Nimic în "kalendar", în calendarul creştin sunt cei trei sfinţi de serviciu: Trofim, Sevatie şi Dorimedont! Dorimedont, ce nume sonor! Dar, cu siguranţă, nimeni nu şi-ar boteza băiatul… Dorimedont… sau, mai ştii, are începutul cu „dor” ceea ce poate duce la numele de alint „Doruleţ”!   Haide, că bat câmpii cu graţie!

Doar câteva cuvinte despre cehul Emil Zatopek, pe care-l pomenim astăzi, cvadruplu campion olimpic, astăzi uitat, cum sunt uitate mai toate exemplele pozitive. Am mai vorbit despre asta dar voi repeta exemplele bune, pozitive, de câte ori este necesar! Adică, mereu!

Zatopek, născut în 1922, a fost cel mai bun atlet al mijlocului secolului XX pe distanţe medii. Un sportiv excepţional, un om complet, bun şi modest, foarte implicat politic şi social pentru progresul ţării sale.

Triplu olimpic la Helsinki, în 1952, unde a câştigat cursele de 5.000, 10.000 de metri şi cea mai importantă probă a Olimpiadei, maratonul! A fost supranumit „locomotiva cehească”!  Zatopek a protestat, a spus, cu modestie, că el doar a urmat sfaturile şi stilul marelui alergător finlandez Paavo Nurmi, „finlandezul zburător”!

Emil a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă a fost întrebat de ce are o figură suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Sala a izbucnit în râs.

Colonel în armata Cehoslovaciei şi membru influent de partid, prieten cu Dubcek.  A fost unul dintre artizanii Revoluţiei de catifea, o aplicare timpurie a principiului „convergenţei sistemelor”, teorie atât de dragă celor de la Harvard.

În 1968, în august, Cehoslovacia este ocupată de trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin România. Emil Zatopek, un erou naţional, este degradat în urma unui simulacru de proces, scos de către sovietici din armată şi din partid şi trimis să muncească într-o mină de uraniu, adică condamnat la o moarte dureroasă, apoi la protestele internaţionale este pus să sape puţuri pentru apă.

Este reabilitat de Havel în 1990 care a spus: "Uitaţi-vă la el! Este un om bun, dar care nu a reuşit să alerge mai repede decât cei care îi dorea răul. Un ceh care şi-a confundat propriul destin cu cel al ţării!"

Pleacă într-o lume mai bună în anul 2000, după o boală lungă şi grea, urmare expunerii din mina de uraniu, dar fericit, după cum declara, că ideile sale au început să prindă viaţă!

Un singur episod din viaţa lui Emil Zatopek este edificator! În 1969 Zatopek primeşte, la Praga, vizita eternului rival, marele atlet, australianul Ron Clarke, care nu reuşise să-l întreacă pe Emil Zatopek, să fie olimpic.

Era o încercare a Occidentului de a face presiuni pentru îmbunătăţirea vieţii lui Zatopek. La despărţire, la aeroport, cehul îi strecoară australianului, în secret, un obiect. „Am crezut că este un document secret” relatează Clarke. Ajuns în avionul Qantas, teritoriu australian, Ron Clarke desface plicul şi rămâne stupefiat: în micul pacheţel strălucea o Medalie Olimpică de Aur, cea de la10.000 de metri, cu un singur bileţel „o meriţi cu prisosinţă”…

Vedeţi, în adolescenţa mea, mic burghezia dorea să fie onorabilă, fie că era în Occident fie în Est, la comunişti. Mic burghezia a existat şi va exista mereu, acum i se spune "clasa de mijloc". Exemplele de viaţă care se dădeau atunci tinerilor erau sportivi de talia lui Zatopek, artişti, medici, arhitecţi, muzicieni, mari scriitori. Oameni care făceau performanţă, aduceau binele şi frumosul în viaţa lor şi a celorlalţi.

Nu înţeleg de ce s-a scăzut aşa de mult nivelul exemplelor pentru tineret,direct la categoria curve şi pungaşi. Poate unde o bună parte a presei tabloide se identifică cu "exemplele"? 

Să nu mă luaţi cu "aşa vrea publicul"! Am făcut atâtea sondaje de opinie, că era să fiu şi anchetat pentru unul dintre ele! Aşa că ştiu foarte bine că publicul nu are preferinţe, este omnivor, consumă orice i se oferă şi face fixaţii doar pe subiectele repetate şi îngroşate la nesfârşit!

Dacă s-ar repeta de două mii de ori pe zi, la tv, net şi ziare, teoria relativităţii a lui Einstein, ei bine, acestă teorie ar fi subiect de dezbatere naţională, de talk-showri nesfârşite, cu demonstraţii pro şi contra şi cu greve de protest!

Mi se solicită tot felul de horoscoape, primesc cam 60 emailuri pe zi. Individuale, calcul de compatibilitate, horoscopul României sau al nu ştiu cui politician, sau"vedetă". Chiar credeţi că sunteţi aşa de importanţi că să vă fac horoscopul? Nu oricine are o „katană” făcută de Hattori Hanzo, vezi „Kill Bill”, nu oricine are un horoscop făcut de Rahman Ben Al-Kitab, acesta a fost numele de astrolog primit în Dasht-e-Kavir, adică de mine!  

Primo: nu sunt casa de comenzi, nu vând astrologie la tarabă şi secundo, dubitativ: de ce le-aş face? Pe cele importante, nu aveţi grijă, le-am făcut de mult, când trebuia.

Lumea e speriată. Sunt din ce în ce mai mulţi cei care, panicaţi, întreabă dacă or să ne atace ruşii, dacă o să fie război.

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi sunteţi prizonierii unei prese străine de interesele voastre. Mai nimic din ceea ce se publică nu este adevărat, sau reprezintă interese de grup. Se scot informaţiile din context şi se siluieşte în fiecare zi adevărul. Aşa-zişii analişti de politică externă traduc cu greşeli imense câte un articol aterizat de la vreo „casă mare” în propriul email. Atât!

Iar politicianiştii – este meseria lor să mintă cât pot…

În aceste condiţii tot ceea ce aş afirma, sursele mele fiind de peste ocean, ar fi ca de pe Marte, doar astrologia este pasiunea mea!

Dar, atrag atenţia încă odată şi o să repet de multe ori: rezervele de gaze şi combustibili nu sunt suficiente pentru a trece iarna, dacă ruşii taie gazele! Sursele mele sunt în afară de orice îndoială, sunt foştii mei colegi, doar am lucrat o viaţă în energie. Îmi spun mie, direct sau pe ocolite, la un grătar, aici în Prahova, pentru că nu pot să iasă în presă şi să-şi contrazică ministrul sau chiar pe prim ministru. Şi-ar pierde fotoliile şi salariile atât de mari…

Ce-i de făcut, vorba lui Lenin? Aştept sugestii de la domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, aveţi idei, vă merge mintea, vă interesează supravieţuirea…

Turnaţi la dom.profesor@gmail.com !

BERBEC   Nu pierde timpul, mai ales cu discuţii inutile, sterile. O zi favorabilă contactelor sociale profitabile, întâlnirilor fructoase. Eşti motivat şi interesat de rezultatul negociat astăzi!

Eşti inspirat în domeniul financiar. Fă un tur pe la „activele” tale. Astăzi coopereaza, dar atenţie la confesiuni. Nu te lega la cap daca nu te doare capul – capul fiind guvernat în mod tradiţional de zodia Berbecului. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astăzi va face mare placere celei (celui) drag(i).

TAUR  Fiecare încearcă să facă ceea ce îi place, de ce tu ai face altfel? Este momentul favorabil să explorezi noi direcţii de dezvoltare. Dacă nu te pricepi, amână, nimeni nu este perfect!

Increderea eterna in prieteni se numeste loialitate. Astăzi verifici această vorbă veche din Orient. Din nou niste veşti aşa-şi-aşa. Odihneste-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze.  Concentreaza-te, lasă confuzia pe alta dată. Confuzie care iţi stă bine uneori. Astăzi, nu! Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung.

GEMENI  Pui sub semnul întrebării anumite proceduri şi  obişnuinţe ale tale. Parcă ţi se ridică un văl de pe ochi! Astăzi încerci să gândeşti logic, numai în favoarea ta, a intereselor tale!

Dar, poate fi chiar o perioadă monotonă ca vremea de afară, vreme de croşetat pulovere sau de făcut dragoste, că bani nu ai cu siguranţă de numărat! Condiţia este să amâni tot ce pare complicat şi neconfortabil pentru mai târziu.

RAC  Stelele previn, nu obligă! Ai o zi mai densă, cu risc sporit. Nu trage tigrul de mustăți, e bine să fii precaut ca să eviţi o posibilă neplăcere, mai ales în domeniul sentimental.

Toată perioada zilei de astăzi, dar mai ales dimineaţa este sub semnul lui Saturn, care întârzie lucrurile, dar le face mai consistente, importante şi rezistente. Emoţiile tale sunt pastelate iar poziţia relativă dintre Venus şi Marte arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru sexul frumos, sau bănos, în funcţie de sex şi orientare sexuală.

LEU  Nu intra în bătălie! Retrăge-te acum şi luptă mâine. Nu-ţi epuiza resursele, replierea fără pierderi pregătește viitorul succes! Azi prevezi spectrul unui posibil eșec, poate sentimental.

Nu uita de promisiunile facute.  Astazi trebuie sa stai linistit si sa astepţi ca ziua sa treacă. Trebuie să fii tolerant şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru a evita o mica decepţie sentimentală. Rezervă ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii.

FECIOARĂ  Astăzi laşi timpul să treacă păgubos, fără să faci nimic. Insistă ca să reuşeşti! Ca să ai energie şi motivaţie stelele te sfătuiesc să-ţi organizezi o seară de amor plăcută şi relaxantă.

Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi.  Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii să te relaxezi. Întârzierile şi amânările te enervează teribil dar totuşi, nu lua nici o decizie importantă, amână până vei avea mai multe informaţii – cel puţin până mâine.

BALANŢĂ  Vrei să faci puţină ordine. Nu îţi plac situaţiile neclare, nu eşti pescuitor în ape tulburi! Cu atât mai mult în relaţiile de serviciu. Dar îţi plac secretele şi eşti discret, când trebuie!

Calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le fie în afaceri, fie în dragoste. Poţi să obţii un favor, fie la serviciu, fie acasă, în familie sau cuplu. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul.

SCORPION  Realizezi că ai unele rezultate bune în muncă, meserie, profesie, unde lucrezi sau înveţi. Încet şi sigur revii la o formă bună, după o vară foarte frumoasă, dar foarte obositoare.

Sfatul stelelor este, dacă eşti în ţară şi mai precis în capitală, să eviţi întâlnirile cu partenerii de afaceri dimineaţa, sub diferite motive. Lasă totul după ora prânzului. În schimb tot ceea ce ţine de familie, dragoste şi anturajul apropiat sunt foarte bine aspectate, toată ziua.

SĂGETĂTOR    Se pare că astăzi se deschide o cale nouă, care îţi atrage atenţia! Încă de dimineaţă, ca un licurici în întuneric, un mic amănunt te pune pe gânduri. Stelele spun să-ţi urmezi intuiţia!

Nu rata ocaziile! Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar să nu te implici total. Astăzi poţi profita de o situaţie conjuncturală, şi/sau vei culege o parte din profiturile ce provin din aranjamentele altora. Fără nici o supărare, fără nici un reproş – fiecare pare că joacă pe „tabla” lui proprie fără să-i pese de ceilalţi, pentru că egoismul conduce jocul!

CAPRICORN   Nu te pregăti pentru evenimente gen drobul de sare! Ai un mod de abordare prudent şi îţi place să rezolvi lucrurile clar şi net, dar azi trebuie să fii realist, să nu-ţi risipeşti forţele.

Îţi faci planuri peste planuri dar pâna la urma viaţa, destinul, soarta pare ca hotarăşte. Sau, mai curând, sunt hotărârile, Liberul Arbitru ale celor de care depind “soarta” noastră. După o dimineaţă plină este bine să eviţi izbucnirile emoţionale şi să te relaxezi. Nu este indicată schimbarea la care te gândeşti!

VĂRSĂTOR   Viclenie şi poate puţină ipocrizie! Aşa sunt timpurile, aşa sunt oamenii. Trebuie să te adaptezi ca să supravieţuieşti. Dar, în forul tău interior păstrează neatinse morala şi etica!

Astăzi rupe orice discutie care poate degenera in scandal cu anturajul, cunoscuti sau necunoscuti chiar, şi cu banca pe care o intalneşti pe stradă. Asta nu inseamna sa fii defetist, ci din contra, sa dai dovada de o mare putere si chiar de impertinenta. Nu vrei să te cerţi pentru ca eşti superior, aşa că nu vrei să te cobori la certuri inutile din care numai ceilalţi vor avea de suferit !

PEŞTI  Ar trebui să fii realist, să stai cu picioarele pe pământ. Nu eşti nici invincibil, nici imortal. Astăzi eşti distrat, dar eşti binedispus şi nimeni nu te poate scoate din starea aceasta!

Ceva minor poate încurca o mulţime de lume – buturuga mică… Fă-ţi socotelile, bilanţuri şi alte delicatese care îţi arată coordonatele prezentului. Plictisitoare şi cenuşii pot fi unele zile, dacă nu sunt condimentate de intervenţiile amicilor! Nu-ţi fă planuri pe termen lung, decât ca să zăpăceşti anturajul. Uită ieri, trăieşte astăzi, mâine – mai vedem…