Horoscopul lui Dom' Profesor. 2016 şi Anii Maimuţei

Pe 1 ianuarie s-au născut James Frazer, J. Edgar Hoover, J.D. Salinger, Maurice Bejart, Gheorghe Dinică, Nicolae Linca, Radu Şerban, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ana Aslan, Emil Brumaru, I.A. Brătescu-Voineşti.

Tradiţional, în calendarul creştin ortodox, este Sf. Vasile cel Mare. Om bun şi suflet mare acest episcop al Cesareei din Capadocia!

 

Şi miluit de Dumnezeu cu puterea cunoşterii şi izvor de teologie. Cu toţii cunoştem, sau ar trebui să cunoaştem, pilda cea cu creştinarea evreului. Ei bine, făcând o minune, Sf. Vasile converteşte un evreu la creştinism.

 

Aici intervine înţelepciunea poporului, care transformă episodul într-o pildă plină de umor. Se spune că tatăl prospătului convertit s-a dus la rabin, în sinagogă. Rabinul a început să-i reproşeze fapta fiului: „Şi când o să te înfăţişezi în faţa Domnului cum o să-ţi ceri iertare că fiul tău a ieşit din credinţa veche?”. Evreul a stat, s-a gândit, şi a răspuns cu un zâmbet pe buze: „Rabi, nu avea nicio grijă, o să-i cer iertare şi o să spun, Doamne, iartă-mă, dar fiul meu a făcut la fel ca Fiul Tău!”

 

Pe undeva, prin vasta sa operă, Vasile cel Mare a spus „fericiţi sunt cei care ajută şi iubesc pe aproapele lor că drepţi se vor numi şi vor sta la dreapta Domnului. Iară cei care iubesc şi au grijă de animalele lor, cai, vite, turme, căţei, pisici, apoi aceia blânzi se vor numi şi vor sta în Inima Domnului”.

 

Cei care ţin la condiţia umană nu se numesc "iubitori de animale" ci pur şi simplu - oameni. Ceilalţi, ei, cu ceilalţi este o problemă - o să revin asupra acestui aspect care este în legătură cu sufletul!

 

Sunt multe obiceiurile folclorice din această perioadă. Suntem urmaşii unei culturi de agricultori şi păstori, care, odată cu venirea sezonului rece, nu mai aveau ce să muncească mare lucru. Aşa că sărbătorile se ţineau lanţ. Mai este un motiv, foarte material. Proviziile nu rezistau la infinit, că nu aveau congelatoare, iar sărăriile şi peşterile cu gheaţă unde păstrau unii ţărani mai isteţi cărnurile afumate, sau oalele cu carne la untură, nu le permiteau păstrarea lor foarte mult timp. Aşa că mâncarea trebuia consumată! Şi cum se poate mai bine decât la o sărbătoare!

 

Cei mai năpăstuiţi de soartă veneau să ceară de ale gurii la cei mai harnici, mai avuţi. În timp cerşetoria a devenit rituală, apoi a îmbrăcat motive creştine. Pluguşorul, Sorcova, Siva, Mascaţii, Turca, Capra etc etc sunt dovezi vii ale inventivităţii celor care erau în nevoie. Nevoia este cel mai bun învăţător!

 

Întrebarea este dacă trebuie să fii bun român omenindu-i pe cerşetorii urbani de astăzi, cam întunecaţi la faţă, care îşi bat joc de orice tradiţie, colindatul transformându-se într-o singură lălăială uniformă şi oribilă?

 

Dragi lupi padawani şi hobiţi după ce am terminat prognoza mea pentru anul 2016, m-am aflat, ca deobicei, în faţa unei... cărţi! Aşa că o să o împart în trei, astăzi considerentele generale despre anii asemănători cu anul 2016, Anii Maimuţii, mâine despre Anul maimuţei din secolul XXI, anul 2004, despre lume şi România - şi luni, 4 ianuarie, aşa cum mi-aţi cerut - 2016, pe zodii.

 

Anul 2016 este un an foarte dinamic. An bisect, guvernat de Marte, an al Regelui Maimuţă, Roşu, de Foc, pozitiv. Vechi calendare, grimoare şi almanahuri îngălbenite de vreme sunt unanim de acord: anul 2016 este un an cu multă energie, an al schimbărilor rapide, nu întotdeauna bune, dar şi al dragostei, al pasiuniilor tumultoase, al trăirilor intense şi al iubirilor pătimaşe. Aşa spune şi tradiţia iniţiatică, orală, transmisă de peste şase mii de ani, de la Primii Zei şi Marii Strămoşi. Până şi cartea secretă de o mie de ori interzisă, misterioasa şi infama Bozorgh-e-Koss, arată despre perioada de timp recunoscută a fi anul 2016 că este „timpul când până şi pietrele se mişcă, o iau la fugă”. 

 

Înţelepţii Magi din Răsărit au lăsat o moştenire pe care nu putem şi nu avem voie să o ignorăm, teoria astrologiei, pe atunci prima religie şi cea mai avansată ştiinţă. Adică, sumerienii, caldeeni, akkadienii, babilonienii şi apoi persanii. O moştenire la fel de importantă au lăsat-o „de trei ori iscusiţii astrologi ai Curţii imperiale a Fiului Cerului” – cum era numită dinastia chineza Han. Budismul şi o filozofie de viaţă înţeleaptă şi echilibrată au creat calendarul anual chinezesc cu o perioadă de 12 ani. Astfel, după calendarul chinezesc anul 2016 este anul Maimuţei de Foc, pozitiv. După cum spune Marele Maestru Ţu Kă Liu, considerat de mulţi ultimul înţelept Shaolin, maestru în kung-fu, dar şi în filosofie, poezie, caligrafie şi astrologie, ei bine, înţeleptul chinez spune că pe 8 februarie, la a doua Lună Nouă după Solstiţiul de iarnă începe Anul Regelui Maimuţă, Roşu, de Foc. De ce Roşu şi de ce de Foc? Pentru că există şi un ciclu al culorilor, de 60 de ani şi un alt ciclu al elementelor, tot de 60 de ani. Chinezii sunt singurul popor care pe lângă elementele primordiale foc, apă, pământ şi aer consideră lemnul un al cincilea element primordial. 

 

E necesar să discutăm un pic şi despre diferitele sisteme de măsurare a timpului. Mai toată lumea ştie că în spaţiul creştin sunt luate în considerare calendarele iulian şi gregorian care au ca punct de plecare data naşterii Domnului Iisus sau data Facerii Lumii. Calendarul creştin se suprapune peste un vechi calendar european care avea ca dată de plecare solstiţiul de iarnă, 22 decembrie. Anticul calendar magic al Primilor Zeii şi al Marilor Strămoşi începea odată cu echinocţiul de primăvară, în prezent la 21 martie, când natura revenea la viaţă. Acest calendar este oficial în mai multe ţări din Orient, printre care şi în Iran. Un alt calendar provine din spaţiul catolic şi este anul vrăjitorelor care se sfârşeşte pe 31 octombrie, în noaptea Tuturor Sfinţilor.  Astfel, Anul Maimuţei Roşii de Foc nu se suprapune exact peste anul 2016 iulian sau gregorian, ci începe în ziua de 8 ianuarie 2016 şi se sfârşeşte pe 27 ianuarie 2017. Iar anul astrologic al lui Marte, zeul războiului, începe pe 21 martie 2016 şi se sfârşeşete pe 20 martie 2017.

 

„Vreme trece, vreme vine” a spus Poetul. Aşa este şi dacă nu ne uităm în trecut, degeaba aşteptăm viitorul. Ani asemănători, cum se pare că va fi 2016 au fost, începând de la începutul secolul XX, anii : 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, iar din secolul XXI, anul 2004 – toţi aceşti ani sunt consideraţi în astrologia chinezească drept ani ai Maimuţei. Să ne reamintim ce evenimente s-au întâmplat în aceşti ani şi o să ştim cam la ce să ne aşteptăm în 2016:

 

1908. Austro-Ungaria anexează Bosnia-Herţegovina cu toată opoziţia Serbiei, act de agresiune care va conduce la Primul război mondial. Independenţa deplină a Bulgariei. Insula Creta proclama unirea cu Grecia. Junii Turci dau o lovitură de stat şi impun prima constituţie a Imperiului Otoman. Incepe exploatarea petrolului în Iran. Moare Leopold al II-lea care lasă Congo moştenire Belgiei. H. Minkovski introduce conceptul spaţiu-timp cu patru dimensiuni. G. Hale descoperă magnetismul petelor solare.  Apare Reflecţii asupra violenţei de G. Sorel. C. Brâncuşi termină Sărutul şi Muza adormita.  În dimineaţa zile de 30 iunie, la ora 7,15 în tundra tunguskă, în Orientul Îndepărtat al Siberiei, Pământul a fost lovit, se pare, de o cometă sau de alt obiect celest necunoscut – fenomen misterios care a stârnit multe interpretări şi speculaţii.

În România se constituie prima uniune monopolistă – societatea Făina. Firma olandeză Geconsolideerde Hollandsche Petroleum Co. înfiinţeză societatea Astra. Se constituie Societatea anonimă pentru distribuirea produselor petroliere. Prin lege se înfiinţează Corpul Jandarmeriei, Direcţia Poliţiei şi Siguranţa Statului. Se constituie Partidul Conservator-Democrat în frunte cu Take Ionescu. Ies de sub tipar, printre altele : Romanţe pentru mai târziu de Ion Minulescu, Critice (3 vol.) de Titu Maiorescu,  Poveşti de Ioan Slavici. Apare la Vălenii de Munte, Neamul românesc literar sub conducerea lui Nicolae Iorga.

 

1920. Semnarea Tratatelor de la Trianon şi Sevres. Război civil în Irlanda. Eşecul puciului naţionalist Kapp în Germania, care pregăteşte, de fapt ascensiunea lui Adolf Hitler în fruntea Partidului naţional-socialist (1921). M. Horthy ales „regent al regatului fără rege” – în Ungaria. Războiul polono-sovietic. Independenţa statelor baltice : Estonia, Letonia şi Lituania. Înfiinţarea Ligii Naţiunilor cu sediul la Geneva. Liga Naţiunilor dă mandat Marii Britanii asupra Irakului şi mai târziu asupra Transiordaniei şi Palestinei, iar Franţei asupra Siriei şi Marelui Liban – altă denumire pentru aceiaşi veche colonizare. În India începe prima campanie nonviolentă împotriva ocupanţilor englezi condusă de Mahatma Ghandi. Emil Racoviţă (1867-1947) înfiinţează la Cluj primul institut de speologie din lume, după ce a definit biospeologia ca ştiinţă de sine stătătoare. Apar : Dincolo de principiul plăcerii de S. Freud şi Tipurile psihologice de C.G. Jung. K. Čapek inventează noţiunea de robot în piesa sa de teatru R.U.R. (Rossum’s Universal Robots). Karl von Frisch descoperă limbajul albinelor. A.A. Griffith inventează turbopropulsorul. La Pittsburgh, în Statele Unite ale Americii se dă în funcţiune  prima staţie de radiodifuziune.  În America Latină, după publicarea cărţii Rasa de bronz scrisă de romancierul bolivian A. Arguedas, se dezvoltă curentul indigenist care denunţă mizeria materială şi suferinţele morale ale indienilor. Tangoul devine dansul mondial la modă.

În România alegeri parlamentare încheiate cu victoria Partidului Poporului, 42% din voturile exprimate.  Se constituie societatea Petrolul Românesc. Muncitorii metalurgişti de la Wolff, Vulcan şi Lemaître declară grevă care va ţine şase luni de zile iar în octombrie 400.000 de salariţi declară grevă generală, dar care nu-şi va atige revendicările, fiind până la urmă un eşec dezamăgitor pentru participanţi. Mare  demonstraţie de 1 Mai pe străzile Bucureştilor la care se spune că au participat 80.000 de persoane. Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti se transformă în Politehnică. Apar : Despre boieri de Constantin Giurescu, Note şi impresii de Garabet Ibrăileanu şi Strofe alese; Balade vesele şi triste de George Topârceanu. Primul film de desene animate românesc Păcală în Lună creat de desenatorul  Aurel Petrescu.

 

1932. Este asasinat preşedintele Franţei P. Doumer. În Japonia este asasinat primul ministru Inukai. Se formează Arabia Saudită. Război sângeros între Bolivia şi Paraguay în regiunea Chaco. Turcia aderă la Liga Naţiunilor – începutul politicii de asimilare a kurzilor. 40 milioane de şomeri în lumea industrializată, în cea mai gravă criză a sistemului capitalist. Apar : Salariul, evoluţia socială şi banii de F. Simiand, Psihologia maselor în fascism de W. Reich, Călătorie la capătul nopţii de L.-F. Céline, Cuibul de vipere de F. Mauriac, O mândră lume nouă de A. Huxley, iar J. Romains începe ciclul Oameni de ispravă.  R.F. Loch demonstrează că, de fapt, capsulele suprarenale sunt nişte glande care secreta hormoni. H. Urey descoperă apa grea şi deuteriul. Apar şi două capodopere cinematografice : Scarface, regia Howard Hawks şi Vampirul de C.T. Dreyer.

În România este din nou an electoral, alegerile palamentare din iulie se încheie cu victoria Partidului Naţional Ţărănesc cu 40,38% din voturi. După ce pe 31 mai guvernul prezidat de Nicolae Iorga demisionează, urmat la 17 octombrie de guvernul Alexandru Vaida-Voievod, pe 20 octombrie se formează un nou guvern prezidat de Iuliu Maniu în care portofoliul Ministerului de Externe îi revine lui Nicolae Titulescu. A treia Conferinţă balcanică la Bucureşti. Apare pe scena publică şi Gheorghe Gheorghiu-Dej ca lider al comitetului central de acţiune pe ţară al ceferiştilor. La Bucureşti începe să apară, din luna februarie România literară sub direcţia lui Liviu Rebreanu.  Ies de sub tipar : Răscoala de Liviu Rebreanu, Viaţa lui Mihai Eminescu de George Călinescu şi lucrarea lui Iorgu Iordan Introducere în studiul limbilor romanice. La 21 noiembrie are loc premiera piesei Titanic vals de Tudor Muşatescu, la Naţional. În distribuţie : George Calboreanu, Sonia Cluceru, Ion Finteşteanu şi Niki Atanasiu.

 

1944. Penultimul an de război mondial din secolul XX. În ianuarie Armata Roşie eliberează Leningradul de blocadă. La 4 iunie este cucerită Roma de către Aliaţi. La 6 iunie Aliaţii debarcă în Normandia. La 23 August, urmare loviturii de palat, România se alătură Naţiunilor unite, gest considerat de sovietici ca o capitulare. La 24 august este eliberat Parisul. La 15 septembrie ocupanţii nazişti sunt alungaţi din Belgia, după lupte foarte grele. Eliberarea Iugoslaviei ai cărei principali artizani sunt membrii rezistenţei, în frunte cu Iosip Broz Tito. Insurecţia din Varşovia zdrobită de germani sub privirea indiferentă a Armatei Roşii. În Pacific continuă războiul de uzură, americanii zdrobind încă o dată flota niponă la Leyte în Filipine, în luna octombrie. Americanii ocupă Insulele Marshall, Arhipelagul Mariane şi Noua Guinee. În Franţa se acordă femeilor dreptul de vot. Conferinţa de la Bretton Woods (iulie) care consacră preeminenţa dolarului în cadrul sistemului monetar internaţional.  O.T. Avery, C.M. MacLeod şi M. McCarty demonstrează că substanţa chimică care alcătuieşte patrimoniul genetic este acidul dezoxiribonucleic (ADN). W.J. Kolff şi A.J. Merril pun la punct primul rinichi artificial. H.H. Aiken cu ajutorul IBM construieşte primul calculator electromecanic – Mark I. Ies de sub tipar, printre altele : Ficţiuni de J.L. Borges, Cu uşile închise, piesă de J.-P. Sartre şi Puşca de vânătoare, nuvelă de Inoue Yanushi, iar Anna Frank îşi întrerupe Jurnalul, fiind deportată.

România trece în al patrulea an de război. Pe 2 aprile 1944, guvernul URSS declară că trupele sovietice au intrat pe teritoriul României. 4 aprilie – bombardament masiv al aviaţiei americane şi anglo-saxone asupra cartierelor rezidenţiale ale Bucureştilor, soldat cu mii de morţi şi răniţi. Pe 12 aprilie guvernul sovietic dă un ultimatum României, propunând un armistiţiu. Abia pe 20 iunie se creează Blocul Naţional-Democrat format din partidele naţional-ţărănesc, naţional-liberal, social-democrat şi comunist care avea drept scop ieşirea României din război şi încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite. Timp de mai multe luni nu a fost luată nici o măsură eficientă. Singura realizare de excepţie militară este acţiunea corpului de avioane de vânătoare “Paris” de sub comnada căpitanului Dan Vizanty din ziua de 10 iunie 1944. 22, 28 şi 31 iulie sunt zilele unor puternice bombardamente ale aviaţiei Aliaţilor asupra unor cartiere civile ale Bucureştilor. Pe 20 august Fronturile 2 şi 3 ucrainiene străpung fortificaţiile şi linia frontului din zona Iaşi-Chişinău. În urma situaţiei militare disperate, la 23 august are loc controversata lovitura de palat prin arestarea guvernului condus de mareşalul Ion Antonescu, iar România întoarce armele, pentru a nu ştiu câta oară în istorie. Pe 31 august trupele sovietice ocupă Bucureştii. 25 octombrie – întreg teritoriul României este eliberat de nemţi sau ocupat de sovietici, depinde cum privim lucrurile. În bombardamentele nemţeşti de represalii asupra Bucureştilor este distrus în mod deliberat, cu un bombardier Stuka, în picaj, Teatrul Naţional, bijuterie arhitectonică şi simbol al spiritului românesc. În noiembrie trupele române iau parte la ocuparea Budapestei, după grele lupte de stradă. Pe 18 decembrie unităţi ale armatei române pătrund pe teritoriul Cehoslovaciei. 

Grigore Antipa publică monografia Marea Neagră, iar Lucian Blaga Trilogia culturii, Tudor Vianu Filozofia culturii,  Ion Marin Sadoveanu Sfârşit de veac în Bucureşti. Apare primul volum din Istoria literaturii române moderne pregătit de Şerban Cioculescu, Vlademir Streinu şi Tudor Vianu. În noiembrie apare la Bucureşti bilunarul Orizont. Literatură, artă, cultură, gândire socială sub direcţia lui Saşa Pană, din 1947 îşi schimbă numele în Revista Literară, sub îndrumarea lui Miron Radu Parascivescu, iar din 1948 devine Flacăra.

 

1956.  La al XX-lea Congres al PCUS, Nikita Hruşciov prezintă un raport secret care denunţă abuzurile lui Stalin şi condamnă cultul personalităţii. Enunţarea de către acelaşi Hruşciov a principiului coexistenţei paşnice între blocurile ideologice.  Fidel Castro debarcă în Cuba şi se alătură mişcării de rezistenţă împotriva dictatorului Batista. În Egipt, naţionalizarea Canalului de Suez de către Gamal Nasser. Expediţia israelo-franco-britanică împotriva Egiptului. URSS şi SUA intervin prin ONU şi impun încetarea ostilităţilor. Nasser devine în lumea arabă un campion al luptei împotriva imperialismului occidental. Obţin independenţa : Sudan, Tunisia şi Marocul. În noiembrie insurecţia anticomunistă din Ungaria este înăbuşită în sânge de către tancurile sovietice. Janos Kadar care ajunge în fruntea partidului şi a guvernului angajează Ungaria pe calea unor reforme economice în ideea combaterii foametei şi a sărăciei. Frământări în Polonia care conduc la revenirea lui Gomulka în fruntea partidului.     Ies de sub tipar  Arta de a iubi de E. Fromm şi Rădăcinile cerului de R. Gary. Elvis Pristley devine regele rock-and-roll cu succesul imens al cântecului Heartbreak Hotel. În Europa, Jacques Brel cântă, inimitabil, Quand on n’a que l’amour. Brigitte Bardot devine celebră odată cu lansarea filmului Şi Dumnezeu a creat femeia în regia lui Roger Vadim. John Backus de la IBM concepe primul limbaj evoluat de programare, FORTRAN. Jean Perret, la cererea IBM, inventează cuvântul ordinator. Henri de France brevetează sistemul de televiziune în culori SECAM.

Îm România este, din nou, an electoral. La alegerile de deputaţi pentru sfaturile populare candidaţii Frontului Democraţiei Populare obţin 99% din voturile exprimate. Se înfiinţează Institutul de Arheologie şi Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti. La Hunedoara intră în funcţiune primul cuptor Martin automatizat, iar în Moldova sunt date în exploatare mai multe magistrale electrice de înaltă tensiune, odată cu începerea funcţionării termocentralelor de la Paroşeni, Borzeşti şi Sângeorgiul de Pădure. La Bucureşti intră în funcţiune prima staţie de televiziune. Tudor Arghezi publică Cântare omului şi Prisaca iar Nicolae Labiş – Primele iubiri.

 

1968.                Este anul în care, în occident, societatea civilă protestează împotriva establishmentului. Mişcarea hippy atinge apogeul. Este asasinat în SUA pastorul Martin Luther King. În Vietnam ofensiva Tet a nord-vietnamezilor face mii de victime între tinerii soldaţi americani. Creşte exponenţial opoziţia opiniei publice împotriva intervenţiei americane în Vietnam. Trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin România, ocupă Cehoslovacia sufocând liberalizarea cehă, primăvara de la Praga, promovată de A. Dubček. Partidul Baas preia puterea în Irak. Contestaţii studenţeşti violente în Japonia, Mexic şi Franţa. În Franţa studenţii ocupă campusurile universitare şi universităţile şi proclamă „Franţa liberă”. În America au loc lupte de stradă – 178 de tineri ucişi. În Occident se relansează mişcările feministe care au drept obiectiv, printre altele, dreptul la avort şi la contracepţie liberă şi gratuită.  Apare Mit şi epopee de G. Dumezil care urmăreşte să definească ideologia trifuncţională ca o constantă a lumii indo-europene şi Idealităţi matematice de J.T. Desanti. Prima expoziţie de artă cibernetică la Londra. Apare albumul Beggar’s Banquet de Rolling Stones. Are premiera celebrul film al lui S. Kubrik Odiseea spaţială 2001, după o nuvelă de A.C. Clarke. X. Le Pichon şi W.J. Morgan formulează teoria modernă a plăcilor tectonice. Primul zbor supersonic al unui avion de pasageri, Tu-144 (Concordovski). Prima tipografie de foarte mare tiraj în SUA, Cameron. Apar primele ceasuri de mână cu cuarţ. 

În România se începe construcţia Teatrului Naţional, a Hotelului Intercontinental şi a Televiziunii Române. Se inaugurează prima fabrică de autoturisme de la Colibaşi. Preşedintele Republicii Franceze, celebrul Charles de Gaulle vizitează Romania. 24 august – cuvântarea lui N.Ceauşescu împotriva ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, un gest foarte apreciat în Occident. Se creează gărzile patriotice – miliţii paramilitare.

 

1980 În Polonia mişcări greviste pornite din Gdansk şi crearea sindicatului liber Solidaritatea, condus de electricianul Lew Walesa, recunoscut de guvernul polonez. În Iugoslavia moare celebrul Broz Tito, artizanul bunăstării slavilor de sud şi al nealinierii ca politică externă. În Islanda V. Finnbogadottir devine prima femeie din lume aleasă ca şefă a statului prin sufragiu universal. Începe războiul ciudat, dar sângeros, dintre Iraq şi Iran. Susţinut de toate puterile lumii, Saddam nu reuşeşte să învingă puternica armată a Iranului – numit şi primul război din Golf. În China începe un proces de liberalizare în primul rând prin apariţia zonelor libere – se enunţă principiul „un stat, mai multe sisteme”. Începutul prăbuşirii Africii – în Rhodesia se renunţă la apartheid şi vine la putere R. Mugabe, iar Rhodesia de Sud devine Zimbabwe. În El Salvador începe un nedeclarat război civil în care principalii actori sunt forţele guvernamentale, Frontul Marti şi Escadroanele Morţii. În Maghreb încep mişcările islamiste, mai ales în rândul tineretului. Pe 8 decembrie este asasinat, la New York, inegalabilul John Lennon. Apare romanul romanelor, Numele trandafirului de Umberto Eco. Are premiera filmul Kagemusha de Akira Kurosawa. Apar primele telefoane publice cu cartelă. În România au loc din nou alegeri şi N.Ceauşescu şi partidul unic sunt confirmaţi cu 99,99% din voturile exprimate. Conflict diplomatic între Bucureşti şi Budapesta. Anul 1980 rămâne mai mult ca orice anul în care s-a încercat reconstrucţia Bucureştiilor, după marele cutremur din 1977.

 

1992 Semnarea la 7 februarie la Maastricht a tratatului prin care se instituie Uniunea Europeană. În Italia se reorganizează forţele politice cu un centru de greutate care trece către dreapta. Comunismul este înlăturat din Albania, fosta parteneră dură a Chinei comuniste. În Algeria este asasinat preşedintele M.Boudiaf, de către forţele islamiste. În Balcani începe un nou război, pe aceste meleaguri, al şaselea din secolul XX, numit şi războiul bosniac. Se amplifică terorismul şi islamismul mondial, ca şi sionismul. SUA se ilustrează ca prima forţă politică, economică şi militară de pe Terra. Două echipe de geneticieni, una franceză şi cealaltă americană anunţă că au stabilit prima hartă completă a unui cromozom uman : cromozomul 21 şi cromozonul Y.  Istorica Conferinţă a Naţiunilor Unite asupra mediului de la Rio de Janeiro. Se inaugurează sistemul GSM de telefonie mobilă, iar Sony lansează minidiscul digital. Apare lucrarea capitală filozofică Civilizaţie şi spaţiu a lui S. Trigano. În România se organizează primele alegeri libere din ultima jumătate de secol. Câştigă stânga condusă de  Ion Iliescu, o figură carismatică care va influenţa România pe termen lung. Mineriada din iunie. Occidentul priveşte încă cu simpatie la eforturile României de restructurare, privatizare şi de ridicare a nivelului de trai. Se descoperă la Movile, în România, o peşteră în întregime izolată de exterior, a cărei faună şi floră funcţioneză pe baza unei chimiosinteze bacteriane unice. Părerea savanţilor este că descoperirea este la fel de importantă ca şi primul contact cu extratereştrii.

 

Dar anul 1992 constituie un reper extrem de important. Se spune, şi se află consemnat, că într-una din trăirile sale mistice, Sf. Nifon vede pe Dumnezeu răsfoind cartea veacurilor omenirii. Cand a ajuns la veacul al şaptelea, Dumnezeu S-a oprit, Şi-a acoperit faţa cu mâna şi a zis cu mâhnire: Acest veac al şaptelea a întrecut pe toate celelalte cu nedreptatea şi cu răutatea. Apoi dupa puţin, ajungând la jumătatea acestui veac, a adăugat: Acesta este plin de putoarea păcatelor omeneşti, de invidie, necuraţie, ură, minciună, preacurvie, hoţie ... dar ajunge. Il voi curma la mijloc; să înceteze stăpânirea păcatului! Şi a facut semn arhanghelului Mihail să pregăteasca începutul Judecaţii. Înfricoşat cuvânt : Îl voi curma la mijloc! Or, mijlocul veacului al şaptelea este anul 7500, din care scăzând anii până la Hristos, 5508 dăm tocmai peste anul 1992 ! O altă mărturie apocaliptică mai precisă o avem de la Sf. Ierarh Calinic de la Cernica despre acest an, 1992, şi este şi mai directa. Sf. Calinic a trăit mai aproape de noi, între anii 1787-1868, şi este ctitorul mânăstirii Cernica din apropierea oraşului Bucureşti, careia i-a fost stareţ timp de 31 de ani. Se spune că stareţul Calinic, fiind om sfânt, mare nevoitor si cu alese daruri duhovnicesti, in jurul lui se adunasera mulţi monahi si chiliile din insula Sfantului Nicolae erau neîncăpătoare, fiind trebuinta de noi chilii. De aceea se gândea să facă o mânastire mai mare, in cealalta insula a sfântului Gheorghe. Nu-i mai rămânea acum decat sa inceapa lucrul, însa stareţul Calinic statea la îndoiala si amâna inceputul, pentru că un zvon circula in ţara că nu peste mult timp, adica in 1848, aveau sa aiba loc mari evenimente, un sfârşit de lume, un început de lume nouă. Frământat de aceste gânduri, într-una din nopţi, întorcandu-se la chilie de la slujba utreniei si aşezandu-se ca de obicei pe scaunul sau - caci aşa obişnuia să se odihneasca cuviosul, şezand pe un scaun si niciodata întins pe pat, - în acel moment s-a aflat cu trupul in picioare, aievea nu in vis, in cealalta insula a Sfantului Gheorghe, avand de-a dreapta pe Sf. Ierarh Nicolae si de-a stânga pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, care il mustrau de ce nu a inceput zidirea manastirii in aceasta insula, pentru care deja primise bani.  Cuprins de frica si de cutremur, staretul Calinic a raspuns: "Iertati-ma, sfintilor ai lui Dumnezeu, dar citind eu unele prevestiri despre viitor, am crezut că la anul 1848 va fi Sfarsitul Lumii". Atunci sfinţii i-au zis: "Uita-te spre rasarit". Si ridicand cuviosul ochii spre rasarit, nu se mai vedea cerul, ci numai o mare lumina Dumnezeiasca, iar el spaimântându-se, a cazut la pamant. Dar sfinţii l-au ridicat zicandu-i: "Priveste acum la răsărit si vei vedea taina cea mare a Providenţei". Si fiind întarit de darul lui Dumnezeu, Sf. Calinic a vazut pe cer pe Sf. Treime, asa cum este zugravita pe sfintele icoane, iar dedesupt, pe un mare pergament luminos era scris cu litere mari: 7500, ani de la Adam. Atunci sfinţii care îl sustineau pe braţe, i-au zis: "Vezi că nu la 1848 va fi sfârşitul lumii, ci sfârsitul lumii va fi cand se vor împlini 7500 de ani de la Adam ? Asadar, au adaugat sfinţii, incepe îndată a zidi marea manastire a Sf.M. Mc.Gheorghe".

 

Legende creştine, sincretism religios, superstiţii... sau pur şi simplu profeţii pe care trebuie să le luăm în seamă cum zis-a Sfântul Apostol Pavel în prima epistolă către Tesaloniceni : „Duhul să nu-L stingeţi, Prorocirile să nu le dispreţuiţi. Toate să le încercaţi: ţineţi ce este bine; feriţi-vă de orice înfăţişare a răului.” – cap 5 & 19,20,21,22.   La aceasta se adauga si faptul ca despre anul 1992 circulă în lume prevestiri întunecoase ale unor bărbati sfinti, ierarhi si cuviosi, precum: Sfantul Ierarh Nifon al Constantinopolului, Cuviosul Nil Atonitul, Cuviosul Cosma al Etoliei, Sava de la Calimnos si altii, care au trait in urma cu ani si veacuri. Dar şi Nostradamus, Abumalzar, Edgar Cayce, Sundar Singh au profeţit acelaşi lucru.  În anul 7500 de la Facerea Lumii şi 1992 de la Naşterea lui Hristos pe Pământ se va naşte Antichristul. Kabaliştii şi ocultiştii au mers chiar mai departe – au calculat că această întruchipare a Răului celui vechi s-a născut la 14 februarie 1992 la Cairo, dintr-o familie mixtă, mama evreică mozaică şi tatăl arab mahomedan. Personal am crezut şi cred încă că totul este o poveste de adormit copii. Totuşi, recent am primit unele informaţii care m-au pus pe gânduri. Un puternic Ordin secret, adevăratele organizaţii secrete rămân secrete de nici nu li se ştie numele, a făcut cercetări la Cairo. Pe data de 14 februarie 1992 s-au născut în capitala egipteană 67 de băieţi. Au supravieţuit 66. Dintre aceştia doi erau din familii mixte, cum au zis prorocii. Amândoi pruncii, familiile şi tot ce era legat de ei au dispărut fără urmă, dar Ordinul şi astăzi îi mai caută.  Dar cine zice că Antichristul trebuie să fie... parte bărbătească?!

 

Aşa cum am stabilit, nu rataţi mâine continuarea prognozei generale, pe glob şi România şi mai ales luni, 4 ianuarie, 2016 – pe zodii! Începeţi anul cu bine, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, gândiţi de bine, vorbiţi de bine, faceţi fapte şi lucruri bune, fiind ferm convinşi că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

BERBEC   Te trezeşti târziu şi te culci devreme! Ai idei bune în ceea ce priveşte banii. O prima zi a anului 2016, o zi  care trece repede şi te oboseşte cât toată vacanţa. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Dacă este să faci o vizită, mai întâi odihneşte-te după noaptea nedormită de Revelion. Apare o situaţie. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva problema! 

 

TAUR   Lucrurile se înşiră favorabil din prima zi a anului. O întâlnire importantă, o vizită în prima zi a anului, care îţi poate da indicii preţioase pentru un proiect pe care îl ai de mult în minte.  Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiuni evident mincinoase.

 

GEMENI  Dacă ieşi pe afară, pleci la drum, atenţie la frig şi la cum te îmbraci. Ai multe de facut azi, în prima zi a anului şi ai şi câteva idei, pe care le-ai şlefuit de ceva timp timp în mica vacanta de Craciun. Daca perseverezi, adică dacă nu laşi totul neterminat, s-ar putea sa dai nu dai greş după cum se mai întâmplă. Anul acesta eşti mai puţin superficial!

 

RAC  Nu-i supăra pe cei din jur cu problemele tale existenţiale, sentimentale! O atitudine perevenitoare şi calmă, ca şi schimbarea inteligentă a modului de abordare aduce succesul – spune înţeleptul chinez. Poate ar trebui să-i urmezi sfatul! Coordonatele primei zile a anului 2016 sunt veselia şi lipsa de griji. Şi o mare dorinţă să te simţi bine, să dansezi, să fie armonie şi pace. Da, dacă urmezi sfaturile înţeleptului chinez!

 

LEU   Vremea capricioasă şi vremurile nesigure iţi dau griji şi nelinisti care nu sunt ale tale. Scutura-te de ele si regaseste-ti buna dispozitie! Oricum nu ai ce face decat să filozofezi şi să te bucuri de micile tale realizari de anul trecut, de cei care te iubesc şi de Soarele, protectorul tau, care straluceşte mereu şi mereu! Astăzi, în prima zi a anului, fă vizite sau invită la tine oameni cu care te simţi bine, ai ce discuta şi ai dori să fiţi împreună tot anul 2016.

 

FECIOARA  Nu te repezi sa tragi concluzii. Mai ales astăzi care poate fi un nou inceput, o nouă şansă. Lasa analizele complicate si motivele de disconfort. Nu este nici folositor şi nici nu este indicat. In general si astazi in special anturajul tau şi familia iţi sunt favorabile şi te sustin. Stelele te sfatuiesc să o laşi mai moale cu ambitiile tale care ti-au cam macinat nervii şi stomacul. Mare atentie la ce mănânci! Adică, la ce mai mănânci, poate ai mâncat prea mult!

 

BALANŢA   Climatul este electric în jurul tău. Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili la începutul lunii ianuarie şi mai ales astăzi, în prima zi a anului. Planurile, proiectele, cele stabilite astăzi sau începute astăzi aduc în viitor rezultate bune. Evită spaţiile largi, friguroase, cu prea mult curent sau locurile prea aglomerate. Nu călători pe întuneric, sfat general valabil!

 

SCORPION  Eşti mai voluntar, mai determinat în hotărârile tale.   O primă zi favorabilă, în special pentru activităţile de organizare, de început de an. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele şi informaţiile pe care le primeşti. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

 

SĂGETĂTOR  Se pare că eşti depăşit de evenimente. Din prima zi a anului, de la început de an nu trebuie să te ambalezi. Dimineaţa, dacă te-ai trezit, amână, dacă depinde de tine, orice vizită, orice întâlnire importantă sau decizie majoră. Hotărârile importante trebuie luate în momente importante. A doua parte a zilei este mai bună, iar seara chiar foarte bună.

 

CAPRICORN   Uneori ai nevoie de putina solitudine. Astăzi, când te trezeşti, la prânz, puţină solitudine, singurătatea îţi face bine. Nu te implica în conflicte, în problemele altora, fie că sunt din familie, fie din anturaj – astăzi nu eşti un bun mediator. Dacă eşti la drum, sau te pregăteşti de drum, trebuie să ştii că stelele îţi sunt binevoitoare. Pe seară, poţi să asculţi cu zâmbetul pe buze aventurile colegilor sau prietenilor din noaptea de Revelion!

 

VĂRSĂTOR  Dacă lucrurile nu merg chiar cum vrei, evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii fie că sunt în familie, sau cu prietenii.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa, chiar de la început de an. Prerogativele tale trebuiesc reafirmate chiar de la început, să se ştie regula jocului!

 

PEŞTI  Beneficiezi din prima zi a anului de o conjunctură favorabilă. Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii sunt foarte ocupaţi.  De la inceput de an trebuie sa te hotarasti care sunt prioritatile tale. Daca te lasi purtat de valurile vieţii s-ar putea să naufragiezi pe o insula, cât o fi tu de Peşte. O insulă pustie!