Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. A-10. I-ar fi plăcut lui “Harry” şi lui “Mon Cher” Vizanty!
Horoscopul lui Dom’ Profesor. A-10. I-ar fi plăcut lui “Harry” şi lui “Mon Cher” Vizanty!

Horoscopul lui Dom’ Profesor. A-10. I-ar fi plăcut lui “Harry” şi lui “Mon Cher” Vizanty!

Pe 3 aprilie s-au născut: Helmut Kohl, Marlon Brando, Alec Baldwin, Eddie Murphy, Doris Day, Grigoraş Dinicu, Luigi Ionescu, Damian Stănoiu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eutropie, Cleonic şi Vasilisc.

Iarăşi o zi de muncă în “kalendarul” poporului român. Se muncea din plin în societatea de agricultori, păstori şi crescători de vite. Dar şi satisfacţiile erau pe măsură!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, recent am văzut un film rusesc, “Tigrul alb”, care amintea ceva din atmosfera filmelor vechi ruseşti. Amintea… dar decât nimic, poate fi bună şi o copie!

Rusia, Rusia profundă… ce nebunie complicată şi greu de înţeles! Am fost de două ori în URSS şi odată în Federaţia Rusă.

Şi nu m-am limitat la oraşe şi muzee. Am fost până la Vladivostok să văd mohorâtul Ocean Pacific. Şi flota Pacificului. După o săptămână de mers cu trenul prin Siberia am început să înţeleg. Cum am început să-i înţeleg pe americani numai după ce am fost alte săptămâni în pădurile Virginiei.

Americanii trebuie să aibă un inamic desemnat, sau un potenţial ostil, cu care să se întreacă, să concentreze prin standardizare eforturile naţiunii. Ruşii spun că sunt tot timpul înconjuraţi de duşmani şi că există o conspiraţie împotriva lor. Şi astfel se exportă neîmplinirile, criza economoică şi conflictele interioare pe seama inamicilor care au înconjurat mama Rusia. Paranoia bine temperată, nu-i aşa?

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, am înregistrat, cu o surpriză plăcută, faptul că mai multe avioane  Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II au ajuns în România. Am citit câteva articole, m-am interesat la familia şi la prietenii din State şi mi-am reamintit că acum mulţi ani am jucat un joc pe PC, un simulator de zbor pentru A-10.

 

Poate că ar trebui întâi să lămuresc ce este A-10 Thunderbolt, pentru că în prezentările făcute în România nu a reieşit foarte clar! A-10, este un tanc zburător, o platformă aeriană pentru un tun lung de şase metri. Este singurul avion din dotarea USAF cu rol de distrugere a tancurilor, blindatelor, autotunurilor terestre. În strategia de război a USAF este trecut la capitolul apărare, apărare activă.

A apărut ca un avion de luptă, de asalt, revoluţionar, prin anii 70’ urmare experinţei USAF din Vietnam.

Am făcut armata, la tancuri, UM 1060, unitate de elită. După cutremur, cred că prin 1978, am făcut o concentrare pentru gradul de căpitan în rezervă. Colonelul Fieraru ne-a strâns, la sfârşitul unui curs, pe ofiţerii conducători de grupuri de luptă şi ne-a arătat silueta avionului A-10. “Băieţi, dacă vedeţi vreodată pe cer acest avion daţi drumul la fumigene şi fugiţi cât puteţi!” a fost instructajul colonelului. Nu se ştia, pe atunci, prea multe despre A-10 Thunderbolt, dar se cunoştea că făcea tancurile praf, oricare ar fi fost tipul lor.

Arma principală a lui A-10 este un tun rotativ, cu şapte ţevi, de 30 mm, un tun Gatling cu denumirea GAU-8 Avenger Rotary Cannon. O armă devastatoare, cu o lungime de peste şase metri care poate să tragă circa 50 proiectile cu vârf de uraniu în prima secundă şi apoi cam 65-70 proiectile pe secundă. Niciun blindaj nu poate rezista acestei cascade de proiectile sofisticate. Tancurile, de orice tip, sunt spintecate de rafala Mistreţului.

Ca orice armă populară printre soldaţi, A-10 a primit o poreclă, “Warthog” – mistreţul! Porecla descrie forte bine această armă. Avionul este încet, poate atinge doar 550 km/h, este extrem de periculos şi poate încasa mult, mult de tot. Un blidaj de jumătate de tonă din aliaj de titaniu protejează pilotul şi părţile vitale ale avionului. Viteza redusă este pentru a permite pilotului să reacţioneze la ţintele depistate la sol.

Capacitatea de încasare de lovituri a lui A-10 este incredibilă. În timpul Războiului din Golf un A-10 s-a întors la bază într-un singur reactor din cele două pe care le are şi cu circa o mie de urme de proiectile. Asupra lui se trăseseră două rachete SA-7 Strela şi intrase pe direcţia de tragere a unui regiment AA. Nimic de raportat, pilotul era puţin speriat şi cam năuc de urechi după zgomotul rachetelor care i-au explodat sub nas. După o săptămână de reparaţii A-10 era gata de zbor!

Extrem de solid, uşor de reparat, anumite modele sunt “economice şi ecologice” consumând alcool, nu kerosen. Ce paradox, o armă de distrugere, un tun zburător, să fie prieten cu mediul!

Pe lângă tunul Gatling se mai pot agăţa de aripile drepte, cu o mare suprafaţă portantă, fel de fel de rachete, sau bombe. O platformă zburătoare de artilerie, cu o mare putere de foc.

Problema este cum o să ajungă aceste arme în posesia României!

O armată naţională puternică, de profesionişti, bine echipată şi antrenată garantează pacea. “Tratatele sunt bune pentru perioada de pace, dar fără nicio valoare în ziua războiului” – a spus regele Sargon din Akkad, circa 2300 înainte de Hristos.

Să ne amintim că în perioada 1940-41, după Diktat, şi ocuparea Basarabiei şi Bucovinei de către URSS,  România s-a trezit şi cu un efort fantastic a reuşit să cumpere sau să fabrice 2.500 de avioane de luptă. Prea târziu. Avioane erau, dar nu erau piloţi!

Cred că A-10 i-ar fi plăcut tatălui meu, aviatorul “Harry”, elevul căpitanului din aviaţia regală “mon cher” Dan Vizanty. Tata a zburat pe faimosul avion de asalt Focke-Wulf 190, în regimentul german Otto. Vânător de tancuri, FW-190, varianta “Flugzeugpanzerjäger”, dotată cu două tunuri de 30 mm. Nu voia să-şi lase ţăranii lui de acasă, din sat, să fie striviţi de şenilele tancurilor ruseşti.

Când un regiment românesc era atacat de blindate, se suna la regimentul Otto. Peste câteva minute, la nivelul vârfurilor copacilor, apărea o patrulă, “Harry” şi germanul Irmin von Hulderich, cel mai bun vânător de tancuri din Luftwaffe şi poate, din lume. Ca nişte fantome ale răzbunării cele două FW-190 scuipau foc şi spintecau mai multe T-34. De obicei, ruşii nu aşteptau, ci se retrăgeau ca să scape cu viaţă.

Este paradoxal faptul că tatăl meu probabil că împuşca tancurile pe care au venit tăticii altora în România, ca s-o ocupe. Dar, asta este o altă poveste!

BERBEC  Astăzi trebuie să-ţi ţii promisiunile.  Cu toate că eşti în criză de timp, prin rapiditatea ta reuşeşti mereu să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situaţia.  Simţi uneori nevoia sa fii rasplatit pentru ceea ce faci pentru ceilalti. Dar nu se intampla mai niciodata. Asta e, fii generos filantrop şi anonim! Vrei mai mult decit se poate, dar nu e vina ta. Si in stele scrie că astazi meriţi mai mult. Fii mai convingator si insistent cind soliciti. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid – Luna conduce dansul! Se poate spune că ziua este bună dacă nu ceri prea mult de la cei din jur. Pentru că ţie, dacă nu-ţi place ceva, şi nu-ţi place – este să fii refuzat!

TAUR  O zi mai plăcută decât de obicei, care trece repede, pentru că e bună! Nu sta în casă, profită de timpul liber şi  îndreaptă-ţi atenţia către familie, prieteni, cei dragi, în general! Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele importante care trenează de ceva timp, chiar dacă eşti mereu pe fugă şi timpul te presează!  Ziua este favorabilă pentru bani şi obţinerea de ceva putere, de mai multă libertate personală. De fapt este vorba de încununarea unor eforturi trecute, care îţi face plăcere şi te face să gândeşti că nimic nu este întâmplător sau degeaba. Oboseala acumulată şi vremea ciudată te trag la somn. Profită! Dar nu prea mult timp şi în orice caz nu prea devreme, asta ca să nu pierzi o seară delicioasă.

GEMENI   În limite acceptabile, azi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură astrală favorabilă. Profită de bunăvoinţa stelelor şi încercă să te concentrezi pe problemle tale. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău. Oricine vrea să intre în discuţii tari cu tine… rămâne fără aer.  Planifică cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. Şi nu încerca să îmbunătăţeşti sau să înrăutăţeşti faptele. Ia-le aşa cum sunt. Nu au nevoie de retuşuri. Ţine-ţi colaboratorii la distanţă. Unii se cred egalii tăi dacă le dai nas. „Dă-i nas lui Ivan, că se suie pe divan!”. Fii cordial, dar distant. Fereşte-te de răceală, şi de mitocanii care îţi strănută în nas, sănătatea nu este foarte bine aspectată.

RAC  Discuţiile, dialogurile sunt favorizate şi unele sunt constructive. Luna îţi indică să nu exagerezi în nimic. Evită excesele de orice fel, mai ales nu te enerva inutil! Liniste si pace, prieteni si bani, amor si fericire… dar nu pentru tine astăzi. Fii foarte vigilent toata ziua chiar cu prietenii buni. Nu te simti in stare sa spui un anumit adevar si sa scapi de presiune. Daca nu te hotarasti mai repede, o sa ai probleme si nu cu banii ci cu amorul! Veştile proaste circuă cel mai repede şi intrigile iau în consideraţie doar jumătatea goală a sticlei. Trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea…

LEU  Eşti Leu, sau cârlig de rufe? Naivitatea ta de Leu civilizat te face să fii uneori păcălit. Azi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ţi se fac, la oamenii cu care te întâlneşti! Dorinţa de lux te chinuie şi râvneşti la lucruri foarte scumpe. Ti se pare o marca a prestigiului, dar nu este decat orgoliul. Pacat capital!  Ai grija mai multa de sanatatea ta, ai cam exagerat cu mancarea si chiar cu dulciurile. Fa o pauza si gandeste-te la un regim echilibrat. Astazi horoscopul tau iti indica sa gandesti pozitiv si sa nu mai bombani tot timpul ca pe vremurile astea nu impresionezi pe nimeni! Nu prea ai ambitie profesionala si stagnezi pe o pozitie care oricum te nemultumeste. Hai, mai mult curaj, îndrăzneşte! Eşti Leu, sau… Unde îţi este tupeul? Eşti şi tu atins de lene, de “anestezia” de primăvară. Vezi să nu devină o pandemie naţională!

FECIOARĂ   Eşti avertizat sa te odihneşti mai mult şi să-ti menajezi sănătatea. Nu lăsa să se instaleze oboseala cronică. Nişte vitamine cu minerale nu ar fi o idee rea, până ies verziturile locale. Prietenii la nevoie se cunosc, dar este bine sa nu verifici astăzi, 3 aprilie, proverbul pentru ca s-ar putea sa ai surprize nedorite! Stelele te sfatuiesc sa lenevesti un pic mai mult astazi, pentru ca te asteaptă un rest de saptămână densă, obositoare şi plina de evenimente neaşteptate. Ceaiul fierbinte verde, vitaminele naturale şi mierea de tei te ajuta să suporţi mai bine vremurile tulburi şi vremea capricioasă. Ar fi bine să amâni ceea ce ţi-ai pus în gând, pentru că Luna în ultimul pătrar şi elementul apă sau alt lichid nu iţi sunt favorabile astazi, 3 aprilie. Mereu mâine este o nouă zi, aşa că mai vedem!

BALANŢĂ  Conjunctura astrală benefică, cu Luna favorabilă, te îndreptăţesc să speri in rezolvarea agreabilă a problemelor tale sentimentale, cele care trenează de mai mult timp. Conjunctura pare că te oboseşte cu porniri şi opriri repetate. Parcă eşti un automobil cu frâna de mână trasă. Oboseşti repede şi uiţi lucruri mai mărunte sau mai importante. Este bine să te cruţi în acestă perioadă. Astăzi, cu toată hărnicia ta proverbială, abia aştepţi să ajungi acasă. Este bine să faci ceva relaxant, să te joci cu căţelul, sau cu pisica, să uzi şi să îngrijeşti plantele. Strict interzis să te uiţi la televizor, chiar la Discovery. Un duş foarte lung, cum îţi place ţie. Neapărat trebuie să te duci la culcare devreme. Şi nu uita să spui partenerei “nu astăzi, dragă!”

SCORPION  Astăzi se pare că eşti „pierdut în traducere”. Adică nu reuşeşti să descifrezi „mesajele” trimise de cei din jur. Parcă ar vorbi o limbă străină şi te prind tot timpul pe picior greşit!  Nu mai răspandi şi comenta zvonurile catastrofice si vestile alarmate, care nu fac decat sa te abata de la propriile tale probleme. Asta dacă nu eşti jurnalist. Gandirea pozitiva si arborarea unui zambet permanent te fac astazi sa obtii sprijin chiar de la persoanele care nu te plac asa de mult. O seară excelentă, pe care o poţi folosi pentru afacei de amor, sau alte treburi importante. Evită, însă, graba, mai ales după ora 18. Conjunctura te influenteaza astăzi să dai dovadă de mai multa determinare şi hotărâre decât în mod obişnuit.  Astăzi mofturile ţi s-au urcat la cap, asa ca respectă-te cu un şnitel vienez, un munte de cartofi prajiti şi o bere rece! Mai ai un drum de făcut dar nu prea ai tragere de inimă.

SĂGETĂTOR  Nu aştepta prea mult de la ziua de astăzi! Este o zi de trecere, în care liberul arbitru, deciziile tale, primează. Evită, totuşi, problemele de fond, cele importante, în domeniul sentimental. Semnele de pamant şi apă iţi pot face ceva neplăceri astăzi, dar poţi să fii ajutat şi apărat de cei nascuţi in semne de aer şi foc. Cu toate ca impuşti francul, visele tale de marire şi de imbogatire nu-ti dau pace, continua, poate pana la urma gasesti drumul catre succes. Anturajul, lumea în general este cam pe dos şi semnalele nu vor întârzia să apară. Tu nu trebuie să faci nimic, să laşi lucrurile să curgă, pentru că aspectele nefavorabile nu te interesează decât indirect, mai mult ca atmosferă, decât ca domenii traduse în bani, dragoste, sănătate şi putere. Este bine să amâni tot ce este nou şi neînceput, mai ales în a prima parte a zilei.

CAPRICORN  Este momentul unei discuţii dificile, pe care ai amânat-o mereu. Sorţii sunt favorabili, ziua e fastă, trebuie să ai curaj şi să rezolvi problemele, fie sentimentale, fie profesionale! Daca vrei astăzi sa faci placere celor din jurul tău, renunţă la remarcile ironice, acide şi explicatiile psihologice şi arată entuziasm şi veselie. Calităţile incontestabile ale zodiei, soliditatea şi perfecţionismul, te ajuta sa rezolvi cu bine nişte situaţii de criză aparute azi pe neaşteptate. Dacă ai vreo afacere de încheiat, o tranzacţie de aranjat, perioada dimineţii zilei de astăzi este indicată. Carsima personală este, de asemenea, în creştere, profită pentru promovarea intereselor tale. Spiritele sunt agitate şi de vremea aiurea şi de vremurile nesigure. Şi tu eşti un “spirit agitat” din născare aşa că atmosfera înconjurătoare nu prea te afectează.

VĂRSĂTOR  O zi amestecată, dar care poate fi motivantă. Încercă să rupi contactele cu sursele de neplăceri, tristeţe şi emoţii negative. Trebuie să fii conştient de tine, astăzi de starea ta emotivă! Prudenţa şi diplomaţia trebuie să te caracterizeze astăzi, fiind comportamentul oficial preventiv la serviciu, sau unde îţi pierzi dimineţile şi jumătate din viaţa ta. Poate si faţă de anturaj, in general. Dorinţele şi pasiunile sunt sursele necazurilor, spune o vorba din Orient. Trebuie să-ţi stăpâneşti pornirile, să dai dovadă de calm, aşa o să te bucuri de o mare libertatea individuala. Te cam plictisesti, sau nu iti gasesti ritmul. Totuşi, nu ai vrea sa faci o mică nebunie – să-ti indeplineşti o nevinovată dorinţă secretă?

PEŞTI  Se pare că astăzi gestionezi ceva mai bine energia ta vitală şi resursele de care dispui. Luna este o călăuză bună, te inspiră şi îţi ghideză paşii pe calea cea bună! Realitatea de azi este cam vulgară, oamenii cam rudimentari, aşa că trebuie să dai dovada de maximum de exigenta in alegerea anturajului. Ţine-ţi cunoştiinţele strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Numai astăzi – mulţumeşte frumos pentru sfaturile date şi uită-le imediat. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Nu cheltui cu gândul aiurea sau sedus de reclame! Abia pe seara iţi vei aminti ca ai uitat un lucru relativ important, dar este deja prea tarziu ca sa mai poti face ceva, asa incât vezi cum se poate repara situaţia!