Evenimentul Zilei > Social > Horoscopul lui Dom’ Profesor. La noi, la români, Halloweenul este de Sumedru… şi de Sf. Andrei!
Horoscopul lui Dom’ Profesor. La noi, la români, Halloweenul este de Sumedru… şi de Sf. Andrei!

Horoscopul lui Dom’ Profesor. La noi, la români, Halloweenul este de Sumedru… şi de Sf. Andrei!

Pe 25 octombrie s-au născut Pablo Picasso, Annie Giradot, Galina Vişnevskaia, Jon Anderson, Vasile Parizescu, Ioan Chirilă, Sabina Ivaşcu şi Regele Mihai al României, iar pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

Tradiţional, pe 25 octombrie, este Ajunul Sf. Dumitru (Sumedru).

În ajunul Sf. Dumitru se împarte de sufletul morţilor, căzând anul acesta în zi de sâmbătă, ziua lui Saturn-Cronos, limitatorul şi simbolul strămoşilor şi a bătrânilor. Este un ritual cu un pronunţat caracter funerar. Se face Focul lui Sumedru, peste care sar copiii ca să fie sănătoşi tot anul şi tinerii ca să se căsătorească în anul ce va să vie. Femeile şi fetele împart seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri, prune uscate, vin vechi şi ţuică nouă.

Cănd focul este să se stingă se coc cartofi şi se spun poveşti, pilde şi ghicitori. Apoi ia fiecare gospodar câte un tăciune şi-l aruncă în livadă pentru ca pomii să se călescă şi să rodească şi la anul.

Tradiţia cere ca să se stea până când focul de Sumedru se stinge de tot.

De ce? Pentru că nu departe, în întunericul protector, pe timpuri, pândeau lupoicele cele înţelepte. Dacă puteau să fure un tăciune aprins din Focul lui Sumedru atunci puteau să zămislească Lupii de Foc, Magistraţii şi Executorii Legii vechi.

Or, se ştie, că în ultima mie de ani au mai apărut trei Lupi de Foc, aşa că numărul lor total este de nouă. Când numărul lor va fi de doisprezece şi cu Lupul Şchiop, treisprezece, atunci apele vor îngheţa, pământul se va cutremura şi va înghiţi omenirea, va fi ploaie de foc şi Sfârşitul Lumii…

Evident, un mit vechi de când lumea, când focul trebuia păzit, pentru că oamenii nu ştiau încă să-l reaprindă! O legendă europeană, cum sunt multe pe alte meleguri, scandinave, nordice, cu foc, lupi şi amurgul zeilor!

Sinaxar, pe 26 octombrie este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole.  "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului şi a vinarsului…

Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii – motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturie de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna. dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru, ceea ce anul acesta nu este cazul, şi este senin, iarna va fi uşoară.

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Alba-neagra!

Sfântul Dumitru este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul” înspre Munţii Buzăului, acolo este o absidă splendidă, pictată cu toţi sfinţii militari creştini. Mai sunt unele icoane superbe pictate de Gheorghe Tattarescu şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală, nu turism în pantaloni scurţi!

Sărbătoarea Sf. Dumitru este calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple… După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dumitru: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dumitru. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creştinismului!

Este ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai! Să-i urăm sănătate şi viaţă lungă!

Acum, să ştiţi, cultul personalităţii nu a fost o invenţie comunistă, este, în general, apanajul dictatorilor. Osanale, poezii dedicate, stadioane pline ochi, femei emoţionate oferind flori, defilări şi demonstraţii pentru “conducătorul iubit” au început în România în timpul dictaturii lui Carol al II-lea.

Foarte tânărul Rege Mihai a moştenit o parte din comportamentul aberant oferit tatălui lui. Aşa se face că, Marele Stat Major din 1944, a declarat că teritoriul României fusese eliberat de foştii aliaţi de ziua de naştere a tânărului Rege, şeful suprem al Armatei, un “omagiu”! De fapt teritoriul României a fost “eliberat” circa o lună mai târziu…

Aşa s-a stabilit Ziua Armatei, declarată, mai târziu, de comunişti pe 25 octombrie, când “teritoriul sfânt al patriei a fost eliberat de cizma cotropitorilor fascişti”! Istoricii post-modernişti afirmă că “întoarcerea armelor” împotriva foştilor aliaţi a fost un fel de trădare, sancţionată şi de “prieteni” şi de “duşmani”! Săracii militari români, au murit mereu cu sutele de mii, cu milioanele, pentru… ce?

Fiind ziua de naştere a Regelui, Ziua Armatei a fost adoptată şi de partidele de pe atunci, care nu ştiau că sunt pe cale de dispariţie, de exterminare. Se împlinesc 70 de ani… oare s-a schimbat ceva?

Istoria se repetă? Probabil… printr-o mare spirală!

Dar nu mă supăr!

Pentru că am vorbit de istorie, o notă specială pentru domnitorul Dimitrie Cantemir, un Scorpion adevărat, singurul nostru mare intelectual între domnitori şi regi, dar care a vândut ţara de unde fusese alungat (tipic pentru răzbunarea unui Scorpion)! Pe care-l pomenim pe 26 octombrie, de ziua sfântului sau patron!

Cantemir a făcut studii aprofundate asupra astrologiei persane, prin vectorul turcesc. Sub numele de Cantemiroglu este considerat un clasic important al muzicii turceşti. El nu numai că a edificat un sistem de notare a muzicii turceşti, dar a şi compus mai multe piese. Vă invit să le găsiţi şi să le ascultaţi, este un adevărat regal:

 

BERBEC  Nu te lăsa încărcat cu sarcini suplimentare casnice, refuză politicos! Fiind mai organizat decât de obicei, poţi să rezolvi în weekend unele probleme întârziate de aprovizionare pentru iarnă!

Sâmbătă: aspecte favorabile deciziilor importante de genul – fac sau nu fac curăţenie în toată casa şi asta pentru că duminică este sărbătoare mare şi nu este bine să lucrezi. 

De asemenea, duminică este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul spectacolelor si vizitelor pe care le poţi face.

TAUR    Perioada weekendului te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, cu familia. O veste te impresionează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.

Sâmbătă stelele spun sa mai astepţi cu confesiunile, sau să le aşterni pe hârtie. Aşa îţi garantez discreţia pe cât posibil în lumea asta în care se află totul până la urmă.

Duminică eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane străine, sau discuţiile în contradictoriu cu rudele, partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune.

GEMENI   În acest weekend, atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Este sfârşit de lună şi banii sunt rari pe card! Mai ales, nu te împrumuta, de unde o să dai înapoi?

Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti sâmbătă. Nu promite, la rândul tău, nimic! Evitând tot ce poţi evita, pentru că vorba băieţilor: „eschiva este cea mai bună lovitură!”

Duminică, la plimbare prin mall, ai mintea liberă şi gândirea sprintenă. Foloseşte-ţi gândirea limpede la sinteza ultimelor evenimente.

RAC   Se poate să fii invitat la o zi de naştere, la un Scorpion. Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte pe seama ta, nici nu ştii ce măsuri să iei!

Sâmbăta seara, o veste nu prea grozavă. Eşti sănătos şi ai putere de muncă, dar te apasa grijile legate de familie.

Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale in cursul zilei de duminica. Şi o petrecere drăguţă la un Scorpion care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, sau la vreun Dumitru(ă).

LEU   O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată în acest weekend. Trebuie să dai dovadă de calm şi puţină diplomaţie, pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile.

Sâmbătă, o ţinuta neglijenta şi o dispoziţie schimbatoare iţi vor marca ziua. De vină este Soarele în Scorpion.

Duminică, este sărbătoare, oricum ai lua-o şi este contraindicat să dai cu aspiratorul – nu fii original cu orice pret! De obicei modul acesta de abordare sperie şi înstraineaza, in loc să atraga! Trebuie doar să urmezi fluxul principal. Din punct de vedere emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere.  

FECIOARĂ   Weekendul este un prilej de cumpărături săptămânale. Dar, relaxează-te şi oferă-ţi o siestă sud-americană. Odihna este temeiul sănătăţii, spunea Esculap. Sâmbătă seara poate ieşi în oraş!

Sunt lucruri si traditii care nu se negociaza, o sa intelegi lucrul asta in cursul zilei de sâmbătă când te pregăteşti de mers la dans, spectacol sau petrecere. Orice este posibil, dar nu totul este permis!

Duminică nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale, cea cu detaliile ca să nu vezi intregul. Deschide bine de tot ochii! Şi mintea… Din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte.

BALANŢĂ   Un semn de foc îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioadă ai ceva noroc. Poziţia lui Venus, patroana ta, indică un weekend favorabil, statistic vorbind!

Sâmbătă, rezolvarile şi compromisurile cu iz de busuioc au in tine un maestru incontestabil. 

Duminică poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite. Poate unde vrei să fie intotdeauna armonie! În general, duminică, poate la masa sărbătorească, nu este favorabil să-ţi iei nici un angajament.

SCORPION   Doreşti mai mult dinamism, să vezi lucrurile cum se mişcă. Încerci să-i dinamizezi pe cei din jurul tău, dar toamna rece şi ploioasă îi face mizantropi şi comozi. Aşteaptă vremea frumoasă!

Norocul este, sâmbătă, prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste problemele şi situaţiile ivite, mai mult comice decât grave, fără să faci niciun efort.

Duminică, o vizită plăcută şi una nu prea.  Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice, lăsând la o parte egoismul şi agresivitatea nevertebratei al cărei nume îl porţi.

SĂGETĂTOR    Sâmbătă, o perioadă bună pentru reuniunile de familie, sau o seară plăcută cu prietenii. Duminica începe târziu, iar atmosfera de toamnă ploioasă te trage la distraţie, dans şi… mult somn!

Un weekend plăcut, in care sâmbăta te simti tot timpul vesel si entuziast si de aceea orice iti iese, iar familia si prietenii te apreciaza in mod deosebit.

Dedică cele două zile de sărbătoare, mai ales duminica, celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi.  Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce, mai târziu, multe momente plăcute.

CAPRICORN    Nu primeşti nicio veste în acest weekend. E de bine, înseamnă că totul e normal. Pluton, aflat de o veşnicie în zodie te ajută să faci bani, să prevalezi, să intri în rândul plutocraţilor!

În această sâmbătă – bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează.

O zi bună în toate, duminică, mai puţin la cumpărături. Nu cumpăra nimic, nu paria, nu împrumuta. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung.

VĂRSĂTOR   În weekend eşti sub influenţa unui Mercur afectat, comunicarea suferă. Timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti ceea ce doreai şi te enervezi inutil!

Sâmbătă primeşti sau faci vizite. Doar este o perioadă liberă, fără programul obligatoriu de la serviciu! Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi, dacă poţi, propriile regului, dar nu juca de unul singur.

Duminică realizezi că întotdeauna trebuie să existe ceva ascuns, tainic, ca un „as în mânecă”, chiar un partener mai mult sau mai puţin imaginar care te ajută din umbră, ca în filmele cu supereroi!

PEŞTI  Încerci să găseşti unele răspunsuri în weekend, împungându-i, provocându-i, pe cei din jurul tău! Vrei, neapărat, dar neapărat, să ştii părerea lor despre tine. Atenţie la ce îţi doreşti!

Weekendul se împarte în două, normal: ziua de sâmbătă dedicată domeniului material, fizic, iar ziua de duminică dedicată domeniului spiritual. Nu ai frică, pastreaza speranţa şi porţile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual! Tot ceea ce începi sau programezi în aceaste zile pot aduce rezultate interesante mai târziu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News