Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 decembrie 2022. A doua zi de Crăciun, sau ziua DUPĂ Crăciun? Națiunea sfinților
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 decembrie 2022. A doua zi de Crăciun, sau ziua DUPĂ Crăciun? Națiunea sfinților

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 26 decembrie 2022. A doua zi de Crăciun, sau ziua DUPĂ Crăciun? Națiunea sfinților

Eşti motivat şi bine dispus. Ai aflat şi nişte bancuri noi şi le spui cu talent. Trebuie să te ocupi de stabilirea unor relaţii umane plăcute sau profitabile în funcţie de interesul imediat. Zi dedicată in special rezolvarii problemelor personale.

26 decembrie

 

 

 

Pe 26 decembrie s-au născut Mao Ze Dong, Steve Allen, Richard Widmark, Maurice Utrillo, I.G. Duca, Neagu Rădulescu, Vintilă Ivănceanu.

 

A doua zi după Crăciun. Soborul Maicii Domnului. Sf. Nicodim de la Tismana. Nimic în ”Kalendar”.

 

În presă, ba chiar și în corespondența mea am constatat că se folosește formularea ”a doua zi de Crăciun”. Ca și cum Crăciunul ar avea două zile, așa cum Sfintele Paști au trei zile. Nu cred că este corect. Adică, sunt sigur că nu este corect. Faptul că statul a dat două zile libere, ca lumea să se bucure, nu înseamnă că Bunul Iisus s-a născut în două zile. Crăciunul este numai și numai pe 25 decembrie. Deci și irevocabil, 26 decembrie este ziua DUPĂ Crăciun!

 

Se duc oamenii „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!” (Şezătoarea, nr. 1, 1922, pagina 24).

 

De la Crăciun şi până la Boboteaza în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită! (Olteanu, Speranţia)

 

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă. Se colindă cu Steaua. Colindatul cu Steaua ține de la Crăciun și până la Bobotează. Cei care colindă se cheamă stelari, colindători sau crai și poartă pe cap câte o coroană de hârtie colorată, de obicei aurie. Pamfile, 1997 pagina 345. Tineretul mai umblă cu Vicleim sau Irozi sau cu Turca. Toate sunt popularizări ale motivelor biblice.

 

Dacă în dimineaţa de Crăciun primul care intră în casă, grajd, prăvălie, sau atelier este un bărbat, înseamnă bunăstare şi noroc.  Se lasă blidele de la masa de Crăciun nespălate până a doua zi – ca să fie sănătate şi femeile să nască uşor. Dacă la Crăciun este cald, de Sf. Paşti va fi frig. „Colacul de Crăciun” s-a transformat în înmiresmaţii şi plinii de nucă cozonaci. Colacii aveau un pronunţat caracter oracular şi de magie sătească. Nu cred că şi cozonacii pot face acelaşi lucru!

 

Am pus deoparte un butuc de măr (mi s-a prăvălit la furtună un măr falnic, de vârsta mea) pe care o să-l pun în sobă. Să vedem, ce o să spună? Bună întrebare!

 

 

În aceste zile, nu până demult, se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

 

Şi astăzi prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân. Luaţi şi domniile voastre, mândri boieri şi gingaşe domniţe, câte o fiinţă amărâtă, o pisicuţă sfrijită, un căţeluş costeliv, şi răscumpăraţi-vă din păcate! Şi aşa o să terminăm cu căţeii fără deținător (urăsc termenul ”stăpân” sau ”maidanezi”)! Nu cu moarte, ci cu iubire…

 

Am primit multă corespondenţă, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Mulţi dintre domniile voastre aţi considerat că există o apropiere de subiect între articolele mele şi Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel.

 

Şi sunt întrebat dacă există o legătură şi care este ea. Legătura este respectul şi admiraţia pe care i-o port Patriarhului Daniel, aşa cum am purtat-o regretatului Marelui Alb, patriarhul Teoctist. Cu acesta din urmă mă cunoşteam bine, deoarece unul dintre unchii mei a fost cel de bună amintire, mare teolog, profesor şi gospodar, episcopul Roman Ialomiţeanul. Cu Patriarhul Teoctist m-am întâlnit uneori la Mânăstirea Suzana şi multe sfaturi de taină am purtat în chilioară dinspre nord de sf. biserică. Eu umblam mult prin spaţiul islamic, studiam Islamul la faţa locului, iar Patriarhul Teoctist abia aştepta să se minuneze de ceea ce îi povesteam despre fundamentalismul islamic.

 

Nu, nu m-am întâlnit niciodată cu Patriarhul Daniel, dar realizările lui vorbesc pentru el. M-am întâlnit cu ayatolahul Khomeini, cu Patriarhul Ecumenic de la Constantinopole, cu Catolicosul de la Isfahan, cu, iată, Sf. Ioan Paul al II-lea, i-am dus o scrisoare, un mesaj, – dar se pare că nu o să mă întâlnesc cu Patriarhul, timpul meu este pe sfârșite.

 

Mă întrebaţi, grațioase jupânițe și cinstiți jupâni, care este cea mai bună religie. Evident, cea care ţi se potriveşte şi răspunde la întrebările tale spirituale! Am cutreierat lumea cincisprezece ani de zile, iar răspunsul l-am găsit tot acasă. Ortodoxia. Mă întrebam ieri de ce religia păcii nu se poate înţelege cu religia iubirii! Ascultând „Urbi et Orbi”, pe papa Francisc.

 

Acum câțiva ani, regretata mea soţia mea mi-a spus în ziua de Crăciun: „… ia imagineză-ţi că toţi sfinţii din toate religiile s-ar aduna la un loc!” Cred că ar forma o naţie foarte fericită şi bucuroasă, a fost răspunsul meu. Naţiunea sfinţilor, nu este chiar aşa de utopică şi îndepărtată, aşa cum vi se pare. Iată, se pare, că, am eu informații, că până în 2050, Biserica Universală se va reîntoarce la Biserica Mamă. Sau, altfel… în orice caz creştinismul trebuie să se unească ca să facă față comandamentelor vremii. Creștinismul și islamul. Religia iubirii şi religia păcii! Ce-o fi aşa de greu să se înțeleagă? Bună întrebare!

 

 

Este o noapte liniștită, clară, o noapte bună să stau la sfat cu stelele. Cu toate că sunt jenat, în observație, de poluarea luminoasă, toți țăranii din jur și-au îmbrobodit casele cu lumini pâlpâietoare și colorate, cum au vazut la televizor că fac imbecilii în America. Și au dat cu pocnitori și artificii de parcă ar fi chinezi, nu creștini. S-or mai face bine românii? Bună întrebare!

 

Dragii mei, gândiţi bine, vorbiţi cu bunătate, trăiţi frumos, lăsaţi răutatea şi egoismul, căutarea permanentă a Viţelului de Aur, a banilor cu orice preț, nesimţirea, mitocănia, beția și toate alea rele – realizaţi că aveţi mereu încă o şansă, poate ultima, să veniţi de partea Luminii, de partea pozitivă a Forţei, pentru că vreme trece, vreme vine, dar avem mereu speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP    26 decembrie 2022

 

 

BERBEC   O zi de luni de bun augur, în care conjunctura astrologică te avantajează. Mai în toate domeniile. Conjunctura indică o zi complexă în relaţiile dintre femei şi bărbaţi. Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.  Dimineaţa ai o problema cu o factură. Cel mai probabil nu ai bani să o achiţi. Nici o problemă, pune-o lângă celelalte neachitate pentru că “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult” – spune o vorbă veche din Azerbaidjan.

TAUR  Stelele arată o perioadă calmă, liniştită pentru tine, în care poţi să faci ordine prin gânduri, sertare şi fişiere. Domeniul favorizat e cel sentimental, poate întâlneşti pe cineva, cumva! Totul este posibil, dar nu orice este permis! Aşă că nu mai râde ca ştii tu cine, la poarta nouă ci apucă-te de treabă. Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi sa te odihnesti, sa-ti „incarci bateriile”. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a unor problemelor financiare.

GEMENI  Jupiter te anunţă că este momentul să demarezi o colaborare, o acţiune de solidaritate profesională sau de castă, ceva care te face să te simţi folositor şi important! O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase şi trebuie să dai curs impulsului. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru săptămâna viitoare. Relaţiile de familie se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Astăzi este  o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru Revelion. O veste bună poate va fi urmată de una şi mai buna, fara sa fie din acelasi domeniu.

RAC   Energia şi optimismul îţi revin treptat, continuă cu ceea ce ai de făcut. Conjunctura astrală arată că, pe plan mental, eşti motivat şi într-o stare de spirit bună. Nu pleca la drum lung. Esti avantajat(ă) in tot ce tine de afaceri imobiliare sau de speculatii cu terenuri. Dar ca sa-ti iasa afacerile din cap, ceva dramatic ţi se întâmplă. Magnitudinea neplaceri  depinde de modul şi capacitatea ta de a înţelege lumea.  Dacă cobeşti, la rău tragi.   Pe total, ziua de  astăzi este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reincarcare a bateriilor, in care confortul şi modul tradiţional de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.

LEU  Domeniul familiei, al parteneriatului de viaţă este avantajat de conjunctura astrologică în această zi după Crăciun. Stabileşte, fără să-ţi impui neapărat părerea, un curs normal pentru Revelion. Lucruri aproape fără importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Totuşi, e un mare haos pe cerul horoscopului tau. Asa ca ţine „low profile”, adică ciocu mic, joc de glezne si zambetul lipit pe buze ca se apropie „ceva” sub forma unor probe, obstacole sau examene amenintatoare. Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, care te avantajează din Capricorn, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indrazneste si vei reusi!  Sanatatea, exceptand durerile de spate este bună. Cam uiţi unele lucruri, dar asta nu se pune, pentru ca eşti sub tensiune!

FECIOARĂ   Dinamic şi combativ, astăzi, a doua zi după Crăciun,  te implici într-o idee, un proiect important, la serviciu sau acasă. Trebuie să mai ai răbdare pentru interesele tale personale, aspectele nu te ajută prea mult! În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Foloseste cu isteţime resursele pe care le ai. Se apropie un examen, un termen, un prag, si vei avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri naturale din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. Astăzi este luni, dar până la sfarsitul săptămanii, la Revelion, dorinţele tale bune se pot realiza, în sfârşit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul. Nu te băga prea mult în viaţa altora, că nu merită!

BALANŢĂ  Eşti motivat şi bine dispus. Ai aflat şi nişte bancuri noi şi le spui cu talent. Trebuie să te ocupi de stabilirea unor relaţii umane plăcute sau profitabile în funcţie de interesul imediat. Zi dedicată in special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Schimbări în bine, la scoala, la serviciu şi în dragoste. O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă. Sanatatea este bunicica, dar pentru un procent dintre nativi niste analize de rutina nu ar fi o idee prea rea. Perioada este benefica pentru tratamente medicale de tot felul, chiar interventii chirurgicale de mica anvergura. Este, de asemenea, ceva legat de cap,  de ochi. Poate că îţi schimbi sau îţi cumperi ochelari noi. Nu da si nu lua bani cu imprumut – pentru tine timpul acesta este belea curata pentru speculatii financiare.

SCORPION  Nu poţi să-ţi schimbi viaţa cum vrei tu, nu eşti Harry Potter! Talentul tău de a fi spontan, de a improviza, te mai salvează odată. Ai dreptate: magia şi prostia nu au început şi sfârşit! Succese aproape neaşteptate în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Poate este vorba de recunoaşterea unor eforturi trecute. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă, semn de foc, probabil Leu, Berbec sau Sagetator,  te va ajuta. Astăzi, de luni, este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Pentru un procent dintre nativi: o ocazie de parvenire socială îţi iese în cale, o invitaţie la o sindrofie fiţoasă.  Nu este obligatoriu să o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din superficialitate sau din prudenţă, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. În mai multe ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele inutile, de altfel.

SĂGETĂTOR   Fii calm şi totul se aranjează! Trebuie să fii de acord că astăzi nu eşti prea obiectiv şi să amâni orice discuţie importantă pe altă dată. Nu pleca la drum lung, mai ales pe seară! Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată din opţiunile tale. Este o perioadă favorabilă şi odihnitoare.  Cum am spus în repetate rânduri : nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu  favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te pe undeva seful local, centaurul conducător. La sfârşitul zilei astrele indică un drum, o excursie de weekend, probabil. Câştiguri mici dar suficiente – împărţite cu membrii familiei sau cu prietenii. Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Profita şi realizeaza ceva material, finalizeaza un proiect. O mică supărare dar pe total perioadă rezultatul iti este favorabil. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care, însă se vor rezolva repede, dar mai bine măsoară-ţi tensiunea arteriala. Stai puţin, fumează, poate, o ţigare la o cafea bună şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine…

CAPRICORN   Astăzi eşti pe val, începi o săptămână bună. Te adaptezi noii situaţii, sau ai unele idei noi. În orice caz, conservatorismul tău te ajută să apari ca o persoană profundă, de încredere! După o perioadă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit modul în care o sa te ajute colegii, prietenii, rudele. Mai multe proiecte si obligatii uitate se vor face simţite.

VĂRSĂTOR   Un impuls, pe care trebuie să-l nuanţezi, de a ieşi din cotidian. Nu eşti de acord cu ceva la serviciu şi frustrarea te face să cauţi spaţii largi şi un loc al tău, unde să te simţi liber! Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii status quo  –  poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari… Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii ! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Nu „economisi” nu pune banii la bancă ca să-i îmbogăţeşti pe bancheri, dar nici nu-i arunca pe fereastră. Fii chibzuit şi cumpătat. Investeşte, cumpără obiecte de valoare, trăieşte bine!

PEŞTI  Este timpul să părăseşti conceptul în care te-ai autoexilat şi să cauţi un compromis. Inamicii de ieri pot deveni prietenii de astăzi! Nu te culca pe laurii veştejiţi, viitorul rezervă surprize! Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn, retrograd, afectat indica o indiscretie. Paranoia bine temperată este una dintre cele mai blânde boli ale zodiei, aşa că, probabil că ţi se pare. Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi răceala si viroza. Oricum, ştii că ai o alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel deştept cedează. Sigur, este un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună că doar nu o să laşi tu tâmpiţii să prevaleze. Cu sanatatea stai binisor, in orice caz mult mai bine decat cu banii!