Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 

Horoscopul lui Dom’ Profesor. O dimineață dedicată acțiunii, reacției, intervenției. Timpul proiectelor a trecut, acum trebuie să realizezi ce ți-ai propus cu tenacitate și fără a ține cont de comentariile din jur.

7 decembrie

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Pe 7 decembrie s-au născut Henri Mathias Berthelot, Willa Cather, Larry Bird,Tanţi Cocea, Petru Groza, Ion Luca, Harry Negrin.

Pe 7 decembrie tradiţia spune că este pomenită Sf. Filofteia și este Poitra Sf. Nicolae, Ciuda Sf. Nicolae.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sfântul Nicolae bucurându-se de un statut deosebit în panteonul popular, era firesc ca sărbătoarea lui să fie una complexă, a cărei sacraliate se prelungeşte pe mai multe zile. Sf. Filofteia este  protectoare a fetelor şi femeilor. Sunt foarte interesante conexiunile ce se fac între diferiţii sfinţi din calendar, apropiaţi în timp, sau nu. Sf. Filofteia, de exemplu, este considerată o „soră” îndepărtată a Sf. Ilie, garantă a ploilor la timp. Aflându-ne în plină iarnă, e firesc să întâlnim acum şi ecouri ale unor sărbători ale lupilor.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 520.

Cu toate că Sf. Nicolae nu înlocuieşte niciun zeu geto-dac, totuşi pomenirea lui ţine mai multe zile. Trei. Cele trei zile ale sărbătorilor dacice. De ce? Pentru că obiceiurile poporului, "năravul lui" cum zice marele domnitor Dimitrie Cantemir, cel mai cult conducător medieval din Europa, ei bine, năravul poporului rămâne acelaşi. Ca şi lupul, românul, dacul, de fapt, îşi schimbă părul, adică religia, limba, dar năravul, obiceiurile, fiinţa poporului, ba!

Din nou, pentru a câta oară în cursul unui an, este vorba despre Lupul Şchiop. Este foarte important acest Lup Şchiop! Dar ca multe lucruri esenţiale, taina lui este adânc ascunsă, ştiută, probabil, încă doar de câţiva iniţiaţi. Şi noi ştim doar suprafaţa, coaja mărului! Se pare că pe 7 decembrie Filipul cel Şchiop prezenta un fel de raport de activitate şefului lui, lui Sf. Petru. Pe câţi trădători de ţară a muşcat de inimă, câtor bogaţi le-a rupt ficatul, pe cine a ologit, sau pe cine l-a bolit greu, pe cine l-a dat pe mâna zbirilor domneşti şi acum înfundă puşcăria. Treburi de genul acesta... Romanii ştiau foarte bine de existenţa lupului executor a pedeapse divine, vezi operele lui Ammianus Marcellinus şi îl numeau Magistratul!

 Despre morți se vorbește doar de bine, sau, deloc!” De unde vine vorba aceasta?  Jacques Marcireau în cartea sa ”Rites étranges dans le monde” arată o posibilă explicație. Povestea spune că în secolul VIII, pe undeva, în Nordul Europei, vikingii s-au încăierat cu... unii, nu se mai știe cu cine. Puternicii vikingi i-au alungat pe inamici, dar, vai, au pierdut pe unul dintre ei, tocmai pe șeful clanului, Gudmund, fiul lui Erik. Un viking roșcovan, înalt de aproape doi metri. Nu-i cursese sângele, nici nu avea vreo rană, dar era mort-mort.

Așa că l-au urcat pe scuturi și au început să-l poarte la vale, spre dakkar-ul ancorat la malul mării. Războinicii glumeau și vorbeau între ei cât de prost, de bețiv și curvar fusese șeful lor, Gudmund. Cât de zgârcit și de lacom, cât de apucător și de hoț. Când, deodată, Gudmund, fiul lui Eric se dă jos de pe scuturi și îi ia la o bătaie soră cu moartea pe războinicii cei prea slobozi la gură. Nimeni nu a schițat un gest de apărare, doar Gudmund era șeful lor, mai mult, era mort! Se pare că roșcovanul viking, Gudmund, fiul lui Erik, fusese într-o stare cataleptică, trecătoare, nu putea să se miște, dar auzea tot! De atunci a rămas vorbă că nu este bine să vorbești morții de rău, mai ales în prezența lor.

Oamenilor le-a fost întotdeauna frică de morți, în vremurile istorice. Poate și acum. De ce? ”Popol Vuh” este categoric: morții știu ce se întâmplă, cine îi vorbește de bine, sau de rău. Iar academicianul Kun, în ”Legendele Olimpului” spune: ”mânioase sunt umbrele celor morți, care încă nu au coborât în împărăția lui Hades când aud că sunt vorbite de rău! Ele cheamă teribilele Erinii și pe nemiloasa Nemesis în ajutor ca să fie răzbunate, pentru că ele, umbrele, nu-și pot apăra singure onoarea”. Se spune că umbrele, sufletele, spiritele celor morți mai stau pe lângă locurile dragi, sau pe lângă anumite persoane, exact 40 de zile după deces. Acest termen, de 40 de zile, este des folosit în spiritualitatea antichității. De exemplu, la 40 de zile după punctele astrale ale echinocțiilor și solstițiilor au loc cele patru mari sărbători ale celților: Samhain, Imbolc, Beltane și Lammas.

Acum câteva zile am primit (mulțumesc încă odată) de la dr. Toni Victor Moldovan ”Programul Terra în Egiptul Antic” o lucrare masivă în două volume și ”Cartea Egipteană a Morților. Și alte texte Egiptene Antice”, traducere de Aura Ruxandra Moldovan. Merge greu cu cititul, dar sper să găsesc unele informații suplimentare despre transformarea în ființă de lumină. Mai discutăm…

Demult, poate în a două șederea a mea la Sf. Munte Athos l-am întrebat pe starețul Dionisie de ce nu este bine să vorbești morții de rău. Iată:

”Constantine, să știi că ai pus o întrebare bună. Dar nu este bună. Întotdeauna trebuie să spunem adevărul, chiar și când cineva s- săvârșit din această viață. Domnul este Adevăr. Dar, atunci când mortul este pe năsălie și cu familia îndurerată în jur nu o să te apuci să-i spui defectele și că nu a făcut nimic în viață. Nu! Spui că a avut păcate, ca orice om, dar iată ce familie mare are, îndurerată. Ia aminte: ”La moartea celui rău, îi piere nădejdea şi aşteptarea oamenilor nelegiuiţi este nimicită (Proverbe 11:7).” Constantine, astea sunt sfaturi pentru preoți, să nu-mi spui că vrei să te hirotonisești, a fost visul lui unchi-tu, Roman - mare om, gospodar, teolog și preot a fost! Ce mai vrei să știi, că mi s-a făcut foame și astăzi este dezlegare la pește!”

Din ce am învățat apoi la Madrasse Omar Khayyam, am tras concluzia că este periculos să vorbești morții de rău în cele 40 de zile de la deces. Mollahul care ne preda, unul cu turban negru, deci, de al lui Ali, a spus, aproape cu părere de rău, că, în spațiul musulman și în cel creștin, sunt multe cazuri documentate cu persoane care au vorbit de rău pe decedați, din prostie, sau răutate. Nu au supraviețuit mai mult de șase luni de zile. Spiritele ultragiate le-au chemat sufletele la judecată.

Superstiții… Cu siguranță, dar superstiție însemnă ceva mai mult decât religia.

În altă ordine de idei, sau în aceiași, mulți dintre domniile voastre mă întreabă de ce susțin că anul 2024 va fi un an rău. Simplu. 2024 începe pe un Mercur retrograd, în Săgetător. Vreți mai mult?

Astăzi se împlinesc 82 de ani, o viață de om, de la atacul surpriză al japonezilor asupra flotei americane de la Pearl Harbour. O să revăd ”Tora, tora, tora!” sau ”Pearl Harbour” cu Ben Affleck. Sau o comedie spumoasă a lui Steven Spielberg, ”1941”. Oare o mai trăi cineva care a luat parte la bătălie, în anul 1941? Bună întrebare!

Însă, ceea ce este important, este că mâine este o altă zi!

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023

BERBEC   Ești oarecum neatent, probabil din cauza frigului. Deși toate problemele din ultimul timp te-au făcut să-i neglijezi pe cei pe care îi iubeşti, astăzi iți vei putea răscumpăra atitudinea. Climatul astrologic general este favorabil. Dacă reuşeşti să-ţi stăpâneşti nerăbdarea şi elanul, dinamica ta prodigioasă, ei bine, în acest caz ai numai de câştigat. După cum bine ştii „graba strică treaba”! Profesional este bine să navighezi un pic pe axa timpului, să iei în considerare ultimele luni, sigur dacă nu au fost de vacanţă, şi să decelezi oportunităţile pe care nu le-ai văzut atunci, sau le-ai desconsiderat. După cum spunea un economist, laureat al Premiului Nobel: „...în vremuri de criză, luăm şi de pe jos”!

TAUR  Pari așa de obosit, dar te-ai și distra cât poți. Vitaminele, mâncarea naturală și relaxarea te pot ajuta să depășești punctul mort și să te bucuri in continuare de sărbătorile de iarnă! Climatul astrologic este dinamic, te favorizează în domeniul social să găseşti înţelegerea de care ai atâta nevoie. Trebuie doar să ştii să te opreşti în această cursă către recunoaşterea identităţii proprii şi să nu te oboseşti peste măsură. Este momentul să redecorezi, sau măcar să te ocupi, să te gândeşti, la „cuibuşorul tău de nebunii”. Iarna, iată, a venit fără să-ţi ceară voie! Pe plan financiar este mometul unei hotărâri importante, pe care trebuie să o iei repede, fără să mai tragi de timp!

GEMENI  Astăzi planetele iți indică o schimbare favorabilă în viaţa ta, în special sentimental vorbind. Surprize plăcute. Poate te duci la o onomastică, la o petrecere unde te distrezi foarte bine. Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. Pe plan profesional nu sunt recomandate călătoriile lungi, mai ales cu masina sau autobuzul – evident de ce, doar a nins, în Nord. Sprijinul îl găseşti tot la familia ta de acasă, probabil că este vorba de mâncare caldă! Primeşti câteva telefoane, ai câteva prilejuri  bune de afirmare şi de rotunjire a buzunarelor  - nu trebuie să le scapi pentru că se apropie Crăciunul, cheltuielile cu Revelionul şi ai nevoie de mai mulţi bani.

RAC  Dedică ziua activităţilor obişnuite de joi, de rutină, cumpărături, vizite, poate un film nou. Nu face schimbări în program, noul nu îţi prieşte şi mai binele este duşmanul binelui! Evită orice decizie luată  în stare emotivă. Nu începe proiecte noi, noi acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece, aproape cu siguranţă, vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe aspecte minor benefice te influenţează astăzi, însă. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil! La un moment dat lucrurile îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie. Ia o mică pauză şi apoi continuă, asta este viaţa!

LEU     Astăzi  eşti un lider inspirat în ceea ce privește capitolul distracții. Ai idei bune, plăcute, pe care cei din jurul tău le repetă și le acceptă, ca un cor fidel din tragediile antice. Sinceritatea te salvează in extremis în această zi. Atata timp cat Mercur face aspecte bune cu zodia ta, ai o perioadă bunicică, mai ales în comunicare. Pe plan profesional ziua de astăzi te găseşte, poate, construind ceva, în orice caz muncind din greu la un proiect. Ceva o să iasă, unde-i muncă şi cap, trebuie să iasă.

FECIOARĂ  Configuraţia astrologica iţi indică o posibilă întâlnire neaşteptată, dar care te bucură mult, mai ales prin noutaţile pe care poți să le afli. Seară plăcută, poate la un film nou, la modă. La serviciu manifeşti o abilitate suspectă către comunicare, dar numai către o anumită persoană. Suspect, nu? Sigur că este ciudat, dar dorinţa de schimbare şi marea plictiseală te fac să vorbeşti şi să cheltuieşti prea mult. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Este o perioadă propice pentru implicare sentimentală şi socială. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit. Perioada este de asemenea favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, tehnologie sau de educaţie.

BALANŢĂ   În această zi de joi primești o veste buna și una mai puțin fastă, dar activitatea cotidiana nu te lasă să faci o analiză aprofundată. Abia pe seară descifrezi consecințele. E prea târziu... Dar, până la urmă nici nu este aşa de important. Dai semne de oboseală, de oboseală cronică. Stelele îţi indică să te odihnesti si să-ţi menajezi sănătatea. Mai multă relaxare, somn suficient, puţină mâncare de calitate, evită stresul! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de una aşa-şi-aşa.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar la cumpărăturile obişnuite. Nu te prosti, nu te lua după „promoţii”!

SCORPION   Astăzi dă dovadă de competenţă și pragmatism, nu de naivitate și utopie! Nu te lăsa păcălit, cere mai multe amănunte, mai ales dacă ești în discuţii cu semne de foc şi aer. Ziua este benefică şi aduce realizări şi noroc.  Partea mistică a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii. O zi de trecere în care nu trebuie să faci nimic important. Dar, de fapt asta şi făceai – nimic important!

SĂGETĂTOR   Promisiunea apropiatului succes îți dă aripi și cu toate că te-ai pregătit pentru o activitate obișnuită veștile de ultimă oră îți oferă motivele pentru un efort sporit. Seară culturală. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii – mai curând “expediţii de aprovizionare” la mama soacră, de exemplu. O configuraţie astrală echilibrată face ca ziua de astăzi să fie şi benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.

CAPRICORN   Dimineața pare a fi mai aglomerată, dar seara pare relaxantă și distractivă. Astăzi nu intra in discuții cu Racii sau Leii, în general cu semnele de apă și foc, care pot să-ți facă probleme. Astăzi te ilustrezi printr-o grijă exgerată, o protecţie necerută, arătată familiei, copiilor, părinţilor, fraţilor şi/sau surorilor, rudelor până la a treia spiţă. Nici o grijă, influenţa astrelor ţine numai astăzi! Evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi ?! Trebuie să poţi!

VĂRSĂTOR  Ziua de joi nu este, în mod tradițional zi de supermarket, dar astăzi ești atins de „febra cumpărăturilor”. Supraveghează-ți cheltuielile, fă-ți o listă cumpătată și mai ales respect-o. Nu te lăsa sedus! Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci. Ameninţările crizei şi ale politizării excesive vor arunca  în aer preţurile, în continuare şi cumpărăturile necesare sărbătorilor de iarnă sunt un bun prilej pentru scumpiri. Cumpăra acum, mâine îţi va fi din ce în ce mai greu, aproape imposibil! Dar nici nu te lăsa cuprins de boala cumpărăturilor cu orice preţ.

PEŞTI    O dimineață dedicată acțiunii, reacției, intervenției. Timpul proiectelor a trecut, acum trebuie să realizezi ce ți-ai propus cu tenacitate și fără a ține cont de comentariile din jur. Combină farmecul personal cu tactul şi calmul necesar şi poţi obţine acordul, aprobarea de care ai atâta nevoie. Sigur, suntem în Balcani, aşa că nu uita că, la pile egale, meritul contează! Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Pe seară nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau... modă. Lucruri efemere care nu lasă nici măcar o urmă în trecerea timpului.