Horoscop Pe 18 iulie s-au născut Nelson Mandela, John Glenn, Evgheni Evtuşenko, Hendrick Anton Lorentz, Richard Branson, Giaccomo Facchetti, Sepi Damian, Ion Dumitrescu.

 

Horoscop În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Emilian de la Durostorum, Pamvo, Iachint, Pavel şi Valentina.

 

Horoscop În "Kalendar" continuă Circovii de Vară, până pe 20 iulie, ziua marelui Dabatopeios, zeul focului, metalelor dar şi al fulgerelor şi trăsnetelor. Am mai spus că sunt aproape două săptămâni de sărbători vechi, de la traco-geto-daci pe care le-aş numi "în aşteptarea bobului de grâu".

 

De fapt, oamenii din vechime nu aşteptau, ci încercau prin practici magice şi religioase să obţină favoarea zeilor şi deci recolte bune şi animale multe şi sănătoase. O făceau din prostie, din neștiință, din comoditate?

 

Nu, o făceau de frică, de teamă că nu vor supravieţui dacă recolta va fi prea slabă! Pe frică şi supunere s-a clădit întreg sistemul religios și statal. Frica de Dumnezeu, frica de legi, de pedepse, frica că suntem păcătoşi şi frica că păcătuim în continuare, frică că ne pierdem sufletul, frica de pedeapsa divină, frica că nu facem ce trebuie canonic, frica, frica, frica…

 

De aceea Sfântul Ioan Paul al II-lea a spus: "Nu vă fie frică!" Ştia el ce ştia, că frica este cel mai rău lucru pe lume, nu l-au făcut degeaba Sfânt! Așa a spus și bunul Iisus! A propos, dragii mei lupi, padawani și hobbiți, pentru cei dintre domniile voastre care se cred tari în erudiție religioasă și logică creștină, vă pun o întrebare: Se pomenește undeva, în cele patru Evanghelii sau în celelate scrieri canonice, cum că Iisus ar fi avut o proprietate, ceva, cumva, bani, lucruri de preț? În afară de uleiul scump pe care pune să fie cumpărat…

 

Dar, astăzi, se împlinesc 1954 de ani. De la "Evenimentul Zilei" din 18 iulie 64 – incendiul care a distrus două treimi din capitala lumii de atunci, Roma.

 

Horoscop Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, noi, se pare, că avem o imagine distorsionată a realităţii antichităţii. Ne-au influenţat filmele de la Holywood şi nenumăratele serialele. Care sunt opere de artă, nu istorie!

 

De exemplu, este unanim acceptat că într-un moment de nebunie, Nero a dat foc Romei. Apoi de pe terasa palatului său imperial se uita la incendiu printr-un smarald, cântând din kitară (un instrument antic cu coarde) şi recintând versuri, probabil compuse chiar de el. Şi apoi a dat vina pe creştini…

 

Horoscop Clişeu de tabloid, de filme cu proşti, nimic mai fals! Incendiul Romei a fost o mare afacere imobiliară. De care au profitat Împăratul, o parte a Senatului şi Garda Pretoriană.

 

Ceea ce nu apare în filmele americane, dar apare în istoriile scrise de savanți, este că viaţa în Roma antică era mizerabilă. Peste 60% din populaţie murea anual de friguri, de malarie, din cauza ţînţarilor din mlaştinile Tibrului. Mahalalele Romei erau pe acele mlaştini, capitala lumii de pe atunci creştea în fiecare zi.

 

Ani de zile au parlamentat cele cinci curii, triburile originare de la facerea Romei, cu mahalagii ca să se facă lucrări de asanare ale mlaştinilor. Nu s-au înţeles…

 

Horoscop Până la urmă, în noaptea de 18 iulie 64 o cocioabă insalubră din mahala a luat foc, accidental. Bătea un vânt pervers, în rafale puternice. Focul s-a întins cu repeziciune, la alte case nenorocite, toate construite mizerabil din lemn uscat, putred, uneori. Apoi a început să bată și mai tare vântul şi incendiul a cuprins două treimi din măreaţa Romă.

 

Nu împăratul Lucius Domitius Tiberius Claudius, adică Nero, a dispus să se pună foc. Este adevărat, el nu a ordonat trupelor auxiliare, vigililor, un fel de corp de geniu, pompierii de pe atunci, să intervină pentru stingerea focului.

 

Horoscop Se spune că incendiul puternic l-a trezit pe împărat. Şi-a dat seama că nu se mai poate face nimic şi nu şi-a trimis oamenii la moarte. Pe de altă parte aşa obţinea terenul necesar unor mari proiecte imobiliare. Nu o să vă plictisesc cu dreptul roman, dar în acele timpuri „casa mânca terenul”. Dacă dispărea casa, terenul revenea înapoi Romei, adică împăratului!

 

Aşă că, Nero, pe jumătate adormit, s-a dus înapoi să se culce spunând: "Ce-am avut şi ce-am pierdut! De mâine construim o nouă Romă!" S-a ţinut de cuvânt. Toți dictatorii și-au propus să facă ceva măreț. De mâine…

 

Horoscop Dar, dragi lupi, padawni și hobbiți l-am lăsat pe indianul, pielea-roșie, nativul, cum este politic corect, Carlos Starrynight, în pădurea Virginiei, la un foc de tabără cu cercetașii pe care îi pregătea să cunoască tainele pădurii și a supraviețuirii solitare. Băieții, Carlos primea în tabăra lui numai băieți, erau în număr de 11. Niciodată indianul nu primea mai mulți ”elevi” cu toate că ar fi avut baza logistică și capacitate de cazare. Cercetașii pe care îi forma erau copii de militari, de la bazele din Quantico și Preston. Cursul dura două luni de zile, vacanța de vară. Printre copii era și sikhul nostru, Kumar Varman Singh, un băiețel slăbuț, cu pielea mai întunecată, dar cu ochii verzi și cu părul roșu. Încă nu purta toate semnele religiei lui, doar părul era lung, prins într-un coc la spate. Kesh se numește părul lung, la care se adaugă cel de al doilea K, Kangha, un piptene din lemn, uneori de santal, cu care sikhul trebuie să se piptene îndelung, cel puțin zece minute, de cel puțin două ori pe zi. Kumar nu purta încă Kachera, o pereche de pantaloni scurți, care se strâng în talie cu o sfoară cu noduri aparente, un fel de boxeri peste pantalonii obișnuiți. Cum își punea Superman chiloții peste colanți! Glumeam, dar cu un sikh nu prea trebuie să glumești asupra atributelor de îmbrăcămimte care îl caracterizeză. La pubertate Kumar urma să primească, într-o ceremonie elaborată, ceilalți doi ”K”, Kara și Kirpan. Kara este o brățară de oțel, care simbolizează faptul că Dumnezeu nu se sfârșește niciodată și că este o za, o parte din lanțul care constituie comunitatea sikh. Kirpan – ei, aici este o situație, vorba americanilor! Kirpan este un pumnal deosebit de periculos, una dintre cele mai mortale arme albe. Vă recomand ”The Complete World Encyclopedia of Knives, Swords, Spears & Daggers”. Kirpanul aduce puțin cu falxul dacic, dar este ascuțit pe ambele laturi. Sikhul este obligat să poarte în permanență arma aceasta, la vedere, asupra lui și să intervină imediat și fără întârziere în apărarea celui slab, a femeilor și copiilor. Chiar cu riscul propriei vieți. Jurământul de loialitate al unui sikh este considerat sfânt și nu a fost călcat niciodată, în istoria cunoscută.

 

Carlos, indianul, știa toate acestea, doar era absolvent al ”Academiei de studii comportamentale” de la Quantico. Îi dădea o atenție aparte micului sikh, dar fără să bage de seamă ceilalți copii. Dar, după cum știți, stră-stră-stră-bunica mea Șeherezada, nu termina niciodată o poveste. Mâine…

 

Horoscop Nici eu nu termin multe ”povești”, intenționat. Vă invit să cercetați, să căutați, să citiți, că doar nu sunteți gâște la îngrășat să vă bag totul pe gât, să vă spun tot. Ce farmec ar mai avea? Eu nu scriu ”articole” ci vă împărtâșesc din gândurile și amintirile mele, trăiri provocate de ziua respectivă, emoții și sentimente care rezonează, sunt în sincronicitate, cu ziua respectivă. Horoscopul este un tot unitar, înglobează și ”articolul”.  

 

Vă rog să mă scuzați, mă caută pe Skype un băiat deștept, nu este nicio ironie, un băiat foarte inteligent, pe care l-am pus să investigheze asupra cutremurului ciudat de marți, din Prahova. Știu eu un laborator străin la mare adâncime, într-o salină, care se joacă cu focul, face cercetări asupra unor energii interzise, energia de punct zero și interacțiunea cu materia neagră. Să nu-mi spuneți pe nume dacă cutremurul nu are legătură cu ”chestia” aceea… și băieții și fetele acelea care se joacă cu focul, au făcut pipi în pat! Teoria conspirației, sau teoria constipației?

 

Horoscop După ce o să vorbesc cu Liviu, mă duc să citesc niște SF, am descoperit în magazie un colet cu SF, cărți noi, necitite, dar au trecut trei decenii de când au fost editate. Nu-i nimic, pentru mine sunt o noutate! Mă rog atonit și ascult, cum altfel, Two Steps From Hell – Star Sky, varianta instrumentală, extinsă la o jumătate de oră, în interpretare orchestrei simfonice din Helsinki, una dintre cele mai bune din lume. Cățelușele dorm și visează, chițăie și dau din lăbuțe, se joacă și în somn, în pustnicia mea este pace, Vineri mă așteaptă în vis, să mai căutăm în orașul vieții mele, Ambasada României. De ce m-am îndrăgostit atât de tare de România că îi caut Ambasada și în vis? Bună întrebare!

 

Tare aș vrea să vă dau din preaplinul păcii mele, poate chiar fac acest lucru, mari și neștiute sunt Căile Domnului, dar țineți aproape, nu vom renunța niciodată, atâta timp cât mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

٭           ٭            ٭

 

 

horoscop

 

BERBEC Energia ta nativă, zodiacală, o poți folosi astăzi pentru organizarea vieții de familie, de cuplu, acest domeniu fiind bine aspectat. Stabilește programul de vacanță, obține consensul. Din nou o zi relativ favorabilă intereselor tale personale. Totuşi nu lua lucrurile în tragic dacă total sau parţial lucrurile întârzie, sau nu se finalizează chiar cum îţi doreai.  Este şi o zi bună de discuţii cu partenerii, fie de viaţă, fie de afaceri, în sensul analizei şi trasării unor proiecte viitoare.

 

horoscop

 

TAUR Aspecte bune pentru călătorii, drumuri, începuturi de vacanță. Nu exagera inutil și păgubos problemele tale financiare, banii o să-ți ajungă, ca întotdeauna, nimic nu s-a schimbat. Nu poţi să-ţi schimbi viaţa instantaneu, nu ai o baghetă magică ca Harry Potter. Timpul este energia care schimbă viaţa. Stai liniştit, de fapt nu prea liniştit, că nu ai cum. Te nemulţumesc o mulţime de lucruri. Corect. Dar aşteaptă momentul, urmăreşte oportunitatea, fii pe fază!

 

horoscop

 

GEMENI Începând de azi călătoriile sunt avantajate. Dacă sunt delegații, călătorii de afaceri, pot fi profitabile, dacă sunt de plăcere, concedii, vacanțe exotice, croaziere, sunt foarte plăcute. Evită neglijenţa şi dezordinea în lucrări, fie că este vorba de hârtii sau fişiere electronice. Nu este nimic negativ, eşti în plină formă, dar uneori, influenţa negativă a lui Mercur provoacă dezordine. Nu te implica în proiecte sau în cauze pierdute, evident, de la început. Nevoia de siguranţă şi de stabilitate materială te fac să te gândeşti la viitor, la planuri.

 

horoscop

 

RAC  Aspecte bune la bani. Poți să ai o veste despre acordarea unui împrumut, sau de o sursă de venit, titluri de valoare, dividente. Nu neglija rudele de la care/cărora le-ai împrumutat bani. Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală – stelele îţî sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. De fapt, pentru un procent dintre armonioșii Raci, pare a fi o nouă relaţie sentimentală. Surprize plăcute. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă.

 

horoscop

 

LEU Pândești și stai în defensivă, nu este o zi prea bună. Nu îţi place ce se întâmplă şi mârâi tot timpul. Ca să te binedispui, ieşi pe seară la o terasă, cu prietenii, la un suc şi o bârfă. Evită, sau amînă orice întîlnire sau decizie importantă şi petrece ziua într-un cadru plăcut şi confortabil. Călătoriile, însă, sunt bine aspectate. La serviciu, sau unde activezi, ai o opinie corectă despre un coleg. Care coleg, la rândul său îţi va fi de mare ajutor în viitorul apropiat.

 

horoscop

 

FECIOARĂ Ai făcut unele economii sau aștepți să primești niște bani. Te gândești cum să-i împarți mai bine. Stelele te sfătuiesc să împarți suma în două, o parte pentru casă, alta pentru vacanță. O zi bună pentru că regăseşti un obiect sau o relaţie care s-a pierdut sau s-a eclipsat.  Cu o Lună afectată nu te baza foarte mult pe intuiţie, totuşi ideile îţi vin foarte repede – găseşti soluţii şi legături la toate situaţiile prezentate astăzi. Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi.

 

horoscop

 

BALANŢĂ Cineva drag, un prieten sau o rudă, poate din străinătate, are nevoie urgentă de ajutor. Trebuie să ajuţi neapărat pe cel aflat într-o situaţie dificila, cu bani, dar şi cu multe vorbe bune. Fii tolerant şi emană impresia ca trebuie să domneasacă un spirit de fair-play – „…o să avem de câştigat cu toţii…”! Foarte bune aspecte. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, oboseala îşi spune cuvântul, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere.

 

horoscop

 

SCORPION  O veste, poate din presă, te face să vrei să schimbi programul tău de vacanță. În același timp primești o veste bună de la rudele din străinătate. Analizează cu calm și așa poți găsi soluția. Poate fi cea mai profitabilă zi a săptămânii. Eşti deosebit de inspirat în afaceri, în special în achiziţii şi cumpărături. Amorul, de asemenea, este bine aspectat. Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  Originalitatea este bună în artă, dar sperie în relațiile sentimentale. Oamenii care te iubesc trebuie să știe că pot conta pe tine la bine și la rău, la mult și la puțin, acum și mereu. Horoscopul tău este favorabil. Dar, atenţie la sănătatea ta şi a celor din jur. Poţi să găseşti mici prilejuri să-ţi rotunjeşti veniturile. Trebuie să faci bani cum ai mai făcut, orice inovaţie, orice noutate este dăunătoare. Protejează-ţi sănătatea, evită oboseala şi fii selectiv în ceea ce mănânci.

 

horoscop

 

CAPRICORN Ai intrat în criză de timp, ai de rezolvat o mulţime de treburi, pe care le-ai tot amânat. Ocupă-te de ele secvențial, pe rând. Astăzi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate. Pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reusesti, schimba modul de abordare!

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR Aspecte negative ale planetelor colective rezonează cu o posibila lipsa de interes a anturajului față de tine. Nu îi judeca, au problemele lor, așa că te poți duce la un film și singur. Ziua de astăzi se anunţă liniştită – poate este un prilej, rar de altfel, să te gândeşti la tine şi la interesele celor dragi. Vitalitatea ta se situază la un nivel acceptabil, totuşi, trebuie să mai lucrezi la forma fizică şi să dai jos kilogramele în plus. Ceva mişcări în faţa ferestrei deschise, dimineaţa. Sau, poţi fugi cu căţeluşul prin parc.

 

horoscop

 

PEŞTI Definitiv, o zi nu prea bună! Orice s-ar întâmpla, astăzi păstrează-ţi zâmbetul şi buna dispoziţie. Cu calm şi gândire pozitivă poţi evita incidentele și poți aduce înapoi norocul bun. Astăzi trebuie să faci un mic efort. În sfera cooperării, colaborării, lucrului în echipă. Nu te risipi în multe direcţii, pierzi energie preţioasă şi fără rezultat. Deci, nu fugi după doi iepuri… Puţină iscusinţă, chiar şiretenie, nu strică, pentru rezolvarea problemelor de astăzi.

 

horoscop