Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 10 ianuarie 2022. O istorie cu un miliardar
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 10 ianuarie 2022. O istorie cu un miliardar

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 10 ianuarie 2022. O istorie cu un miliardar

Te simţi bine în pielea ta, şi azi nu-ţi mai faci griji. Ba, chiar îţi faci un mic cadou, o carte, ceva simplu de îmbrăcăminte... Relaxează-te seara, poate la un film nou, poate muzică bună!

10 ianuarie

 Pe 10 ianuarie s-au născut Andreas Vesalius, Rod Stewart, George Foreman, Grigore Moisil, Zoe Alecu, Dan Damaschin, Petrache Poenaru, Valeriu Branişte.

În calendarul creștin-ortodox este Sf. Grigore, Episcopul Nisei, frate cu Vasile cel Mare. Numai Sf. Treime mai ştie cum se numea sărbătoarea veche peste care s-a aşternut ziua de astăzi din calendarul creştin. Mai ştiu şi Maica Domnului şi Filipul şchiop, dar asta este altă poveste.

Previziunile meteorologice, spre deosebire de celelalte forme de aflare a viitorului, sunt circumscrise unor date fixe, puţin numeroase (eventual egal stabilite în decursul anului).  Să nu uităm că sub numele generic de calendar popular vorbim în fapt de mai multe calendare (agricol, pastoral, apicol, viticol etc) ce se întrepătrund, oferindu-ne acum o reţea mult mai densă de zile sacre, propice pentru desfăşurarea numeroaselor practici spirituale, magice. Aşa este cazul şi cu această zi, 10 ianuarie, care, într-unul dintre calendare era o zi-cheie pentru înregul an.” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pag. 48)

Nu este o sărbătoare importantă, cu roşu, în calendarul creştin, dar a fost un reper important, foarte important, în alt calendar, poate cel al dacilor, tracilor, sarmaţilor, roxolanilor… al grecilor sau al nordicilor, al europenilor, în general. Pentru că spre deosebire de alte popoare noi nu nu am venit de nicăieri, suntem europeni vechi şi mărturie ne sunt obiceiurile şi tradiţiile cu conexiuni şi asemănări în toată Europa, până în Portugalia şi Suedia. În Marea Britanie, nu prea, acolo, în peninsulă, apoi insulă, au fost mereu nşte ciudaţi paranoici, pictați cu albastru, cu obiceiuri excentrice şi o bucătărie execrabilă… ei, glumeam, dar o să deschid şi subiectul britonilor! Odată și odată, sau niciodată, cum o vrea Domnul. Poate de aceea nu se mai studiază astăzi folclorul, etnografia, antropologia, mitologia în general, pentru că s-ar dezvălui adevăruri incomode pentru Cel de al patrulea Reich…

Ei bine, se spune că aşa cum este ziua de astăzi, aşa va fi tot anul. Ce vei face, pe cine vei întâlni, ce vei spune – vor influenţa tot anul tău. Fii atent!

Bănuiala mea, dar şi a altora, este că ziua aceasta era începutul, sau un reper foarte important ale Misterelor Eleusis, ale Marilor Taine.

Probabil, domniile voastre, se tot întreabă de ce vă pisează omul ăsta, subsemnatul, cu folclorul, pentru că se întâmplă fapte şi acte grave, sub ochii noştri. Și acum vă răspund celor mulți care îmi cer expertiza, să le explic ce se întâmplă. Am trăit șapte ani în Iran, și nu am stat în ambasadă, ci în mijlocul lor, observându-i și înțelegându-i. Ei bine, un vechi proverb persan spunea că: cine nu știe, scrie și vorbește, iar cine știe, tace și nu scrie!

Ei, domniile vostre trebuie să știe, că astrologia se bazează pe teoria ciclurilor, care spune, pe scurt şi simplificat, că cine nu ştie mersul lucrurilor, istorie, face mereu aceleaşi greşeli şi, iată, sub ochii noştri se desfăşoară încă o păcălelă, la fel cu cele multe pe care le înghițiți zilnic, cu ac, nadă, mulinetă și undiță, cu tot.

 

Dar altceva doream să vă spun. Iată:

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți zilele trecute îmi exprimam admirația față de Oracolul din Omaha, Warren Buffett. Citind povestea lui Mike Flint, pilotul personal al lui Warren, raportată de James Clear admirația nu a putut decât să crească.

 

Să ne amintim că Warren Buffett, președinte și CEO al Berkshire Hathaway este cel mai de succes investitor al secolului XX. Cu o avere de cel puțin 82,5 de miliarde de $, Warren este constant între primii cei mai bogați oameni ai planetei. Modest și chibzuit, dar nu zgârcit, a ajutat pe mulți oameni, de exemplu, i-a dat lui Elon Musk 3 miliarde de $ ca să fie mai aproape și mai repede de un vis al umanității, cucerirea planetei Marte. Trăiește modest, încă odată repet, nu este zgârcit, face cadouri și nu se târguiește cu angajații săi pentru o mărire de salariu.

Mike Flint a fost pilotul personal al lui Warren Buffett timp de zece ani de zile. Mai înainte pilotase Air Force One, avionul prezidențial, ceea ce spune totul despre calificare și competența lui, ca pilot. În lungile ore care treceau când Warren Buffett călătorea cu jetul său, vorbea mult timp cu pilotul lui. Așa a descoperit că, cu toate că Flint câștiga întotdeauna foarte bine, viața lui era un dezastru bine organizat.

Așa că Warren Buffett a început să-și dezvăluie secretele, cum să-ți organizezi viața ca să faci parte dintre cei câștigători. A început cu cei trei pași:

 Pasul 1. Buffett l-a rugat pe Flint să scrie pe o bucată de hârtie 25 de scopuri în viață. Este managementul prin obiective, l-am practicat adesea. Se poate face și pe termen scurt, pe o săptămână, de exemplu.

Pasul 2. Apoi Buffet i-a spus lui Flint să revizuiască listă și să încercuiască 5 scopuri care sunt cele mai importante pentru el.

Pasul 3. În cele din urmă Buffet l-a pus pe Flint să facă DOUĂ liste, una cu cele 5 priorități și a doua listă cu celelalte 20.

Warren Buffett l-a întrebat pe Flint cum o să procedeze. Flint a răspuns că se va concentra pe cele 5 priorități, dar că și celelelate 20 sunt importante pentru el. Așa că o să se ocupe și de ele, printre picături, când are timp și oportunitate. Nu, nu și nu a spus Warren Buffett – Mike, te ocupi NUMAI și TOT TIMPUL de primele 5 poziți, prima listă. Restul, uită – până ce realizezi ce ți-ai propus!

În prezent, Mike Flint nu mai este angajatul lui Warren Buffett. Urmând strategia Oracolului din Omaha ș-a făcut propria firmă, are o școală de zbor și un aerodrom în apropiere de casa modestă a lui Warren Buffett. Dar îl mai servește pe cel care l-a învățat să-și organizeze viața, pro bono, îi mai pilotează avionul!

 

Lucrurile nu sunt așa de simple cum par. Mike Flint avea bani, dar nu știa cum să-i folosescă mai bine. Noi, toți ceilalți, împușcăm francul, suntem într-o permanentă luptă pentru supraviețuire, din chenzină în lichidare și ne doare capul gândindu-ne cum o să plătim facturile și împrumuturile la bancă. După cum s-a spus adesea: primul milion de dolari este mai greu, dar să nu mă întrebi cum l-am făcut!  Dacă nu știați pe tot globul pământesc sunt 32 de milioane de milionari în dolari și 2.775 de miliardari. Culmea este că cei mai mulți sunt în Asia, chinezi, dar nu o să știți niciodată numele lor, sau de câte miliarde dispun!

Nu, nu mi-au plăcut banii, nu am vrut să fac avere. Este ciudat, dar tocmai de aceea am avut multe ocazii să adun milioane de dolari. Nu mi-au trebuit, eu caut altceva în această viață, cunoașterea, aventura, explorarea. Bun, să o luăm organizat, după modelul lui Warren Buffett. Lista mea de priorități pentru noaptea asta este un film bun, un ceai Darjeeling, puțină muzică bună, poate jazz, am poftă de așa ceva, un dixi de la Baton Rouge, o carte bună, am găsit în bibliotecă mai multe reviste ”Sămănătorul”, colegate, din anul 1903, așa că am cu ce mă delecta și un foc zdravăn de lemne de cer, că s-a lăsat frigul și ceața în Prahova submontană. Sunt cinci, parcă da!

Da, am văzut ”Don’t Look Up” și ”The Day the Earth Caught Fire” subiectul pare asemănător, escatologic, dar cel de al doilea film mi-a amintit de atmosfera trepidantă pe care am văzut-o în redacția ziarului ”Le Figaro” în toamna anului 1969. Și momentul sideral când ”Le Grand Patron” mi-a spus: ”Garçon, un articol de 50 de cuvinte despre buletinul meteo în Paris. Ai zece minute, nu stă rotativa pentru tine!

Am ce-mi aminti, viața a fost bună cu mine, poate încet-încet o să împărtășesc amintirile și cu domniile voastre, pentru că mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP   10 ianuarie 2022

 

BERBEC   Eşti tentat să cheltuieşti mult, fiind doar o descărcare din cauza unei instabilităţi emoţionale trecătoare. Orice lucru are şi o parte bună, benefică, concentrează-te, trebuie să reuşeşti! Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală – stelele îţî sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. De fapt, pentru un procent dintre Berbeci, pare a fi o nouă relaţie sentimentală. Surprize plăcute. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă. Ai o stare de surescitare cerebrală, provocată de multele gânduri. Dar şi de problemele pe care le ai.  Totuşi, filozofia ta de viaţă te face să vezi lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, dintr-o perspectivă mai bună. Te bucuri de o bună intuiţie care te ajută, atăzi, la rezolvarea problemelor cotidiene. Soluţia unei probleme este la îndemâna ta. Concentrează-te şi vei reuşi!

TAUR  Evită activităţile care nu sunt absolut necesare.  Fereşte-te să iei decizii bazându-te pe informaţiile aduse de cei care poartă vorbele, „răspândacii”, dar nu ştiu nici ei pe ce lume sunt! Totuşi nu lua lucrurile în tragic dacă total sau parţial lucrurile întârzie, sau nu se finalizează chiar cum îţi doreai.  Este şi o zi bună de discuţii cu partenerii, fie de viaţă, fie de afaceri, în sensul analizei şi trasării unor proiecte viitoare. Poţi trece cu uşurinţă un obstacol dacă iei în serios sfaturile unei persoane competente în domeniu. Mai ales dacă este o problemă de sănătate, medicală, sau de dietă. Concepţia nativilor din Taur, zodia proprietăţilor, despre bunuri şi bani suferă astăzi o modificare minoră. Urmare unor informaţii din presă.

GEMENI   Puţină încetineală nu strică, pentru ca relaxarea are virtuţile ei. Sunt favorizate numai activităţile de rutină, nu-ţi schimba programul obişnuit. Poate, o veste despre nişte bani! Toată dimineaţa eşti ocupată sau ocupat cu precizarea idealurilor, ambiţiilor şi posibilitatea parvenirii pe scara socială. Adică vrei să-ţi schimbi serviciul, sau să te apuci de noi studii. Ceea ce configuraţia arată că nu ar fi o idee prea bună! Din nou luxul devine o necesitate cotidiană. Pe de altă parte, carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată, sănătatea este mulţumitoare, dar, dar… banii sunt cam absenţi în horoscop. Proiectele începute azi au toate şansele să fie benefice. Schimbarea anului, noul an îţi aduce noroc în afaceri şi în dragoste!

RAC   Se pare că te pregăteşti de un drum, dar nu ai niciun chef! Mizezi prea mult pe defensivă în acest moment. Poate ai dreptate şi experienţa îţi spune că poate fi foarte obositor şi neplăcut. Ziua de astăzi este o perioada plină de evenimente pentru zodia Racului. Sunt şi nişte pregătiri de făcut şi nişte praguri de trecut. La un moment dat, probabil că în jurul prânzului, din cauza vitezei o s-o iei pe arătură, de nu se mai înţelege nimeni cu tine. Apoi, uiţi brusc totul! Dragostea este atât de bine aspectată încât îţi trebuie frâne  pe toate roţile ca să nu o iei razna după oricine şi oricând. Cere ajutorul unui Geamăn parşiv, dar tare în gură sau unui Leu indolent, dar amoral, care să te apere de prea multă celebritate în această zi memorabilă şi să ţină solicitanţii de ajutor la un nivel acceptabil…

LEU  Te simţi bine în pielea ta, şi azi nu-ţi mai faci griji. Ba, chiar îţi faci un mic cadou, o carte, ceva simplu de îmbrăcăminte… Relaxează-te seara, poate la un film nou, poate muzică bună! Ai nişte poliţe de plătit şi trebuie să demonstrezi anturajului că meriţi aprecierile şi preţuirea de care te bucuri. Şi mai ales postura de lider. Nu că responsabilitatea şi seriozitatea ar fi marile tale calităţi, dar nu trebuie să te laşi furat prea des şi minimalizat, niciodată! Este o perioadă numai bună de promovare profesională sau de o altă schimbarea avantajoasă. Eşti într-o perioadă de emulaţie, avînt şi expansiune. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect, termină lucrurile începute. Totuşi, o schimbare este necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe. Pentru leii născuţi în ultimul decan: o nerealizare care te pune pe gânduri, mai ales că nu meritai eşecul respectiv. Uneori, calea spre Infern este pavată cu intenţii bune!

FECIOARA   Eşti în toane bune şi zâmbeşti tot timpul. Se pare că ai găsit piatra filozofală, pentru că buna ta dispoziţie este contagioasă şi obţii aprobarea şi cooperarea celor din jur! E de bine… Totuşi ideile îţi vin foarte repede – găseşti soluţii şi legături la toate situaţiile prezentate astăzi. Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile care circulă la serviciu. De obicei tensiunile produc alte tensiuni şi lipsă de productivitate. Şi tu nu vrei asta! Pe seară, un ceai si o carte buna, pot să-ţi reducă din suma tensiunilor provocate de griji.

BALANŢA   Poţi să desfăşori o energie inepuizabilă, la prima vedere. Nimic nu îţi pare prea greu, tot la prima vedere! Astăzi nu trebuie să fii original cu orice preţ, fă ceea ce se aşteaptă de la tine! Transformarea care pare că are loc în sufletul tău este doar de suprafaţă, de fapt răspunzând unor comandamente sociale. Cu Venus retrograd în Capricorn, te poţi lansa într-o cursă palpitantă pentru bani şi amor. Tradiţia spune că nu poţi să le ai pe amândouă, aşa că nu fugi după doi iepuri în acelaşi timp. În ultima parte a zilei stai bine cu norocul. Dar nu cumpăra nimic în ultimele ore ale perioadei  pentru că este pagubă curată.

SCORPION  Emotivitatea nu te ajută prea mult, ai probleme de rezolvat în activitatea ta.  Abordarea sistematică a situaţiei iti dă datele necesare rezolvarii. Cere ajutor, nu intra în criză de timp! Mijlocul zilei îţi oferă o mulţime de ţinte, dar mai ales din domeniul anturajului. Te înverşunezi să le arăţi prietenilor de la serviciu sau de la facultate, sau de unde activezi, cine eşti tu cu adevărat, şi dacă i-ai lăsat în pace cu acul tău cel veninos, până acum, a fost din cauza Legii Junglei: „cruţaţi-i pe bătrâni, pe nevolnici… şi pe fraieri !”. Ai timp şi pentru dragoste şi pentru carieră, chiar şi pentru familie, pentru că ai viteză, nu glumă!

SĂGETĂTOR  Astăzi te gândeşti la plaje însorite şi la cocotieri, nu prea ai chef de iarnă şi de frig. Pe plan sentimental este momentul unor discuţii. Discuţii plăcute şi, adeseori, chiar necesare! Monotonia vieţii şi platitudinea oamenilor sunt capcane mortale pentru dinamicii centauri. Nu te speria, o să gaseşti ceva cu care să-ţi condimentezi ziua. Mici sau mai mari probleme cu sănătatea.  O veste bună, pe care o aşteptai cam de multişor.  Atenţie la mijloacele de transport în comun.  O amică din zodia Berbecului, un alt semn de foc, îţi este favorabilă în toate şi te poate ajuta, dacă nu o s-o ofensezi cu veşnicele tale ironii. Ultima parte a zilei, a perioadei îţi aduce un dar neaşteptat. Moderaţie în relaţiile cu Racul şi Vărsător

 CAPRICORN  Cu Soarele, Venus retrograd şi Pluton în zodie, aspectate complex, se poate spune astăzi că ai o viaţă plină. Ai şi aspecte favorabile, profită de ele, dar cu masură, nu risca, nu te grăbi! Rezolvă cu mult calm discuţiile cu sexul opus – diplomaţia şi intriga au rezolvat infinit mai multe probleme decât violenţa şi războaiele. Ultima parte a perioadei, odată cu Saturn, protectorul tău, bine aspectat, îţi este favorabilă la bani – câştiguri mici, dar necesare. Statistic vorbind, câteva procente din cei născuţi sub semnul Capricornului îşi sărbătoresc ziua de naştere. La Mulţi Ani! Cu sănătate, belşug şi amintiri frumoase !

VĂRSĂTOR  O zi a dezvăluirilor, ba chiar interesantă sub aspectul trăirilor emoţionale. Aspecte favorabile cumpărăturilor făcute cu bani puţini, dar cu inspiraţie, domeniul neguţătoriei e avantajat. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei… care poartă ochelari. Poate aşa o să vadă mai bine că anturajul nu  li se potriveşte! Sunt favorizaţi, în special cei care lucrează în domeniile high tech, în informatică şi comunicaţii.  Un dar neşteptat şi o veste bună. Ai câteva prilejuri  bune de afirmare  – mai ales în cercul de prieteni, sau între rude. Pe de altă parte stelele arată „un nou început” (pleonasm! – dar merge…) poate o nouă relaţie, poate un nou segment al vieţii!

PEŞTI  Domneşte o mare tensiune în jurul tău, dar trebuie să-ţi păstrezi calmul. O zi plină, densă, plină de probleme, dar pentru că eşti calm şi organizat reuşeşti să ţii lucrurile sub control! Magnetismul personal al nativilor, carisma cum se spune, este în creştere – poţi rezolva uşor  problemele sentimentale şi să convingi partenerii de afaceri. De asemenea poţi aborda uşor noi prietenii, relaţii de dragoste, chiar. Din nou: nu exagera cu mesele şi mîine se mănîncă, fii disciplinat şi organizează, deci, regimul alimentar.  Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor fi puţin întîrziate – câştiguri mici dar suficiente – împărţite, însă, cu alţii.