu au murit de moarte bună, se pare, se spune, se şopteşte, se zvoneşte că au fost asasinaţi de… ruşi! Cum făceau turcii cu domnii pământeni. Obiceiuri asiatice!

Este o direcţie fascinantă de cercetare pentru istoricii viitorului. Sigur, dacă or să mai ştie ceea ce ştim noi, pentru că mărturiile scrise, după care se ghidează istoricii sunt adesea falsificate, prin distorsionarea adevărului sau excluderea din relatare a unor fapte, gesturi şi oameni.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi este momentul unei alte pilde, a unei alte povestiri. De data asta, o amintire de acum trei ani.

Stăteam pe o pătură cadrilată în maron şi galben, undeva, mai la vest de Gore, în plină pădure a Virginiei. În jurul meu prietenii mei trebăluiau de zor, la ce altceva decât “barbecue” după o zi de “vânătoare” în care doar îl ajutasem pe Scott să găsescă nişte turişti coreeni rătăciţi. Scott este “ranger”, adică după cum sună în statul de plată “lucrător forestier de asistenţă publică”. Are un costum de piele gen David Crockett, cu franjuri, o puşcă Remington cu o ţeavă lungă-lungă ca a Vânătorului de Cerbi al lui Fenimore Cooper şi un mare cuţit bowie, care ar face deliciul unui bucătar chinez. O “uniformă” de relaţii publice, desenată de cine ştie ce amatori de comicsuri.

Kevin este veteran din Golf, colonel, brigadier, aşa ceva, când l-am văzut plecând prima oară la Ziua Independenţei am rămas cu gura căscată şi am văzut multe la viaţa mea. Era acoperit de ordine şi medalii. Printre multe altele, două medalii ale Congresului şi patru “Purple Heart”. Omul acesta, prietenul meu, fusese rănit de patru ori şi se întorsese de fiecare dată pe câmpul de luptă. Medic, chirurg de front. Nu ne povestise nimic, niciodată, şi de fiecare dată când încercam să deschidem discuţia, spunea cu un zâmbet cam stingherit: “Ei, poveşti vechi!”.

Scott tocmai reuşise să ardă frigăruile şi ca să schimbe discuţia mă întreabă “Ia spune-mi, este adevărat că în “Rumania” s-a instalat un guvern antiamerican?” Am îngheţat. Eram în mijlocul pădurii de necuprins, cu doi americani, militari, înarmaţi până în dinţi care se uitau la mine ca la un reprezentant al unei ţări ostile. Nu, prietenii mei nu se uitau urât la mine, ci erau îngrijoraţi. “Dacă ai probleme, poţi să rămâi la mine, spune Kevin, şi aşa casa este prea mare!”  

Am încercat să explic cum e situaţia în România. Niciodată Victor-Viorel Ponta nu a avut un avocat mai bun. În disperare de cauză am spus: “Băiatul ăsta, Victor, dă coşuri de trei puncte de la mijlocul terenului!” Asta le-a mers la inimă americanilor. “Un jucător de baschet nu poate fi antiamerican!” a declarat, ritos, Kevin.

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mai ţip că suntem o colonie, că bla, bla, bla. Ce vreţi, ţîfne de senior care a văzut lumea. Şi lumea nu este făcută după cum mi-ar place mie. Lumea asta este făcută după legea că cei puternici au întotdeauna dreptate. Şi că învingătorii scriu istoria. Şi că cei mici sunt la cheremul celor mari.

Ce mi-ar fi plăcut să fi fost născut pe teritoriul SUA, cum este ultima mea finuţă, Theodora-Marie, născută la Stirling, Virginia. Mama-mamă ce ar fi fost la gura mea, ca american născut şi crescut în pădurile Virginiei! Pentru că, m-am convins, seva cea mai tare o au virginienii. Vă spun din tot sufletul, trebuie să mă înţelegeţi!

Singura nostră şansă, ca popor şi ţară, este parteneriatul cu SUA. Uitaţi de NATO şi UE, sau nu le puneţi înaintea Statelor. Am eu semnalele mele, nu mă întrebaţi de ce. Nu fiţi proşti, domnilor politicieni, nu vă duceţi după cine dă mai mult, sau după principii de etnie, ştiu că americanii nu dau mită, dar au un principiu: nu-şi lasă niciodată prietenii în urmă!  

 

BERBEC  Ziua te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, familia, prietenii. O veste care pare că te interesează mult. Nu te grăbi, ia mai multe informaţii, nimic nu este ceea ce pare a fi! Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Evident, pentru ca să faci parte din această schimbare, nu trebuie, în primul rând, să intri în regimul tău te dinamică! În al doilea şi în al treilea rând – nu trebuie să te repezi ! Stai şi cugetă, vorba ardeleanului… Apoi acţionează cu proverbiala ta viteză.    Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile şi reuniunile de familie.

 

TAUR    Aspecte favorabile deciziilor, la muncă. De asemenea, o zi relaxantă, plăcută ba chiar interesantă sub aspectul relaţiilor umane. Găseşti că eşti foarte popular pe reţelele de socializare! Trebuie, însă, să evitaţi discuţiile aprinse cu colegii, asociaţii sau în familie.  În relaţiile amoroase nu te lăsa condus numai de hormoni, mai foloseşte-ţi şi mintea. Sănătatea este în general bună, protejează-ţi gâtul care în mod tradiţional este de natura zodiei taurului. Nu bea apă rece şi poartă fular de mătase – se poartă din nou!

 

GEMENI   Eşti în postura plăcută nativilor să acţioneze, să fie în activitate. Ziua este favorabilă pentru începerea unor proiecte noi, numai după ce verifici atent înţelegerile trecute. Lumea uită!  Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Gemenilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi sau cu autorităţile. Poţi schimba şi/sau găsi un nou loc de muncă sau o afacere nouă, asta în foarte general, că nu prea se găseşte de lucru! Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat. 

 

RAC  Evită împrumuturile de bani, nu risca la pariuri, jocuri de noroc, cheltuind mai mult decât obişnuit, astăzi nu eşti foarte norocos. Totuşi, o veste bună, poate din partea celor din jur.  Stelele arată că nativii din Rac sunt înclinaţi să-şi depăşească limitele profesionale, condiţia socială şi situaţia financiară. Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe regretabile şi cheltuieli extravagante şi nu prea ai de unde… 

 

LEU   Astăzi cei din jurul tău te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele. Din nou ai ceva de rezolvat, mai dificil. La muncă, sau acasă, uită-te în jurul tău cu atenţie şi bunăvoinţă! Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor veni, totuşi, este adevărat că nu la valoarea pe care o speri. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul grupului şi aşteptînd iniţiative din partea ta. Initiative care astazi se ilustreaza prin absenţă – nu ai o zi excelenta in ceea ce priveste originalitatea gandirii!

 

FECIOARĂ   Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în prima parte a zilei. Se pare, însă, că totul se rezolvă cu bine. Seară culturală pentru procentul din zodie amator de valori clasice şi armonie! Da, dar este bine să refuzi orice te scoate din programul obişnuit! Concentrează-ţi atenţia asupra sănătăţii – evită expunerea la frig.  Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. 

 

BALANŢĂ  Trebuie să dai dovadă de hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. Nu este necesar să fii dur şi neplăcut, insistă, sigur, dar cu zâmbetul pe buze şi oferă soluţii convenabile! Pentru o parte a celor născuţi sub semnul Cumpănei este o perioadă de intensă activitate şi/sau de trăiri intense. Configuraţiile pozitive îţi permit să abordezi cu succes decizii importante, schimbări de situaţie sau activităţi sociale plăcute la lăsarea serii.

 

SCORPION  După orele de program e o zi potrivită pentru mici modificări în casă. Poţi face şi schimbări de program, să găseşti o nouă destinaţie, o nouă distracţie, sau un interesant motiv cultural! O perioadă de timp în care trebuie să dai dovadă de conservatorism. Nu lăsa nici o schimbare să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investi, nu-ţi face noi prieteni! Lasă lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te vei numi. Spre sfârşitul zilei, acasă, poţi finaliza afacerile din gospodărie ce trenau de mult timp.  Adică poţi să finalizezi pregătirile de toamnă-iarnă!

 

SĂGETĂTOR  Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. E o zi mai grea. Nu te poţi baza pe nici un ajutor: trebuie să rezolvi problemele singur! Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai dimineaţa. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. Seara o poţi folosi ca să faci declaraţii de dragoste, doar eşti favorizat.

 

CAPRICORN  Perioada este favorabilă, mai puţin în adaptarea termică. Atenţie la variaţiile de temperatură, la vreme, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie bine! Moderaţie în relaţiile cu Taurii. Influenţele solare benefice aduc nativilor din zodia Capricornului multă energie şi trăiri intense. Mare atenţie la serviciu, sau în relaţiile umane, pentru ca magnetismul personal să nu fie receptat ca o agresivitate lipsită de eleganţă. Nu este bine, hai să zicem chiar indicat să pleci la drum, dacă poţi amână!

 

VĂRSĂTOR   Domeniul emoţional este bine aspectat. Cu mai mult pragmatism şi mai puţine amânări poţi să te simţi chiar în progres. Frecventează prietenii care te fac să te simţi bine şi confortabil. In aceasta perioadă, cu aspecte complexe, Vărsătorii nu se simt în largul lor, anumite sentimente restrictive şi dezamăgiri existenţiale se amplifică. O pierdere poate fi evitată prin grijă şi atenţie şi mai ales nu-ţi încredinţa banii Bursei sau pariurilor. Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv.  Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate.

 

PEŞTI  Nu te implica în conflicte cu semnele de foc. Atenţie, în special, la relaţiile cu Berbecii. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil, dar nu exagera cu promisiunile! Mici sau mai mari proble cu sănătatea în special din cauza vremii.  Mare atenţie la bani, cum îi foloseşti şi mai ales pe unde îi ascunzi! În această perioadă eşti deosebit de suspicios – toată lumea pare a complota împotriva ta! Ceea ce nu este adevarat din doua motive: primul, ca ţi se pare, al doilea, că nu prea ai duşmani!