Sâmbătă 19 noiembrie nimic în „Kalendar”, iar în calendarul creştin-ortodox Sfinţii Avdie şi Varlaam. Duminică, 20 noiembrie în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Grigore Decapolitul, Dasie, Proclu. Este Înainteprăznuirea intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Tradiţional, pe 20 noiembrie, în „Kalendar”, este Ajunul Ovideniei. Iarăşi trei zile de sărbătoare de tip dacic, centrate pe ziua de mâine, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

„Tot într-o zi de Ovidenii s-a născut Domnul Hristos. Deci zic că cerul se deschide şi vitele vorbesc. În seara de Ovidenii se noroceşte anul ce va să vie. Dacă pe cer sunt stele şi e senin, frumos, anul va fi rău, iar dacă va fi ninsoare, lapoviţă, un ger sec, sau promoroacă, anul va fi bun.

Se pune într-o strachină apă la privegheat. De strachină se lipeşte o lumânare aprinsă. De cu seară oamenii fac o sută de mătănii, la mizul nopţii altă sută şi în zorii zilei alta. Această apă privegheată este de mare ajutor, pentru sănătatea trupului şi pentru adăpost împotriva răutăţii omeneşti.” (Pamfile)

În această noapte pot fi văzute flăcările albastre ale banilor îngropaţi. (Chicet)

O sărbătoare veche, importantă, tot de trei zile, geto-dacică, care pregătea Anul Nou dacic.

Dragi lupi, padawani și hobbiți generația mea are niște vorbe, niște ticuri. ”V-am prins, vrăjitoarelor!” este una dintre vorbe. Să mă tăiați, dar nu mai știu la ce se făcea reclamă, pe la începutul anilor 90’. Parcă la calculatorul Felix, dar nu sunt sigur. Așa cum puteți să mă tăiați, de asemenea, că nu îmi mai amintesc deloc la ce făcea cărnoasa Laetitia Casta reclamă, ea fiind în poză pe un bloc întreg. Așa cum am spus în repetate rânduri când eram CEO la Multimedia, firma legendară: ”nu acoperiți mesajul cu suportul, cu pretextul.”

V-am prins, vrăjitoarelor! De câte ori nu s-au folosit, la propriu, cuvintele acestea, în istorie. Acum o săptămână o corespondentă, dragă mie, mă întreba de ce erau arse vrăjitoarele pe rug, pentru că scoteau mercurul din oameni? Săptămâna asta m-au mai întrebat doi corespondenți despre vrăjitoare, câte au fost arse pe rug și când a fost executată ultima vrăjitoare din Europa. Mai sunt aluzii și întrebări și în alte corespondențe. Interesul acesta pentru vrăjitoare poate fi provocat de ”vânătoare de vrăjitoare” din România. Mai știi?

Întâmplător, sau nu, eu am studiat aceste lucruri, magia, vrăjitoria, la școală, la Madrasse Omar Khayyam, un semestru întreg. Și pentru că profesoara, vrăjitoarea, nu a fost mulțumită de cum au mers lucrurile, ne-a indicat o bibliografie obligatorie. La sfârșit, a zâmbit subțire și a spus: ”dacă nu citiți bibliografia, vă blestem!” Eram tânăr și nărvaș și tare aș fi ars-o pe profesoară, măcar o dată, pentru că era o ”wicca” tânără și frumoasă și mirosea a santal și a paciuli. Dar, m-am mulțumit să cumpăr cărțile indicate și să le studiez. O să cedez în fața multor critici și o să continui să vă indic cărțile din biblioteca mea. O să încep cu bibliografia vrăjitoarei-profesoară.

Paul Cristian, ”The History and Practice of Magic” o carte in cuadro de 621 de pagini, apărută la Editura The Citadel Press în anul 1972. Este Biblia magiei.

Montague Summers, ”The History of Witchcraft and Demonology” un volum de 353 de pagini, apărut la Routledge & Kegan Paul, Ltd în anul 1926. Absolut necesară.

Rossell Hope Robbins, ”The Encyclopedia of Witchcraft and Demonology” o carte capitală de 571 de pagini, apărută prin grija editurii Spring Books în anul 1959. Erudită și completă.

Le Scouëzec, Gwenc'hlan, ”Le Monde de la Magie” un volum de 300 de pagini cu multe planșe și fotografii, unele în culori, apărut la Editura Sernor-Tchou în anul 1975. Face parte din volumele de excepție.

Idries Shah, ”Oriental Magic” un manual des folosit de 203 pagini, apărut la Octagon Press, în anul 1956. Nimic mai prețios, pe domeniu.

Richard Cavendish, ”The Black Arts” o carte mai specială, apărută la Editura Pan Books ca o carte de popularizare. Nu este… a apărut în anul 1967.

Henrich Kramer, James Sprenger, ”Malleus Maleficarum” un volum clasic de 276 de pagini, apărut la Editura Bracken Books, în anul 1928.

Acestea au fost cărțile din bibliografia Claudiei, wicca care ne-a predat istoria și practica magiei și a vrăjitoriei. Mai am ceva cărți pe subiect cele în română datorate lui Paul Ștefănescu, profesorul meu de la Academia de management.

Nu trebuie să le citiți pe toate, vă spun eu, toate cărțile ascund aceiași poveste tristă a prostiei, frustrării sexuale și a intoleranței față de femei.

Prima femeie declarată ”vrăjitoare” a fost frumoasa și inteligenta Hypatia din Alexandria. Frumoasă ca un înger și inteligenta ca Pitagora. Fiica marelui matematician Theon, Hypatia era ”nec plus ultra” în matematică, astrologie și filosofie. Șefa școlii neoplatonice din Alexandria. La echinocțiul de primăvară al anului 415 o gloată de zeloți creștini, secta parabalanilor, au făcut-o bucățele pe frumoasa făptură, la propriu, pentru că, spuneau creștinii: ”o femeie nu poate fi așa de deșteaptă și de frumoasă, numai dacă este vrăjitoare, a făcut un pact cu diavolul”.   

Istoria se repetă și ia amploare odată cu apariția Inchiziției. Care trebuia să aibă de lucru, nu? Sfârșitul secolului XVI și secolul XVII, ba și secolul XVIII până în primii ani ai secolului XIX, sunt scena unor ”procese ale vrăjitoarelor”. Dacă chiar vă interesează subiectul, vă indic două lucrări în limba română: Gh. V. Brătescu, ”Vrăjitoria de-a lungul timpului” 318 pagini, apăruta la Editura Politică în anul 1985, o atitudine materialist-marxistă, dar interesantă, și Dan Horia Mazilu, ”O istorie a Blestemului” de 429 de pagini, apărută la Editura Polirom în anul 2001. Mai am pe undeva ”Vrăjitoria în Europa” de la Humanitas.

Sau, nu trebuie să citiți nimic pe subiect, am făcut-o eu pentru domniile voastre. Fiecare carte se poate condensa la o frază, la ideea pe care a avut-o autorul și o demonstrează, o susține cu dovezi și mărturii cale de multe sute de pagini.

Vânătoare de vrăjitoare a fost o modă. Concomitent cu marele masacru al pisicilor. Se pare că au fost executate în toată lumea, sub titlu de ”vrăjitoare” peste cinci mii de femei. Nu numai arse pe rug, acest mod de a ”salva și elibera sufletul” era cel mai spectaculos. Unele femei au fost spânzurate, decapitate, zidite de vii, îngropate de vii, asfixiate cu diverse noxe.

Cel mai adesea ”vrăjitoarele” erau moașe, sau vindecătoare ale bolilor feminine, isterice, border-line, sau cu alte beteșuguri psihice. Vrăjitoare adevărate, urmașele druizilor și ale Vechii Legi, nu cred să fi fost mai mult de zece, în toată lumea! Restul – prostie, invidie, intoleranță, frustrare sexuală și ignoranță! Și interes bănesc, cei care depistau și executau vrăjitoarele primeau bunurile lor și o primă în bani din partea Bisericii.

Dar nu numai femeile au fost arse pe rug ca vrăjitoare. Este celebru cazul preotului catolic francez Urban Grandier, din Loudun, dioceza de Poitiers. Un bărbat foarte bine, viril, cu multă carismă. A scris și argumentat împotriva celibatului catolic. A fost declarat vrăjitor și ars pe rug pe 18 augist 1634, o urezeală politică, evidentă, Grandier fiind pe curs de coliziune și concurent cu perfidul cardinal de Richelieu. Și Giordano Bruno a fost declarat ”eretic și vrăjitor” și ars pe rug pe 17 februarie 1600, la Roma. În China, pe 17 aprilie 646 este decapitat generalul Zhang Liang, ca vrăjitor. Vrăjitoria era un taboo și o crimă de trădare în China imperială. Împăratul Taizong avea să regrete, mai târziu. Faptul că generalul Zhang Liang știa totul și părea că se află în mai multe locuri în același timp, dovezi clare de vrăjitorie, se datorau celor 500 de ”fii” ai lui, un sistem de serviciu secret care culegea informații de pe tot cuprinsul imperiului și celor trei sosii ale lui, care îi semănau perfect. Concluzia este că nu trebuie să fii nici foarte inteligent, nici foarte credincios unui împărat stupid.  

Nu știu de ce, dar unii autori nu se documentează complet pe subiect. Așa am interpretat niște articole care susțineau, în mod fals, o să vedeți, că ultima vrăjitoare din Europa a fost executată la Târgu Mureș în anul 1752. O sărmană moașă comunală. Ce vor să demonstreze, ca și la prostie și intoleranță am fost tot ultimii din Europa? Bun, în Transilvania era drăguțul de împărat, nu conduceau românii, dar, totuși…

Am spus că este fals. În Europa s-au mai executat, prin ardere pe rug mai multe vrăjitoare la sfârșitul secolului XVIII. Se consideră că ultima vrăjitoare arsă pe rug în Europa a fost poloneza Barbara Zdunk, executată pe 21 august 1811.

Mai sunt multe de spus, multe de făcut, multe de văzut – dar hai să luăm o pauză, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Sentimental, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. În acest weekend odihneşte-te, relaxează-te, poate distrează-te puţin şi lasă confesiunile pe mai târziu. Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de domeniile: social şi amor. Nu că domeniile respective ar fi foarte bănoase, dar sunt… sensibile!  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti mai multe avantaje. Deci, weekendul este favorabil lucrurilor importante în domeniul social, în cel personal.

TAUR  Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti în acest weekend. Nu promite, la rândul tău, nimic! O informaţie te avantajează, dar verifică, fii prudent, nu te repezi. Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale in cursul zilei de sâmbătă. Şi o petrecere drăguţă la un Scorpion care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, sau la un eveniment public. Duminică este şi o zi excelentă pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici plimbări prin magazine. Un weekend normal!

GEMENI  Utilizează orele de lumină pentru treburile de weekend. Ia deciziile care se impun încă de dimineaţă. Nu uita că timpul este în zilele de azi lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară. Sâmbătă aspecte favorabile deciziilor importante de genul – fac sau nu fac curăţenie în toată casa şi asta pentru că programul de duminică este deja stabilit.  De asemenea, sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul spectacolelor si vizitelor pe care le poţi face. Duminică utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut, în casă, sau în afara ei.

RAC   O zi de sâmbătă bună pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau la spectacol. Nu o să le faci tu pe toate, dar poţi alege ce-ţi place! Pe total, o zi plăcută de toamnă! Sâmbata este o zi placuta care se poate termina intr-o petrecere, sau la ziua de naştere a unui alt semn de apă, a unui Scorpion. Duminică, poţi să ai un drum scurt, dar cu profit.  Weekendul este sub semnul vitezei. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce iti doresti, de fapt. Nu ai timp! Asa timpul trece repede, confiscat de grijile cotidiene! Trebuie, dacă ţii la sănătatea ta, să reduci viteza, să te odihneşti, să te relaxezi, să dormi!

LEU   În acest weekend eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită discuţiile în familie, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerul de viaţă. Zâmbeşte şi nu da replica imediat! Sâmbătă, cu Soarele, patronul tău, în aspecte bune, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi pentru timpul liber, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminică.

FECIOARA  O zi de sâmbătă favorabilă, în special la cumpărăturile săptămânale. Ocupă-te de programul tau obişnuit de weekend, poate du-te la un spectacol şi stelele spun ca totul o sa fie bine! Ceea ce nu trebuie să faci sâmbătă: să cumperi un bun, sau mai multe, de folosinţă îndelungată. Ori se strică, ori costă foarte mult, ori când ajungi acasă nu-ţi mai place. Duminică eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane străine, sau discuţiile în contradictoriu cu rudele, partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune şi/sau planuri de vânzare-cumpărare.

BALANŢA   Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Implică-te mai mult în treburile casnice, dar nu neglija programul tău. Nu exagera, calea de mijloc, cumpătarea, este drumul de urmat! Limitează-te la activităţile de rutină, de weekend. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele tabu fie că este sâmbătă sau duminică. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti duminică. Nu promite, la rândul tău, nimic!

SCORPION   Ai avut timp suficient să reflectezi asupra celor întâmplate în ultimul timp şi în acest weekend poţi să acţionezi. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu rata momentul! În această perioadă  este bine să nu ai o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă.  Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece veţi constata ca nu ai cui să-i ceri ajutorul, dacă nu ai stabilit din timp, cine, ce face.  Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta, sau măcar la un nou hobby – aşa, pur teoretic.

SĂGETĂTOR  Zi de cumpărături săptămânale. Normal, este sâmbătă. O zi obişnuită, ca multe alte zi de sâmbătă. Totuşi, ceva este schimbat, pentru că primeşti o veste, pe care, de fapt, nu o mai aşteptai! Perioada îţi este favorabilă, mai puţin în ceea ce priveşte noile relaţii amoroase. Mari iubitori de natură, Săgetătorii probabil că vor alege să tremure de frig, undeva în mijlocul naturii. Ceea ce nu ştiu centaurii este că natura nu este deloc “mamă” şi că planeta aceasta este în general un loc ostil. Natura este indiferentă, oamenii scornesc poveştile!

CAPRICORN   Toate drumurile sunt deschise! Eşti privit favorabil în acest weekend. Nu te risipi, nu risca în relaţii ambiţioase, trebuie să înaintezi cu prudenţa şi seriozitatea caracteristice zodiei. Cu ceva  planete binevoitoare şi permanentul Pluton în zodie (plutocratule!) ei bine, aceasta configuratie face ca perioda în discuţie să fie benefică.  Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Săgetător este în creştere – în special sâmbătă.  Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei.  Acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi, “rădăcinilor” – te veţi simţi foarte bine in compania lor!  Un weekend obositoar, dar foarte plăcut, până la urmă.

VĂRSĂTOR   Viaţa ta sentimentală nu este suficient de intensă pe cât ai dori. Conjunctura astrologică indică un timp favorabil lămuririi unor relaţii sentimentale… călduţe. Ori la bal, ori la spital! Nu-ţi face griji, o să te descurci şi de data aceasta şi sâmbăta aceasta. Stelele şi vremea dar şi vremurile, puternice prin schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie. Duminică, din nou ai ceva de rezolvat în casă, dar numai în cursul prînzului. Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine  aspectate. Norocul este în acest weekend prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole fără să faci aproape niciun efort.

PEŞTI  În acest weekend ai şansa să-ţi clarifici dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian şi să te relazexi. Sâmbătă dimineaţa se declanşează o mică criză, ai uitat să cumperi cafea… Perioada îţi este favorabilă. Sâmbătă conjunctura  face să-ţi crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Primeşti o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau ai o întâlnire neanunţată cu o personă dragă.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.  Duminică poţi să fi la un spectacol sau la o aniversare.