„Ardeţi, imediat, toate cărţile”! De cîte ori s-au folosit, oare, aceste vorbe în decursul istoriei?  De mii, de zeci de mii de ori.  

Nu a existat despot, dictator, fürer sau alt tip de „strong men” ca să nu interzică cel puţin o carte. Din diferite motive. Ideologice, politice, rasiale, religioase, sau pur şi simplu pentru că nu i-a plăcut!  

Şi acest lucru nu este numai istorie. Nu înseamnă numai incendierea Bibliotecii din Alexandria, Inchiziţia, rugurile fasciştilor din 1938, epurarea stalinistă, sau revoluţia culturală din China, sau lista cărţilor interzise de securişti.  Să ne uităm în jur. Să ne amintim de "Versetele satanice" ale lui Salman Rushdie, interzise pe o bună parte a globului şi capul autorului pus la mare preţ.  Adică la şapte milioane dolari, la propriu, nu la figurat. De caricaturile interzise de nişte caricaturi…

De ce a existat o respingere violentă, în mod constant, a unor idei, informaţii sau trăiri materializate sub forma unor cărţi ? Este vorba de putere. Cărţile sunt un „vector de condiţionare a psihicului uman”.  Tradiţional, cărţile sunt folosite în procesul de învăţământ.

Inofensivele, coloratele paralelipipede de hîrtie sunt cea mai periculoasă armă psihică a tuturor timpurilor.  Este normal ca puternicii absoluţi ai vremii să se teamă de cărţi, ca de nişte rivali, clonaţi în mii de exemplare şi lăsaţi  nestingheriţi să-şi facă munca de convingere, de subminare a puterii absolute.   

In prezent, o bună parte a omenirii este confruntată cu asaltul mass-mediei electronice şi în primul rînd a vizualului sub forma subculturii de tip comics, televiziune, panouri, megaspectacole şi internet. Sunt şi ele modalităţi de condiţionare, s-ar putea spune foarte eficiente modalităţi de condiţionare a opiniei publice.  

„Subcultura video” se adresează maselor.  Mai mult:  dă impresia maselor că pot conduce societatea,  că participă la luarea unor decizii, că rezolvă propriile probleme. Dă impresia că se „participă la eveniment”.  

Mass-media a debutat cu un surogat de carte: ziarul zilnic. În condiţiile unor democraţii autentice în evidentă ascensiune economică şi care foloseau „transparenţa”.  Transparenţa totală este folosită numai de cei foarte puternici, care se ştiu stăpîni pe situaţie. Este un mod de a spune:  "uite, noi suntem aceştia, cu calităţile şi defectele noastre;  mîine zburăm în Lună !". Iar în ziarul de a doua zi: "După cum v-am anunţat, am ajuns pe Lună!"  

Respectarea promisiunii făcute este cel mai puternic argument pe scara obţinerii sau menţinerii supremaţiei politice, economice sau religioase.  

Într-o societate în care se ştiu şi se respectă regulile jocului şi aceasta conduce aproape obligatoriu la un grad ridicat de bunăstare, transparenţa  ţine într-un procent decent corupţia, crima organizată, şantajul şi intimidarea.

Istoric vorbind cărţile se adreseau, bineînţeles, unei populaţii care…ştia să citească.   Subcultura video se adresează… tuturor.

Prima carte de care se ştie că a fost interzisă şi arsă de mai multe ori, în câteva mii de ani, a fost celebra “Carte a lui Toth”, „manuscrisul care îţi permitea să priveşti Soarele în faţă”.  

Se estimează vechimea manuscrisului la peste 20 000 de ani, copiat şi răscopiat în secret.   A fost probabil opera unei civilizaţii pierdute, „dispărute într-o singură noapte”.  Este sigur că manuscrisul original, scris chiar de Marele Zeu Toth, protectorul ştiinţelor, artelor şi magiei, primul inventator a scrierii, a fost în posesia faimosului faraon Ramses al II-lea (1279-1213 î.Hr.).  

Se spune că manuscrisul arăta că omenirea a venit pe Pământ dintr-o planetă localizată în Centura lui Orion, că omul are puteri secrete şi modul lor de trezire, că anumite structuri în formă de piramidă au efecte speciale, că se pot construi fiinţe mecanice şi aparate de zburat şi cum se procedează, că există anumite combinaţii de minerale şi plante cu efect  toxic sau curativ şi care sunt, că există o magie a vorbei, că mari adunări de oameni, chiar ostile, pot fi stăpânite cu un gest, că se pot comunica gândurile la distanţă,  etc.etc.  

“Putea fi un „Memorator”,  pierdut de un extraterestru sau scris în Atlantida” –  a spus  I. Sanderson, cunoscut specialist în „exobiologie”.  

După cum arată scriitorul francez Jacques Bergier, “Cartea lui Toth” a adus pierzania posesorilor care nu erau de os domnesc sau magicieni iniţiaţi. “Cartea lui Toth”, considerată  prea periculoasă pentru societatea umană, a fost distrusă definitiv în anul 360 î.Hr. chiar la porunca Zeului Toth, după cum arată stela Metternich.  

Dar răul fusese făcut, pasajele despre condiţionarea psihică şi folosirea magiei în politică fuseseră preluate în secolul VI î.Hr. de Zoroastru în infama sa carte “Bozorgh-e-Koss”. Omenirea nu mai putea fi ţinută în frîu.  Dar oare cine supraveghează omenirea ?  

Se pare că înaintea noastră au mai existat  patru civilizaţii (pe Pămînt sau aiurea) care au pierit, poate, din cauza unui abuz de ştiinţă şi tehnologie. Civilizaţii care şi-au pierdut umanitatea, s-au autodistrus.  Amintirea dureroasă a hecatombelor civilizaţiilor pierdute putea foarte bine să conducă la o conspiraţie care supravegheză să nu se producă greşelile trecutului.  

Această ideologie, uşor paranoică, dar suspect de adevărată, se regăseşte în scrierile lui, şi amintim doar câţiva, fără o ordine anume : Joseph de Maistre, Saint-Yves d’Alveydre, René Guénon, Jacques Bergier, Lyall Watson, Charles Berlitz şi Erich von Däniken.  Toţi aceşti scriitori admit existenţa unei Tradiţii mult mai vechi decît Istoria şi existenţa unor centre de putere care deţin această Tradiţie.  Anumite ramuri ale ştiinţei, anumite tehnologii, invenţii sau descoperiri, dar şi propriile informaţii şi date, când devin publice, sunt considerate periculoase de către Tradiţie.  Şi atunci apar „Oamenii în Negru” (MIB)…

S-au scris zeci de cărţi, s-au făcut cîteva filme şi seriale despre oamenii în negru.  O foarte bună disimulare inteligentă, prin care oamenii în negru erau asimilaţi, prin transfer de imagine, cu un fel de FBI, CIA, KGB sau alt serviciu secret, care se ocupă de extratereştrii sau de farfurii zburătoare.  

Adevărul este că “oamenii în negru” se ocupă de omenire în general şi de fiecare dintre noi în particular .  

Poate, dacă vă uitaţi mai des peste umăr, puteţi să vedeţi, cu coada ochiului, o fracţiune de secundă, un MIB (om în negru). Nu le place publicitatea, nu le place să fie văzuţi şi nu au stilouri luminoase care te fac să uiţi!

Am fost în compania unui duo MIB în acest weekend… Cel puţin aşa cred eu. Veniseră de foarte departe şi nu m-au lăsat să-i conduc la aeroport. Îi aştepta un “vehicul special”, undeva, într-o poiană, prin apropiere?

Nu ştiu ce voiau exact de la mine, mi-au pus mii de întrebări. Probabil că doar una îi interesau, dar nu mi-au lăsat nicio şansă să ghicesc care este!

Sunt multe taine între pământ şi cer, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

BERBEC   Astăzi adopţi o atitudine cu impact redus asupra celor din jur. Ai o şansă de a-i arăta partenerului, familiei, buna credinţă, că nu renunţi uşor şi ca ai mijloacele de a merge înainte!

Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă. Presa este aşa cum este şi nu este formată din savanţi! Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. O seară mai tensionată, poţi evita neplăcerile dacă te culci devreme!

TAUR    Azi dai impresia unei persoane distrate, distante, preocupate, cu griji şi necazuri. Ai trecut printr-o perioada grea, care ţi-a pus la încercare sănătatea, e momentul să fii mai optimist!

O veste bună şi una rea. Pe care vrei să o primeşti prima? Stelele îţi sugerează să-ţi faci ordine în suflet şi în sertare. De cand nu ai mai fost la film, să te plimbi Du-te în seara asta! În orice caz tot ceea ce vei începe pare lovit de inconsistenţa perioadei, adică nu ai voinţa şi putinţa să le duci la bun sfârşit.

GEMENI   Nu ştie nimeni la ce te gândeşti, de fapt. Dar atitudinea ta este benefică şi te poate ajuta să rezolvi unele probleme. Începutul şcolii, de ieri, e un reper de viaţă, continuă pe drumul tău!

O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in lucruri de care, peste câteva zile nu o să ştii de ce le-ai cumpărat şi ce o să faci cu ele!

RAC   E greu să renunţi la rutină, dar multe din lucrurile cu care te-ai obişnuit nu-ţi sunt favorabile! Trebuie sa iei atitudine şi să găseşti modalitatea ca să înlături ceea ce nu îţi convine!

Si nu uita sfatul meu: carpe diem, trăieşte-ţi viaţa, distrează-te. Aspectele favorabile din propria zodie şi din casa banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung. Mare atenţie la legăturile amoroase – poţi fi trasă pe sfoară. Sfârşitul zilei te găseşte dacă nu mai bogat, cel puţin în murături şi zacuscă, atunci mai înţelept. Sigur, cu amintiri frumoase.

LEU   O stare de bine te cuprinde. Dorinţă de plimbare, de muzică, de vorbe multe cu prietenii! Imaginezi muraturi delicioase şi zacuscă de ciuperci şi porneşti la fapte, dar căută marfă bună!

Evită pesimismul gratuit şi văicărelile balcanice. Până la urmă vei constata partea comică a problemei. Trebuie să faci o triere a informaţiilor şi a persoanelor de unde provin aceste date. Deciziile tale greşite se bazează pe date false. Iar tu, nu-ţi doreşti să greşeşti!

FECIOARĂ  Ţi se pare că poţi face faţă la orice! O conjunctură favorabilă amplifică încrederea în forţele proprii până la nivelul imprudenţei! Dacă este ziua ta, este explicabil… dacă nu, fii atent!

Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Acum, aici, imediat! Banii adevăraţi se fac în timp, iar averile solide în generaţii. Banii făcuţi uşor, se duc uşor. Asta este toată filozofia financiară…

BALANTA  Astăzi ai tendinţa să arunci vina pe alţi, să îi faci responsabili de ceea ce se întâmplă cu tine. Este bine să analizezi cu atenţie situaţia, să vezi dacă a fost, sau nu, una obiectivă!

Frustrarea te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine. Şi care momente plăcute se găsesc şi astăzi, numai că trebuie să le vezi. Vrei nu vrei, trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale, doar Venus este protectoarea ta!

SCORPION   Ai şansa să accelezi din proprie initiativa şi să decidezi drumul care îţi convine. Azi fermitatea te slujeşte, îţi face bine, te-ai cam plictisit de lentoarea cu care se întamplă lucrurile!

Domneşte un sentiment de satisfacţie suspect, aşa că vezi bine ce se întâmplă în spatele decorurilor. Dialogurile abundă astăzi ca într-o piesă de Caragiale. Trebuie, doar, să pui întrebările potrivite ca să obţii răspunsurile pe care le doreai. Pentru unii nativi din zodie este un bun prilej să faca mici reparaţii în căsuţa, sau măcar să redecorezi camera.

SAGETATOR   Uneori te comporţi ca un copil mare şi răsfăţat! Ai ceva de ascuns, dar nu te pricepi deloc. Încerci să păstrezi un secret faţă de de cei din jurul tău, dar s-ar putea să fii dat de gol!

Un adolescent permanent, sexos şi sentimental, astăzi treci printr-o criză de maturitate sentimentală. Acest lucru poate să-ţi dea un sentiment de neplăcere, de izolare, care nu te caracterizează. Nicio problemă, mâine este o altă zi!

CAPRICORN   Ai o noua atitudine, corectă, faţă de cei pe care îi bănuieşti că profită de tine. Te hotărăşti să fii mai reţinut în a-ţi oferi serviciile şi banii unor persoane care nici nu mulţumesc!

În domeniul sentimental nu-ţi face false probleme care îşi au originea, de fapt, în suspiciune şi lipsa de încredere. Trebuie să fii mai realist, să laşi bănuielile şi gelozia, care nu sunt nici plăcute nici productive. Ultima parte a zilei este extrem de interesantă, pentru că te apuci să faci modificări şi lucruri inutile. Apoi te miri ce te-a apucat!

VARSATOR   O zi foarte densă, dar faci progrese, cu paşi de uriaş. Aşa ţi se pare şi este bine să crezi în succesele tale. Te simţi bine pregătit şi motivat. Perseverează în ceea ce ştii mai bine!

Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Primesti şi daruiesti multă afecţiune. Te afli în postura idilică de a fi în foarte bune relaţii cu cei pe care îi iubeşti. Nu-ţi fie frică că momentul trece, această perioadă face să ai o dinamică buna a intensităţii pasionale dar şi a securităţii afective. Sanatatea este buna, banii – constant. Pe total o zi bună!

PESTI  Realizezi că nu primeşti suficient ajutor şi îndrumare de la cei care sunt obligaţi să o facă. Dacă este o problemă medicală, schimbă medicul, nu te lăsa omorât cu zile! Rezolvă amiabil!

O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. O zi de realizări şi acumulări. O serie de evenimente şi mai ales nişte mici eşecuri trecute te vor obliga astăzi la o analiză  aprofundată. Noi prietenii sau relaţii pot face ziua interesantă.