21 februarie

 

Horoscop  Pe 21 februarie s-au născut Robert Mugabe, Hubert de Givenchy, Ann Sheridan, Harold al V-lea, Sacha Guitry, Anton Bacalbaşa, Timotei Cipariu, Ilie Boca, Ana Maria Sireteanu.

 

Horoscop În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii Timotei şi Eustatie. Nimic în ”Kalendar”.

 

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, probabil că ştiţi deja că-mi fac singur sondajele şi documentaţia. "Singur" este ca în bancul lui Tănase interpretat de Toma Caragiu în superbul film "Actorul şi sălbaticii" : "Doar un singur căţeluş, un căţel german! Ţinut în lesă de un Gruppenfürer, conducând divizia SS Panzer Leiberstandarte Adolf Hitler!".

 

În ultimul timp mă preocupă al dracului de mult, Doamne iartă-mă, spaţiul ex sovietic. După ce rușii au anunțat că o să dea anul acesta armatei terestre tancul T-14, primul blindat de mileniul trei, care arată că rușii nu sunt deloc nePUTINcioși! Eu făcând armata la blindate, la UM1060, am rămas cu această curiozitate. Dar ce îi interesează, de fapt, fundamental, pe ruşi: vodca, femeile, sportul, votca şi femeile, femeile şi votca, sportul şi … Yeti!

 

Yeti este un subiect de iarnă. Cum termometrele arată cam minus treizeci de grade pe lângă Pamir, subiectul Yeti este din nou în paginile revistelor şi pe siturile de limbă rusă.

 

V-am mai povestit şi altă dată despre Yeti. Cum, copil fiind, am plecat să-l caut şi să-l găsesc. Am ajuns doar până la Ruse! Spre mîndria rasei umane, există o categorie de oameni care nu îşi găsește liniştea atîta timp cît mai există o enigmă. Să dăm de exemplu numai pe doamna Marie-Jeanne Koffman care la aproape 80 de ani ai săi, batea Caucazul în căutarea "almei", cum i se spune lui Yeti pe acolo. Acum are 90 de ani și s-a retras, în fine, la o casa de sănătate, în Franța. Dar, scrie, scrie…

 

Există mai multe centre de cercetare a lui Yeti, trei numai în China, dar care se zbat pentru supravieţuire din cauza lipsei de bani. Lipsa banilor şi dezinteresul evident al autorităţilor au făcut ca Yeti să rămînă în continuare o enigmă. De fapt, de ce-ar investi guvernele în cercetarea lui?!  Nu pot face nicio afacere, nu pot perfecţiona nicio armă, ca în cazul cercetărilor cosmice, nu pot  face nicio presiune economică, ecologică, sau ideologică. Numai germanii, prin anii ’30, au crezut că pot face cercetare fundamentală şi au cam bătut Tibetul în căutarea lui Yeti, dar şi acest lucru era făcut pentru demonstrarea superiorităţii "rasei pure".

 

Aşa încăt "problema Yeti" rămîne la latitudinea iniţiativei particulare. Iată ce am găsit pe un site rusesc, din Pamir, am avantajul că am făcut școală și la Liceul ”Zoia Kosmodemianskaia”, de lângă Grădina Icoanei. Acum 60 de ani.

 

Există, aproape sigur, o creatură, fosilă vie, observată în masivul Himalaia, deşertul Gobi, provincia Hubei, în pădurile Statelor Unite, în Caucaz, Pamir și în Amazon. Aceasta fie că se numeşte Yeti, Yeren, Alma, Sasquatch, Bigfoot sau Mapinguari,  are caracteristici comune. Statura poate atinge trei metri, iar greutatea o jumătate de tonă.  Creatura este acoperită cu o blană deasă, negricioasă în copilărie şi adolescenţă, roşcată la adulţi şi argintie spre sfîrşitul vieţii.  Durata medie a vieţii pare a fi de 150 de ani.  Caracteristic este faptul că Yeti creşte în înălţime pe toată durata vieţii.  Capul este mare, tronconic, acoperit cu păr lăţos, abundent. Urechile sunt ascuţite, cu pavilionul mobil.  Ochii sunt mici, de culoare deschisă. Yeti poate vedea foarte bine în întuneric, este, de altfel, o fiinţă nocturnă.  Frunte este teşită, iar bărbia aproape inexistentă. Gîtul este foarte scurt şi puternic iar toracele este foarte dezvoltat.  Picioarele sunt scurte, cu labe uriaşe ca să-l ajute să meargă în siguranţă pe zăpada afînată, fără să se afunde. Mîinile, foarte muşchiuloase avînd degetul mare opozabil, ajung pînă aproape de genuchi.  Creatura se deplasează în poziţie bipedă, fără zgomot şi nu se ajută la mers cu mîinile, cum fac marile primate inferioare, gorilele. 

 

Yeti se poate trăda numai prin mirosul acru, care îi este proipriu, sau prin zgomotul respiraţiei.  Nu are apendice nazal, dar dispune de nişte sfinctere ale orificiilor respiratorii.  Yeti este perfect adaptat pentru traiul la mare altitudine şi în condiţii de temperaturi foarte joase. Este un foarte bun înotător. În prima perioadă a vieţii este omnivor, ca apoi să devină carnivor. La început trăieşte în grupuri mici, ca apoi să devină solitar. Adăpostul şi-l găseşte în peşteri, unde aşterne un pat de crengi şi muşchi.  Uneori alcătuieşte un fel de adăposturi rudimentare din crengi şi frunze.  Viaţa de familie nu durează prea mult, masculul îndepărtîndu-se de ai săi, fiind un singuratic, de fapt. Nu s-au înregistrat episoade de rivalitate sau violenţe între Yeti. De fapt nici un om nu a fost rănit vreodată de un Yeti. Singurele probleme au fost cînd Yeti a fost atacat de cîţiva yaci nărvaşi. Atunci vărul nostru le-a sucit capul rapid şi îndemînatic apucîndu-i de coarne şi dovedind o forţă colosală. Yeti trăieşte de obicei la altitudine mare, între trei mii şi şapte mii de metri.  Supravieţuirea şi-o datorează grijii deosebite cu care evită orice întîlnire cu oamenii şi modului pașnic în care vieţuieşte.  Chinezii au făcut întodeauna o comparaţie între Yeren (Yeti) şi placidul urs gigantic Panda.

 

Amîndouă vieţuitoarele sunt amintirea unor vremuri apuse de pace şi linişte. Să fi fost vorba de Paradis?” se întreabă redactorul rus. Se pare că Yeti foloseşte un sistem de comunicare format din urlete modulate, fluierături şi diferite sunete. Dar este evident că dispune şi de un al doilea sistem de comunicare, un fel de telepatie proprie rasei ce face ca informaţiile, experienţa de viaţă, sau semnalele de alarmă să fie împrăştiate rapid semenilor săi, la distanţe de mai multe zeci de kilometri. Yeti are o forţă colosală şi se deplasează fulgerător. Înregistrări din satelit au arătat viteze ale lui Yeti, pe teren accidentat, de pînă la 90 de kilometri pe oră, viteză păstrată constant timp de mai multe ore. Deci, Yeti se poate refugia cu o viteză fantastică. Aşa au apărut povestirile despre capacitatea paranormală a lui Yeti de a fi în două locuri în acelaşi timp.  Vărul nostru din Himalaia nu foloseşte uneltele. Uneori se ajută de vreo creangă, sau o piatră pe care le aruncă imediat ce nu mai are nevoie de ele.

 

Redactorul rus spune că ar fi, pe toată planeta, cel mult trei sute de Yeti, dar se poate că pentru fiecare Yeti văzut, mai sunt doi ascunşi pe undeva.  Articolul continuă, autorul dîndu-şi aere de om de ştiinţă, de criptozoolog, și susţine că Yeti este un urmş al lui "Gigantopithecus Blacki", o maimuţă uriaşă de şase metri, specie stinsă acum aproape un milion de ani. Dar poate că Yeti este, de fapt "Omul din Neanderthal", vărul nostru cel foarte puternic, pașnic, dar nu prea deştept. “De fapt ce dovezi avem că Omul din Neaderthal s-a stins. Niciuna!  Apoi diferenţele care se spune că există între fosilele Omului din Neaderthal şi Yeti sunt simple speculaţii.  Analiza genetică a firelor de păr ale lui Yeti a dovedit că diferenţa dintre ADN-ul lui Yeti şi cel uman este mai mica de 1%, fiind totuşi, diferită. Yeti, nu este strămoşul nostru, este vărul nostru foarte puternic şi blînd. Însă nu este bine să-l enervăm. Eu personal, consider că este benefic să-l lăsăm în pace şi nu o să pun rezultatele cercetărilor noastre la îndemăna publicului, ca să nu ajungă în mîna cine ştie cărui dement care vrea neapărat un trofeu de Yeti”. Cred că redactorul rus are dreptate, marea și puternica țară nu duce lipsă de demenți.

 

Noile semnalări de activitate Yeti se pare că ascund ceva. Când un Yeti a spart un magazin montan de alimente și a furat cronțănele pentru pisici, anchetatorii veniți în helicoptere negre, fără însemne, se uitau suspect de mult pe cer. Și cu binoclurile. Or fi crezând că Yeti este Chewbacca!

 

Nu am vrut să adaug o nouă componentă la stresul cotidian.  Dar trebui să fiți pregătiți, poate într-o seară frumoasă de vară, sau de iarnă, o să vă plimbaţi singuri, la marginea pădurii;  sau veţi conduce, singuri, prin munţi. Atunci, după o cotitură, poate veţi vedea…

 

Nu pot să ghicesc ce veți vedea, dar după cum un paradox al unei legi a termodinamicii spune că dintr-o infinitate de găleți cu apă puse pe foc, cel puțin una va îngheța, tot așa puteți avea șansa să vă întâlniți cu Yeti. Eu l-am căutat, nu l-am găsit, însă am uitat să-i las emailul, scrijelit pe stâncile din Tibet. Email pe care îl știți, [email protected]  doar acolo primesc corespondența domniilor voastre, nu pe forum. De obicei șterg postarile, ieri am facut o exceptie, era vorba despre experienta emotionata de viata a unor doamne.

 

Miki tot șchiopătă caraghios în trei lăbuțe, mi-e tare milă de ea, așa grăsulie și răsfățată cum este. Este supărată și eu la fel, chițăie de durere. Și eu la fel, chițăi în felul meu. Cățelușei i-am făcut injecții cu Alflutop, în toamnă au ajutat-o și mâine o să cumpăr din Văleni, Artoprotect HA 100 CP, pentru un tratament mai îndelungat. L-am ales și la indicația veterinarului, pentru că nu are contraindicații și efecte secundare. Eu iau Tylenol și Solpadeine ExtraForte, acum îl înțeleg pe Dr. House! Dar ”pain is so close to pleasure” așa că o să mă uit la un film. Nu știu la care, dar am de unde să aleg, slavă Domnului! Ceva vechi și bun, pe când se făceau filme frumoase cu happy-end, cu credința sigură că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼     ♂     ♀

 

 

BERBEC Intri într-o periodă foarte aglomerată care nu este deloc pe placul tău şi te face să oftezi. Învaţă să ceri frumos ajutor, adică să-i mai pui şi pe alţii la treabă. Păstrează-ţi umorul! Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi aspectele nefavorabile care influenţează semnul tau.  In orice caz nu te poţi baza pe nici un ajutor: rezolvă problemele singur. Cu dragostea stai binişor dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu. În familie este bine să zâmbeşti mult şi să vorbeşti puţin, mai ales dacă te referi la planuri de viitor sau la ceea ce te aştepţi tu să facă cutare, sau cutare membru al familiei.

 

 

TAUR   Eşti cam distrat, cu spiritul alergând pe pajişti verzi cu fluturaşi şi flori înmiresmate! E bine să-ţi oferi o clipă de pauză! Un moment, nu tot timpul! Concentrează-te şi o să treci ziua. Ziua de astăzi îţi este favorabil moderat. Este, de asemenea, o perioadă buna pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc, atenţie la incidente sau accidente casnice gen opărit cu cafeaua sau ceaiul sau scăpat ţigareta pe covorul persan.  Pentru o mică parte dintre Tauri banul pare vine şi el, nu foarte numeros, dar suficient. Sau măcar ai veşti că o să primeşti banii aceia, până la urmă!

 

GEMENI Azi poţi să iei deciziile care trebuie, conjunctura te favorizează! Dar eşti deprimat pentru că te-ai sprijinit prea mult pe oameni care nu îşi ţin cuvantul. E o întâmplare, sau o regulă? Conjunctura astrală de astăzi poate aduce unora dintre nativi din Gemeni şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Nu te implica în conflicte deschise cu Leii sau Berbecii.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o mica pierdere, sau uiţi un lucru.  Atenţie la cumpărături.  Limitează cheltuielile la strictul necesar. Trebuie să ajuţi pe cineva din familie să rezolve o situaţie. Nu te grăbi, nerăbdarea şi graba au dărâmat imperii.

 

RAC    Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Conjunctura astrologică arată că timpul lucrează pentru tine! In scenariul pe care-l construieşti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri si bani nu trebuie sa uiti nici un detaliu. Sigur, viaţa este mult mai complicată decât poţi tu să faci strategii. Veşti de departe, vezi de e-mail, reţea, sau mai prozaica cutie de scrisori.  Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să fii prudent cu vremea capricioasă. Dacă poţi evită aglomeraţia şi expunerea prelungită la frig.  Pe seară poti  finalizeza în condiţii bune problemele de relaţie care ţi-au dat atâta bătaie de cap.

 

LEU  O situaţie care pare cam încurcată! Şi nici nu ştii cum s-o descurci. În orice caz aşteaptă, sau oferă explicaţii. Motivaţia problemei poate duce la găsirea soluţiei. Nu pleca la drum lung! Ziua de astazi te găseşte în postura plăcută nativilor zodiei să conducă şi să dea ordine. Leul trebuie neapărat să conducă ceva, să fie oarece şef.  Foarte bune rezultate în domeniul financiar şi al relaţiilor sociale. Seara îţi este favorabila, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. În sensul că trebuie să te întinzi cât ţi-e plapuma, mai ales cu banii. Puţină economie nu a omorât pe nimeni. Perioada este, de asemenea, favorabilă pentru începerea unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Mă refeream la spectacole – la teatru, concerte şi la muzee.

 

FECIOARA  Ai adunat multe frustrări, ai muncit foarte mult, dar superficialitatea şi lipsa de efort concentrat te fac să te învârteşti în cerc. Astăzi ai nevoie de o soluţie, de un sfat competent! De fapt mai  ai nevoie şi de o bună gimnastică a minţii şi a trupului! Atenţie mare la ce spui şi mai ales cui spui. Fecioarele şi flăcăii sunt mari amatori de adevăruri fundamentale dar nu prea au tact sau diplomaţie. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar să nu te implici total.  O surpriza plăcuta în a doua parte a zilei. Eşti într-o perioadă bună, profită şi promovează-ţi interesele, mai ales în propria familie. Stabileşte clar cine cumpără pâine, cine duce gunoiul, cine se joacă cu pisica, cine duce căţelul afară, cine dă de mâncare la papagal – asta daca ai menajeria menţionată – şi viaţa îţi va fi mai uşoară şi mai frumoasă.

 

 

BALANŢA  Trebuie să faci unele concesii, compromisuri, ca să permiţi situaţiei să se dezvolte, proiectului să meargă înainte. Nu regreta, nu avea teamă, reţineri, conjunctura îţi este favorabilă! O veste te interesează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni sau rude, la cei apropiaţi. În general lumea bârfeşte din lipsă de ocupaţie, ca să-şi dea importanţă, să fie în centrul atenţiei, foarte rar din reacredinţă sau cu cine ştie ce scopuri diabolice. Aşa că nu te lăsa păcălit şi continuă să ai relaţii bune cu cei în cauză. Totuşi, prevenit înseamnă pregătit – iar dacă nu este foc, nu iese fum!

 

SCORPION  Oportunist şi inspirat, astăzi poţi găsi cuvintele şi ideile care îţi trebuie. Totuşi, în demersul tău, eşti prea dur, trebuie să înlocuieşti forţa cu seducţia, dacă chiar doreşti să ai succes! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Este posibil sa primeşti nişte veşti şi să te nelinişteşti din cauza unor probleme cu proprietăţi şi/sau moşteniri, sau taxe şi impozite. Totul se rezolvă cu bine, din fericire. Pe seară trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Atenţie la regimul alimentar, unde mănânci, şi la băuturile reci. Urmare unei zile amestecate poţi să ai o insomnie – un pahar cu lapte cald (cu whiskey??!) salvează situaţia.

 

SĂGETĂTOR  Astăzi ai standarde înalte, dar urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. De multe ori lucrurile sunt dezarmant de simple! Lasă analizele sofisticate şi filozofia pe altă dată. Nu-ţi face griji inutil, nu ai nici un motiv! Trebuie doar să treci peste depresia de iarnă-primăvară – o mică criză existenţială de tipul, vai cine sunt, de ce, de ce mi se întămplă tocmai mie, nimeni nu mă iubeşte, viaţa este o mare plictiseală etc. etc.  Trebuie să realizezi că şi mâîne este o zi care se va juca chiar dacă nu eşti pregătit. Aşa încât, rade-te sau machiază-te, după caz, pune-ţi un zâmbet de învingătoar-oare şi aruncă-te în lupta vieţii.  Dacă este ca lupta vieţii să se reducă la probleme culinare, adică te apuci cu tupeu să găteşti este bine să eviţi prăjeala şi rântaşul – aşa zic stelele.

 

CAPRICORN   Dimineaţa eşti un pic cam lent pentru gustul şefilor, al anturajului şi chiar pentru al familiei, dar astăzi poţi replica că eşti un perfecţionist convins şi că faci lucrurile temeinic! Astrele arată că azi este un bun prilej ca să-ţi iei recuperare sau restul de concediu din vară (dacă mai ai) şi să te bucuri de căldura căminului. Asta dacă vrea şeful. Nu da şi nu lua bani cu împrumut, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos. Dacă nu-ţi iei recuperare poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, chiar să te gândeşti cum să-ţi rearanjezi apartamentul. O zi în care nostalgia iernii pe terminate te îmbie la amintiri şi la un ceai fierbinte. Dacă tot ai luat-o pe panta amintirilor nu este oare bine să dai telefoane pe la prieteni şi prietene, doar aşa, să vezi ce mai fac?

 

 

VĂRSĂTOR   De obicei îţi bazezi relaţiile pe încredere, bunăvoinţă şi bună credinţă. Totuşi, astăzi, de exemplu, ia mai multe informaţii, află exact despre ce este vorba şi ce se aşteaptă de la tine! Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung. Cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, o să evitiţi neplăcerile.  Poate este mai bine să amâni cumpărăturile, poate afli mai multe lucruri despre situaţia care te ingrijorează. Oricum, nu este nimic serios sau grav. Uneori ne facem griji fără motiv şi astăzi este una dintre acele zile.

 

 

PEŞTI   Eşti gata să faci eforturi numai dacă  rezultatul este evident şi imediat! O zi mai liniştită, dar, poate fi chiar ziua ta de naştere! Sinceritatea poate aduce astăzi rezultate bune. Ziua de astăzi, 21 februarie, îţi este moderat favorabilă în mai toate toate domeniile, exceptând riscul. Dacă ieşi la cumpărături mare atenţie la vremea capricioasă, la frig sau transpiraţie, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie bine! Totuşi trebuie să dai dovadă de atenţie, trebuie să te fereşti de incidente sau accidente cauzate de foc sau metal. Moderaţie în relaţiile cu Fecioarele şi Vărsătorii. Este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop