Editura Evenimentul si Capital

Dragobetele, platformele active și recunoașterea facială. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10134 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor, normalitatea și moralitatea mic burgheză, dintre cele două războaie, atât de dragi mie - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, mulți ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

23,24 februarie

Horoscop Pe 23 februarie în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Policarp din Smirna şi Gorgonia, iar pe 24 februarie este †) Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

Horoscop Dacă v-aţi născut pe 23 februarie poate aveţi ceva în comun cu: Meyer Amschel Rothschild, Casimir Malevici, Alan MacLeod Cormack, Peter Fonda, Samuel Pepys, Erich Kastner, Matei Corvin, Gheorghe Brandaburpe iar pe 24 februarie poate aveţi ceva în comun cu: Wilhelm Grimm, Giovanni Pico Della Mirandola, Michel Legrand, Alain Prost, Sir Cyril Arthur Pearson, Edward James Olmos, Harry Brauner, Marga Barbu, Nicolae Martinescu, Nicolae Tăutu.

Horoscop După o perioadă mai mare, numai de muncă, în care strămoşii noştri se pregăteau pentru muncile de primăvară, dar şi pentru campaniile de război, luna Martie vine de la zeul războiului Marte, iată o nouă sărbătoare în calendarul vechi, folcloric, al poporului român: Dragobetele. Sărbătoare fixă, se celebrează la 24 februarie. Peste veche sărbătoare geto-dacică, creştinii au aşternut o sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar: "întâia şi a doua Aflare a Capului Mergătorului înainte şi Botezătorului, Sf. Proroc Ioan Botezătorul". Sărbătoare să fie!

Horoscop Despre Dragobete am mai vorbit, dar repetiţia este mama învăţăturii. Dragobetele, Drăgostiţele, Logodna paserilor, Cap de primăvară este un reper al primăverii, de o vechime considerabilă, poate chiar de la primii locuitori ai Europei. Aceiaşi sărbătoare o au mulţi europeni vechi. Să amintim numai de comercialul Sf. Valentin care s-a reimportat în Europa din puternica Americă, marele licurici!

Unii autori, pe unii academicieni i-am auzit când eram foarte tânăr, când tata scria Istoria României, la Academie, afirmau că este o veche sărbătoare feminină, poate din matriarhat, din comuna primitivă, de la agatârşi, când, se pare, că femeile îşi alegeau perechea, bărbatul, posibil că numai pentru un an de zile.

Și ajuns aici trebuie să mai risipesc o superstiție. Se spune, în media, dând și nume de savanți și personalități de seamă că cutare sau cutare sărbătoare populară de exemplu Dragobetele este ”documentată doar din secolul XIX” strecurând bănuiala că vechimea este discutabilă. Săracii savanți au dreptate, dar în media românească, ca și în cea internațională, cei cu cultura foarte limitată îi inlocuiesc, încet-încet, pe cei cu cultură generală. Și ce este rău în asta, o să mă întrebați! Este rău, foarte rău, este părerea mea, dar și al unui studiu ordonat de Rupert Murdoch. Oamenii nu se mai înțeleg, la propriu și figurat, au alte valori, foarte individuale, fiecare are ”adevărul” lui. O să revin asupra acestei probleme. Ceea ce doresc să precizez este că de la jumătatea secolului XIX a existat în România o înclinare și o activitate către culegerea și înregistrarea folclorului românesc, cu un vârf la începutul secolului XX. Adică în România folclorul are mii de ani, dar a fost înregistrat, scris, începând de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Pentru echilibrul naturii, siguranţa conceperii şi fecunditatea recoltelor şi a animalelor domestice, femeile şi bărbaţii trebuie neapărat în această zi „să se atingă, să se sărute”. Să se echilibreze energiile şi să coopereze la bunul mers al vieţii, al universului domestic, ţărănesc. De aici: ”Dragobetele sărută fetele”!

Ca denumire, Dragobetele este, clar, foarte recent, istoric vorbind, de provenienţă slavonă evidentă. Straturi, peste straturi, peste alte obiceiuri şi tradiţii europene. Sunt multe obiceiuri. Căutaţi-le, împărtăşiţi-vă din energia originară a poporului nostru! Această energie curată vă înzdrăveneşte şi vă dă puteri.

Dar, vorba lui Alecsandri, unul dintre primii culegători de folclor: „E unul care cântă mai dulce decât mine? Cu-atât mai bine ţării, şi lui cu-atât mai bine. Apuce înainte ş-ajungă cât de sus!” Pentru mine, regina mitologiei şi a folclorului românesc poate fi numai doamna Antoneta Olteanu. Am vrut de multe ori să-i iau numărul de telefon de la prietenul meu, profesorul Sorin Paliga, ca să-i spun cât de mult o admir, pentru opera ei, pentru cum şi ceea ce a scris. Dar, un pustnic arhonit ca mine este timid şi temător. Aşa că nu am îndrăznit. Dar, cred, că, mentorului meu, marelui Mircea Eliade i-ar fi plăcut istoria ruşilor, calendarele românilor sau şcolile de solomonie ale doamnei Antoaneta.

Horoscop Aşa că, mai bine, s-o lăsăm pe doamna Antoneta Olteanu să ne spună despre Dragobete: „Într-o lună considerată de primăvară, ziua de 24 februarie, probabil un vechi început de an agricol (alteori sărbătorit la 1 sau 25 martie) păstrează încă numeroase ecouri ale unor practici magice de propiţiere (uneori se consideră că acum iese ursul din bârlog). Prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul unei zeităţi mitice, Dragobetele, este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Asemeni unui accidental Sf. Valentin, amplasat în aceiaşi lună, dar puţin mai devreme, pe 14 februarie, sărbătoarea trebuia să asigure tranziţia către un an roditor, în ultimă instanţă, fast („Pasărea care rămâne fără soţ, moare!”). A se vedea, în mod asemănător, groaza faţă de lipsa perechii în calendarul mobil – Miercurea, Numărătoarea Ouălor. În plus, tot acum acţiona şi magia întoarcerilor: cloştile se întorc la cuib, vitele se întorc de la iesle, copiii se întorc de la mâncare – ceea ce reprezintă într-adevăr o dovadă de spor, de economie, de viitor trai bun. Pe lângă valenţele de divinitate protectoare a păsărilor, strâns legat de fecunditate, de renaşterea naturii, Drgobetele face parte, alături de majoritatea sărbătorilor populare ale lunii martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeiţe a fecundităţii. Păstrată în credinţele populare sub numele de Dochia (Dacia)” – legendă culeasă și pusă în circulaţie de Gheorghe Asachi. Sursa: Antoaneta Olteanu, CPR, ed. II 2009, Paideia, pag. 91.

Ceea ce doresc să demonstrez cât m-o mai ţine Dumnezeu în viaţă este că, „ariile exterioare fiind conservatoare”, folclorul nostru vechi, arhetipurile, sunt vechi europene. Suntem, noi românii, poate printre singurii din Europa, păstrătorii obiceiurilor primordiale europene. Nu trebuie să ne batem joc, să ne tăiem singuri rădăcină şi să ne uscăm încercând alte căi. Noi suntem europeni adevăraţi... ceilalţi nu mai sunt!

Pentru mine multitasking nu este ceva nou. Acum 60 de ani citeam în același timp 3-4 cărți. Apropos, sau by the way, m-a impresionat biblioteca lui Karl Langerfeld, ca și frumoasa lui pisică. Dumnezeu să-l odihnească, a fost printre ultimii oameni de calitate! Filosofia de a face, sau gândi mai multe lucruri în același timp nu este deloc nouă, este pomenită încă de Socrate. Așa că, în spiritul multitaskingului, vă fac părtași de două informații pe care le-am găsit în curierul de Bruxelles.

Comisia elvețiană pentru știință, educație și cultură din cadrul Consiliului de Stat a decis ca platformele active pe internet să remunereze conținuturile produse de jurnaliști și editori. Propunerile adoptate se referă la dreptul de remunerație colectivă pentru jurnaliști și un drept de protecție pentru editori și conținutul redacțional preluat pe internet. Federația Europeană a Jurnaliștilor și-a exprimat mulțumirea față de demersul elvețian care urmează eforturile din ultimul timp ale Uniunii Europene pentru reglementarea drepturilor de autor în mediul online. Ricardo Gutiérrez, secretarul general al FEJ a declarat că trebuie să se pună capăt profiturilor uriașe pe care le obțin platformele online de pe urma conținuturilor pe care le preiau fără să remunereze jurnaliștii.

Orașul Nisa din sudul Franței va testa tehnologia de recunoaștere facială pe străzile sale, timp de trei zile, în perioada Carnavalului organizat până pe 2 martie. Deși este încă departe de tehnologia chineză capabilă să recunoască indivizii după mersul pe stradă, primarul Nisei își propune să folosească 1000 de voluntari care și-au dat consimțământul pentru a fi filmați și fotografiați. Restul mulțimii va fi cu imagini neclare. Rezultatele acestui experiment vor fi prezentate sub forma unui raport Comisiei Naționale pentru Informatică și Libertăți și guvernului. Primăria a anunțat că se vor sugera trei scenarii: controlul accesului la porticurile de intrare prin recunoaștere facială, detectarea unei persoane în mijlocul unei mulțimi și găsirea unei persoane anume pe străzile publice. Unul dintre obiective este găsirea indivizilor căutați ale căror fotografii au fost înregistrate în prealabil de camerele de video-supraveghere din oraș. Cele 6 camere inteligente folosite pentru acest test sunt capabile să ia în considerație schimbările produse de îmbătrânirea unei persoane, care va putea fi recunoscută chiar și după 20 de ani de la fotografia originală. Vor putea fi recunoscute persoanele chiar din profil, deși fotografia originală a fost făcută din față.

Ce bucurie, Big Brother o să ne recunoscă, fie că suntem cu fața, fie din profil! În țara ”vestelor galbene cu chipuri întunecate” cu potențialul exploziv musulman cel mai mare, probabil că aceste tehnologii inteligente sunt absolut necesare. Nu este mai simplu să se expedieze musulmanii de unde au venit? Bună întrebare, foarte departe de prostia generalizată și devenită filosofie statală, denumită ”politic corect”!

Ultima, sper, zvâcnire a iernii în Prahova submontană. Este viscol, zăpadă s-a depus puțină, nici un deget, dar bate vântul tare, în rafale. Am închis toate obloanele, sunt obloane groase, solide, făcute din lemn și date cu mai multe straturi de lac Savana. Așa mi-am dat seama cât de prost sunt. Imediat, după ce am închis obloanele, temperatura în casă s-a rdicat cu câteva grade! Numai termopanele cu rupere de căldură, care au gaz inert între geamuri, te scapă de pierderea de căldură prin geam. Dar, în România nu se găsesc, cum nu se găsesc nici aparatele de aer condiționate care se instalează în geam, jumătate afară, jumătate înăuntru. Era o vorbă veche, uitată acum: ”nu sunt așa de bogat, ca să cumpăr lucruri proaste!” Din nefericire acum și oamenii și lucrurile, nu mai sunt de calitate. Poate unde toate mărfurile sunt produse în China!

Trebuie să ies afară, cățelușele se joacă prin zăpadă și nu mai vor să intre în casă. O să-mi trag cizmele îmblănite, din piele adevărată cu talpa cusută, le am de 47 de ani și o să mai reziste încă 47 de ani, probabil că eu, nu! Tocul nu este tocit, straturile tălpii, cusute, de cauciuc și piele groasă nu și-au pierdut elasticitatea. Marfă românească de calitate, făcută pe timpuri! Poate că o să mă uit la un film, ceva cu Peter Fonda, îl pomenim, sau o să mă uit, uite așa, la un film de al lui Sergiu. Sergiu Nicolaescu, cel mai mare om de film al României! Sau la un film, din cele zece, toate filme de autor, record mondial absolut, ale Malvinei Urșianu.

Întotdeauna weekendul este o încercare pentru mine, am cel mai mult de lucru, iar acum și vremea este rea, dar întotdeauna există speranța, ea nu moare niciodată, nu știu de unde au scos post-moderniștii vorba idioată că ”speranța moare ultima”. Această modă de a schimonosi valorile clasice (probabil, din neștiință, sau doar o cunoaștere parțială) și de a critica orice, cu orice preț, nu-mi este proprie, ba chiar o afurisesc, eu știu una și bună: mâine este, în definitiv, o altă zi!

Traian Basescu a UMILIT-O in direct, la RTV! Ce i-a spus unei jurnaliste foarte cunoscute

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI