"Evenimentul Zilei" din 30 august 1963 a fost stabilirea unei linii telefonice directe, "Red Line", telefonul roşu, între Preşedintele Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy şi Primul secretar al PCUS, Primul Ministru al URSS, Nikita Sergheevici Hruşciov. Aceasta linie telefonică, superprotejată şi extrem de sigură, cu doar "doi abonaţi" a fost stabilită ca să se evite un dezastru nuclear accidental. 

Banc sau adevar, iată stenograma unei convorbiri din luna septembrie 1963: "ţîr,ţîr,ţîr,"  "Alio!"  "Nikita, tu eşti?"   "Da' cine dracu vrei să fie la telefonul ăsta. Ştii cât e ceasul la Moscova? Ora doua noaptea!"  "E serios! Computerele noastre arată ca acum zece minute de pe teritoriul URSS au fost lansate trei mii de rachete balistice!" Tăcere. "Uite, John, eu am băut vodcă, nu tu, lasă-mă să dorm. Nu avem trei mii de rachete! Dacă aveam, acum eram în America şi băteam cu pantoful în Liberty Bell!" "Treceţi la DEFCON 5 şi daţi-i pe tâmpiţii ăia de la calculatoare afară!" "Ce ai spus, John?" "Nimic, mulţumesc, trimite-mi şi mie un kil de caviar Beluga din ăla mare şi nişte vodcă din satul tău! Şi scuză-mă, somn uşor!" "Pentru nimic, mâine ai ce doreşti!"

Dacă credeţi că şefii marilor state află din ziare ce se întâmplă, ca miniştrii din România, atunci aveţi o problemă. Se spune că gospodin Vladimir Vladimirovici Putin vorbeşte mereu la mobil, dacă nu zilnic, cu frau Kanzlerin Merkel, Angela die Grosse. În germană, bineînţeles! S-or fi înţeles pe spinarea Ucrainei? Că după cum constata maestrul Cristoiu, Occidentul şi-a cam pierdut interesul pentru „problema slavă”!

Mi-aţi scris mulţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!  Despre multe, dar un motiv revine mereu: cum am făcut, reţeta cafelei turceşti servită de mine „vedetei”!

Ei, bine, dragilor, m-aţi nimerit! Am fost, sunt şi voi fi un mare cafegiu, un mare amator de cafea. Sigur, eu nu-mi cumpăram cafeaua de la Florescu, eu cumpăram de la sursă: Istanbul, Conakry, Deira, Viena, mai ales din Aden. Sau, de la unchiul Valentin, „armeanul”.

Acum o cumpăr de la supermarket: „Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari”, o cafea turcească prăjită şi râşnită special pentru ibric. Este un pic scumpă, dar este cea mai bună cafea de ibric de pe piaţa mic burghezilor din România.

La mine în familie, de două sute de ani, cafeaua se prepară într-un singur fel: după reţeta stră-strămoşului meu, marele serdar, căpitanul Costică Ştefănescu.

Ţin minte că, din Africa, din Senegal, am adus prin anii 70’ un filtru, un expressor de cafea, din aluminiu, acum se găsesc pe toate drumurile. Era să fiu excomunicat de familie! Cum am îndrăznit să nesocotesc tradiţia! Unde o să ajungem cu invenţiile astea păgâne! Iar străbunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, care mai trăia în anii aceia, m-a tras într-un colţ şi mi-a spus foarte dur: „Radule, eşti strănepotul meu preferat. Dar ai luat-o pe drumuri greşite! Unde o să ajungem dacă renunţăm la tradiţiile familiei! Să ştii că te dezmoştenesc!” Era să mă pufnească râsul, „mamaie Teodora” avusese generoase loturi de teren în Săruleşti şi în Obor, piaţa era pe „pământul ei” dar apoi se construiseră case, blocuri… mai primea o chirie simbolică de la cele nouă familii care locuiau în ultimele imobile pe care le mai avea. Când le-au dărâmat comuniştii şi străbunica mea a plecat într-o lume mai plină de promisiuni. Aşa erau oamenii atunci, i-am mai prins pe cei adevăraţi, care mureau odată cu proprietăţile lor!

Familia şi familiile înrudite, un trib de vreo trei sute de persoane, se aprovizionau cu cafea dintr-un singur loc. De la magazinul de cafea al lui Valentin Şerbănescu, unchiul meu, de pe Calea Victoriei, lângă „Tănase”. Valentin era un bărbat frumos ca în filme, cu un păr ondulat, uşor grizonat, albise la bombardament, cu ochi mari şi umezi şi cu un nas grecesc perfect. Avea şi o piele puţin mai închisă la culoare, aşa că toată lumea îi spunea „armeanul”. Nu am pomenit om mai pornit împotriva comuniştilor, poate doar deţinuţii politici. Unchiul meu avea un singur gând în capul lui frumos de artist: să fugă din ţară!

Până la urmă s-a găsit un ginere de convenienţă din Franţa pentru verişoara mea, Rodica şi în regim de urgenţă toată familia ei a plecat din ţară. Avea bani, „armeanul”, cafeaua era profitabilă şi moştenise şi fabuloasele bijuterii ale mamei sale, preabogata Matilda. Nu am pomenit om mai vesel şi mulţumit decât Valentin, ajuns în „ţara nimănui”, gata să se urce în „Air France”. Da, dar tribul rămăsese fără cafea…

Ei, o să continui altădată cu amintirile. Acum, reţeta marelui serdar. V-o spun cu o singură condiţie: de câte ori o s-o folosiţi să spuneţi celor care beau cafeau ca este după cum făcea cafeaua marele serdar Costică Ştefănescu, acum două sute de ani. Să nu credeţi că brunetul căpitan, i se spune „Negru”, lăsa făcutul cafelei pe mâna vreunei slugi sau o făcea vreo femeie! Doamne, fereşte! Căpitanul o făcea cu mâna lui, cu ordine şi disciplină, milităreşte, probabil fredonînd vreun güzel la modă.

Cafeaua am stabilit care, alta nu avem: „Mehmed Efendi”!

Apa, apa este foarte importantă. De izvor, sau de robinet dar filtrată cel puţin cu filtru ceramic, dacă nu, recomandat, cu filtru prin osmoză.

Ibricul: de aramă, cositorit în interior. Grosimea trebuie să fie de cel puţin un milimetru jumătate, dacă nu chiar doi. Forma ibricului trebuie să fie „ca un fund de odaliscă”, rotund, dintr-o singură bucată. Nu se admit ibrice cu fundul plat, adăugat, ambutisat. Este o fărădelege!

În ziua de astăzi sunt şi ibrice de aramă cromate şi nichelate în interior. Dacă nu găsiţi ibrice cositorite, merge…

O tavă de metal, circulară, sau dreptunghiulară. A mea este circulară din metal greu fuzibil, crom-wolfram, cu diametrul de vreo 20-25 de centimetri şi înălţimea bordurii de cinci-şase  centimetri.

Nisip, cât mai fin posibil. Siliciu pur. Eu am nisip din Sahara, adus de mine din Algeria. Este perfect!

O linguriţă, cu coadă lungă, în familia mea erau de argint, dar cine mai are astăzi linguriţe cu coadă lungă de argint pur? Merge şi de inox!

Dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi tot povestindu-vă de cafea, m-a apucat o poftă sfâşietoare să beau o gură de cafea turcească, după reţeta marelui serdar. Nu vă supăraţi, dacă vă spun mâine cum să faceţi şi domniile voastre pentru că mâine este o altă zi! Să ştiţi că am căutat pe Youtube, ca să ilustrez şi video, dar toate „cafelele turceşti” de acolo sunt cafele de bar, după ureche, nu cafele boiereşti, sunt fără nisip, cu ibricul direct pe flacără, ce erezie, cu zahăr industrial pus în ibric, Doamne fereşte!

S-a prostit lumea!

BERBEC  Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sentimentale, fie solo, fie în duo. Tot weekendul fugi de aglomeraţie şi de zgomot, vrei să te relaxezi în linişte şi pace!

Sâmbătă  reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. În general eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, astăzi când gândire ta este mai flexibilă, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe seară.

Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă niciun program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine să eviti, dacă poţi, subiectele cu caracter emotiv.

TAUR     În acest weekend te pot bântui nişte „fantome” de mai demult. Încearcă să nu trăieşti în trecut! Nu ceda nostalgiei, regretelor, deciziile luate au fost cele mai bune la momentul respectiv.

Sâmbătă sunt posibile  mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect, probabil pentru toamna care îşi intră în drepturi. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţelele de socializare par importante.

Duminică – posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite. Seara plăcută, favorabilă dragostei.

GEMENI  Chiar dacă nu eşti un fanatic al respectării regulilor, în acest weekend vrei să ţii cont de o anumită disciplină, care îţi serveşte scopurilor. Duminică, totul se petrece conform planului.

Sâmbătă configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi, dar nici nu ai de ce să-ţi aminteşti mai târziu!

Duminică trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Duminică nu prea îţi arde de glumă. Este una din zilele acelea când eşti posomorât şi mizantrop, dar trece cu un pahar de… vorbă!

RAC   Natura ta pacifistă îţi joacă o festă. Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti, realizezi în acest weekend! Constaţi că este un decalaj periculos între planurile tale şi realitate…

Sâmbătă găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi la treburile casei, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului profund şi redu ritmul, sâmbăta este o zi de odihnă.

Duminică ai parte de un fel de cadou mare, poate o veste bună, un fapt neaşteptat şi care te pregăteste pentru niste planuri de viitor la care nici nu indrazneai sa te gandesti până acum.

LEU    Ai o viziune foarte diferită de cea a familiei, a celor din jurul tău, în ceea ce priveşte programul de weekend. Dar, până la urmă, preferi să fii cooperant, ca să rămîi în centrul situaţiei!

Sâmbătă eşti distrat şi nu te poţi concentra după o săptămână obositoare. Poate un pic-nic, un grătar, sau o ieşire în oraş cu familia sau prietenii te reconfortează şi îţi „încarcă bateriile”.

Duminică horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul distracţiilor, că asta trebuie să faci în weekend!  Proiectele tale de weekend sufera de un defect major – se bazeaza mai mult pe intamplare decat pe planificarea abila a forţele proprii!

FECIOARĂ   Îzbucnirile colerice din jurul tău au şi un motiv. Încearcă să depistezi cauzele disconfortului şi să le preîntâmpini. Nu uita să apreciezi ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii!

Sâmbătă, în dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental sau te poţi bucura de un avantaj. Nu trebuie să stai ore întregi sub duş, apa costă!  

Duminică trebuie să zâmbeşti şi să-ti păstrezi calmul, mai ales dacă auzi si vezi lucruri neplacute. In urma unei analize cinstite si atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi la propriile interese.

BALANŢĂ    În acest weekend bucură-te de reuşită alături de prietenii tăi şi aminteşte-ţi de cei care te-au sprijinit. Tot felul de mici recompense te fac să crezi că norocul este numai de partea ta!

Sâmbătă ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi mişcările bruşte. Program de distracţie pe seară, profită din plin.

Duminică este evident că magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Totuşi, vei avea castig daca vei adauga si un zambet. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi,  te vei simţi foarte bine.  Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite.

SCORPION   Anumite aspecte ale vieţii tale sunt puse sub semnul întrebării de cei din jurul tău. Trebuie să faci diferenţa, dacă vor numai să te critice, sau îţi oferă ajutorul. Reacţionează, după caz!

Sâmbătă eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor.

Duminică reflectezi că  de mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu putin noroc.

SĂGETĂTOR   Un weekend trepidant, dar plăcut, cu multe de făcut şi cu multe surprize. Ţine mobilul aproape, o să sune! Duminica trece repede, încărcată cu distracţii şi chiar cu un spectacol, pe seară.

Sâmbătă ai nevoie de o evadare în natură. Poate la mare, poate la munte. În orice caz trebuie să eviţi orele întunericului când călătoreşti. Soarele, lumina, te avantajează în această sâmbătă.

Duminică cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, centaurul lor cel protector şi aducător de noroc.

CAPRICORN    Accepţi programul partenerului, în duo, solo, nu ratezi întâlnirea. Eşti gata să negociezi, chiar să faci compromisuri minore, ca lucrurile să fie clare, cunoscute, sigure, sub controlul tău!

Sâmbătă, o zi favorabilă pentru fiinţa magică dar sentimentală din tine. Iţi prieşte o discuţie la o cafea cu ingheţată şi faci planuri. Prietenii te ajuta astazi chiar fara sa-i bati la cap. Veşti bune.

Duminică, cu zodia lipsita de planete (exceptând eternul Pluton) si slab aspectata, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea distracţiilor. Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te astepta la minuni!

VĂRSĂTOR  Sâmbătă, te simţi dat la o parte şi vrei să fii în centrul problemelor. Dar, cei dragi te protejează ştiind de situaţia ta. Duminică, o zi bună, plină de energie şi distracţii pentru tine.

Sâmbătă apare ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi ceva în plus, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară ai impresia că ai urcat pe un munte, eşti foarte obosit, dar foarte mulţumit!  

Duminică verifici vorba care spune că: experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante sau pe cele care pot diminua gelozia!

PEŞTI   În acest weekend cauţi relaxarea şi odihna. Ai grijă, astăzi, la afirmaţiile de care nu eşti foarte sigur. Ai toate şansele să creezi o situaţie complexă din care vei ieşi cu dificultate.

Sâmbătă trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru weekend. Consultă-te cu cei din jur, cu anturajul apropiat, să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează! 

Duminică, un fel de umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort si cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea sa incerci sa lamuresti lucrurile, macar partial.