Horoscop

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Lucia, fecioara din Siracuza, Dosoftei, mitropolitul Moldovei, Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest.

Tradiţional, Sânmicoară, Sf. Lucia. Este obiceiul ca în dimineaţa zilei de Sf. Lucia femeile şi fetele nu cos, ca să nu le doară ochii peste an. (Speranţia).

Tradiţii, superstiţii, obiceiuri. O legendă, culeasă de tatăl meu, și spusă de Cornel Vulpe din Drajna de Jos, județul Prahova, aruncă o altfel de lumină asupra Sfintei.

În vechime se întâmplau minuni. Se spune că prin Vrerea Domnului s-a zămislit fecioara Lucia, în frumoasa cetate a Siracuzei. Ea era foarte curată la suflet şi scrierile vechi elineşti spun că… lumina! Da, că emana din trupul ei o lumină blândă şi caldă. Dar oameni răi, cu suflete diavolești, au vrut să stingă mica lumină, dovadă vie a Puterii lui Iisus.

Rănită fiind, fecioara nu s-a săvârşit decât după ce au venit preoţii şi au împărtăşit-o. Când sufletul ei a plecat la dreapta Tatălui, corpul Sfintei a mai luminat odată foarte puternic, ca un fulger. Şi toţi cei prezenţi au simţit ca o pală caldă de vânt. Şi au slăvit cu toţii pe Sf. Treime!    

Apoi a rămas în locul frumoasei şi luminoasei Lucia cea tânără, corpul zbârcit şi mic al unei babe de mai mult de o sută de ani!

Poate unde Lucia vine de la “Luce”, Lumină…

Dragi lupi, padawani și hobbiți probabil că toți avem prieteni. Unii mai mulți, alții mai puțini, unii amestecă lucrurile, considerând prieteni pe tovarășii de băutură.

Carlin Flora este cineva. Este o femeie foarte frumosă și foarte inteligentă. A făcut o mulțime de module de studii superioare. Este absolventa, cap de serie, a Columbia University School of Journalism. A fost o perioadă editor la Psychology Today, a mai scris la Discover și Scientific American Mind, printre altele. În anul 2013 publică Friendfluence.

Carlin Flora citează psihologi și psihiatri de renume. Nu vă mai plictisesc cu amănuntele. Principalul este că studiile de pe o durată de peste 20 de ani, la care au participat, un număr de voluntari de pe tot globul, câteva mii, au relevat următoarele, dar cred că le știam cu toții. Prietenii buni, spiritul pozitiv de prietenie, induce ca un câmp magic. Fiziologic și psihic, sistemul imunologic este îmbunătățit, creativitatea intensificată, tensiunea, presiunea sângelui, scade, la seniori, la cei în vârstă s-a constata o amânare a instalării demenței senile sau a bolii lui Alzheimer. Mai mult, cei care au prieteni buni, se bucură de longevitate.

În cazul unor prieteni falși, lucrurile se schimbă radical. Invidiile și geloziile din prietenie sunt ca niște boli cronice. Îmbolnăvesc și pe emițător și pe receptor. Creșterea tensiunii și atacuri de furie și panică sunt doar o parte a tabloului clinic. Flora o citează pe Diane de Poitiers, amanta regelui Franței, Henric al II-lea, de prin secolul XVI: ”Dacă vrei un dușman perfect, alege un prieten. El știe unde să te lovească!”

Acest lucru mi-a amintit de morala mandarină, care spune că viața este o permanentă schimbare, în care prietenii pot deveni dușmani, iar inamicii de ieri, prietenii de astăzi. În Orient, cu siguranță, am trăit mult timp acolo.

Tot cu siguranță pot să afirm că mâine este, în definitiv, o altă zi!

Horoscop BERBEC   Experiența te conduce către soluții corecte la problemele de astăzi. Dar, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg – fii gata, ca prin ajustări succesive, să salvezi situaţia! Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi!

Horoscop TAUR    Zi densă de muncă, importantă pentru viitorul unui proiect, sau al unei afaceri.  Paradoxal, dar tot ceea ce începi în această zi de marți, 13, poate aduce rezultate bune pe termen lung! Sau o veste bună despre familie, rude, prieteni. O nouă idee de afacere, o propunere interesantă, sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoia unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât, mai ales, raporturile cu partenerii tăi, de afaceri sau sentimentali, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale? Ia vezi tu puțin!

Horoscop GEMENI    Evită dezordinea, în gândire dar și în dispunerea lucrurilor din jurul tău. Atenție la documente, hârtii de valoare. Astăzi trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comportament. O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorurile stelelor, cu bucurie şi optimism. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Poate cea mai bună zi a săptămînii în acest domeniu, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.

Horoscop RAC   Este momentul să abordezi marile decizii, marile schimbări. Conjunctura te favorizează, mai rămâne să ai tu soluții logice și fezabile! Trebuie să acționezi, vremea contemplării a trecut! Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

Horoscop LEU  E necesar să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin adunarea de informaţii. Să știi pe ce lume ești! Astăzi programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.

Horoscop FECIOARĂ  Ești mai optimist decât credeai tu că poți să fii! Nu ai niciun motiv, nu ai nicio veste bună, nu ai câștigat la pariuri, dar starea de bine nu are motive, vine din interiorul tău! Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile. Acest lucru mai pe seară, timp în care poate vrei să mergi şi la un spectacol. 

Horoscop BALANŢĂ   Se apropie vacanţa de Crăciun, astăzi fă rezervările şi ia măsurile necesare ca perioada să fie o reuşită. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de prieteni şi rude, să mai schimbi o vorbă! Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea!

Horoscop SCORPION   Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine. Dimineaţa e favorabilă unor proiecte importante. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, astăzi pari obosit şi puţin distrat! Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare, dar, pe termen scurt. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se vor aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

Horoscop SĂGETĂTOR   Respiră adânc, numără în gând până la zece… Ai probleme, este evident! Fii mai prudent şi mai organizat, te împrăştii în prea multe direcţii, te apuci de prea multe lucruri deodată! Dacă nu este ziua ta de naştere, limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important.  Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, birou sau living. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii!

Horoscop CAPRICORN   Astăzi eşti prea ocupat, nu trebuie să te mai enervezi în plus! E o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi aşa poate poţi găsi soluţiile optime la problemele tale. Temperează-ţi colegii prea focoşi, pe cei care se trezesc vorbind pe lângă subiect. Plăceri şi frivolităţi în perspectivă. Poate pleci în oraș, poate îţi oferi o seară distractivă. Eşti popular şi bine dispus şi cauţi să ai şi tu locul tău. E loc pentru toată lumea! Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului.  Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme, călătoriilor scurte. Ai sentimentul împlinirii dar şi senzaţia că „mai sunt multe de făcut”!

Horoscop VĂRSĂTOR  Nu prea îți sunt boii acasă. Ai griji! Oferă-ţi o pauză. Poate la o cafea bună, cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară dinamică, poate la un film nou, la sală, la bridge, sau la prieteni. Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Nu da curs invitaţiei ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză.  După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor, tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi, dar de fapt cu mai multe versiuni, care de care mai interesantă.

Horoscop PEŞTI   O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorile stelelor, cu bucurie şi optimism! Trebuie, mai ales, să fii foarte clar, exlicit, în exprimarea sentimentelor. Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Dacă ai… cochilie! Probabil că nu! Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi.