”Să nu ai încredere în cei peste 30 de ani!” Jubileul revoltelor studențești din Paris. Horoscop
Editura Evenimentul si Capital

”Să nu ai încredere în cei peste 30 de ani!” Jubileul revoltelor studențești din Paris. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11025 Vizualizari

Horoscop Revoltele studențești din Paris au început să mocnească încă din martie 1968. Au culminat cu ocuparea Sorbonei și declararea de ”regiune liberă de prostie” pe data de 3 mai 1968. Anul acesta se împlinesc 50 de ani, jubileul unui vis frumos studențesc, al unei victorii zdrobitoare a tineretului asupra establishmentului.

Horoscop Pe 7 mai s-au născut Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Gary Cooper, Eva Peron, Elly Roman, Silvia Popovici, Matty Aslan.

Horoscop Pe 7 mai, sunt Sfinţii de serviciu: Acachie şi Codrat. Este, de asemenea, pomenirea unui fenomen de excepţie: arătarea semnului Sf. Cruci, pe cer, la Ierusalim, după săvârșirea din viaţă a împăratului Constantin cel Mare. „Vieţile Sfinţilor” afirmă că lumina Sfintei Cruci a fost mai puternică decât a Soarelui. De mirare şi de mare taină. Nimic în ”Kalendar”.

Horoscop Dragi lupi, padwani și hobbiți amintirile nu-mi dau pace, provocate de mulți dintre domniile voastre, care mă întreabă de una și de alta.

Horoscop Vă povesteam, altădată, că în octombrie 1969 am avut un accident groaznic, mai precis pe 9 octombrie, dacă îmi amintesc bine era o zi de joi și soarta și ”baraka” a făcut ca martor să fie academicianul Mitu Dumitrescu, șeful catedrei de hidraulică și asistentul lui, Albinel Harnaj. Eram în grija lor, accidentul s-a produs în timpul orelor de curs. Am avut mare noroc, repet, ”baraka”. Academicianul a sunat la urgență, apoi la externe și a dat peste Ministrul adjunct Mircea Malița, prieten bun cu tata. S-a pus în mișcare Crucea Roșie Internațională, s-a oprit de la decolare cursa de Paris, până a ajuns salvarea cu mine pe pista aeroportului. Așa se face că accidentul a avut loc la ora 08:37 ora României și la ora 14, ora Parisului, eram deja pe masa de operație la ”Pitié Salpétrière”, spital universitar. În România nu aveau dotarea necesară salvării vieții mele. Aveam multe oase fracturate și hemoragie internă, dar aveam doar 19 ani. Oasele erau fracturate în ”creangă verde”, am rămas doar cu o coastă în afară și cu un umăr mai scurt și căzut, iar numai după trei săptămâni și multe operații plastice mergeam într-un baston de tek cu mâner de argint, cadoul chirurgului-șef, cu o mână în eșarfă, cu bandaj cervical și multe tije de metal ce ieșeau din mine.

Horoscop O minune medicală, spuneau chirurgi francezi, ar fi trebuit să fiu mort de mult, după cât sânge pierdusem și la ce anestezice mă supuseseră. Am ajuns la Paris cu ce aveam pe mine la practică, la cartofi. În spital au fost aduși și alți tineri, răniți în războaiele Franței. Majoritatea, mult mai puțin grav decât eram eu. Legionari. Ofițerii lor de manutanță le-au adus ”ținute civile”. Mi-au dat și mie una, că nu aveam nimic înafară de bandaje, o pijama bleu și un halat albastru, al spitalului. Hainele mele au fost aruncate, erau rupte și pline de sânge. Pantofi maron, fără șireturi, două perechi de șosete albe, două seturi de boxeri și maieuri de culoare neagră, pantaloni de flanelă bej deschis, două cămăși, una bleu, cealaltă galben-pai, un sacou albastru jandarm cu nasturi metalici, galbeni, și un pulover maron. Mi se spunea Bernard, așa am fost botezat acolo și cât am stat la Paris așa mi s-a spus. M-am legat de cei câțiva din salonul meu, de terapie intensivă. Doi suedezi, un danez și un neamț. Eu făcem progrese incredibile, mă vindecam ca Făt-Frumos, ceilalți mai încet. Într-o sâmbătă ne-au lăsat să ieșim din curtea spitalului să dăm o raită prin împrejurimi. Eu am luat-o puțin înainte, camarazii mei rămăseseră în urmă, la un chioșc de ziare. Când, ce să vezi, trei jandarmi puseseră ochii pe mine și veneau drept spre mine. În timpul acela se apropie de mine și legionarii, îmbrăcați la fel cu mine, care bandajat, care șchiopătând. Jandarmii se opresc încurcați, spun ”Oh, legionari!” salută scurt și își văd de drumul lor.

Abia mai târziu, când i-am cunoscut pe Veronique și pe Chris am găsit explicația. Revoltele studențești din Paris! Începute în mai 1968 nu se stinseseră complet nici în anul 1969. Jandarmii crezuseră că sunt un participant la revolte și doreau să mă evacueze de acolo, eram peste drum de Sorbona și vederea mea, un mare rănit, putea să declanșeze o nouă răzmeriță. Nu și dacă eram un legionar, necunoscut de studenți!

Horoscop Revoltele studențești din Paris au început să mocnească încă din martie 1968. Au culminat cu ocuparea Sorbonei și declararea de ”regiune liberă de prostie” pe data de 3 mai 1968. Anul acesta se împlinesc 50 de ani, jubileul unui vis frumos studențesc, al unei victorii zdrobitoare a tineretului asupra establishmentului. Vă spuneam că atunci când am ajuns eu, în octombrie 1969, mai rămăseseră urmele revoltei, mai mocnea ici și colo. Pe câte un perete mai era o lozincă scrisă cu un spray de vopsea auto, așa se făcea pe atunci, pavajul unor străzi avea multe pietre noi, înlocuiau pe cele scoase și folosite de studenți în luptele de stradă. Dar, mai ales atitudinea provocatoare a tinerilor, știau că au învins și încă savurau victoria. Sunt constatările mele de la fața locului, așa le-am văzut acum 50 de ani, prin reviste și cărți pot să scrie ”fake news”, politic corect, pe mine nu mă păcălesc. Am fost atunci, acolo!

Horoscop Lozincile studenților au fost multe și inspirate. ”Să nu ai încredere în cei peste 30 de ani!” Astăzi spunem, cei care au mai rămas în viață: ”Să nu ai încredere în cei peste 90 de ani!”

Horoscop Dar, cred că sloganul cel mai caracteristic revoltei studențești din mai 1968 a fost: ”Il est interdit d’interdire!” Este interzis să interzici! Apoi ”Sois jeune et tais-toi!” Fii tânăr și taci din gură, un mesaj antigaulist. ”Sous les pavés, la plage!” Sub pietrele de pavaj este plaja – constatarea făcută de studenții care au ridicat baricade din pietrele de pavaj, constatare poetică, dar foarte tehnică, așa era, pietrele erau puse pe nisip! ”Soyez réalistes, demandez l’impossible!” Fiți realiști, cerți imposibilul! Era reacția tineretului față de rigorile unei societăți închistate, foarte structurată, în care tinerii nu aveau nicio șansă, trebuia să stea la coadă! ”Ni dieu, ni maître” Fără Dumnezeu și stăpân, deviza amintește de cea a celebrului francon Florian Geyer, nobilul din secolul XV. O melodie de succes a lui Léo Ferré, devenită mai apoi crezul anarhiștilor.

Dar vă rog să mă scuzați, continuam mâine, acum mă duc să vad dacă mai pot să prind ceva din curentul meteoric Eta Aquarius, nopțile trecute nu am avut cer clar pentru observații.

Doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

٭ ٭ ٭

horoscop

BERBEC Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală – se pare că stelele îţi sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. De fapt, pentru un procent dintre Berbeci, pare a fi o nouă relaţie sentimentală. Surprize plăcute, dacă comunici. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă. Ai o stare de surescitare cerebrală, provocată de multele gânduri. Dar şi de problemele pe care le ai. Totuşi, filozofia ta de viaţă te face să vezi lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, dintr-o perspectivă mai bună. Te bucuri de o bună intuiţie care te ajută, atăzi, la rezolvarea problemelor cotidiene. Soluţia unei probleme este la îndemâna ta. Concentrează-te şi așa, poți reuşi!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate