Editura Evenimentul si Capital

UPDATE Phil a hotărât! Bravo! Iadul alb a cuprins Bucureștii, de fapt, jumătate de țară. Au trecut 65 de ani! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 12336 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

2,3 februarie

Horoscop Pe 2 februarie s-au născut James Joyce, Fritz Kreisler, Talleyrand, Giscard D’Estaing, Harry Corradini, Vladimir Găitan, Ştefan Rusu, Nicolae Tatomir. Pe 3 februarie s-au născut Gertrude Stein, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Morgan Fairchild, James A. Michener, Paul Scherrer, Charles Augustus Hartley, Ştefan Iordache, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Arsene, Constantin Virgil Negoiţă.

Horoscop În calendarul creștin-ortodox, pe 2 februarie, este Întâmpinarea Domnului, zi cu roşu în calendar şi Sfinţii Iordan, Gavriil și Agatodor, iar pe 3 februarie este Sfântul şi Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu şi Sf. Proorociţă Ana.

Tradiţional, pe 2 februarie este Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă, Martinul cel mare, Târcolitul viilor.

Stretenia, vorbă din slavonă, este o femeie misterioasă, rea, deosebit de periculoasă, care se ia la harţă cu Sf.Trifon şi îl dovedeşte, ba mai şi pedepseşte cu lupi şi urşi mânioşi sculaţi din somn. Sigur, o reminiscenţă din matriarhat, când femeia conducea. Şi iarăşi, poate fi ecoul unei mari zeiţe europene, poate Demeter. Poate Ceres... cine mai ştie!

În timp, ca să se pozitiveze încărcătura spirituală a zilei, s-a spus că este ziua Maicii Domnului, care, în fine, reuşeşte să ajungă la Templu spre consacrarea Pruncului, la patruzeci de zile de la Crăciun!

Important, pentru ziua de 2 februarie, mai este Târcolitul viilor, ritual de început de an viticol. După regiuni, obiceiurile diferă, dar cam oriunde în Europa, unde creşte viţa de vie, se înconjoară via de trei ori de către proprietar.

De exemplu, în Sicilia, toată familia înconjoară via, spunând în gura mare rugăciuni - să ne amintim că insula a fost colonie grecească şi că la Siracuza a murit marele Arhimede. În Franţa se fac mici ofrande la fiecare colţ al viei. La noi, în România, se face un cârnat caltaboş special numit „bundărete”. Stăpânul viei pleacă dis-de-dimineaţă cu traista cu bundăretele, ţuică, dacă vrea struguri de vin şi vin roşu, dacă vrea struguri de masă. La fiecare colţ al viei taie o ramură, o unge cu funingine din vatră şi cu untură de la Ignat, muşcă din bundărete şi bea o gură de băutură. Apoi, închinându-se către Răsărit spune: „Doamne, să-mi faci struguri cât bundăretele!”. Iar adresându-se viei „Bună dimineaţa, vie, faci struguri, sau te tai!”. Coardele tăiate se pun cruce peste piept şi se aduc acasă unde se plantează, devenind „Norocul viei”.

Horoscop Un ameste de obiceiuri arhaice, precreştine (poate un simulacru de Mistere) cu o pojghiţă, o vopsea subţire creştină!

În această zi se întâmpină iarna cu vara şi se iau la luptă!” Elena Niculiţă-Voronca, Datinile... vol. II, 1998, pagina 258.

"Evenimentul Zilei" din 3 februarie 1954 a fost marele viscol din România. Exact acum 65 de ani românii au suportat un fenomen meteo extrem. Viscol, vânt de până la 150 kilometri pe oră, depuneri de zăpadă de 1,80 metri în 24 de ore, troiene de cinci metri înălţime. Iadul Alb s-a dezlănţuit şi a cuprins Bucureştii, jumătate de ţară, de fapt!

Au trecut 65 de ani, dar, pentru mine, parcă a fost ieri! Primele mele amintiri coerente, bine fixate, vii, parcă s-au întâmplat ieri, repet, datează de la Marele Viscol.

În dimineaţa zilei de 3 februarie 1954, repet, acum exact 65 de ani, Bucureştii erau un oraş mort, un oraş ucis de viscol, ger şi zăpadă, multă zăpadă, extrem de multă, prezentă peste tot!

O duceam tare greu, stabilizarea din 1953 şi desfinţarea Băncii Marmorosch Blanc îl lăsase fără capital, fără bani pe şeful familiei, pe dom' Pascale, meseriaş şi negustor cinstit din Obor. Iarna aceea am mâncat mai mult pâine prăjită, unsă cu untură şi am băut ceai fierbinte negru rusesc, mult ceai! Pâine prăjită pe o "Stalingradskaia" un butoi de metal, umplut cu rumeguş bătătorit, cu unele aerisiri făcute cu iscusinţă şi care ardea înăbuşit cam treizeci de ore. Și ce mai rămăsese în pivnița bacăniei bunicii Uța, că numai vindea, a păstrat proviziile pentru iarnă. Pentru lemne nu am avut bani, rumeguşul a fost de la "ajutorul muncitoresc"!

Dar ceea ce doresc să vă spun este că în iarna aceea teribilă românii au luat examenul la solidaritate. Tovarăşii, deputaţii de stradă, membrii de partid, au fost uimiţi de modul cum au reacţionat bucureştenii, care au ieşit toţi cu lopeţile și târnăcoapele la dat zăpada, fără să fie nevoie de "convocare"!

Pe strada mea, Mașina de Pâine, a ieșit toată lumea. Arhitectul Tudoran și cu inginerul Ionescu au facut ”planurile” de dezăpezire, cum să facă circulabile trotuarele, dar și strada și să deblocheze marele cuptor de pâine, de acolo îi venea numele străzii, de unde se simțea un miros îmbietor de pâine caldă, în frigul de afară. De la noi, din curte, au ieșit bunicul meu, dom' Pascale, şi Covăcescu cel uriaş, ardeleanul greco-catolic cu motocicleta lui nemţească, bănuit de legături cu partizanii şi care mereu era ridicat la patru dimineaţa de Securitate şi venea de acolo bătut bine, dar vesel, şi Zisu, croitorul evreu pe care tataie îl ascunsese în pivniţă de legionari, şi muncitorul de la "Pâsla", Gogu, slab, înalt, ciolănos, dar puternic ca o locomotivă, şi Cornelia, mătușa mea, o femeie frumoasă, fină, desenatore tehnică, chiar dacă avea stenoză mitrală, mama, tata şi chiar...eu! De fapt, toţi cei pe care îi cunoşteam.

Era la puțin timp după război și bărbații aceia slabi, dar îndârjiți, știau cum să lupte, cu dușmanul, dar și cu munții de zăpadă. Mă uitam la tatăl meu, fost locotenent în aviația regală. Cum își scuipa în palme, țărănește și apuca lopata de zăpadă. Mijea puțin ochii, ca și când ar fi prins în colimatorul avionulului lui FW-190 silueta avionului dușman. Apoi cu o mișcare hotărâtă înfigea lopata în zăpadă. Lopata era acum cele patru tunuri de 20. După o jumătate de oră tovarășii au trimis femeile acasă, era prea greu și prea frig pentru ele.

Eu nu aveam nicio treabă, eram înfofolit cum trebuie, cu ușanka polară pe cap, cu cojoc moldovenesc peste două pulovere de lână de Angora și pâslari uriași în picioare, peste cizmulițele din piele. Fără a mai socoti mănușile îmblănite, cu un singur deget, prinse cu un șnur, ca să nu le pierd. Tataie Pascale m-a urcat pe un troian şi m-a făcut responsabil pe o sticlă de rom de Jamaica, din băcănia bunicii Uța. O sticlă mare, de doi litri, cum nu se mai fac astăzi, cu o etichetă colorată cu negrii buzaţi care cântau din banjo. Astăzi eticheta romului acela nemaipomenit ar fi considerată rasistă şi politic incorectă. Pe atunci oamenii erau mai simpli și mai veseli. Mi s-a poruncit să dau oamenilor doar o înghiţitură... şi aşa făceam! Atunci, aveam numai câţiva ani, am descoperit ce influenţă pot să am asupra oamenilor, dacă le vorbesc frumos şi le spun exact, corect - adevărul, uitându-mă drept în ochii lor!

Cam în două ore strada Mașina de Pâine a fost deblocată și autocamioanele au putut să plece în oraș cu pâinea caldă, Ștefan cel Mare fusese eliberat cu plugurile atașate la autocamioane militare și tramvaie. Fiecare dintre cei ieșiți să dea zăpada a primit pâine caldă la discreție, oamenii și-au pus mănușile, pentru că pâinea neagră, mare de două kilograme, rotundă și cu două crestături, era fierbinte-fierbinte. Doamne, ce bună era pâinea în România!

Greul a căzut pe capul militarilor, aveam să aflu mai târziu. Ei au participat masiv la dezăpezire în ţară, dar mai ales în Bucureşti, unde, au participat cu pluguri de zăpadă ataşate la tancuri T-34 şi cu multe camioane Molotov, care au transportat zăpada să fie aruncată în Dâmboviţa. Au plătit cu multe victime bătălia cu zăpada, 34 de soldaţi, gradaţi şi ofiţeri. Ca într-o ofensivă, o perioadă de război! Cinci soldaţi au îngheţat de frig în noaptea de 2 spre 3 februarie, când făceau de pază, erau santinele.

Dintre civili au fost 76 de victime. Marea majoritate a pierit în Câmpia Bărăganului. Bordeiele în care locuiau, bordeie, da, am zis bine, s-au prăbuşit din cauza greutăţii zăpezii, noaptea, şi i-au strivit!

Este puţină diferenţă, spun, cu cinism, între tehnologia de acum 65 de ani şi cea de astăzi! Dar, vă garantez, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă, Doamne fereşte, viscolul de acum 65 de ani s-ar repeta acum, nu ştiu ce s-ar întâmpla cu noi, cu oamenii acestei ţări. Tare mă tem că suntem în faţa unui examen pe care nu o să-l trecem, după cum suntem conduşi şi în marea nesimțire a autorităţile centrale şi locale. Mai multe surse, de aici şi din străinătate, au lansat ipoteza că anul acesta va avea loc în România un cutremur important, seismul generaţiilor, de tip Vrancea. Sper că s-au înşelat, nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva, nu merităm acest lucru, cu toate păcatele nostre.

Până una-alta, afară este cald pentru perioada aceasta din an şi aici, în Prahova submontană mai este zăpadă doar în zare, pe vârful Ciucaş.

Sper că, Phil, marmota, o să prevestească primăvara, m-am săturat de iarnă, a fost lungă. Sper că ”a fost”, dar până la echinocțiul de primăvară mai este cale lungă, pentru că, mereu și mereu mâine este o altă zi!

UPDATE 16:45. Acum câteva minute am văzut ce a făcut Phil, marmota, în fața a mii de oameni. La ora locală, 7:30, a ieșit din bârlogul lui, Phil întotdeauna este un mascul, și NU ȘI-A VĂZUT UMBRA! Asta înseamnă o primăvară timpurie, așa cum speram și mi-au spus ”caietele lui Topor” și cartea lui Zoroastru ”Bozorghuekoss”! Bravo, Phil, ai fost de partea luminoasa a Fortei!

☼ ♂ ♀

BERBEC Nu da crezare celor care vor să-ţi strice weekendul cu veşti proaste. Trebuie sa verifici şi să nu te bazezi pe alţii. In rest, sâmbăta aceasta, relaxează-te, distrează-te! Nu pleca la drum lung. Sâmbătă poţi rezolva relativ uşor unele problemele sentimentale şi chiar să obţii ajutor de unde nici nu te aşteptai. Trebuie să te odihneşti mai mult şi să-ţi menajezi sănătatea. Trei mere pe zi şi la doctor niciodată, spunea Paracelsus. Duminică, o zi întreagă de conjuncturi favorabile mai ales pentru nativele din Berbec care isi desfasoara activitatea in sănătate sau educaţie. Sfatul este valabil pentru toata lumea dar se adresează mai în special unui procent dintre Berbeci, cei născuţi în a doua perioadă a zodiei: nu te repezi sa tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia doar câteva minute, lasă decizia până mâine, pentru că noaptea este un sfetnic bun! În final, ai impresia de „déjà vu” in această lume unde totul se repetă.

TAUR De dimineaţă, sâmbătă, poţi primi unele veşti. Dar fii atent cum le interpretezi. Nu toată lumea îţi vrea binele. Cu gândul la rezolvarea unei probleme, poţi să uiţi ceva. Odihneşte-te mai mult! Sâmbătă stelele te avertizează să fii diplomat şi să zâmbeşti ca pisica din Alice în Ţara Minunilor, parcă pisica de Cheshire, nu? Se pare ca o parte dintre Taurii cei emoţionali au de rezolvat unele probleme sentimentale sau spirituale de care nu prea vorbesc, pentru că ţin mult la ele. Sâmbătă seara ai noroc! Ai mai multe propuneri de distracţie şi lucrurile par să se rezolve mai uşor. O veste sau o informaţie care te interesează. Duminică ai ceva de facut şi nu ai niciun chef nici ceea ce iti trebuie. Nici nu este urgent aşa că poţi amâna. Concentrează-te pe problemele importante ale familiei tale. Mai puţin tutun, mai puţina cafea, dar nu renunţa total, pentru ca bucuriile vietii sunt puţine şi rare. Duminică seara ai ceva probleme cu planetele colective in aspecte nefavorabile. Asta inseamnă o posibilă lipsa de interes a anturajului.

LIVE VIDEO Romania-Croatia SE JOACA ACUM! Debutul la EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI