Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. „Să cauţi, să cercetezi, să explorezi, să descoperi...”

12-09/horoscop_01-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3128 Vizualizari

Pe 13 august s-au născut Fidel Castro, Sir Alfred Hitchcock, Annie Oakley, Alfred Krupp, Felix Wankel, Micaela Caracaş, Ion Lăncrănjan.

Tradiţional, în "kalendar", astăzi este, din nou, Ziua Ursului. Oamenii străvechi, primii oameni din paleolitic, aveau o frică superstiţioasă de ursul cavernelor, fiară de temut cu care îşi disputau posesia peşterilor, prima „locuinţă” a omului.

Este interesant că din prietenia omului preistoric cu haita de lupi a rezultat căţelul nostru cel de toate zilele, cel mai bun prieten! Şi multe legende, Lupa Capitolina, Lupul Şchiop, lupul nordic Fenrir. Multe popoare europene pretind că au o origine nobilă, se trag din lupi. Şi noi...

Cu ursul a fost altceva. A fost duşmanul prin excelenţă. O fiară de temut, foarte puternică, greu de ucis şi cu un temperament infect.

Trebuie să vă spun un secret. În fiecare primăvară şi toamnă, în preajma echinocţiilor făceam, dacă mă aflam în România, o vizită la Muzeul de Istorie Naturală "Antipa". Era un muzeu frumos cum am mai văzut mai multe în lume, cu vitrine de lemn maroniu şi fiare împăiate, pardon, taxidermate, clasic şi cu atât mai preţios. Şi-au bătut joc şi de el ca de atâtea alte valori naţionale. Nu am mai trecut pe acolo... şi nici nu o să mai trec vreodată!

Dar încă mai simt fiorul pe care-l simţeam când, dintrun colţ de coridor apărea ameninţător un schelet de Ursus Spelaeus. Memoria rasei, de acum treizeci de mii de ani! Celelate fiare sau fosile mă lăsau indiferent, ba nu, admiram ştiinţa şi diversitatea vieţii!

Şi mai aproape de noi crescătorii de animale, pădurarii, asociaţiile de vânători duceau, în aceste zile de august, de mâncare urşilor, în munte, ca să-i ţină departe de turme şi de sate şi oraşe. S-a întâmplat demult, dar nu foarte demult, în aceşti munţi pe care îi denumim Carpaţi.

Toate aceste datini, legi, s-au uitat, pentru că au murit toţi care ştiau şi aşa a dispărut stăpânirea noastră asupra lucrurilor şi pământului, pentru că nu le mai ştim numele şi nu mai ştim ce să facem. În „idiocraţia” actuală singura motivaţie este banul!

S-a risipit legătura noastră cu pământul, cu istoria, şi aşa ne băjenim, plecăm să slujim viţelul de aur la străini, pentru că nu mai ştim de unde venim, ce suntem, cine suntem şi de ce suntem!

Nu credeam, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că atâţia dintre domniile voastre sunt interesaţi de comori! Dar, gândeam cinic, până la urmă este vorba tot de bani, nu? Ca la un joc la loterie...

Unii chiar mă întreabă cum pot deveni membrii ai „Le Club des Chercheurs de Trésors” şi care este adresa pe net. Chiar aşa? Dragii mei, trebuie să meritaţi ca să vi se facă marea favoare de a fi admişi într-un club atât de exclusivist. Nu, nu are cont pe Cartea cu Mutre sau adresă. Credeţi că lucrurile cu adevărat importante sunt pe net?

Clubul are o nouă adresă, într-o insulă. Vreo sută de ani a fost în Portugalia, la Lisabona şi apoi altă sută de ani la Amsterdam. Căutătorii de comori sunt urmaşii direcţi ai „Frăţiei Coastei”, piraţi şi corsari. Există un cod al onoarei extrem de sever, înscris în „Regulament”. Sunt „parole”, în general în franceză, care fac deosebirea dintre un „frate” şi un „civil”!

Sediul actual al Clubului este pe o străduţă care coboară spre port. Se vede oceanul. Aici este raiul comorilor şi al tezaurelor. Gurile rele spun că este „Clubul Piraţilor” şi că steagul negru cu două oase încrucişate şi zîmbitorul craniu se află la loc de cinste pe pereţii infamului cuib de aventurieri, pui de lele şi corsari.

La loc de cinste la sediul guildei vînătorilor de tezaure se află, însă, un registru mare cît un catalog de şcoală, care cuprinde lista membrilor clubului. Găsim nume cunoscute ale unor preşedinţi, regi, academicieni, oceanologi, savanţi, căpitani de cursă lungă, speologi, romancieri, sportivi, scafandri, regizori de film, actori. Găsim nume ca: preşedintele SUA Franklin Delano Roosveld, regele Hussein II, prinţul Rayner de Monaco, prinţul Fayed, Sir Malcom Campbell, Sir John Lovat, Sir Edmund Halley, Howard Carter, Sir Arthur John Evans, Heinrich Schliemann, comandorul Jacques-Yves Cousteau, Steven Spielberg, Judy Foster, şi încă mulţi, mulţi alţii. Dintre români amintim doar pe Emil Racovitză, Radu Ghika şi Mihail Tican-Rumano.

Pe fişierele computerelor „Apple” şi în cataloage şi registre imense se pot găsi toate, dar toate, locurile de pe Terra unde s-au găsit, este posibil, sau se bănuie că pot exista comori. Toate referinţele cu privire la cercetări antice sau de ultimă oră sunt centralizate cu grijă. Vechi portulane, atlase şi hărţi originale sau recopiate, manuscrise criptate, schiţe ciudate, documente pătate de ceară, vin şi sînge, jurnaluri de bord, rapoarte de călătorie, liste de încărcare (packing list) a corăbiilor de acum mai multe sute de ani, triangulaţii, măsurători şi fotografii făcute de sateliţi – constituie o documentaţie unică în lume indispensabilă vănătorului de comori profesionist. Rapoartele experţílor asupra autenticităţíi unor surse - în Occident circulă, de exemplu, nu mai puţín decît 11 hărţí „absolut originale” ale ascunzătorii comorii celebrului pirat Kidd. Dosarele mai speciale, pe cartonul cărora este imprimat Très Secret, Top Secret sau Sehr Geheim, sunt ţinute sub cheie la bănci şi sunt scoase de acolo numai cu aprobarea Comitetului de Onoare al Clubului, în urma a cel puţin trei recomandări a unor membri de vază.

Sunt şi documente care nu există, de a căror materialitate nici nu trebuie să amintim. Biblioteca clubului este completată cu ghiduri de călătorie, neapărat Guide Bleu şi bătrînul Nagel, hărţi auto actualizate, GPS, prognoze meteo pe termen lung, ghidul mareelor şi atlase nautice, şi nu în ultimul rînd, legislaţia aproape a tuturor ţărilor din lume referitoare la recuperarea comorilor. Pe un avizier din plută de Guyana sunt prinse cu pioneze colorate tot felul de anunţuri, personale, sau ale diferitelor companii de asigurări interesate în recuperarea vreunei încărcături sau care cumpără informaţii despre un naufragiu sau accident misterios.

Aflăm că numitul, să zicem, Guido Napalese a fost exclus din club pentru că nu a respectat articolul „5” din „Regulament” şi că toţi membrii nu au obligaţii sau parole şi trebuie să-l ignore. Societatea de asigurări „Pru...” are deosebita plăcere să ofere suma de 20.000 lire sterline celui sau celor care vor da informaţii asupra poziţiei exacte balizate a vasului de agreement...scufundat în ziua de...la ora...la poziţia aproximativă de... longitudine şi ...latitudine. Cu tristeţe membrii clubului deplîng moartea scafandrului John Smith prin accident submarin survenit în golful Guineei la recuperarea goeletei „Barraccuda”. Se anunţă şedinţă extraordinară şi de bilanţ pentru duminică, 14 decembrie 2014, iar cei care nu pot participa „fiind în misiuni” sunt rugaţi să desemneze „fraţii” care să voteze pentru ei sau să trimeată în scris poziţia lor referitoare la... Clubul nu are adresă Internet, iar adevăraţii „pro” dau dovadă de multă discreţie în ceea ce priveşte activitatea lor. Pe Internet poţi găsi doar adresa Clubului Internaţional al Căutătorilor de Comori, inventat de Robert Charroux (Grugeau) acest Jules Verne al secolului XX, ei bine, inventat în anul 1956. Sau o altă invenţie a „civilului” Thierry Cros, dar care, vai, nu este decât tot Clubul lui Robertt Charroux!

„Gradele” în Club sunt aceleaşi ca pe o navă de luptă a corsarilor, a piraţilor. Sunt puţini căutătorii de comori care lucrează singuri. Foarte puţini. De obicei se formează un „echipaj” şi se raportează la Club compoziţia, „gradele” şi obiectivul misiunii. Dacă locul a fost atribuit altui echipaj, se invocă Regulamentul, „dreptul de întâietate” şi căpitanul trebuie să găsească altă misiune, alt posibil tezaur!

Personal, sunt „second navigateur” şi am făcut parte din echipajul prinţului saudit Saad, care era „capitain”. Tare aş vrea să mai conduc un echipaj, cu toate problemele mele! Dar Long John avea un picior de lemn, cum îi stă bine unui pirat adevărat şi tot s-a îmbarcat în marea aventură a Insulei Comorii...

Comoara dacilor, a regelui Decebal, aurul piratului Kidd, bijuteriile Zenobiei, tezaurul prinţesei Kaffi, argintul flotei spaniole, pietrele preţioase ale toltecilor şi oricalcul atlanţilor, argintul incaşilor şi peruzelele lui Kukuclan, lingourile celui de al III-lea Reich... Ofir, Punt, Saaba, El Dorado – există, oare un om pe acest Pămînt a cărui inimă să nu bată mai repede la aceste cuvinte ?! De cîte ori, în copilărie sau în adolescenţă nu ne-am promis să devenim căutători de comori! Cîte jurăminte înfricoşate, cîte hărţi secrete, cîte cifruri şi istorii absolut adevărate despre comoara regelui X sau a prinţesei Z !

Rămînem toată viaţa cu nostalgia şi reproşul că nu am avut curajul să aruncăm salopeta de muncitor sau costumul de bancher şi să plecăm în Aventură !

Mircea Badea a jignit-o in ULTIMUL HAL pe Viorica Dancila! Asa ceva nu s-a mai intamplat! Ce a putut sa zica realizatorul TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI