Editura Evenimentul si Capital

Volumul IX din operele complete ale lui Nae Ionescu. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 14412 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri adevărate din surse de încredere, unele confidențiale, curierul de la Bruxelles, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

15 mai

Horoscop Pe 15 mai s-au născut: Frank Baum, Claudio Monteverdi, Pierre Curie, James Mason, Katherine Anne Porter, Mike Oldfield, Brian Eno, Mireille Darc, Nicolae Grigorescu, Horia Pătraşcu, Andrei Blaier.

Horoscop Pe 15 mai, ca în aproape fiecare zi, cei doi sfinţişori nelipsiţi în calendarul creştin-ortodox, numiţii Pahomie cel Mare şi Sfântul Ahile din Larisa! Nimic în ”Kalendar”.

Zi fastă. Luna, în creștere. Simbolic este ziua Ursului. O zi bună, mai ales pentru cei care activează în structuri puternice, forţele armate, Biserica, partidele mari, intreprinderile de anvergură. O zi a Forţei. Îndrăzneşte şi poate vei reuşi!

O altă zi de muncă în toate calendarele, dar, ca în aproape fiecare zi, cei doi sfinţişori nelipsiţi în calendarul fix creştin, numiţii Pahomie cel Mare şi Sfântul Ahile din Larisa! Ahile.. ăla de l-a jucat Brad Pitt, sau altul? Cred că altul, că am ascuns Vieţile Sfinţilor pe undeva, am început curățenia de Sfinții Împărați și pregătirea pentru sezonul de vară.

Mâine se pare că o să primesc ajutoare din București. Bucureşti, capitala ţării, sediul Preşedenţiei şi al Guvernului. Unde s-a strâns, ca într-un buboi, tot puroiul din ţara asta, ba şi din Moldova, vorba lui Arghezi! Mai multă nesimţire, agresivitate, infatuare şi prostie nu mi-a fost dat să văd, în niciuna din cele cincizeci şi patru de ţări pe unde am călcat. Nu, mie personal, nu mi s-a întâmplat nimic, doar mă uitam în jur...

Acum, bezmeticii din Bucureşti au o motivare, îi înţeleg, sunt aproape de cei care apar mereu la televizor la costum şi cravată şi se înjură între ei, vanitoşi până la măduvă, rudimentari şi aroganţi. Îi au mereu în faţa ochilor ca model de urmat. Doar conduc ţara, "au reuşit în viaţă", nu?

Oare aşa a fost mereu, în România? Ca unul care am ca mare pasiune istoria, pot să spun că au fost şi perioade mai rele dar, mai ales şi perioade mult mai bune!

Oamenii, "prostimea" cum bine zicea Dimitrie Cantemir, sunt striviţi de sistem, de fisc, de preţuri, de bănci, de serviciul nemilos sau de lipsa de perspectivă şi, mai ales, de lipsa speranţei.

În nicio ţară din lume, dacă vreţi să ştiţi, nu a emigrat jumătate din forţa activă de muncă. Cea mai bună, cea mai bine pregătită! Nu vă luaţi după jurnaliştii în soldă, cu "căpşunarii" şi cerşetorii de pe Champs Elysee. Au plecat sute de mii din cei mai buni specialişti, ingineri, medici, arhitecţi. Milioane de absolvenţi de liceu, întreprinzători, activi, îndrăzneţi... Alte sute de mii de ţărani, pur şi simplu... Fac agricultură în Irlanda şi în Scoţia, ba unii au plecat tocmai în Etiopia, că România nu mai are nevoie de agricultură. România, fostul grânar al Europei, dar asta în anul 1938!

Acum urmăresc, pe monitor, un video digest pentru alegeri făcut de unii foști colegi și foști studenți acum mari și tari în marketing politic și PR. În acest scurt clip am gasit răspunsul! La ce? Bună întrebare!

În acelaşi timp citesc volumul IX din operele complete ale lui Nae Ionescu. Sunt ferm convins că filosoful brăilan a fost lichidat la ordinul lui Carol al II-lea, publicistica lui Nae Ionescu este dovada. Pe de altă parte, sau pe aceiaşi, nu pot să nu mă minunez de identitatea problemelor de acum aproape o sută de ani, cu cele de astăzi. Aceiaşi clasă politică hulpavă, poate chiar mai trădătoare decât cea de astăzi, încă mai cu pretenţii şi cu gândul numai la furat. Într-un fel, purist, îngust și politic incorect îmi apare ca justificată reacţia legionarilor care i-au lichidat pe oamenii politici pe care i-au găsit în cătarea Mauserelor P96. Nu vă îmburicaţi degeaba, nu ridicaţi piatra, acesta este adevărul! Şi de asemenea justificată reacţia tuturor care i-au satanizat pe legionari. Nu mai poate omul să fure ceva în România! Aceleaşi condiţii, duc la aceleaşi rezultate. Mai este astăzi posibilă o Legiune şi apariţia unui Căpitan? Dar, mai avem un Nae Ionescu? Dar, nu cred că sunt întrebări bune…

Acum mulți ani de zile, vreo patru, începeam o cruciadă. Cea a recunoaşterii meritelor celor care au luptat pentru România, în primul rând a aviatorilor. Dan Vizanty, Mon Cher, nom de guerre. Aproape nicio reacție, mi-au scris câțiva oameni politici, aiurea în tramvai, dar nicio reacție de la cea cu sârma în cenzurat de la care așteptam numirea unor străzi noi cu numele eroilor.

Cred că este cazul să renunţăm la spălarea creierelor şi la reflexe comuniste, la “modestia imbecilă a apărării nevoilor şi a neamului”. România a fost o ţară mare, bogată, puternică, cu colţi şi gheare, care şi-a atacat uneori vecinii, când avea dreptate. Dacă nu ar fi trădată, astăzi ar fi fost să fie lider regional, peste Turcia şi Ucraina, egala Poloniei, nu o colonie nenorocită fără tehnică militară performantă, care se bazează pe “tratate”!

Acum 78 de ani, înainte de a intra în război, România avea două mii de avioane. Aviaţa Regală era, de departe, cea mai puternică din regiune. Nu aveam blindate, nici infanteria nu era bine dotată, dar specific românului este dorința de răzbunare, iar pactul Ribbentrop-Molotov și Diktatul creaseră condițiile. Umilirea și frustrarea erau prea mari…

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi eu încă am mai apucat lumea bună, elita României. Lumea lui Mon Cher, a lui Bâzu şi a lui Harry. Nu vă mai explic, cei care ştiu, ştiu şi este inutil să le reamintesc, doar să le fac inima rea, iar cei care nu ştiu... nu ştiu dacă pot înţelege!

Un singur lucru vreau să vă mai spun. Ticăloşi erau şi acum 70 şi acum 100 de ani. Dar erau excepţia şi lumea îi izola, îi ostraciza. Acum sunt marea majoritate, ea, marea majoritate de ticăloşi, primitivi, şperţari, corupţi, mincinoşi, curvari, avizi de putere şi de bani, călcând pe cadavre, ei, asasinii cotidieni ai cinstei și dreptății, aroganţi şi perverşi, ei fac legile şi regulile jocului, ei conduc! Până când? Bună întrebare!

Unii dintre domniile voastre mă întreabă ce mai fac, ce mai citesc, ce muzică ascult, ce filme mai văd.

Poate o să vă povestesc mâine, cu muzica este simplu, eu ascult doar Epic Music, m-am fixat la Immediate Music, TSFH decepționează, pentru că unele dintre cele mai bune compoziții sunt ruinate de vocalizele nefericite ale unei voci feminine, adesea acoperită de orchestra simfonică in fortissimo. Un cor complet, mai ales dacă libretul este în limba latina, da, este epic music! Păcat...

Sunt multe lucruri, mulți oameni despre care pot să declar: păcat! Și despre mine, la fel! Toate greșelile făcute, cu voie și mai ales fără de voie, mă bântuie și îmi trec prin fața ochilor, îmi vine să urlu, uneori chiar o fac și cățelușele se uită la mine ciudat, iar Vineri și-a schimbat din nou rochița. Este roșie, ca sângele! Câte greșeli o să mai comit, câte greșeli o să mai facem cu toții, oameni buni? Altă întrebare bună! Entropia crește, crește, crește... dar deocamdată, mâine este o altă zi!

NOTĂ Nu vă obosiți să scriți pe forum, cred că este o mare tâmpenie. Oricum, totul se șterge, mai devreme, sau mai târziu. Nu accept anonimatul și stupizenia trolilor, un dialog civilizat și eficient se poate avea numai la dom.profesor@gmail.com. Câteva sute dintre domniile voastre mă onorează cu corespondența și sunt fericit să constat câți oameni buni, inteligenți și erudiți are, încă, România!

☼ ♂ ♀

BERBEC Dimineaţa îţi aduce o noua informaţie care cere o nouă atitudine din partea ta. Te hotărăşti să nu te mai enervezi degeaba şi să nu te mai laşi folosit! Este greu, dar nu imposibil! Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de imbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Entuziasmul, calmul si optimismul trebuie să te caracterizeze. Vremea şi vremurile te enervează, dar este indicat să-ţi stăpâneşti agresivitatea. Orice necaz are şi o latură comică, mai ales dacă te-a prins ploaia fără umbrelă! Gândeşte pozitiv, nu te mai văita şi viaţa poate fi mai frumoasă!

TAUR Ai trecut printr-o perioada grea, care ţi-a pus la încercare nervii şi răbdarea. Este momentul sa iei o pauză şi să te reuneşti cu familia, prietenii, ca să obţii starea de bine necesară! Ai multe ore de sprijin necondiţionat al Cosmosului mai ales în problemele sentimentale. Lucrurile merg bine şi la serviciu şi acasă! Zi bună pentru întâlniri şi discuţii liniştite care iţi vor face mare plăcere şi bucurie. La noapte o să visezi frumos şi colorat. Totul pare perfect, dar vai, ţine numai o zi! Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber. Chiar dacă ai nevoie de mai mulţi bani (cine nu are ?) nu-ţi sacrifica pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur, care viţel este probabil unul dintre cozodiacalii tăi!

GEMENI Nimeni nu poate ghici la ce te gândeşti astăzi! Dai impresia unei persoane distrate, distante, lipsită de empatie. Totuşi, o stare de bine te cuprinde, fără motiv şi zâmbeşti gândurilor tale! Dimineaţa o poti folosi să iei, in sfârşit, decizia aceea deşteapta, curajoasa si dreapta, la care te gandesti de mai multa vreme. Totuşi, nu tot ce este adevarat si drept trebuie spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomatie si tact in relatiile cu anturajul tau. Nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva ordine prin haine, în orice caz să nu stai singur, pâna seara iţi vei reveni. Cu Mercur, patronul tău cosmic, bine aspectat ai parte de o veste bună care te poate ajuta în viitor să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Curs VALUTAR, 21 mai! Surpriza COLOSALA la casele de schimb! Ce se intampla cu EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI