Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Musulmanii noştri au probleme
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Musulmanii noştri au probleme

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Musulmanii noştri au probleme

Pe 29 august s-au născut Michael Jackson, Bob Beamon, Slobodan Miloşevici, Petre Magdin, Nicolae Dunăreanu. Pe 30 august s-au născut Mary Shelley, Jacubus Henricus van Hoff, Cameron Diaz, Alexandru Mustăţea, Ştefan Caban, Victor-Emanuel Sahini.

Astăzi îl pomenim pe Michael Jackson. Nu mi-a plăcut, cât a trăit. Negrul care voia să devină alb, omul care voia să devină zeu! Ce patetic, ce roman prost! Dar exemplul lui elitist, sfidarea împinsă dincolo de limite, toate atitudinile lui excentrice şi bizare au avut rolul lor în lumea aceasta. Probabil că acum râde de noi în Purgatoriu, dacă slujitorii lui Hades i-au mai lăsat mutrişoara de Mozart-copil şi mai are cu ce să râdă!

Michael Jackson a fost un geniu! Filosofic, nu mă refer la muzică. Prin toată viaţa lui a demonstrat animalitatea acestei lumi, prostia şi lipsa de discernămînt a marii majorităţi. Ia gândiţi-vă puţin… Mie, acum, îmi lipseşte

"Evenimentu Zilei" din 29 august 1895 a fost că "motocicleta" a fost patentată de Gottlieb Daimler, în Germania. Începutul unei epoci de pasiune şi romantism, de duritate şi visuri pe acest cal modern, motocicleta. "Dumnezeu a creat omul, Mr. Colt l-a făcut egal şi motocicleta l-a făcut liber!" din înţelepciunea hippy, poate cel mai interesant folclor modern!

Vedeţi, şoferii noştri de maşini şi camioane nu sunt obişnuiţi cu prezenţa motocicliştilor. Tot, în general, cu tot respectul şi fără să se supere nimeni, românii, statistic vorbind, nu prea sunt dotaţi pentru condus. Nici ţara, dar nici maşina! Nu au o vedere panoramică, nu anticipează, nu corelează spaţiul cu timpul de fânare şi viteza, sunt neatenţi şi beau, beau alcool în continuare la volan. De aceea e un masacru pe şoselele noastre. Nu trebuie asprite pedepsele, ci doar aplicate cele prezente! Sigur, mai sunt şi excepţii: dacă vezi un Logan venind cu 40 la oră şi înăuntru sunt un ginere şi-o mireasă, doar nu o să le pui alcoolmetrul în gură. Le indici cel mai apropiat hotel!

Asta nu înseamnă că nu sunt câţiva băieţi foarte buni, apţi pentru cursele de formulă. Bunul meu prieten, Radu Grozea, care m-a părăsit, iată, au trecut doi ani, fără să-mi ceară voie, plecând într-o lume unde pistele de alergări sunt din pulbere de stele, ca "om om liber şi de bune moravuri" ei bine, fostul director din TVR şi marele om de automobilism, matematicianul de excepţie, îmi spunea că un pilot de formulă nu se naşte în trafic! Avea dreptate bunul meu prieten…

Din nou, problema sportului… a sportului fiecăruia dintre noi! Nu mă interesează echipe de celeşti, sau de zei, sunt afaceri, este o industrie, eu vreau să facă sport, mişcare, fiecare dintre noi! Numai aşa ne putem păstra sănătatea ameninţată din toate părţile!

Cred că este o problemă naţională, poate chiar una de securitate naţională. Domnilor politicieni, cine vreţi să apere ţara asta, sau să producă ceva, sau să facă copiii – nişte graşi cu doza de băutură în mână?

Nu este nimic discriminatoriu şi eu sunt acum un gras, dar numai după ce am renunţat de ani buni la sport! Şi mă simt al dracului de rău… nu vreau să se simtă şi alţii!

Nimic în "kalendar" dar în calendarul creştin ortodox este ultima sărbătoare a anului. Anul bisericesc creştin ortodox începe la 1 septembrie.

Tradiţional Crucea Mică, Sf. Ioan de toamnă, Sf. Ioan cap tăiat, Brumariul. „…Aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au o formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat (vinul roşu, în special)… zi deosebit de periculoasă, ţinută pentru a nu se îmbolnăvi de friguri”. Antoaneta Olteanu, „Calendarele Poporului Român”, 2001, pagina 383.

Se pomeneşte, cu întristare, Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Este post negru. Probabil că vă mai amintiţi din şcoală, de la religie, istoria cu regele Irod, fratele lui Filip şi soţia acestuia Irodiada, pe care o ia Irod. De reproşurile lui Ioan, altfel iubit şi preţuit de Irod, dar duşmănit de regină. De primul strip-tease din istorie făcut de Salomeea, fica reginei, ca să-i smulgă regului promisiunea executării lui Ioan. De aducerea Capului Botezătorului pe o tipsie de argint.

Tradiţia iniţiatică spune că ochii Botezătorului s-au deschis şi capul fără corp a şoptit câteva cuvinte regelui, de nimeni altcineva auzite. Regele a rămas gânditor apoi a plecat din sală. Sfetnicii de taină spun că l-au auzit plângând, dar poate fi doar o părere…

Mel Brooks, în stilul caracteristic al rasei, pentru că numai ei pot face bancuri despre cele sfinte a spus: "nu este bine să-ţi faci duşmancă o femeie care poate s-o pună pe alta mai tânără să se dezbrace!"

De trei ori am fost în Siria, la Damasc, oraşul cel cu şapte porţi şi tot de atâtea ori am fost în Moscheea Omaiazilor unde este un relicvariu, din bronz, care se spune că ascunde Capul Botezătorului. În Islam Ioan Botezătorul este un Profet ca şi Domnul Nostru Iisus Hristos. Vestind venirea lui Mahomed.

Mă tem că flacăra războiului a mistuit nepreţuitele covoare persane de acolo, şi au distrus şi relicvele creştine, cu toate că sunt zvonuri că şi Capul Botezătorului, relicva care a apărat Damascul mii de ani a fost salvat de iniţiaţi. La Damasc m-am simţit la fel de bine ca în Teheran sau în pădurile Virginiei, sau în Beirut. Oare de ce nu poate să fie pacea promisă, cea de o mie de ani?

Întrebarea aceasta mi-o puneam, când în curtea mea a intrat maşina lui Wallid, un prieten vechi şi bun. Cetăţean român de origine libaneză. L-am cunoscut acum aproape 40 de ani. Era student străin la stomatologie, la facultatea unde lucra şi mama mea. Un băiat, pe atunci, foarte politicos, inteligent, studios şi talentat în profesia pe care şi-o alesese. Avea o istorie tragică. Sora lui şi cu fata cu care vorbea, poate, viitoarea soţie, îl aşteptau la un băruleţ la modă, pe terasă. El a întârziat. O bombă, pusă de extremişti, a spulberat terasa barului. Printre victime s-au numărat şi cele două fete. Aceasta era realitatea din Beirut de acum patruzeci de ani.

Familia lui, care nu era deloc săracă, a vrut să-l trimită la studii în Occident, ca să uite tragedia. El a ales România: „săracă, dar curată” cum avea s-o caracterizeze. M-am imprietenit cu el din întâmplare, prin intermediul mamei mele. Aveam nevoie de câteva persoane de contact în Beirut. Lucram la o ofertă pentru amenajarea energetică a cursurilor de apă care porneau din Anti-Liban şi se vărsau în mare şi aveam nevoie de preţuri locale, de subcontractori.

Wallid a rămas în România. Nu a vrut să se întoarcă acasă, amintirile tragice îl urmăreau, nici să plece în State, cum dorea familia. Lui Wallid îi place România. S-a însurat cu o colegă de facultatea, foarte frumoasă şi pisicoasă şi au doi băieţi. Este un bun cetăţean, un bun român. Are cabinetul lui, nu ia bani de la săraci, îşi plăteşte exemplar taxele şi impozitele. De când îl ştiu nu s-a pus niciodată problema religiei, soţia lui este creştin ortodoxă, iar cei doi băieţi sunt pe Facebook, sunt generaţia care când îi întrebi ce religie au, schimbă vorba!

BMW-ul albastru petrol al dentistului a oprit şi din el a coborât, îngândurat şi neliniştit, vechiul meu prieten. Părul cârlionţat, mai alb, cu vreo două kilograme mai gras şi poate puţin mai gârbovit, decât când l-am văzut ultima dată, acum patru ani.

Pe scurt, ce să vă mai fierb, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Wallid are o problemă şi a venit să o discute cu mine. A început cu o întrebare, dacă ştiu că este musulman. Nu am observat, am răspuns, doare tare? Wallid a râs, dar se vedea clar că este preocupat de ceva.

Mi-a spus cum s-au întâmplat lucrurile. Acum câteva zile la cabinetul lui s-au prezentat trei arabi. Tineri, neraşi, cu ochii arzători. L-au salutat cu formule islamice. Wallid i-a invitat în cabinet şi le-a spus, zâmbind, că dacă se consideră „fraţii” lui o să le dea consultaţii pe gratis. Nu, tinerii arabi nu doreau consultaţii stomatologice pe gratis. Au observat, de fapt, au reproşat, că pe pereţi nu era nicio lozincă islamică ci numai diplome şi certificate profesionale. Şi i-au spus medicului că de acum ei colectează „zakhatul” şi că se aşteaptă la o mare donaţie din partea lui pentru cea mai mare moschee din Europa. Apoi s-au ridicat şi au plecat. Fără „la revedere” sau „bună ziua” musulman, sau… altfel!

Wallid mă întreabă ce să facă. Ce părere aveţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi? Eu cred că trebuie să-i apărăm pe musulmanii noştri de valul de radicali, de armata de invazie a emigranţilor din Asia şi Africa. Ei sunt ai noştri, sunt români, cei din Dobrogea de vreo mie trei sute de ani, avem responsabilităţi faţă de ei. Altfel nu vor avea încotro şi vor trebui să se radicalizeze şi ei. Uitaţi-vă la Marele Muftiu! Nu are cum să dea înapoi, trebuie să joace cum se cântă acum de arabii superbogaţi care au mari interese în România. Turcia a trecut prin acelaşi proces, acum arabii fac legea la Istanbul. Degeaba au încercat ofiţerii superiori turci să readucă o logică nefundamentalistă în Turcia. Li s-au înscenat coploturi şi acum zac prin puşcării!

Aceste lucruri îmi par infinit mai importante decât altele. Dar suntem ameţiţi cu lucruri de nimic, cu perdele de fum. Este, cumva, prea târziu? Islamul înlocuieşte creştinismul? S-a hotărât? Să ne amintim cum a înlocuit creştinismul vechea religie greco-romană, în Europa, în secolul IV. Aproape brusc, după ce s-a luat decizia de cine trebuia!

Dar despre istoria secolului IV şi a propagandei creştine, subiecte fabuloase, altădată, mereu avem speranţa că mâine, este, în definitiv, o altă zi! Să vedem ce o să aducă pisica…

BERBEC Adesea, eşti un artizan al gloriei altora, care ocupă un postament nemeritat, iar ţie iti ramân migrenele, spatele rupt şi portofelul gol. În weekend rupe tradiţia, refuză să mai fii folosit!

Sâmbătă reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. În general eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, astăzi când gândire ta este mai flexibilă, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe seară. Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă niciun program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine să eviti, dacă poţi, subiectele cu caracter emotiv.

TAUR Aspectele bune sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai un weekend obositoar, dar fără evenimente notabile. O perioadă care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi!

Sâmbătă sunt posibile mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă idee sau proiect, probabil pentru toamna care îşi intră în drepturi. Sâmbătă, aspectele iţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţelele de socializare par importante. Duminică – posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite. Seara plăcută, favorabilă dragostei.

GEMENI În dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul acestui weekend, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau te poţi bucura de un avantaj.

Sâmbătă configuraţiile benefice sunt în cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi, dar nici nu ai de ce să-ţi aminteşti mai târziu! Duminică trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Evită băuturile reci şi alimentele prea grase sau foarte consistente. Duminică nu prea îţi arde de glumă. Este una din zilele acelea când eşti posomorât şi mizantrop, dar trece cu un pahar de… vorbă!

RAC Pe plan sentimental e momentul unor discuţii. Discuţii placute, relevante şi, în weekend, chiar necesare. Din când în când, trebuie reinventată arta amorului, iar discuţia este primul pas!

Lumea s-a săturat de conflicte şi înfruntări, aşa că pacifistul Rac poate să prevaleze. Sâmbătă găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi la treburile casei, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului profund şi redu ritmul, sâmbăta este o zi de odihnă. Duminică ai parte de un fel de cadou mare, poate o veste bună, un fapt neaşteptat şi care te pregăteste pentru niste planuri de viitor la care nici nu indrazneai sa te gandesti.

LEU Eşti pe drumul cel bun! Înlături din calea ta obstacolele, în special propriile limite. În weekend te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu multă încredere la viitor.

Sâmbătă eşti distrat şi nu te poţi concentra după o săptămână obositoare. Poate un pic-nic, un grătar, sau o ieşire în oraş cu familia sau prietenii te reconfortează şi îţi „încarcă bateriile”. Duminică horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul distracţiilor, că asta trebuie să faci în weekend! Proiectele tale de weekend sufera de un defect major – se bazeaza mai mult pe întamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii!

FECIOARĂ Conjunctura îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele, par importante.

Sâmbătă, în dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental sau te poţi bucura de un avantaj. Nu trebuie să stai ore întregi sub duş, apa costă! Duminică trebuie să zâmbeşti şi să-ti păstrezi calmul, mai ales dacă auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile. In urma unei analize cinstite si atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi la propriile interese.

BALANŢĂ Intrigile, bârfele, le laşi în weekend celor care nu au altă treabă! Eşti foarte ocupat şi nu ai timp de frivolităţi. Se apropie nişte termene autoimpuse şi eşti întârziat, în criză de timp!

Sâmbătă ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi mişcările bruşte. Program de distracţie pe seară, profită din plin. Duminică este evident că magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Totuşi, vei avea castig daca vei adauga si un zambet. Acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi, te vei simţi foarte bine. Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite.

SCORPION În weekend treci printr-o perioadă puţin mai dificilă, obositoare, cu toate pe capul tău! Reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din jurul tău, ca să-ţi fie de ajutor!

Sâmbătă eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. Duminică reflectezi că de mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu putin noroc. Astrele au aspecte favorabile : sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.

SĂGETĂTOR Prea multe discuţii, prea multe dezbateri, vorbe multe pentru un amănunt. Tragi concluzia că Napoleon avea dreptate: dacă voia să realizeze ceva, numea un general, dacă nu voia – o comisie!

Sâmbătă ai nevoie de o evadare în natură. Poate la mare, poate la munte. În orice caz trebuie să eviţi orele întunericului când călătoreşti. Soarele, lumina, te avantajează în această sâmbătă.

Duminică cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, centaurul lor cel protector.

CAPRICORN Ai ceva de reproşat partenerului, unei persoane apropiate. Încercă să comunici indirect nemulţumirea ta, fără să fie un reproş. Dacă înţelege, o să-ţi aprecieze delicateţea! Dacă nu…

Sâmbătă favorabilă pentru fiinţa magică dar sentimentală din tine. Iţi prieşte o discuţie la o cafea cu ingheţată şi faci planuri. Prietenii te ajuta astazi chiar fara sa-i bati la cap. Veşti bune. Duminică, cu zodia lipsita de planete (exceptând eternul Pluton) si slab aspectata, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea distracţiilor. Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te astepta la minuni!

VĂRSĂTOR Te pui pe treabă, acţionezi, dar încă cu prudenţă, tatonând atent reacţiile. Te aştepţi la rezultate rapide, dar conjunctura te avertizează să ai răbdare, Roma nu s-a construit într-o zi!

Sâmbătă apare ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi ceva în plus, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară ai impresia că ai urcat pe un munte, eşti foarte obosit, dar foarte mulţumit! Duminică verifici vorba care spune că: experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante sau pe cele care pot diminua gelozia!

PEŞTI Chiar dacă ai dreptate şi spui numai adevărul, nu te poţi opri să nu faci câteva remarci deplasate despre cei din jurul tău. În weekend trebuie să-ţi ţii gura şi să fii elegant în exprimare!

Sâmbătă trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru weekend. Consultă-te cu cei din jur, cu anturajul apropiat, să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează! Duminică un fel de umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort şi cu anturajul şi cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea sa incerci sa lamuresti lucrurile, macar parţial.