Evenimentul Zilei > Horoscop > Inundațiile nu sunt o pedeapsă de la bunul Dumnezeu. Construiți hidrocentrale, aceasta este soluția. Horoscop
Inundațiile nu sunt o pedeapsă de la bunul Dumnezeu. Construiți hidrocentrale, aceasta este soluția. Horoscop

Inundațiile nu sunt o pedeapsă de la bunul Dumnezeu. Construiți hidrocentrale, aceasta este soluția. Horoscop

Horoscop România nu va renunţa la programul nuclear pentru că alături de construcţia de autostrăzi constituie cea mai importantă sursă de șpagă. Pentru kilometrul de autostradă se încasează comisioane de "cine trebuie" de aproape 40% din valoare, aceasta, sigur, determinând calitatea foarte slabă a lucrărilor. Pentru că şpaga se plăteşte din "lucrările ascunse" şi determină cantităţi reduse de materiale şi manoperă.

Horoscop Pe 14 martie s-au născut Johann Strauss, Albert Einstein, Michael Caine, Rita Tushingham, Alexandru Macedonski, Aurel Giurumia, Iurie Darie, Carmen Galin, Cecilia Cuţescu-Stork.

 

Horoscop În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Benedict de Nursia şi Alexandru preotul din Pidna. Post. Nimic în “Kalendar”.

 

Horoscop Cam mohorâtă vremea în Prahova submontană, a plouat mult, sunt unele alunecări de teren, în lipsa hidrocentralelor și a amenjărilor funciare suntem amenințați cu inundații – dar este primăvară, sau cel puţin o să vină! Ziua de 14 martie este considerată ca ziua numărului Pi = 3,1415926535… poate unde tradiţia iniţiatică consideră că, cu o săptămână inainte de echinocțiul de primăvară, 14 martie ca prima zi de primăvară, o primăvară care revine mereu, mereu repetând un ciclul cosmic, dar mereu altfel. Dar explicaţia este mult mai simplă:  martie, 14, adică 3.14, numărul Pi!

 

Am în față o petiție de semnat. Hai să vă spun povestea ei…

Horoscop Academicianul Dorin Pavel, cel care a stabilit amplasamentul a peste 600 de hidrocentrale pe tot cuprinsul ţării, spunea, referindu-se la inundaţiile din anii 70’ : “pe lângă pierderile de vieţi omeneşti care sunt de nerecuperat, pe lângă imensele distrugeri materiale se mai adaugă şi pierderea energiei apei. Cine nu ştie să-şi folosescă resursele, iar energia apelor este una dintre primele resurse energetice ale României, este condamnat la rămânerea în urmă.”

Dintotdeauna românii au avut un dar al înţelegerii şi stăpânirii unor fenomene fizice complexe reunite sub numele de mecanica fluidelor. Mici baraje istorice, poate pentru pescuit, "roata cu făcaie", morile pe apă, piua de sumane, apoi avioanele lui Vlaicu, Vuia şi Coandă, sonicitatea, marile hidrocentrale de pe Bicaz, Lotru, Olt şi de pe Dunăre sunt numai nişte repere ale inventivităţii românilor. La aceasta se adugă tehnologia superioară a extracţiei petroliere care a plasat mult timp România în concurenţă cu SUA şi URSS. Am avut două școli tehnice de anvergură mondială, cu ingineri de excepție, amândouă în fluide: petrol și apă!

Horoscop Din nefericire ne-am bătut joc şi de această resursă, de energia hidro. Ca de multe altele. Începutul l-a făcut nebunia faraonică a lui Ceuşescu care voia neapărat să aibă o centrală nucleară ca să intre în clubul celor cu posibilitaţi de construire a unei bombe atomice. Cu bani cheltuiți la Cernavodă ar fi făcut 50 de hidrocentrale.  "O centrală nucleară este o bombă atomică care explodează lent. Uneori, poate, şi mai repede!" glumea Enrico Fermi. Desele accidente nefericite, culminând cu exploziile de la Three Mile Island, Cernobâl și Fukushima Daiichi, cele 17 ”evenimente” de pe teritoriul Chinei nu se pun la socoteală – au făcut ca multe ţări să renunţe la programul nuclear. După cum se ştie, mai multe ţări din Europa interzic drastic orice activitate nucleară pe teritoriul lor.

Horoscop  România nu va renunţa la programul nuclear pentru că alături de construcţia de autostrăzi constituie cea mai importantă sursă de șpagă. Pentru kilometrul de autostradă se încasează comisioane de "cine trebuie" de aproape 40% din valoare, aceasta, sigur, determinând calitatea foarte slabă a lucrărilor. Pentru că şpaga se plăteşte din "lucrările ascunse" şi determină cantităţi reduse de materiale şi manoperă.

În cazul unei centrale nucleare lucrurile sunt mult mai complexe. Nimeni nu ştie cât este "comisionul" pentru furniturile, combustibilul nuclear, consumabilele, echipamentele de protecţie, softul și alte amănunte informatice, echipamentele de protecție, depozitarea și neutralizare rezidurilor rdioactive etc etc. O centrală nucleară constituie o industrie în sine, care este un izvor nesecat de şpagă şi afaceri necurate. Totul în cel mai mare secret pentru că este vorba de "siguranţa naţională".
 

Horoscop  În acest timp apa curge inutil şi aproape în fiecare primăvară ne inundă. Din potenţialul tehnic hidronergetic al României dacă este instalat 20%. De ce? Pentru că în cazul unei centrale hidroelectrice se ia o singură dată şpagă, la construcţie, care cost, chiar dacă este de câteva ori mai ridicat decât construcţia unei termocentrale, nu rivalizează cu şpaga permanentă din cazul centralelor nucleare şi termice, acolo șpaga este lunară.
 

Odată terminată, o hidrocentrală nu mai consumă nimic, este automatizată, putând chiar să fie comandată de la distanţă. În plus controlează debitele de apă de pe râul respectiv eliminând inundaţiile. Lacul de acumulare, dacă are, poate deveni un obiectiv turistic şi/sau piscicol, sau să fie o posibilă sursă multianuală de alimentare cu apă a oraşelor în expansiune, sau pentru agricultură. Preţul energiei electrice produsă prin hidro este de mai multe ori mai mic decât preţul energiei produse prin termo. Hidrocentralele, mai ales cele de mare cădere, echipate cu turbină Pelton, sunt foarte flexibile putând prelua uşor variaţiile mari de consum, "vârfurile de sarcină". Se elimină astfel centralele hidro reversibile, pompă-turbină, care sunt greu de realizat, costă foarte mult și sunt de o eficiență discutabilă, au un randament mic.

Horoscop   O hidrocentrală este cel mai puțin poluant și cel mai eficient mod de producere a energiei electrice. Nu poluează, ca termo sau atomo, nu ocupă spațiu agricol ca eolienele, nu produce materiale imposibil de reciclat ca celulele solare, care dacă nu știați au o viață limitată, foarte limitată, după care trebuie schimbate. Iar panourile expirate sunt gunoaie periculoase. Hidro produce energia electrică la rece, nu participă la încălzirea globală. Până și un banal panou solar cu țevi, de încălzit apa, produce mai multă căldură decât o hidrocentrală. Emisiile carbonice din lac sunt în limitele normale. Numai 15% dintre hidrocentralele au lacuri de acumulare importante, care însă sunt un procent infim din suprafața totală a lacurilor naturale.  

Horoscop  Probabil, Doamne ferește, vom avea inundaţii anul acesta. Nu este un fenomen natural, o fatalitate, o "pedeapsa de la Dumnezeu". Este urmarea activităţii umane. A prostiei, a lăcomiei şi a egoismului. De multe decenii s-a renunţat la programul național de hidroenergetică şi îmbunătăţiri funciare, construcţii care ar fi reglementat în mare măsură debitele râurilor interioare.
 

Horoscop  În plus, suprafaţa împădurită a scăzut, pădurea fiind tăiată de "întreprinzătorii particulari", de la un critic 33% din suprafaţa ţării în 1989 la un catastrofal 24,7% în anul 2016. Aceasta a produs o micro climă agresivă, capricioasă şi periculoasă, până la urmă. Nemaifiind reţinută de pădure, apa şiroieşte rapid pe versanţi, provocând dese alunecări de teren, şi se strânge în albia râurilor în viituri catastrofale. Pe de altă parte în ultimii ani, mai ales după lovitura de stat, s-a construit în ţară aiurea, uneori chiar pe lunci inundabile.

Ce-i de făcut? – vorba lui Lenin. Reînceperea imediată a investiţiilor naționale în hidroenergetică şi în îmbunătăţiri funciare. Poate cu bani europeni, poate cu bani de la fonduri şi poate chiar din surse interne. Aceasta ar crea mii, poate zeci de mii de locuri de muncă.

Horoscop  Vă spun toate aceste dragi mei lupi, padawani și hobbiți pentru că am în față o petiție de semnat. În calitate de fost membru în Comisia barajelor înalte și ca fost angajat al lui Motor Columbus de la Berna. Petiția cere în termeni foarte duri și fermi renunțarea la repunerea în activitate a vechii centrale atomice Beznau, din Elveția, cea mai veche din lume, construită în anul 1969. Centrala are 750 MW și a fost oprită din funcțiune după explozia de la Fukushima Daiichi.

Este o nebunie periculoasă, produceți o explozie atomică în cel mai populat loc din Europa, spune petiția. Ecologiștii de la ”Green Cross” au dreptate, oboseala metalului din care este făcută centrala trebuie să fie evidentă după aproape 50 de ani. O să semnez petiția, am mână bună. Mai de mult, cam un an de zile, am semnat o petiție Greenpeace care cerea guvernului francez închiderea centralelor atomoelectrice, bombe cu ceas. Spre satisfacția mea președintele Emmanuel Macron a anunțat recent că până în anul 2022 Franța va renunța la 17 din cele 19 centrale atomice pe care le are, urmând ca necesarul de energie să fie instalat în hidro, eolian și solar.

Mai mult, există o directivă UE care arată că trebuie folosită orice picătură de apă din Europa pentru energie și că trebuie renunțat cât mai curând la producerea prin termo, atomo, Diesel, în general prin intermediul energiei termice care folosește combustibil fosil. Acest lucru plus directiva asupra eficienței energetice 30-40% conduce strict către instalare de centrale hidro oriunde este posibil tehnic.

Horoscop Fiind ziua în care îl pomenim pe Iurie Darie nu pot decât să revăd, poate pentru a mia oară ”S-a furat o bombă!” genialul film al lui Gopo din anul 1962. Doamne, ce cinematografie și ce actori am avut și în ce hal am decăzut! De ce oare, nu mai avem voie? Bună întrebare!

 

Așa, cu filmul lui Gopo o să mai treacă o parte din noapte, focul este făcut, ceaiul Darjeeling aburește, nu îmi place noaptea, nu îmi place prea mult întunericul, doar vara, cu toate că pot să văd stelele, să mă sfătuiesc cu ele, dar sper mereu la lumină, la soare, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

                                             ⃰    ⃰    ⃰

 

                                                    

horoscop

 

BERBEC  Oboselă cronică sau o oarecare stare de disconfort. Sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela acumulată, sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Et in Arcadia ego ! Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere.

 

horoscop

 

TAUR  Trebuie să dai jos kilogramele care nu stau bine pe tine. Energia suplimentară furnizată de Cosmos te face să te risipeşti mai ales în latura mai frivola a vieţii, sigur, după orele de program. Interesul, aproape o pasiune s-ar putea spune, caracteristic zilei de 14 martie este pentru îmbrăcăminte. Brusc, nativii din Taur realizează că nu au cu ce să se îmbrace. Această influenţă pamântesca asupra unei zodii de pământ poate să însemne ceva! De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu sala de gimnastică, sauna şi multă… foame. Trage de fiare, fugi prin parcuri, şi lumea iţi va părea mai frumoasă şi mai zveltă!

 

horoscop

 

GEMENI  Nu te băga prea mult în viaţa altora. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni. Mai multa discreţie nu strică! Adică joci un rol şi uneori îţi cade masca. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Un procent din Gemeni reuşeşte astăzi să mai facă o gafă. Recunoaşte că ai greşit şi cere-ţi iertare, aşa o să se simtă sufleţelul tău mai bine!  Nu te băga prea mult în viaţa altora ca să nu auzi proverbul persan preluat de olteni : „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”. Totuşi, o veste bună, pare chiar foarte buna!

 

horoscop

 

RAC  Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Mergi înainte pe drumul tău însorit, chiar dacă afară este încă frig și plouă fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar cui îi pasă! Ţie, în nici un caz… Ai o mare dorinţă de a dărui şi chiar faci mici cadouri, aşa, fără motiv, sau cu motiv evident, că se apropie sărbătorile primăverii, sărbătorile pascale.  Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la şcoală, sau unde activezi. Nu uita că ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Sănatatea este OK şi chiar şi banii sunt într-o dinamică pozitivă.

 

horoscop

 

LEU  Vei găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe. Ceva dramatic ţi se întâmplă. Poate îţi rupi o unghie, poate te loveşti în cot, poate vine mama-soacră în vizită. Magnitudinea neplăcerii depinde de cât de pozitiv gândeşti. Dacă cobeşti, la rău tragi. Ai nevoie de ceva nou, neapărat! Frenezia noului te ţine puţin, după care revii la obişnuinţa cotidiană. Zi de cumpărături şi poate chiar de ceva nou, foarte important pentru tine! Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung şi pisiceşte-te – vei găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe! Sanătatea este bună, atenţie, însă, la tensiunea arterială şi la circulaţia periferică. Banii nu sunt excelent aspectaţi, dar o zi trece repede! Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbărilor majore. Nou, nou – dar nu tot ce este nou este şi mai bun!

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Străluceşti într-un grup, sau te bucuri. Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi de tensionat.  Relaxeaza-te şi încercă să nu mai porţi de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Activităţile legate de speculaţiile financiare sau comerţul cu amanuntul sunt avantajate. Un Taur şi un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Un incident neplăcut în a doua parte a perioadei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale sau pentru legarea unor noi prietenii.

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Călătoriile sunt sub un semn fast. Configuratiile şi aspectele planetare oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Balanţei, mai ales, sunt astăzi avantajate în relaţiile amoroase.  O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Sănătatea este la cote modeste, totuşi nu trebuie să te alarmezi.  Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa proprie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii si sa nu ceri ajutor decat când este absolut necesar. Asa o sa eviti refuzurile si deceptiile.

 

horoscop

 

SCORPION  Trebuie să ai încredere în promisiuni. Cu o zodie bine aspectată, ar trebui ca ziua de 14 martie să fie pentru Scorpioni o perioadă veselă. Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a suspiciunii caracteristice zodiei.  Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Scorpioni : In scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri si bani nu trebuie sa uiti nici un detaliu. Orice inceput este greu şi nesigur. Nu este o scuza pentru tine ca nu te tii de cuvant si schimbi permanent  regulile jocului ! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva spune-ţi că o să găseşti ceva mai bun!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  O schimbare care o considerai necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe. O parte din Săgetători au parte de o nerealizare care îi pune pe gânduri. Se aproprie nişte termene, nervozitatea creşte. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului – trebuie să te descurci singur. Mare plictiseală în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat  – sau tocmai de aceea. O realizare notabilă în a doua jumătate a perioadei. Nu te lăsa coplesit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să ai noi cunostiinte sau chiar prieteni. Atenţie la regimul alimentar şi la viroze. Sanatatea este mediocra pentru nativii din prima parte a zodiei si bună pentru restul. Banii sunt cam puţini astăzi, poate unde se şi scumpesc toate, dar mereu mâine este o nouă zi!

 

horoscop

 

CAPRICORN  Stelele au un moment de bunăvoinţă. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine” . Aminteşte-ţi că nu ai timp. Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară. Cu toate că cineva aşteaptă un răspuns de la tine, nu trebuie să te grăbeşti.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR  O perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii.  Este o perioadă favorabilă celor care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Perioada iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

 

horoscop

 

PEŞTI  Primesti un cadou neaşteptat, oricum pentru un procent dintre Peşti este ziua de naştere, sau o întâlnire neanunţată cu o persoană dragă. Dualitatea zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene. Sanatatea este bună, atenţie la picioare, insa… iar cei din nordul ţării să fie atenţi la ceaţă şi la umezeală, ceva de natura elementului apă.  Sa nu te aştepţi la prea mult ca să nu fii dezamăgit! Pe total, ziua de 14 martie este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calătoriilor sau schimbărilor majore. Este un timp de reîncărcare a bateriilor, in care confortul si un mod de viaţă mai liniştit, mai calm, iti face bine şi te face sa priveşti viitorul cu speranţă.

 

horoscop