Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Povestea butucului de Crăciun.
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Povestea butucului de Crăciun.

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Povestea butucului de Crăciun.

Pe 25 decembrie s-au născut Carlos Castaneda, Anwar Sadat, Annie Lennox, Jairzinho, Alexandru Flechtenmacher, Ioan Alexandru.

Crăciunul. Sunt multe lucrările teologice de mare ţinută care tratează asupra studiului Zilei de Naştere a Lui Iisus. De mare importanţă este lucrarea papei Benedict al XVI-lea: "Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives" publicată în noiembrie 2012.

De data aceasta, dragi lupi, padawani şi hobbiţi m-am aplecat asupra cartei doamnei Nadine Cretin, antropolog şi doctor în istorie, “Le Livre de Noël”. Ce poveşti interesante, câte tradiţii şi obiceiuri vechi, europene!

Vedeţi, domniile voastre, denumirea de „Crăciun” vine din spaţiul slav şi înseamnă „ziua butucului”. (Sorin Paliga, „Mitologia Tracilor”, pagina 48)  

În zilele următoare solstiţiului de iarnă, Soarele părea că nu mai vrea să crească şi că întunericul este atotputernic. De aceea, ca să-i dea putere Soarelui, oamenii făceau un foc mare în care puneau un butuc, o buturugă uriaşă, ca să ardă mult şi cu spor.  Butucul european s-a păstrat sub forma unei prăjituri tradiţionale de Crăciun, o ruladă de forma unui buştean îmbrăcat în ciocolată şi cu frunzuliţe verzi de marţipan, în Occident, dar şi în România.

Cenuşa buşteanului care arde în sobă în noaptea de Crăciun este împrăştiată prin gospodărie şi livadă ca să fie belşug în noul an. Unii ţin cărbunii care mai rămân, pentru protecţie şi vindecare. Se dau înapoi lucrurile împrumutate, la focul butucului şi la petrecerea de Crăciun.

În „Cartea Crăciunului”, doamna Nadine Cretin arată că butucul de Crăciun nu era un butc, o buturugă oarecare. Avea un caracter sacru! O ofrandă adusă Soarelui ca să-l îmbuneze şi să lumineze din nou, cu tărie. Se pare că obiceiul, ritualul, este foarte vechi, se estimează la două, trei mii de ani, înainte de Iisus.

În ziua solstiţiului de iarnă, butucul, buturuga, era adusă în casă de cel mai în vârstă şi cel mai mic din familie. În acea zi, mai târziu, în ziua Crăciunului, butucul era consacrat cu vin roşu şi ulei de calitate. Nici lemnul nu putea să fie oarecare, de brad, sau fag. Nu! Neapărat, buturuga, butucul trebuia să fie din lemn de stejar sau dintr-un copac fructifer.

Se alegea stejar, sau lemn de măr, de păr, sau gutui, pentru că acest fel de lemn arde cu scântei şi sunete ciudate. Se credea că, dacă, scânteile sunt multe şi înalte, adică se ridicau în sus pe horn, sau pe şemineu, este semn de an bun, de viitor îmbelşugat şi sigur, fără războaie şi năvăliri. Butucul este un simbol al anului vechi care se jertfeşte, prin ardere, ca să aducă pace, bunăstare şi sănătate. Leagă pe moşi şi strămoşi cu viitorul, cu noul care abia începe. Cărbunii rezultaţi din arderea butucului consacrat erau puşi la păstarate, cu grijă. În caz de cumpănă, de primejdie sau boală, în acea familie, se ardea un cărbune din butucul de Crăciun, ca să readucă cele bune înapoi! Sunt multe, foarte multe, poveştile despre butucul de Crăciun. Să ne amintim că şi în serialul „Twin Peaks” o femeie, care avea darul prezicerilor, ţinea în braţe un butuc, buturuga de Crăciun!

Prin anul 1870 a apărut şi prăjitura, tortul de Crăciun, o ruladă de ciocolată care imită o buturugă. Mai mulţi cofetari francezi, belgieni, britanici şi germani îşi dispută paternitatea şi astăzi, nu ei, urmaşii urmaşilor lor!

Cert este, că, prin anii 60’ şi în Bucureşti, de Crăciun, puteai vedea în vitrinele cofetăriilor „Scala”, „Casata” sau „Tosca” la loc de cinste, central – tortul, buturuga din ciocolată. A dispărut, astăzi! Ca multe lucruri bune şi gustoase din gastronomia românească, europeană.

În aceiaşi ordine de idei, a obiceiurilor de Crăciun, tradiţional, finii merg la naşi cu cadouri, după Scriptură, ca şi cei trei Crai de la Răsărit care au venit cu daruri la Prunc. Se colindă cu Steaua.

Dacă în dimineaţa de Crăciun primul care intră în casă, grajd, prăvălie, sau atelier este un bărbat înseamnă bunăstare şi noroc.  Se lasă blidele de la masa de Crăciun nespălate până a doua zi – ca să fie sănătate şi femeile să nască uşor. Dacă la Crăciun este cald, de Sf. Paşti va fi frig. „Colacul de Crăciun” s-a transformat în înmiresmaţii şi plinii de nucă cozonaci. Colacii aveau un pronunţat caracter oracular şi de magie sătească. Nu cred că şi cozonacii pot face acelaşi lucru!

Am pus deoparte un butuc de gutui pe care o să-l pun pe sobă. Să vedem, ce o să spună!

Vă urez tuturor, din inimă, Crăciun cu bucurie şi sănătate, bunăstare şi pace, împreună cu cei dragi, cu familia şi prietenii!

Împreună, o să reuşim, este mesajul Sfintei Familii din Betleem, păstraţi Spiritul Crăciunului peste tot anul care o să vină şi o să învingem!

 

BERBEC     În ziua de Crăciun, în relaţiile amoroase, în familie sau în cuplu, ai aspecte bune. Incearcă să vorbeşti mai mult, să negociezi şi să aflii şi parerea celui drag, fie ca este vorba de masa de Crăciun, fie de ceva mai mult sau mai puţin important. Sănătatea este în general bună, dar protejează-ţi capul care în mod tradiţional este de natura zodiei Berbecului. Trăieşte în prezent, fii mai pragmatic şi mai realist, lasa planurile complicate şi strategiile iscusite. In a doua parte a zilei vizitele sunt avantajate.

TAUR  Iţi pare bine că aerul miroase a cozonaci, bomboane colorate şi a ciocolată fierbinte. Pana la prânz pui totul la punct şi masa e fastuoasă, cu lumânari! Cine te iubeşte ştie că adori sărbătorile şi, mai ales, pregătirea mesei de Crăciun, Crăciunul cu sclipirile lui fastuoase. E timpul tau de noroc si de pace! Zodia îţi este favorabilă. Zâmbeşte şi uită-te în ochii oamenilor şi nu uita ca momentul de faţa este cel mai important. Sănătatea este bună, nu exagera, însă, cu mesele copioase şi cu băuturile tari. Stai acasă! Dă curs stării de bine şi nu te aventura în excursii obositoare şi periculoase la munte. Este Crăciunul, nu un team building!

GEMENI    O zi minunată pentru tine. Te-ai pregatit sa fii linistit si sa primesti prin toti porii sarbatoarea cu cei trei Crai de la Răsărit din Scriptură şi cu Steaua vieţii. Bucuria ta dintotdeauna, bradul. Să-l impodobesti sau sa-l admiri in vitrine, arborele vietii, ca un semn al credintei si bucuriei in familie. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Stai acum, de Crăciun şi uită-te la Pomul Vieţii. Pune-ţi o dorinţă… aşa! Aşa se făcea în vechime când oamenii erau credincioşi şi Mesia era mereu aproape de ei. Magnetismul personal este în creştere. In perioada mentionata trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel!

RAC    Este Crăciunul, iar configuraţia Cosmosului este blânda pentru tine. Lasă ambiţiile şi vanitatea de o parte şi bucură-te de seninatatea sărbatorii. Totul este curat în jurul tau si pregătit până la ultimul detaliu. Ai asortat lumânările, şervetele. Aştepţi prietenii, finii, naşii, pentru masa de Crăciun. Bucura-te! Perioada în discuţie este pentru cei născuţi sub semnul Racului o perioadă splendidă ca să admire natura, iar pentru un procent, probabil Racii tineri – şi pentru sporturi de iarnă. O mică supărare dar pe total perioada zilei de Crăciun îţi este favorabilă.  Nu lăsa nicio schimbare să te tenteze – nu schimba programul, nu-ti face noi prieteni! Lasa lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te vei numi. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  Atenţie la curent, mai ales pentru cei care fac sport – protejează-ţi în special mâinile, dar şi pieptul şi spatele!

LEU   Iubeşti ziua aceasta de Crăciun în care toată lumea se gândeşte, sau ar trebui să se gândească la generozitate, la bunătate, la cele vechi şi sfinte. Ca o pauza necesara în lăcomia globalizata şi în criza programată. Esti vesel si detasat de toate, ca si cand sarbatoarea Crăciunului trebuie ţinută adânc în suflet şi consumată cu porţia, ca un panaceu, ca un medicament miraculos. O periodă de distracţie şi de vorbe, poate chiar şi de dans. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi prietenii sau relaţii vor face perioada interesantă.   Nu exagera cu mesele, supraveghează-ţi, deci, regimul alimentar.  Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, familia te respectă şi te iubeşte. Sanatatea pare bună, nu exagera cu vinul roşu şi atenţie la sistemul circulatoriu periferic.

FECIOARA    Aştepţi ca un copil masa de Crăciun şi alinţi darurile primite de la cei trei Crai de la Răsărit şi iţi creezi singur legenda de care ai atâta nevoie. Este frumos şi de astă dată! Eşti drăguţ şi vesel cu cei din jur, pentru că spaţiul tău de visare se confundă cu colindele de Crăciun. Primeşti veşti bune despre o călătorie. După o periodă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Momente puţine, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun. Astazi nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte este mai uşor ascultată decât o mustrare – acesta este Spiritul Crăciunului!
 
BALANŢA   Mirosul cozonacilor este acoperit doar de miresmele imbietoare ale sarmalelor. Cu toate ca nu ai realiza tot ceea ce ti-ai propus, te simti bine! Esti multumit de cadourile primite, cu sufletul plin de multe amintiri înduioşătoare. Spiritul Craciunului te ajută să pregăteşti o masă de Crăciun  memorabilă. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare; de asemenea supraveghează-ţi regimul alimentar. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi!                                                                                                                         

SCORPION    Spiritul Crăciunului nu te lasa indiferent, pentru că simţi că numai împreună cu cei pe care îi iubeşti poţi să te simţi într-adevar bine! Generozitatea ta este întrecuta doar de darurile Regilor Magi, a celor trei Crai de la Răsărit, dar te simti excelent cand desfaci darurile şi anticipezi bucuria celorlalţi. Începutul zodiei Capricornului şi aspecte planetare benefice oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine, a unor relaţii umane.  Prudenţă mărită mai pe seară când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza frigului sau a cantităţii de alcool – atenţie, alcoolul nu este antigel! Femeile Scorpion, mai ales, vor fi avantajate în dragoste!

SĂGETĂTOR   Eşti darnic, desi multa lume nu intelege de ce cheltuieşti toţi banii pentru pregătirea mesei de Crăciun!  Ştii să faci cadouri ca nimeni altul, surprinzând pe cei din jur. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare în sensul că astăzi nu cheltuieşti nimic. Nici nu prea mai ai ce!  O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa socială. Trebuie să ai mai multă încredere în prieteni, anturaj, familie, colaboratori. Schimbările dese – cheia marilor succese! Cosmeticele şi aparatele de ras (după sex) sunt cadourile pe care poţi să le primeşti la masa de Crăciun.

CAPRICORN    Eşti prins în vârtejul celor care ştiu să organizeze petreceri. Vor să te ia cu ei la munte, dar nu ai chef de zăpadă şi frig anul acesta. Stai acasă şi pregăteşti ultimile detalii ale mesei de Crăciun. Este şi de data aceasta cum trebuie, cum ai văzut la bunicii tăi.  Schimbări în bine, în comportamentul celor din jur şi în dragoste. O veste îţi  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie.  Pentru nativii de vârsta a treia, seniorii, cum este corect politic, este o perioadă mai dificilă, mai ales în ceea ce priveşte reumatismele la genuchi, aşa că nu porniţi la drum, mătuşi şi unchi. Ziua de naştere, pentru un procent dintre Capricorni, este pentru nativi un bun prilej de reflecţie şi bilanţ. Bomboane fine de ciocolată şi fructe exotice sunt preferatele zodiei pentru cadourile de masă de Crăciun.

VĂRSĂTOR  Cei din anturajul tau recunosc ca ai dreptate si iti accepta programul de sărbători şi lista de invitaţi pentru a doua zi de Crăciun.  De fapt, sfîrşitul anului avantajează munca artistică şi creaţia. Dacă te ocupi de unul din domeniile menţionate vei simţi un nou impuls, o nouă stare; idei şi concepte noi îţi sunt la îndemână. Acest aport de energie se poate traduce la unii  nativi Vărsători printr-o creştere a agresivităţii.  Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Ceva de înaltă tehnologie sau un ceas din titan sunt cadourile de Crăciun pentru zodia Vărsătorului de apă, la masa rituală.

PEŞTI  Imapacă-te cu toti, daruieste-i pe cei oropsiti de soarta! Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau a rudelor.   Împartăşeşte-te din magia Craciunului şi dă curs Spiritului bun si generos. Perioada este benefică şi aduce realizări şi noroc.  Partea mistică a zodiei te ajută să-ţi înţelegei mai bine limitările sau să îţi găseşti mai repede unele cuvinte. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea proverbială a zodiei, mai ales în relaţiile cu necunoscuţii. Atenţie la mijloacele de transport în comun, dacă pleci în vizită. Nu te lăsa tentat de promisiuni extravagante. Un obiect de artă sau o icoană sunt cadourile de Crăciun pentru zodia Peştilor.