Evenimentul ZileiHoroscopHOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 25,26 decembrie 2021. Obiceiuri de Crăciun

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 25,26 decembrie 2021. Obiceiuri de Crăciun

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 25,26 decembrie 2021. Obiceiuri de Crăciun
Poţi rezolva treburi importante şi lua deciziile care se impun – sâmbătă, de Crăciun, este o zi excelentă pentru planuri strategice şi hotărâri cu greutate.

25,26 decembrie

Pe 25 decembrie s-au născut Carlos Castaneda, Anwar Sadat, Annie Lennox, Jairzinho, Alexandru Flechtenmacher, Ioan Alexandru, Paula Seling. Pe 26 decembrie s-au născut Mao Țe Dong, Steve Allen, Richard Widmark, Maurice Utrillo, I.G. Duca, Neagu Rădulescu, Vintilă Ivănceanu.

Pe 25 decembrie este Crăciunul, Nașterea Domnului, a doua sărbătoare creștină după Înviere.

Sunt multe lucrările teologice de mare ţinută care tratează asupra studiului Zilei de Naştere a Lui Iisus. De mare importanţă este lucrarea papei Benedict al XVI-lea: „Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives” publicată în noiembrie 2012.

De data aceasta m-am aplecat asupra cartei doamnei Nadine Cretin, din Paris, antropolog şi doctor în istorie, “Le Livre de Noël”. Ce poveşti interesante, câte tradiţii şi obiceiuri vechi, europene!

Vedeţi, domniile voastre, denumirea de „Crăciun” vine din spaţiul slav şi înseamnă „ziua butucului”. (Sorin Paliga, „Mitologia Tracilor”, pagina 48)

 În zilele următoare solstiţiului de iarnă, Soarele părea că nu mai vrea să crească şi că întunericul este atotputernic. De aceea, ca să-i dea putere Soarelui, oamenii făceau un foc mare în care puneau un butuc, o buturugă uriaşă, ca să ardă mult şi cu spor.  Butucul european s-a păstrat sub forma unei prăjituri tradiţionale de Crăciun, o ruladă de forma unui buştean îmbrăcat în ciocolată şi cu frunzuliţe verzi de marţipan, în Occident, dar şi în România.

 Cenuşa buşteanului care arde în sobă în noaptea de Crăciun este împrăştiată prin gospodărie şi livadă ca să fie belşug în noul an. Unii ţin cărbunii care mai rămân, pentru protecţie şi vindecare. Se dau înapoi lucrurile împrumutate, la focul butucului şi la petrecerea de Crăciun.

În „Cartea Crăciunului”, doamna Nadine Cretin arată că butucul de Crăciun nu era un butc, o buturugă oarecare. Avea un caracter sacru! O ofrandă adusă Soarelui ca să-l îmbuneze şi să lumineze din nou, cu tărie. Se pare că obiceiul, ritualul, este foarte vechi, se estimează la două, trei mii de ani, înainte de Iisus.

În ziua solstiţiului de iarnă, butucul, buturuga, era adusă în casă de cel mai în vârstă şi cel mai mic din familie. În acea zi, mai târziu, în ziua Crăciunului, butucul era consacrat cu vin roşu şi ulei de calitate. Nici lemnul nu putea să fie oarecare, de brad, sau fag. Nu! Neapărat, buturuga, butucul trebuia să fie din lemn de stejar, sau dintr-un copac fructifer. Dar este strict interzis să folosești lemn de nuc, este primejdie mare!

Se alegea stejar, sau lemn de măr, de păr, sau gutui, pentru că acest fel de lemn arde cu scântei şi sunete ciudate. Se credea că, dacă, scânteile sunt multe şi înalte, adică se ridicau în sus pe horn, sau pe şemineu, este semn de an bun, de viitor îmbelşugat şi sigur, fără războaie şi năvăliri. Butucul este un simbol al anului vechi care se jertfeşte, prin ardere, ca să aducă pace, bunăstare şi sănătate. Leagă pe moşi şi strămoşi cu viitorul, cu noul care abia începe. Cărbunii rezultaţi din arderea butucului consacrat erau puşi la păstarate, cu grijă. În caz de cumpănă, de primejdie sau boală, în acea familie, se ardea un cărbune din butucul de Crăciun, ca să readucă cele bune înapoi! Sunt multe, foarte multe, poveştile despre butucul de Crăciun. Să ne amintim că şi în serialul „Twin Peaks” o femeie, care avea darul prezicerilor, ţinea în braţe un butuc, buturuga de Crăciun!

Prin anul 1870 a apărut şi prăjitura, tortul de Crăciun, o ruladă de ciocolată care imită o buturugă. Mai mulţi cofetari francezi, belgieni, britanici şi germani îşi dispută paternitatea şi astăzi, nu ei, urmaşii urmaşilor lor!

Cert este, că, prin anii 60’ şi în Bucureşti, de Crăciun, puteai vedea în vitrinele cofetăriilor „Scala”, „Casata” sau „Tosca” la loc de cinste, central – tortul, buturuga din ciocolată. A dispărut, astăzi! Ca multe lucruri bune şi gustoase din gastronomia românească, europeană.

În aceiaşi ordine de idei, a obiceiurilor de Crăciun, tradiţional, finii merg la naşi cu cadouri, după Scriptură, ca şi cei trei Crai de la Răsărit care au venit cu daruri la Prunc. Se colindă cu Steaua. Colindatul cu Steaua ține de la Crăciun și până la Bobotează. Cei care colindă se cheamă stelari, colindători sau crai și poartă pe cap câte o coroană de hârtie colorată, de obicei aurie. Pamfile, 1997 pagina 345. Tineretul mai umblă cu Vicleim sau Irozi sau cu Turca. Toate sunt popularizări ale motivelor biblice.

Dacă în dimineaţa de Crăciun primul care intră în casă, grajd, prăvălie, sau atelier este un bărbat înseamnă bunăstare şi noroc.  Se lasă blidele de la masa de Crăciun nespălate până a doua zi – ca să fie sănătate şi femeile să nască uşor. Dacă la Crăciun este cald, de Sf. Paşti va fi frig. „Colacul de Crăciun” s-a transformat în înmiresmaţii şi plinii de nucă cozonaci. Colacii aveau un pronunţat caracter oracular şi de magie sătească. Nu cred că şi cozonacii pot face acelaşi lucru!

Am pus deoparte un butuc de măr (mi s-a prăvălit la furtună un măr falnic, de vârsta mea) pe care o să-l pun în sobă. Să vedem, ce o să spună? Bună întrebare!

Pe DOA este vacanță până pe duminică, 9 ianuarie 2022. Este o perioadă de reflecție și bilanț. Ascult epic music, TSFH, ”Battlecry” și mă pregătesc pentru un Crăciun fără strălucire și bucurie, sunt doar în doliu. Nici pregătirile, anul acesta, nu sunt cine știe ce, mai nimic. Dar rugăciunile mele atonite suplinesc lipsa atmosferei caracteristice. O să deschid din nou Biblia, mereu se deschide la Proverbe, sau Psalmi. Aștept oaspeți și încerc să-mi strunesc sentimentele și să-mi compun un comportament corespunzător. Doamne, ajută!

Vă doresc din toată inima un Crăciun cu sănătate, pace și bucurie cum a fost și o să fie mereu pe aceste meleaguri dacă Domnul o să fie bun cu poporul Lui ! Fiind ferm convins că mâine este o altă zi.

 HOROSCOP   25,26 decembrie 2021

BERBEC  Trebuie să te concentrezi mai mult, mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă, de Crăciun. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în a doua parte a zilei, după prânz. După mica sau marea pregătire din ultimele zile ai un start mai dificil în ziua de Crăciun. Marte şi Venus indică „fructele unor eforturi trecute”. Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Este şi o perioadă cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate.  Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel.  Duminică, domeniul prieteniei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. Pentru că şi Astrologia, această cale regală, are limitele ei. De fapt în cazul neaspectării respective, contează aspectele horoscoapelor persoanelor de care te apropii pe respectivele domenii.

TAUR Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Încetează să fi nemulţumit de performanţele membrilor familiei tale! Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi. Sâmbătă, de Crăciun, primeşti o vizită, sau ai o întâlnire care nu-ţi face nicio plăcere. Ba, din contră. După întîlnire te gîndeşti că sunt mulţi proşti pe lume. Atenţie, şi partenerul tău de discuţie poate că gândeşte acelaşi lucru! Logica şi interesul tău nu sunt similare, în majoritatea cazurilor cu cele ale anturajului, colegilor, rudelor. Fiecare este o fiinţă unică, „făcută din pulbere de stele”. Zâmbeşte acestui gând luminos şi petrece ziua de Crăciun, cum se cade, românește!

GEMENI  Sâmbătă, de Crăciun, fii foarte atent la surselor tale de sentimente şi emoţii. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici relaţiile umane. Vin vremuri foarte grele, în curând probabil că economia mondială se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum, chiar din acest weekend al Crăciunului. În acest weekend ai o informaţie care te interesează şi poţi să o valorifici mai tîrziu. Nu te mai gândi la emigrare, ca la „calea de aur”. Situaţia este foarte grea în toate ţările civilizate şi acolo ei nu privesc cu ochi buni pe noii veniţi. Nicăiei nu sunt „câini cu covrigi în coadă”! Duminică poate te duci la slujba, la biserică, sigur, dacă faci parte din cei 2,18 miliarde de creștini, de pe tot globul.

RAC    În ziua de Crăciun, sâmbătă, anumite evenimente şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă odată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali sau conjuncturali. Este o perioadă profitabilă şi densă. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Sâmbătă stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent, Luna, protectoarea ta, este în conjunctură facorabilă. Saturn face ca mai toate lucrurile să întârzie sau să fie amânate, dar nimic nu se contramandează sau se anulează. Duminică, o întâlnire, o vizită, poate, importantă la mijlocul zilei, la prânz, la masa tradițională, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general!

LEU   Sâmbătă, de Crăciun, dacă vrei să rişti ceva bani la cazino online, sau aiurea la cumpărături, dacă este ceva deschis, este o perioadă neutră, cu multe planete în aspecte tari, aşa că nu o să pierzi prea mult. Ca să fiu mai clar, astrologii sunt cam confuzi uneori, aşa le este felul, ei bine – nu te sfătuiesc să rişti, mai ales bani, pentru că o să regreţi. Distracţii, vizite, petreceri! Dar, în acest weekend al Crăciunului nu fă plăţi, mai ales nu da avansuri – nu pune mâna pe cash, pe carnetul de cecuri sau pe cartea de credit, mai ales pentru sume importante – că este pagubă curată! Sunt mai multe aspecte disarmonice, cuadraturi, care fac perioada neinteresantă. Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile sociale, discuţiile, petrecerile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste! Și petreceri și distracție, este doar Crăciunul!

FECIOARĂ   Poţi rezolva treburi importante şi lua deciziile care se impun – sâmbătă, de Crăciun, este o zi excelentă pentru planuri strategice şi hotărâri cu greutate. “Cel ce înnmulteşte cuvintele se va face urît tuturor … pentru ca este spor care aduce omului paguba şi este câştig spre nenorocire.” Biblia, Intelepciunea lui Iisus Sirah,  20:7,8 Aşa că sâmbătă, la masa de Crăciun, nu duce vorba, nu bârfi si nu iniţia intrigi şi mici comploturi. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă vei vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal în mod deosebit. Aşa că ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular. Duminică, după ce vezi ce ai primit de la cei trei crai sub bradul de Crăciun, poți să ieși în oraș la o mică plimbare, înainte de masa rituală de a doua zi după Crăciun. Poate te duci la patinoar?

BALANŢĂ   În weekendul de Crăciun trebuie să ai curaj şi răbdare ca să-ţi atingi scopurile. În timpul zilei de sâmbătă, mai ales pe seară, se pare că ai nevoie să te confesezi despre temerile tale dar vei sfârşi prin a te retrage în cochilia ta sprituală. Cu Saturn ostil şi planetele stranse in emisfera diurnă a horoscopului, veştile proaste circuă cel mai repede şi intrigile iau în consideraţie doar jumătatea goală a sticlei. Trebuie să-ţi modulezi comportamentul de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de emoţii să asigure încasări relativ constante din produsul numit dragoste – este concluzia zilei de duminică. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea!

SCORPION  Este o zi de Crăciun!  Prima parte a weekendului, sâmbăta, este sub semnul unor simţăminte de preaplin şi lipsă de comunicare, cu toate că mulţimea oamenilor zumzăie în jurul tău. În a doua parte a perioadei, duminica, trebuie să te fereşti de omul sau oamenii care, pentru a-ţi fi pe plac, îţi spun numai lucruri bune şi frumoase.  Oricum, prin intuiţia ta şi prin sistemul ajustărilor succesive o să obţii ceea ce doreşti. Poate la masa festivă de Crăciun, apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de petreceri.  În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări.  Viaţa de famile este bine aspectată, cu noutăţi şi bucurii.  Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de emoţii şi să iei măsurile care se impun. Nu apare nici o ameninţare serioasă, nici în stele, nici din cozonac!

SĂGETĂTOR   O perioadă, perioada weekendului Crăciunului, foarte bună pentru stat acasă şi primit vizite, sau orice are de a face cu domiciliul, reşedinţa, camera, căminul, castelul, sau cabana ta. Pe termen lung atât configuraţia astrologică cât şi viziunile tale coincid: trebuie să păstrezi status quo, situaţia prezentă care este supusă unui acţiuni duble de shimbare, exterioară şi interioară. Schimbarea nu îţi este prielnică. Schimbă ciorapii, ţigările, chiar şi maşinile şi casele dar în nici un caz să nu schimbi situaţia şi poziţia ta oricât de tentante ar fi propunerile care ţi se fac, mai ales duminică. Îţi este mult mai convenabil să fi producătorul şi regizorul piesei Crăciunului decât unul dintre actorii de pe scenă. Poate o să ai mai puţină glorie şi aplauze, dar cu siguranţă mai multă stabilitate şi mai mulţi bani!

CAPRICORN  Sâmbăta Crăciunului este ziua teatrului, a reprezentaţiilor dramatice. La propriu şi la figurat. „Privitor ca la teatru”, cum spune poetul dar în acelaşi timp şi interesat de desfăşurarea intrigii şi de performanţa actorilor. Nu numai în planul distracţiilor, dar, şi, mai ales în anturaj, în plan social şi sentimental. De o decizie a ta, sau de o lipsă de implicare a ta, din această zi sau în perioada următoare depind multe din viitorul tău personal şi al anturajului tău. Planetele spun clar să-ţi urmezi prima părere, intuiţia, abilitatea şi înţelepciunea ta care nu te-au trădat până în prezent. Prima părere este cea bună!   Duminică eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune te influenţează favorabil si debitul verbal are volumul unei Niagare. In toata aceasta dorinţă de afirmare a Eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele bine plasate determina destăinuiri şi mai şi!

VĂRSĂTOR  Weekendul este mai putin favorabil in prima jumatate, de Crăciun, si relativ favorabil  in a doua jumatate, duminică.  Fii atent (mai ales în cursul zilei de sâmbătă) la cheltuielile care ţi se propun sau doreşti să le faci; modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale şi al stimei pe care şi-o arată fiecare.  Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi, sau familia în ceea ce priveşte programul zilei, vizite sau acasă. De Crăciun, realizezi că o decizie din trecut nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău.  La mijlocul zilei, la prânz, te simţi ca un martir. Şi din cauza mâncărurilor grele şi indigeste, sau a licorilor volatile. Doreşti o schimbare, ceva nou,  orice, numai să nu mai auzi şi să simţi aceleaşi lucruri, majoritatea plictisitoare si neinteresante. Evită deciziile care duc la schimbări majore.

PEŞTI    Poziţiile reciproce ale lui Venus, Marte şi Mercur indică reuşită şi succes. De asemenea, mici cheluieli dar şi posibile distracţii şi petreceri, sau vizite şi relaţii foarte profitabile. În special dimineaţa şi prânzul de sâmbătă, de Crăciun, sunt bine aspectate şi norocoase. Sunt o serie de evenimente, însă, provocate de Mercur, afectat, care până la urmă au o latură comică şi o mare doză de neprevăzut. Singurele influenţe negative sunt date de Saturn, care provoacă întârzieri şi neînţelegeri.  Duminică, după Crăciun, călătoriile sunt bine aspectate, iar actele de cultură şi artă sunt sub auspicii favorabile. Pe total: weekend favorabil, sau noi planuri de dezvoltare.  Duminică, după masa de prânz, evită întîlnirile de amor, sau să te afli în mijlocul unui public numeros!

 

 

 


Accesează: