Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Cafea turcească după reţeta marelui serdar

Horoscopul lui Dom Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 2512 Vizualizari

Pe 30 august s-au născut Mary Shelley, Ernest Rutherford, Jacubus Henricus van Hoff, Cameron Diaz, John Gunther, Alexandru Mustăţea, Ştefan Caban, Victor-Emanuel Sahini, iar pe 31 august s-au născut Caligula, James Coburn, Richard Gere, Regina Wilhelmina, Sir Bernard Lovell, Dan Deşliu, Ioan Gyuri-Pascu.

"Evenimentul Zilei" din 30 august 1963 a fost stabilirea unei linii telefonice directe, "Red Line", telefonul roşu, între Preşedintele Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy şi Primul secretar al PCUS, Primul Ministru al URSS, Nikita Sergheevici Hruşciov. Aceasta linie telefonică, superprotejată şi extrem de sigură, cu doar "doi abonaţi" a fost stabilită ca să se evite un dezastru nuclear accidental.

Banc sau adevar, iată stenograma unei convorbiri din luna septembrie 1963: "ţîr,ţîr,ţîr," "Alio!" "Nikita, tu eşti?" "Da' cine dracu vrei să fie la telefonul ăsta. Ştii cât e ceasul la Moscova? Ora doua noaptea!" "E serios! Computerele noastre arată ca acum zece minute de pe teritoriul URSS au fost lansate trei mii de rachete balistice!" Tăcere. "Uite, John, eu am băut vodcă, nu tu, lasă-mă să dorm. Nu avem trei mii de rachete! Dacă aveam, acum eram în America şi băteam cu pantoful în Liberty Bell!" "Treceţi la DEFCON 5 şi daţi-i pe tâmpiţii ăia de la calculatoare afară!" "Ce ai spus, John?" "Nimic, mulţumesc, trimite-mi şi mie un kil de caviar Beluga din ăla mare şi nişte vodcă din satul tău! Şi scuză-mă, somn uşor!" "Pentru nimic, mâine ai ce doreşti!"

Dacă credeţi că şefii marilor state află din ziare ce se întâmplă, ca miniştrii din România, atunci aveţi o problemă. Se spune că gospodin Vladimir Vladimirovici Putin vorbeşte mereu la mobil, dacă nu zilnic, cu frau Kanzlerin Merkel, Angela die Grosse. În germană, bineînţeles! S-or fi înţeles pe spinarea Ucrainei? Că după cum constata maestrul Cristoiu, Occidentul şi-a cam pierdut interesul pentru „problema slavă”!

Mi-aţi scris mulţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi! Despre multe, dar un motiv revine mereu: cum am făcut, reţeta cafelei turceşti servită de mine „vedetei”!

Ei, bine, dragilor, m-aţi nimerit! Am fost, sunt şi voi fi un mare cafegiu, un mare amator de cafea. Sigur, eu nu-mi cumpăram cafeaua de la Florescu, eu cumpăram de la sursă: Istanbul, Conakry, Deira, Viena, mai ales din Aden. Sau, de la unchiul Valentin, „armeanul”.

Acum o cumpăr de la supermarket: „Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari”, o cafea turcească prăjită şi râşnită special pentru ibric. Este un pic scumpă, dar este cea mai bună cafea de ibric de pe piaţa mic burghezilor din România.

La mine în familie, de două sute de ani, cafeaua se prepară într-un singur fel: după reţeta stră-strămoşului meu, marele serdar, căpitanul Costică Ştefănescu.

Ţin minte că, din Africa, din Senegal, am adus prin anii 70’ un filtru, un expressor de cafea, din aluminiu, acum se găsesc pe toate drumurile. Era să fiu excomunicat de familie! Cum am îndrăznit să nesocotesc tradiţia! Unde o să ajungem cu invenţiile astea păgâne! Iar străbunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, care mai trăia în anii aceia, m-a tras într-un colţ şi mi-a spus foarte dur: „Radule, eşti strănepotul meu preferat. Dar ai luat-o pe drumuri greşite! Unde o să ajungem dacă renunţăm la tradiţiile familiei! Să ştii că te dezmoştenesc!” Era să mă pufnească râsul, „mamaie Teodora” avusese generoase loturi de teren în Săruleşti şi în Obor, piaţa era pe „pământul ei” dar apoi se construiseră case, blocuri... mai primea o chirie simbolică de la cele nouă familii care locuiau în ultimele imobile pe care le mai avea. Când le-au dărâmat comuniştii şi străbunica mea a plecat într-o lume mai plină de promisiuni. Aşa erau oamenii atunci, i-am mai prins pe cei adevăraţi, care mureau odată cu proprietăţile lor!

Familia şi familiile înrudite, un trib de vreo trei sute de persoane, se aprovizionau cu cafea dintr-un singur loc. De la magazinul de cafea al lui Valentin Şerbănescu, unchiul meu, de pe Calea Victoriei, lângă „Tănase”. Valentin era un bărbat frumos ca în filme, cu un păr ondulat, uşor grizonat, albise la bombardament, cu ochi mari şi umezi şi cu un nas grecesc perfect. Avea şi o piele puţin mai închisă la culoare, aşa că toată lumea îi spunea „armeanul”. Nu am pomenit om mai pornit împotriva comuniştilor, poate doar deţinuţii politici. Unchiul meu avea un singur gând în capul lui frumos de artist: să fugă din ţară!

Până la urmă s-a găsit un ginere de convenienţă din Franţa pentru verişoara mea, Rodica şi în regim de urgenţă toată familia ei a plecat din ţară. Avea bani, „armeanul”, cafeaua era profitabilă şi moştenise şi fabuloasele bijuterii ale mamei sale, preabogata Matilda. Nu am pomenit om mai vesel şi mulţumit decât Valentin, ajuns în „ţara nimănui”, gata să se urce în „Air France”. Da, dar tribul rămăsese fără cafea...

Ei, o să continui altădată cu amintirile. Acum, reţeta marelui serdar. V-o spun cu o singură condiţie: de câte ori o s-o folosiţi să spuneţi celor care beau cafeau ca este după cum făcea cafeaua marele serdar Costică Ştefănescu, acum două sute de ani. Să nu credeţi că brunetul căpitan, i se spune „Negru”, lăsa făcutul cafelei pe mâna vreunei slugi sau o făcea vreo femeie! Doamne, fereşte! Căpitanul o făcea cu mâna lui, cu ordine şi disciplină, milităreşte, probabil fredonînd vreun güzel la modă.

Cafeaua am stabilit care, alta nu avem: „Mehmed Efendi”!

Apa, apa este foarte importantă. De izvor, sau de robinet dar filtrată cel puţin cu filtru ceramic, dacă nu, recomandat, cu filtru prin osmoză.

Ibricul: de aramă, cositorit în interior. Grosimea trebuie să fie de cel puţin un milimetru jumătate, dacă nu chiar doi. Forma ibricului trebuie să fie „ca un fund de odaliscă”, rotund, dintr-o singură bucată. Nu se admit ibrice cu fundul plat, adăugat, ambutisat. Este o fărădelege!

În ziua de astăzi sunt şi ibrice de aramă cromate şi nichelate în interior. Dacă nu găsiţi ibrice cositorite, merge...

O tavă de metal, circulară, sau dreptunghiulară. A mea este circulară din metal greu fuzibil, crom-wolfram, cu diametrul de vreo 20-25 de centimetri şi înălţimea bordurii de cinci-şase centimetri.

Nisip, cât mai fin posibil. Siliciu pur. Eu am nisip din Sahara, adus de mine din Algeria. Este perfect!

O linguriţă, cu coadă lungă, în familia mea erau de argint, dar cine mai are astăzi linguriţe cu coadă lungă de argint pur? Merge şi de inox!

Dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi tot povestindu-vă de cafea, m-a apucat o poftă sfâşietoare să beau o gură de cafea turcească, după reţeta marelui serdar. Nu vă supăraţi, dacă vă spun mâine cum să faceţi şi domniile voastre pentru că mâine este o altă zi! Să ştiţi că am căutat pe Youtube, ca să ilustrez şi video, dar toate „cafelele turceşti” de acolo sunt cafele de bar, după ureche, nu cafele boiereşti, sunt fără nisip, cu ibricul direct pe flacără, ce erezie, cu zahăr industrial pus în ibric, Doamne fereşte!

S-a prostit lumea!

BERBEC Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sentimentale, fie solo, fie în duo. Tot weekendul fugi de aglomeraţie şi de zgomot, vrei să te relaxezi în linişte şi pace!

Sâmbătă reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. În general eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, astăzi când gândire ta este mai flexibilă, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe seară.

Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă niciun program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine să eviti, dacă poţi, subiectele cu caracter emotiv.

TAUR În acest weekend te pot bântui nişte „fantome” de mai demult. Încearcă să nu trăieşti în trecut! Nu ceda nostalgiei, regretelor, deciziile luate au fost cele mai bune la momentul respectiv.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI