Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. 2016 şi Anii Maimuţei

Radu Ștefănescu
Autor: | | 8 Comentarii | 5772 Vizualizari

Pe 1 ianuarie s-au născut James Frazer, J. Edgar Hoover, J.D. Salinger, Maurice Bejart, Gheorghe Dinică, Nicolae Linca, Radu Şerban, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ana Aslan, Emil Brumaru, I.A. Brătescu-Voineşti.

Tradiţional, în calendarul creştin ortodox, este Sf. Vasile cel Mare. Om bun şi suflet mare acest episcop al Cesareei din Capadocia!

Şi miluit de Dumnezeu cu puterea cunoşterii şi izvor de teologie. Cu toţii cunoştem, sau ar trebui să cunoaştem, pilda cea cu creştinarea evreului. Ei bine, făcând o minune, Sf. Vasile converteşte un evreu la creştinism.

Aici intervine înţelepciunea poporului, care transformă episodul într-o pildă plină de umor. Se spune că tatăl prospătului convertit s-a dus la rabin, în sinagogă. Rabinul a început să-i reproşeze fapta fiului: „Şi când o să te înfăţişezi în faţa Domnului cum o să-ţi ceri iertare că fiul tău a ieşit din credinţa veche?”. Evreul a stat, s-a gândit, şi a răspuns cu un zâmbet pe buze: „Rabi, nu avea nicio grijă, o să-i cer iertare şi o să spun, Doamne, iartă-mă, dar fiul meu a făcut la fel ca Fiul Tău!”

Pe undeva, prin vasta sa operă, Vasile cel Mare a spus „fericiţi sunt cei care ajută şi iubesc pe aproapele lor că drepţi se vor numi şi vor sta la dreapta Domnului. Iară cei care iubesc şi au grijă de animalele lor, cai, vite, turme, căţei, pisici, apoi aceia blânzi se vor numi şi vor sta în Inima Domnului”.

Cei care ţin la condiţia umană nu se numesc "iubitori de animale" ci pur şi simplu - oameni. Ceilalţi, ei, cu ceilalţi este o problemă - o să revin asupra acestui aspect care este în legătură cu sufletul!

Sunt multe obiceiurile folclorice din această perioadă. Suntem urmaşii unei culturi de agricultori şi păstori, care, odată cu venirea sezonului rece, nu mai aveau ce să muncească mare lucru. Aşa că sărbătorile se ţineau lanţ. Mai este un motiv, foarte material. Proviziile nu rezistau la infinit, că nu aveau congelatoare, iar sărăriile şi peşterile cu gheaţă unde păstrau unii ţărani mai isteţi cărnurile afumate, sau oalele cu carne la untură, nu le permiteau păstrarea lor foarte mult timp. Aşa că mâncarea trebuia consumată! Şi cum se poate mai bine decât la o sărbătoare!

Cei mai năpăstuiţi de soartă veneau să ceară de ale gurii la cei mai harnici, mai avuţi. În timp cerşetoria a devenit rituală, apoi a îmbrăcat motive creştine. Pluguşorul, Sorcova, Siva, Mascaţii, Turca, Capra etc etc sunt dovezi vii ale inventivităţii celor care erau în nevoie. Nevoia este cel mai bun învăţător!

Întrebarea este dacă trebuie să fii bun român omenindu-i pe cerşetorii urbani de astăzi, cam întunecaţi la faţă, care îşi bat joc de orice tradiţie, colindatul transformându-se într-o singură lălăială uniformă şi oribilă?

Dragi lupi padawani şi hobiţi după ce am terminat prognoza mea pentru anul 2016, m-am aflat, ca deobicei, în faţa unei... cărţi! Aşa că o să o împart în trei, astăzi considerentele generale despre anii asemănători cu anul 2016, Anii Maimuţii, mâine despre Anul maimuţei din secolul XXI, anul 2004, despre lume şi România - şi luni, 4 ianuarie, aşa cum mi-aţi cerut - 2016, pe zodii.

Anul 2016 este un an foarte dinamic. An bisect, guvernat de Marte, an al Regelui Maimuţă, Roşu, de Foc, pozitiv. Vechi calendare, grimoare şi almanahuri îngălbenite de vreme sunt unanim de acord: anul 2016 este un an cu multă energie, an al schimbărilor rapide, nu întotdeauna bune, dar şi al dragostei, al pasiuniilor tumultoase, al trăirilor intense şi al iubirilor pătimaşe. Aşa spune şi tradiţia iniţiatică, orală, transmisă de peste şase mii de ani, de la Primii Zei şi Marii Strămoşi. Până şi cartea secretă de o mie de ori interzisă, misterioasa şi infama Bozorgh-e-Koss, arată despre perioada de timp recunoscută a fi anul 2016 că este „timpul când până şi pietrele se mişcă, o iau la fugă”.

Înţelepţii Magi din Răsărit au lăsat o moştenire pe care nu putem şi nu avem voie să o ignorăm, teoria astrologiei, pe atunci prima religie şi cea mai avansată ştiinţă. Adică, sumerienii, caldeeni, akkadienii, babilonienii şi apoi persanii. O moştenire la fel de importantă au lăsat-o „de trei ori iscusiţii astrologi ai Curţii imperiale a Fiului Cerului” – cum era numită dinastia chineza Han. Budismul şi o filozofie de viaţă înţeleaptă şi echilibrată au creat calendarul anual chinezesc cu o perioadă de 12 ani. Astfel, după calendarul chinezesc anul 2016 este anul Maimuţei de Foc, pozitiv. După cum spune Marele Maestru Ţu Kă Liu, considerat de mulţi ultimul înţelept Shaolin, maestru în kung-fu, dar şi în filosofie, poezie, caligrafie şi astrologie, ei bine, înţeleptul chinez spune că pe 8 februarie, la a doua Lună Nouă după Solstiţiul de iarnă începe Anul Regelui Maimuţă, Roşu, de Foc. De ce Roşu şi de ce de Foc? Pentru că există şi un ciclu al culorilor, de 60 de ani şi un alt ciclu al elementelor, tot de 60 de ani. Chinezii sunt singurul popor care pe lângă elementele primordiale foc, apă, pământ şi aer consideră lemnul un al cincilea element primordial.

E necesar să discutăm un pic şi despre diferitele sisteme de măsurare a timpului. Mai toată lumea ştie că în spaţiul creştin sunt luate în considerare calendarele iulian şi gregorian care au ca punct de plecare data naşterii Domnului Iisus sau data Facerii Lumii. Calendarul creştin se suprapune peste un vechi calendar european care avea ca dată de plecare solstiţiul de iarnă, 22 decembrie. Anticul calendar magic al Primilor Zeii şi al Marilor Strămoşi începea odată cu echinocţiul de primăvară, în prezent la 21 martie, când natura revenea la viaţă. Acest calendar este oficial în mai multe ţări din Orient, printre care şi în Iran. Un alt calendar provine din spaţiul catolic şi este anul vrăjitorelor care se sfârşeşte pe 31 octombrie, în noaptea Tuturor Sfinţilor. Astfel, Anul Maimuţei Roşii de Foc nu se suprapune exact peste anul 2016 iulian sau gregorian, ci începe în ziua de 8 ianuarie 2016 şi se sfârşeşte pe 27 ianuarie 2017. Iar anul astrologic al lui Marte, zeul războiului, începe pe 21 martie 2016 şi se sfârşeşete pe 20 martie 2017.

„Vreme trece, vreme vine” a spus Poetul. Aşa este şi dacă nu ne uităm în trecut, degeaba aşteptăm viitorul. Ani asemănători, cum se pare că va fi 2016 au fost, începând de la începutul secolul XX, anii : 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, iar din secolul XXI, anul 2004 – toţi aceşti ani sunt consideraţi în astrologia chinezească drept ani ai Maimuţei. Să ne reamintim ce evenimente s-au întâmplat în aceşti ani şi o să ştim cam la ce să ne aşteptăm în 2016:

1908. Austro-Ungaria anexează Bosnia-Herţegovina cu toată opoziţia Serbiei, act de agresiune care va conduce la Primul război mondial. Independenţa deplină a Bulgariei. Insula Creta proclama unirea cu Grecia. Junii Turci dau o lovitură de stat şi impun prima constituţie a Imperiului Otoman. Incepe exploatarea petrolului în Iran. Moare Leopold al II-lea care lasă Congo moştenire Belgiei. H. Minkovski introduce conceptul spaţiu-timp cu patru dimensiuni. G. Hale descoperă magnetismul petelor solare. Apare Reflecţii asupra violenţei de G. Sorel. C. Brâncuşi termină Sărutul şi Muza adormita. În dimineaţa zile de 30 iunie, la ora 7,15 în tundra tunguskă, în Orientul Îndepărtat al Siberiei, Pământul a fost lovit, se pare, de o cometă sau de alt obiect celest necunoscut – fenomen misterios care a stârnit multe interpretări şi speculaţii.

În România se constituie prima uniune monopolistă – societatea Făina. Firma olandeză Geconsolideerde Hollandsche Petroleum Co. înfiinţeză societatea Astra. Se constituie Societatea anonimă pentru distribuirea produselor petroliere. Prin lege se înfiinţează Corpul Jandarmeriei, Direcţia Poliţiei şi Siguranţa Statului. Se constituie Partidul Conservator-Democrat în frunte cu Take Ionescu. Ies de sub tipar, printre altele : Romanţe pentru mai târziu de Ion Minulescu, Critice (3 vol.) de Titu Maiorescu, Poveşti de Ioan Slavici. Apare la Vălenii de Munte, Neamul românesc literar sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1920. Semnarea Tratatelor de la Trianon şi Sevres. Război civil în Irlanda. Eşecul puciului naţionalist Kapp în Germania, care pregăteşte, de fapt ascensiunea lui Adolf Hitler în fruntea Partidului naţional-socialist (1921). M. Horthy ales „regent al regatului fără rege” – în Ungaria. Războiul polono-sovietic. Independenţa statelor baltice : Estonia, Letonia şi Lituania. Înfiinţarea Ligii Naţiunilor cu sediul la Geneva. Liga Naţiunilor dă mandat Marii Britanii asupra Irakului şi mai târziu asupra Transiordaniei şi Palestinei, iar Franţei asupra Siriei şi Marelui Liban – altă denumire pentru aceiaşi veche colonizare. În India începe prima campanie nonviolentă împotriva ocupanţilor englezi condusă de Mahatma Ghandi. Emil Racoviţă (1867-1947) înfiinţează la Cluj primul institut de speologie din lume, după ce a definit biospeologia ca ştiinţă de sine stătătoare. Apar : Dincolo de principiul plăcerii de S. Freud şi Tipurile psihologice de C.G. Jung. K. Čapek inventează noţiunea de robot în piesa sa de teatru R.U.R. (Rossum’s Universal Robots). Karl von Frisch descoperă limbajul albinelor. A.A. Griffith inventează turbopropulsorul. La Pittsburgh, în Statele Unite ale Americii se dă în funcţiune prima staţie de radiodifuziune. În America Latină, după publicarea cărţii Rasa de bronz scrisă de romancierul bolivian A. Arguedas, se dezvoltă curentul indigenist care denunţă mizeria materială şi suferinţele morale ale indienilor. Tangoul devine dansul mondial la modă.

În România alegeri parlamentare încheiate cu victoria Partidului Poporului, 42% din voturile exprimate. Se constituie societatea Petrolul Românesc. Muncitorii metalurgişti de la Wolff, Vulcan şi Lemaître declară grevă care va ţine şase luni de zile iar în octombrie 400.000 de salariţi declară grevă generală, dar care nu-şi va atige revendicările, fiind până la urmă un eşec dezamăgitor pentru participanţi. Mare demonstraţie de 1 Mai pe străzile Bucureştilor la care se spune că au participat 80.000 de persoane. Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti se transformă în Politehnică. Apar : Despre boieri de Constantin Giurescu, Note şi impresii de Garabet Ibrăileanu şi Strofe alese; Balade vesele şi triste de George Topârceanu. Primul film de desene animate românesc Păcală în Lună creat de desenatorul Aurel Petrescu.

1932. Este asasinat preşedintele Franţei P. Doumer. În Japonia este asasinat primul ministru Inukai. Se formează Arabia Saudită. Război sângeros între Bolivia şi Paraguay în regiunea Chaco. Turcia aderă la Liga Naţiunilor – începutul politicii de asimilare a kurzilor. 40 milioane de şomeri în lumea industrializată, în cea mai gravă criză a sistemului capitalist. Apar : Salariul, evoluţia socială şi banii de F. Simiand, Psihologia maselor în fascism de W. Reich, Călătorie la capătul nopţii de L.-F. Céline, Cuibul de vipere de F. Mauriac, O mândră lume nouă de A. Huxley, iar J. Romains începe ciclul Oameni de ispravă. R.F. Loch demonstrează că, de fapt, capsulele suprarenale sunt nişte glande care secreta hormoni. H. Urey descoperă apa grea şi deuteriul. Apar şi două capodopere cinematografice : Scarface, regia Howard Hawks şi Vampirul de C.T. Dreyer.

În România este din nou an electoral, alegerile palamentare din iulie se încheie cu victoria Partidului Naţional Ţărănesc cu 40,38% din voturi. După ce pe 31 mai guvernul prezidat de Nicolae Iorga demisionează, urmat la 17 octombrie de guvernul Alexandru Vaida-Voievod, pe 20 octombrie se formează un nou guvern prezidat de Iuliu Maniu în care portofoliul Ministerului de Externe îi revine lui Nicolae Titulescu. A treia Conferinţă balcanică la Bucureşti. Apare pe scena publică şi Gheorghe Gheorghiu-Dej ca lider al comitetului central de acţiune pe ţară al ceferiştilor. La Bucureşti începe să apară, din luna februarie România literară sub direcţia lui Liviu Rebreanu. Ies de sub tipar : Răscoala de Liviu Rebreanu, Viaţa lui Mihai Eminescu de George Călinescu şi lucrarea lui Iorgu Iordan Introducere în studiul limbilor romanice. La 21 noiembrie are loc premiera piesei Titanic vals de Tudor Muşatescu, la Naţional. În distribuţie : George Calboreanu, Sonia Cluceru, Ion Finteşteanu şi Niki Atanasiu.

1944. Penultimul an de război mondial din secolul XX. În ianuarie Armata Roşie eliberează Leningradul de blocadă. La 4 iunie este cucerită Roma de către Aliaţi. La 6 iunie Aliaţii debarcă în Normandia. La 23 August, urmare loviturii de palat, România se alătură Naţiunilor unite, gest considerat de sovietici ca o capitulare. La 24 august este eliberat Parisul. La 15 septembrie ocupanţii nazişti sunt alungaţi din Belgia, după lupte foarte grele. Eliberarea Iugoslaviei ai cărei principali artizani sunt membrii rezistenţei, în frunte cu Iosip Broz Tito. Insurecţia din Varşovia zdrobită de germani sub privirea indiferentă a Armatei Roşii. În Pacific continuă războiul de uzură, americanii zdrobind încă o dată flota niponă la Leyte în Filipine, în luna octombrie. Americanii ocupă Insulele Marshall, Arhipelagul Mariane şi Noua Guinee. În Franţa se acordă femeilor dreptul de vot. Conferinţa de la Bretton Woods (iulie) care consacră preeminenţa dolarului în cadrul sistemului monetar internaţional. O.T. Avery, C.M. MacLeod şi M. McCarty demonstrează că substanţa chimică care alcătuieşte patrimoniul genetic este acidul dezoxiribonucleic (ADN). W.J. Kolff şi A.J. Merril pun la punct primul rinichi artificial. H.H. Aiken cu ajutorul IBM construieşte primul calculator electromecanic – Mark I. Ies de sub tipar, printre altele : Ficţiuni de J.L. Borges, Cu uşile închise, piesă de J.-P. Sartre şi Puşca de vânătoare, nuvelă de Inoue Yanushi, iar Anna Frank îşi întrerupe Jurnalul, fiind deportată.

România trece în al patrulea an de război. Pe 2 aprile 1944, guvernul URSS declară că trupele sovietice au intrat pe teritoriul României. 4 aprilie – bombardament masiv al aviaţiei americane şi anglo-saxone asupra cartierelor rezidenţiale ale Bucureştilor, soldat cu mii de morţi şi răniţi. Pe 12 aprilie guvernul sovietic dă un ultimatum României, propunând un armistiţiu. Abia pe 20 iunie se creează Blocul Naţional-Democrat format din partidele naţional-ţărănesc, naţional-liberal, social-democrat şi comunist care avea drept scop ieşirea României din război şi încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite. Timp de mai multe luni nu a fost luată nici o măsură eficientă. Singura realizare de excepţie militară este acţiunea corpului de avioane de vânătoare “Paris” de sub comnada căpitanului Dan Vizanty din ziua de 10 iunie 1944. 22, 28 şi 31 iulie sunt zilele unor puternice bombardamente ale aviaţiei Aliaţilor asupra unor cartiere civile ale Bucureştilor. Pe 20 august Fronturile 2 şi 3 ucrainiene străpung fortificaţiile şi linia frontului din zona Iaşi-Chişinău. În urma situaţiei militare disperate, la 23 august are loc controversata lovitura de palat prin arestarea guvernului condus de mareşalul Ion Antonescu, iar România întoarce armele, pentru a nu ştiu câta oară în istorie. Pe 31 august trupele sovietice ocupă Bucureştii. 25 octombrie – întreg teritoriul României este eliberat de nemţi sau ocupat de sovietici, depinde cum privim lucrurile. În bombardamentele nemţeşti de represalii asupra Bucureştilor este distrus în mod deliberat, cu un bombardier Stuka, în picaj, Teatrul Naţional, bijuterie arhitectonică şi simbol al spiritului românesc. În noiembrie trupele române iau parte la ocuparea Budapestei, după grele lupte de stradă. Pe 18 decembrie unităţi ale armatei române pătrund pe teritoriul Cehoslovaciei.

Grigore Antipa publică monografia Marea Neagră, iar Lucian Blaga Trilogia culturii, Tudor Vianu Filozofia culturii, Ion Marin Sadoveanu Sfârşit de veac în Bucureşti. Apare primul volum din Istoria literaturii române moderne pregătit de Şerban Cioculescu, Vlademir Streinu şi Tudor Vianu. În noiembrie apare la Bucureşti bilunarul Orizont. Literatură, artă, cultură, gândire socială sub direcţia lui Saşa Pană, din 1947 îşi schimbă numele în Revista Literară, sub îndrumarea lui Miron Radu Parascivescu, iar din 1948 devine Flacăra.

1956. La al XX-lea Congres al PCUS, Nikita Hruşciov prezintă un raport secret care denunţă abuzurile lui Stalin şi condamnă cultul personalităţii. Enunţarea de către acelaşi Hruşciov a principiului coexistenţei paşnice între blocurile ideologice. Fidel Castro debarcă în Cuba şi se alătură mişcării de rezistenţă împotriva dictatorului Batista. În Egipt, naţionalizarea Canalului de Suez de către Gamal Nasser. Expediţia israelo-franco-britanică împotriva Egiptului. URSS şi SUA intervin prin ONU şi impun încetarea ostilităţilor. Nasser devine în lumea arabă un campion al luptei împotriva imperialismului occidental. Obţin independenţa : Sudan, Tunisia şi Marocul. În noiembrie insurecţia anticomunistă din Ungaria este înăbuşită în sânge de către tancurile sovietice. Janos Kadar care ajunge în fruntea partidului şi a guvernului angajează Ungaria pe calea unor reforme economice în ideea combaterii foametei şi a sărăciei. Frământări în Polonia care conduc la revenirea lui Gomulka în fruntea partidului. Ies de sub tipar Arta de a iubi de E. Fromm şi Rădăcinile cerului de R. Gary. Elvis Pristley devine regele rock-and-roll cu succesul imens al cântecului Heartbreak Hotel. În Europa, Jacques Brel cântă, inimitabil, Quand on n’a que l’amour. Brigitte Bardot devine celebră odată cu lansarea filmului Şi Dumnezeu a creat femeia în regia lui Roger Vadim. John Backus de la IBM concepe primul limbaj evoluat de programare, FORTRAN. Jean Perret, la cererea IBM, inventează cuvântul ordinator. Henri de France brevetează sistemul de televiziune în culori SECAM.

Îm România este, din nou, an electoral. La alegerile de deputaţi pentru sfaturile populare candidaţii Frontului Democraţiei Populare obţin 99% din voturile exprimate. Se înfiinţează Institutul de Arheologie şi Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti. La Hunedoara intră în funcţiune primul cuptor Martin automatizat, iar în Moldova sunt date în exploatare mai multe magistrale electrice de înaltă tensiune, odată cu începerea funcţionării termocentralelor de la Paroşeni, Borzeşti şi Sângeorgiul de Pădure. La Bucureşti intră în funcţiune prima staţie de televiziune. Tudor Arghezi publică Cântare omului şi Prisaca iar Nicolae Labiş – Primele iubiri.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 11:09 Victorie amară pentru Dragnea. MAJORITATEA DIN CEx ASCUNDE SACRIFICIUL neştiut. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 10:50 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA. CIFRE NEGRE pentru liderul social-democraţilor 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 08:24 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 23:00 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 21:46 DECLARAȚII în PSD: Dăncilă: „vom STABILI daca vor fi și REMANIERI” 20:49 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 20:25 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 19:21 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!”

Articole salvate