O notă specială pentru Nicolas Flamel, care, legenda spune, este imortal și împlinește astăzi 689 de ani, undeva în Europa sau în lumea largă, alături de soția sa Pernelle care s-a împărtășit și ea din elixirul alchimic al vieții fără de moarte, ceva pe bază de aur lichid. Poate că-și fac un fel din mâncărurile delicioase aflate în cartea lui Nicolas Flamel, notarul alchimist din Paris: ”1001 feluri de ale mâncării, bune pentru corp și suflet, făcute la îndemâna iubitei mele soții Pernelle”.

În calendarul creştin ortodox este sărbătoare mare, însemnată cu roşu: Naşterea Sf. Ioan Botezătorul. Dar mai sunt şi Sf. Niceta şi Ioan cel Nou din Suceava.

Sânzienele. Drăgăica. Ziua Soarelui. Ursina. Amuţitul cucului.  Originea sărbătorii de astăzi, ultima din seria solstiţiului se pierde în negura vremii, mult înainte de daci, lupii cei mândri, care considereau moartea o eliberare şi se aruncau râzând în suliţi ca soli către Zamolxe. Probabil, de la agatârşii cei misterioşi şi de la legendarii cabiri.

Se pare că în noaptea ce a trecut, dar şi în aceasta, aveau loc ritualuri secrete, Marile Mistere, cu siguranţă feminine, ca sfârşit al festivalului solstiţiului de vară.

Noaptea magică a duhurilor aer-foc, ce au nume ştiute numai de iniţiaţi, numite comun Sânziene sau Drăgaice, este un eveniment oracular referitor la soarta recoltei dar şi a destinului individual. Se presupune că era prilejul şi a unor sacrificii umane. 

Peste vechea sărbătoare europeană, în secolul VII, s-a calchiat ziua de naştere a lui Ioan Botezătorul, aşa cum peste Sol Invictus, marea sărbătoare, aproape de solstiţiul de iarnă, s-a suprapus ziua Naşterii lui Iisus. De fapt, ziua de naştere a fondatorului şi a înaintemergătorului religiei creştine nu se mai cunosc exact.

Sunt multe şi diverse obiceiurile de Sânziene. De la jocul flăcărilor la boul înstruţat. Sunt multe taine, secrete mari şi grele şi plăteşti cu capul dacă le spui.

Dar un secret tot trebuie să vă spun, dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi. De Sânziene se face amor, este indicat mai ales pentru „femeile ce prind plod greu”. Este obligatoriu!

Tot despre dragoste o să vorbim în continuare. Cu povestea Teodorei, împărăteasa Imperiului Roman. Ieri rămăsesem în anul 525 când Teodora se întoarce la Constantinopole. Se pare ca a existat un complot întreg care avea ca scop punerea Teodorei pe tronul Imperiului Roman. Avea în spatele ei familii de patricieni, mari proprietari de pământuri, episcopi creștini, era protejata personală a puternicului episcop al Alexandriei, Timotei al III-lea, ofițeri superiori și negustori bogați. Dar și societatea secretă a femeilor urmașe ale lui Isis, pe atunci puternic creștine calcedoniene.

Teodora, foarte inteligentă și excelent pregătită, înțelege, poate pentru prima dată în istorie, că trebuie să-și facă o echipă politică, pe care s-o conducă la victorie. Antonia, soția lui Belisarius, Macedonia, cea care făcea și desfăcea bârfe, zvonuri și comploturi, dar mai ales Narses, eunucul imperial.

Aici intervine în scenă un alt personaj, unul foarte important. Iustinian, adică  Petrus Sabbatius, era nepotul împăratului Iustin, fiul sorei lui, Vigilantia. Adoptat de Iustin, care nu avea moștenitori. Urmașul la tron. Născut, probabil în zodia Taurului, a anului 482 în Macedonia, într-un oraș mic care se numea Tauresium, parte a diocezei Dacia. Localitatea se numea de fapt Grădiștea ceea ce poate da naștere la multe speculații privind originea, haplotipul numitului Petre.

În anul 525, probabil în luna aprilie își aniversează cel de al 43-lea an de viață. 43 de ani! Creștinismul era la început și de aceea credința era foarte puternică și plină de superstiții. Deci, trebuie sărbătorit cu fast, banchet, orgie și curtezane. Totul supravegheat de împărăteasa Epifania, soția lui Iustin. Ca toată lumea care conta, avea spionii ei. Persanii aveau, de exemplu, mai mult de o sută de spioni în Constantinopole, care trimeteau în Persia lungi descrieri și informații. Mare parte dintre informațiile pe care le citiți, dragi lupi, padawani și hobbiți se bazează pe rapoartele acestor martori oculari.

Ei bine, spionii Epifaniei îi spun că ceva se întâmplă în oraș: șoapte pe înserat și umbre ale pelerinelor care se strecurau pe lângă ziduri. Totul centrat pe numita Teodora, o torcătoare de lână, fostă curtezană. Epifania își aduce aminte de ceea ce făcea Teodora pe lângă hipodrom și zâmbește liniștită, treburi frivole! Așa că nu tresare când eunucul Narses îi face o listă de curtezane care să fie invitate la banchet între care Teodora era pe primul loc. Întrebat de ce, Narses inventează pe loc un vis în care o maimuțică îi șoptea că Teodora îl va face fericit pe Petre, adică pe Iustinian. Epifania râde și spune: ”De ce nu, este tânără și frumoasă și poate a mai învățat câte ceva despre amor în Africa!”

Așa că la banchet, Teodora este lângă, hai să-i spunem numai Iustinian, numele de împărat. Banchetul merge frumos, corect. Iustinian măsoară din ochi ”cadoul” de lângă el. Niciodată nu a văzut o femeie mai frumoasă și cu o atitudine mai mândră. Iustinian era un tocilar. Nu prea îl interesau femeile, nici bărbații, nici distracțiile sau cursele, era mai tot timpul cufundat în tomuri vechi de legi și istorie. Era un bărbat relativ scund, cu o față rotundă, bine proporționat, cu părul castaniu cârlionțat, un bărbat bine. Tăcerea a fost ruptă de Teodora care l-a întrebat: ”Vă plictisiți, Sire? Aveți figura lui Hector, care aștepta, în zadar, atacul aheilor!” Lui Iustinian îi cade falca și se îneacă cu îmbucătura. ”Dar, de unde știi tu, fată frumoasă, aceste lucruri?” Teodora îi recită din Iliada. Întrebările lui Iustinan și răspunsurile Teodorei se încrucișează ca două săbii de oțel. Nimeni nu mai mănâncă, nimeni nu mai bea, toți mesenii ascultă uimiți duelul verbal al celor doi. Când Teodora se dovedește mai erudită, corectându-l pe Iustinian la o problemă de istorie a republicii, toți cei de față aplaudă. Iustinian o întreabă pe Teodora ce-și dorește mai mult pe lumea aceasta. Toată lumea se aștepta la un răspuns feminin, gen copii frumoși și sănătoși, bijuterii, o casă frumoasă, un soț bun etc. Teodora ridică mândră capul și răspune: ”Renovatio Imperii!” Refacerea Imperiului. Iustinian este uimit și încântat, niciodată nu a întâlnit o astfel de femeie. Se scoală de pe canapea, așa era moda pe atunci, vine lângă Teodora și O APUCĂ DE MÂNĂ. A făcut gestul automat, involuntar, așa i-a dictat încântarea momentului. Toată lumea scoate un sunet de uimire, dar și de aprobare. Era un vechi gest, de când lumea, prin care bărbatul care apuca de mână o femeie devenea protectorul ei. Iustinian realizază gestul, dar o apucă și mai strâns de mână pe Teodora și o invită să viziteze palatul. Toți aplaudă și strigătele și uralele s-au auzit în tot palatul. Petrec bine, și-a spus împărăteasa Epifania.

Nu la fel de mulțumită a fost a doua zi când spionii ei i-au raportat că cei doi s-au plimbat toată noaptea prin palat și prin grădini și că au adormit unul în brațele celuilalt, zâmbind, în mijlocul tomurilor de istorie și de legislatură. Nu, nu făcuseră amor, discutaseră tot timpul. Așa că împărăteasa cheama gardă și plecă spre apartamentele lui Iustinian ca s-o alunge pe curtezană din palatul ei. Teodora fusese chemată ca să-și facă treaba de curtezană, nu să rămână la palat. Dar, iată, pe coridoare, pe cei doi, râzînd și ținîndu-se de mână. Într-o fracțiune de secundă Teodora înțelege situația. Se aruncă la picioarele împărătesei, sărutându-i condurul și spunând o veche formulă: ”Sunt orfană. Preastrălucită împărăteasă, fii mama mea!” Epifania, care le văzuse pe toate, era și la o vârstă înaintată, numai la asta nu se aștepta. Și ea fusese în tinerețe o sclavă sexuală și își amintea foarte bine cuvintele și gesturile. Așa că o ridică pe Teodora ca s-o privească în ochi. Teodora îi suportă cu brio privirea, mai mult, îi șoptește la ureche: ”Vezi-ți de treburile tale, sunt foarte tânără, pot să aștept!”

Epifania este lovită ca de trăsnet. Dar, de ce nu! Frumoasa, superinteligenta, dar și perversa și vicleana femeie din fața ei putea să fie o motivare și un sprijin excelent pentru tocilarul, mălai mare de nepotul ei, moștenitorul tronului. Se uită și la Iustinian. Niciodată nu-l văzuse atât de fericit, de motivat, de viu. ”Am auzit un zgomot, puteau să fie hoții. Așa că vă las garda mea” – spune Epifania și se retrage!

Se retrage și din viață, câteva luni mai târziu, probabil mulțumită că avea să lase imperiul pe mâini dibace. Împăratul Iustin este încântat de Teodora. Dă o lege, trecută prin Senat, prin care este permisă căsătoria între stări sociale diferite. Să ne amintim că Teodorei, curtezana, nu i s-a permis să se căsătorească cu un consul, așa era legea atunci. Viața însă a fost bună cu Teodora, acum i se permitea să devină împărăteasă!

Cronicile persane sassanide arată că nunta lui Iustinian cu Teodora a vut loc de echinocțiul de primăvară, noul an pentru persani, în anul 526. Tot Constantinopole a sărbătorit o săptămână întreagă. La 1 aprile 527 Iustinian devine partener-împărat, ca să-i spunem așa. Bătrânul Iustin nu mai putea face față datoriei, avea, probabil, Alzheimer. Moare la 1 august iar Iustinian devine împărat, Teodora împărăteasă. Încoronarea are loc în nou construita Hagia Sofia, bijuteria Constantinopolului, mult timp cel mai impozant locaș creștin din lume. Teodora s-a întors la hipodrom în uralele mulțimii, ca împărăteasă, nu ca o modestă curtezană!

Începe dominia ultimului împărat roman, cel care sub influența Teodorei avea să fie cunoscut în istorie, pentru dinamismul și energia lui ca împăratul care nu doarme niciodată.

Poate, altădată, o să vă povestesc dragi lupi, padawani și hobbiți cum Iustinian și Teodora au refăcut Imperiul Roman, generalul Belisarius i-a alungat pe vandali din Africa, iar Narses, devenit un excelent general, i-a alungat pe ostrogoți din Italia. Cum… dar sunt extrem de multe de povestit, intrigi politice, răzbunări, răscoale și înăbușirea lor, bătălii pierdute și războaie câștigate, reformele religiose și sociale făcute la inițiativa Teodorei, generozitatea ei față de femeile aflate în dificultate.

Dar ceea ce vreau să rețineți dragi lupi, padawani și hobbiți este că Iustinian I, împreună cu erudita lui soție, Teodora, au edificat Dreptul Civil, baza care se folosește și astăzi.

Cred că femeile din toate locurile și toate timpurile pot avea ca model de viață pe Teodora, împărăteasa Imperiului Roman.

Atât Iustinian cât și Teodora sunt Sfinți ai Ortodoxiei.

Cu regret că timpul trece așa de repede, dar vita brevis, ars longa, mă duc să ascult muzica mea preferată: Two Steps From Hell, Enya, Epic Music World, Ivan Torrent și mulți alții. Apoi o să ud grădina, că mare este seceta și, obosit de viață, o să visez frumos și colorat că mâine este, în definitiv, o altă zi!        

BERBEC   Ești dispus să mai faci unele compromisuri. Mici și fără riscuri. Ai de trecut un prag, astăzi, dar nu te simți în plină formă. Oboseala și căldura își spun cuvântul. Dacă poți, amână! De azi poţi să începi să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în realitate. Mai ales dacă pasiunile tale se îndreaptă astăzi către zona frivolă a distracţiilor şi a petrecerilor. Sigur, după orele de program! Planetele şi indicatorii astrologici iţi sunt favorabili. Îţi înţelegi mai bine partenerul de viaţă, sau familia şi acest lucru te face să te simţi mai în siguranţă.

TAUR  Solicitările, dorinţele familiei, ale celor dragi îţi ocupă gândurile şi timpul. Bine dispus şi optimist, poţi pune pe curs favorabil acţiunile care te interesează în domeniul sentimental. Totuşi, stelele îţi sunt favorabile. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. O zi plină de emoţii şi sentimente puternice, pastelate de faptul că sunt, majoritatea, în registrul bun!

GEMENI   Astăzi poţi să te ocupi de relaţiile tale sociale, legături de plăcere, sau de viitor, de interes adică. Investiţiile sociale făcute pot aduce rezultate bune! Fii cordial și plăcut! De azi poţi să începi să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în realitate. Mai ales dacă pasiunile tale se îndreaptă astăzi către zona frivolă a distracţiilor şi a petrecerilor. Sigur, după orele de program! Planetele şi indicatorii astrologici iţi sunt favorabili. Îţi înţelegi mai bine partenerul de viaţă, sau familia şi acest lucru te face să te simţi mai în siguranţă.

RAC   Mai multă atenţie cu cei care, prin legăturile de sânge, nu pot să-ţi dorească decât binele. Chiar dacă sfaturile lor par ridicole, sunt expresia iubirii lor. Mulţumeşte frumos şi nu uita! Nevoia imperioasă să fi în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea, te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Fă-ţi o legendă, o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului şi poţi să ai toate avantajele! Nu uita, am mai spus-o de multe ori, dar repetiţia, ciclul, face parte din astrologie, ei bine, ceea ce este important pentru tine să placi celor din jur!

LEU    O zi de mârâieli şi de arătat colţii! Cu toate că este cald ca în Africa trebuie să te duci la serviciu, sau familia, soacra etc îţi cer să faci o mie de lucruri, de care nu ai niciun chef! Astăzi nu trebuie să faci confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la distracţii, sau la petreceri, că până la urmă este o zi înaintea weekendului! Rezolva cu mult calm discuţiile cu familia, partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva foarte multe situaţii dificile. Există o conştiinţă ascunsă a zodiei care te împinge înainte şi te păzeşte de necazuri, care functioneaza bine în perioadele de ceremonial, de sărbători, adică astăzi.

FECIOARĂ  Poţi să dai curs micilor, sau mai marilor dorinţe. Conjunctura favorizează în special viaţa de familie, gospodăria. Poate încerci o nouă reţetă minunată de îngheţată făcută în casă? O strategie de relaţii publice este mult mai de folos decât vorbe, bârfe şi intrigi de doi bani. Totuşi o anumită logică, gândirea raţională şi carteziană nu te ocoleşte astăzi. Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta, mai ales dacă este vorba de organizarea vacanţei de vară. Căldura sufletească, că de aia de afară ești sătul, şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce dividente plăcute în viitor.

BALANŢĂ    Ai o zi întreagă ca să te gândeşti la problemele tale şi să le pui într-o prioritate logică. Nu, nu concediul, sau vacanţa sunt pe locul întâi. Mai întâi, să te gândeşti la cariera ta! Dar, toate au ca finalitate cum să-ţi petreci mai eficient, productiv şi de ce nu – distractiv, această zi de vineri, sub semnul lui Venus. Este normal, după cât şi cum munceşti! Atenţie astăzi şi la zilele următoare, deoarece îţi va fi solicitat sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din domeniul tău de expertiză, probabil ceva în gospodărie, dar pe care o vei rezolva foarte profitabil. Toată lumea o să fie mulţumită, spune horoscopul tău!

SCORPION   Sunt și reverii, visuri dar și înfruntări în această zi toridă. Viață de Scorpion! Nu exagera, nici cu efortul, nici cu distracția. Aurita cale de mijloc, cumpătarea, e cheia succesului! Ai şi un obstacol de trecut, dar lasă grija deoparte, concentrează-te suficient şi vei reuşi – stelele îţi sunt favorabile.  Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi. O nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi, pentru un procent din zodie. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Nu da speranţe inutile şi nu spune oricui “te iubesc”!

SĂGETĂTOR    Trebuie să anticipezi reacțiile celor din jur, pentru că atitudinile lor sunt plate și fără nerv. Ori i-a topit căldura, ori nu au niciun interes față de tine. Sau, mai bine, lasă-i în pace! Nu te baga in sufletul si problemele altora. Oferă-ţi ajutorul numai dacă este cerut cu insistenţă. Mai ales dacă este vorba de organizarea unei petreceri! Proiectele de voie bună începute în această perioadă vor aduce rezultate bune, adică petreceri reuşite. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Fii la obiect, pragmatic şi precis şi totul poate fi în avantajul tău.

CAPRICORN   Pluton, planeta plutocraților, din zodie, te invită la o seară distractivă, în locuri mai puţin frecventate de tine. Noul, noutatea îţi fac bine astăzi. Pe total, o zi care pare reuşită! O perioada buna, pe care o meriţi. Ai un spirit deosebit al armoniei, deci ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp de sărbătoare, Drăgaica, le pune in valoare. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie. Noi prietenii sau relaţii vor face perioada zilei de astăzi, mai precis pe seară, interesantă.

VĂRSĂTOR    Ești în defensivă, pe tot frontul. Nu îți convine, dar dacă cineva câștigă, altul trebuie să piardă. Regrupează-ți forțele, refă-ți energia, poate ai pierdut o bătălie, dar războiul abia începe! Nu este o zi în care sa faci schimbari esenţiale. Pentru un timp este bine sa păstrezi judecatile de valoare şi sentinţele pentru uzul propriu. Este o zi de serbat, nu o zi de filozofat!  Capacitatea ta de a servi pe alţii se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile. Dar, cu faţa la distracţie!

PEŞTI   Pentru o bună parte din nativi, Drăgaica este un pretext de a pleca mai repede în weekend, părăsind infernul de foc al junglei de beton. La mare, sau la munte? Ai liberul arbitru, alege! Un prilej, o oportunitate pe care nu trebuie să o scapi, mai pe seară, mai ales că este în ciuda sau chiar în paguba unui nesuferit dintr-o zodie de foc cu care nu ai reuşit să te înţelegi niciodată. Plăteşte-ţi poliţele sentimentale, cu dobânda necesară de gelozie şi invidie. În dragoste nu poţi să fii smerit şi iertător! Este un joc care are reguli stabilite poate de un milion de ani!

Te-ar putea interesa și: