23,24 februarie

 

Horoscop Pe 23 februarie în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Policarp din Smirna şi Gorgonia, iar pe 24 februarie este †) Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

 

Horoscop Dacă v-aţi născut pe 23 februarie poate aveţi ceva în comun cu: Meyer Amschel Rothschild, Casimir Malevici, Alan MacLeod Cormack, Peter Fonda, Samuel Pepys, Erich Kastner, Matei Corvin, Gheorghe Brandaburpe iar pe 24 februarie poate aveţi ceva în comun cu:   Wilhelm Grimm, Giovanni Pico Della Mirandola, Michel Legrand, Alain Prost, Sir Cyril Arthur Pearson, Edward James Olmos, Harry Brauner, Marga Barbu, Nicolae Martinescu, Nicolae Tăutu.

 

Horoscop  După o perioadă mai mare, numai de muncă, în care strămoşii noştri se pregăteau pentru muncile de primăvară, dar şi pentru campaniile de război, luna Martie vine de la zeul războiului Marte, iată o nouă sărbătoare în calendarul vechi, folcloric, al poporului român: Dragobetele. Sărbătoare fixă, se celebrează la 24 februarie. Peste veche sărbătoare geto-dacică, creştinii au aşternut o sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar: "întâia şi a doua Aflare a Capului Mergătorului înainte şi Botezătorului, Sf. Proroc  Ioan Botezătorul". Sărbătoare să fie!

 

 

Horoscop Despre Dragobete am mai vorbit, dar repetiţia este mama învăţăturii. Dragobetele, Drăgostiţele, Logodna paserilor, Cap de primăvară este un reper al primăverii, de o vechime considerabilă, poate chiar de la primii locuitori ai Europei. Aceiaşi sărbătoare o au mulţi europeni vechi. Să amintim numai de comercialul Sf. Valentin care s-a reimportat în Europa din puternica Americă, marele licurici!

 

Unii autori, pe unii academicieni i-am auzit când eram foarte tânăr, când tata scria Istoria României, la Academie, afirmau că este o veche sărbătoare feminină, poate din matriarhat, din comuna primitivă, de la agatârşi, când, se pare, că femeile îşi alegeau perechea, bărbatul, posibil că numai pentru un an de zile.

 

Și ajuns aici trebuie să mai risipesc o superstiție. Se spune, în media, dând și nume de savanți și personalități de seamă că cutare sau cutare sărbătoare populară de exemplu Dragobetele este ”documentată doar din secolul XIX” strecurând bănuiala că vechimea este discutabilă. Săracii savanți au dreptate, dar în media românească, ca și în cea internațională, cei cu cultura foarte limitată îi inlocuiesc, încet-încet, pe cei cu cultură generală. Și ce este rău în asta, o să mă întrebați! Este rău, foarte rău, este părerea mea, dar și al unui studiu ordonat de Rupert Murdoch. Oamenii nu se mai înțeleg, la propriu și figurat, au alte valori, foarte individuale, fiecare are ”adevărul” lui. O să revin asupra acestei probleme. Ceea ce doresc să precizez este că de la jumătatea secolului XIX a existat în România o înclinare și o activitate către culegerea și înregistrarea folclorului românesc, cu un vârf la începutul secolului XX. Adică în România folclorul are mii de ani, dar a fost înregistrat, scris, începând de la jumătatea secolului al XIX-lea.

 

Pentru echilibrul naturii, siguranţa conceperii şi fecunditatea recoltelor şi a animalelor domestice, femeile şi bărbaţii trebuie neapărat în această zi „să se atingă, să se sărute”. Să se echilibreze energiile şi să coopereze la bunul mers al vieţii, al universului domestic, ţărănesc. De aici: ”Dragobetele sărută fetele”!

 

Ca denumire, Dragobetele este, clar, foarte recent, istoric vorbind, de provenienţă slavonă evidentă. Straturi, peste straturi, peste alte obiceiuri şi tradiţii europene. Sunt multe obiceiuri. Căutaţi-le, împărtăşiţi-vă din energia originară a poporului nostru! Această energie curată vă înzdrăveneşte şi vă dă puteri.

 

Dar, vorba lui Alecsandri, unul dintre primii culegători de folclor: „E unul care cântă mai dulce decât mine? Cu-atât mai bine ţării, şi lui cu-atât mai bine. Apuce înainte ş-ajungă cât de sus!” Pentru mine, regina mitologiei şi a folclorului românesc poate fi numai doamna Antoneta Olteanu. Am vrut de multe ori să-i iau numărul de telefon de la prietenul meu, profesorul Sorin Paliga, ca să-i spun cât de mult o admir, pentru opera ei, pentru cum şi ceea ce a scris. Dar, un pustnic arhonit ca mine este timid şi temător. Aşa că nu am îndrăznit.  Dar, cred, că, mentorului meu, marelui Mircea Eliade i-ar fi plăcut istoria ruşilor, calendarele românilor sau şcolile de solomonie ale doamnei Antoaneta.

 

Horoscop  Aşa că, mai bine, s-o lăsăm pe doamna Antoneta Olteanu să ne spună despre Dragobete: „Într-o lună considerată de primăvară, ziua de 24 februarie, probabil un vechi început de an agricol (alteori sărbătorit la 1 sau 25 martie) păstrează încă numeroase ecouri ale unor practici magice de propiţiere (uneori se consideră că acum iese ursul din bârlog). Prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul unei zeităţi mitice, Dragobetele, este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Asemeni unui accidental Sf. Valentin, amplasat în aceiaşi lună, dar puţin mai devreme, pe 14 februarie, sărbătoarea trebuia să asigure tranziţia către un an roditor, în ultimă instanţă, fast („Pasărea care rămâne fără soţ, moare!”). A se vedea, în mod asemănător, groaza faţă de lipsa perechii în calendarul mobil – Miercurea, Numărătoarea Ouălor. În plus, tot acum acţiona şi magia întoarcerilor: cloştile se întorc la cuib, vitele se întorc de la iesle, copiii se întorc de la mâncare – ceea ce reprezintă într-adevăr o dovadă de spor, de economie, de viitor trai bun. Pe lângă valenţele de divinitate protectoare a păsărilor, strâns legat de fecunditate, de renaşterea naturii, Drgobetele face parte, alături de majoritatea  sărbătorilor populare ale lunii martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeiţe a fecundităţii. Păstrată în credinţele populare sub numele de Dochia (Dacia)” – legendă culeasă și pusă în circulaţie de Gheorghe Asachi. Sursa: Antoaneta Olteanu, CPR, ed. II 2009, Paideia, pag. 91.

 

Ceea ce doresc să demonstrez cât m-o mai ţine Dumnezeu în viaţă este că, „ariile exterioare fiind conservatoare”, folclorul nostru vechi, arhetipurile, sunt vechi europene. Suntem, noi românii, poate printre singurii din Europa, păstrătorii obiceiurilor primordiale europene. Nu trebuie să ne batem joc, să ne tăiem singuri rădăcină şi să ne uscăm încercând alte căi. Noi suntem europeni adevăraţi… ceilalţi nu mai sunt!

Pentru mine multitasking nu este ceva nou. Acum 60 de ani citeam în același timp 3-4 cărți. Apropos, sau by the way, m-a impresionat biblioteca lui Karl Langerfeld, ca și frumoasa lui pisică. Dumnezeu să-l odihnească, a fost printre ultimii oameni de calitate! Filosofia de a face, sau gândi mai multe lucruri în același timp nu este deloc nouă, este pomenită încă de Socrate. Așa că, în spiritul multitaskingului, vă fac părtași de două informații pe care le-am găsit în curierul de Bruxelles.

Comisia elvețiană pentru știință, educație și cultură din cadrul Consiliului de Stat a decis ca platformele active pe internet să remunereze conținuturile produse de jurnaliști și editori. Propunerile adoptate se referă la dreptul de remunerație colectivă pentru jurnaliști și un drept de protecție pentru editori și conținutul redacțional preluat pe internet. Federația Europeană a Jurnaliștilor și-a exprimat mulțumirea față de demersul elvețian care urmează eforturile din ultimul timp ale Uniunii Europene pentru reglementarea drepturilor de autor în mediul online. Ricardo Gutiérrez, secretarul general al FEJ a declarat că trebuie să se pună capăt profiturilor uriașe pe care le obțin platformele online de pe urma conținuturilor pe care le preiau fără să remunereze jurnaliștii.

Orașul Nisa din sudul Franței va testa tehnologia de recunoaștere facială pe străzile sale, timp de trei zile, în perioada Carnavalului organizat până pe 2 martie. Deși este încă departe de tehnologia chineză capabilă să recunoască indivizii după mersul pe stradă, primarul Nisei își propune să folosească 1000 de voluntari care și-au dat consimțământul pentru a fi filmați și fotografiați. Restul mulțimii va fi cu imagini neclare. Rezultatele acestui experiment vor fi prezentate sub forma unui raport Comisiei Naționale pentru Informatică și Libertăți și guvernului. Primăria a anunțat că se vor sugera trei scenarii: controlul accesului la porticurile de intrare prin recunoaștere facială, detectarea unei persoane în mijlocul unei mulțimi și găsirea unei persoane anume pe străzile publice. Unul dintre obiective este găsirea indivizilor căutați ale căror fotografii au fost înregistrate în prealabil de camerele de video-supraveghere din oraș. Cele 6 camere inteligente folosite pentru acest test sunt capabile să ia în considerație schimbările produse de îmbătrânirea unei persoane, care va putea fi recunoscută chiar și după 20 de ani de la fotografia originală. Vor putea fi recunoscute persoanele chiar din profil, deși fotografia originală a fost făcută din față.

Ce bucurie, Big Brother o să ne recunoscă, fie că suntem cu fața, fie din profil! În țara ”vestelor galbene cu chipuri întunecate” cu potențialul exploziv musulman cel mai mare, probabil că aceste tehnologii inteligente sunt absolut necesare. Nu este mai simplu să se expedieze musulmanii de unde au venit? Bună întrebare, foarte departe de prostia generalizată și devenită filosofie statală, denumită ”politic corect”!

Ultima, sper, zvâcnire a iernii în Prahova submontană. Este viscol, zăpadă s-a depus puțină, nici un deget, dar bate vântul tare, în rafale. Am închis toate obloanele, sunt obloane groase, solide, făcute din lemn și date cu mai multe straturi de lac Savana. Așa mi-am dat seama cât de prost sunt. Imediat, după ce am închis obloanele, temperatura în casă s-a rdicat cu câteva grade! Numai termopanele cu rupere de căldură, care au gaz inert între geamuri, te scapă de pierderea de căldură prin geam. Dar, în România nu se găsesc, cum nu se găsesc nici aparatele de aer condiționate care se instalează în geam, jumătate afară, jumătate înăuntru. Era o vorbă veche, uitată acum: ”nu sunt așa de bogat, ca să cumpăr lucruri proaste!” Din nefericire acum și oamenii și lucrurile, nu mai sunt de calitate. Poate unde toate mărfurile sunt produse în China!

Trebuie să ies afară, cățelușele se joacă prin zăpadă și nu mai vor să intre în casă. O să-mi trag cizmele îmblănite, din piele adevărată cu talpa cusută, le am de 47 de ani și o să mai reziste încă 47 de ani, probabil că eu, nu! Tocul nu este tocit, straturile tălpii, cusute, de cauciuc și piele groasă nu și-au pierdut elasticitatea. Marfă românească de calitate, făcută pe timpuri! Poate că o să mă uit la un film, ceva cu Peter Fonda, îl pomenim, sau o să mă uit, uite așa, la un film de al lui Sergiu. Sergiu Nicolaescu, cel mai mare om de film al României! Sau la un film, din cele zece, toate filme de autor, record mondial absolut, ale Malvinei Urșianu.

Întotdeauna weekendul este o încercare pentru mine, am cel mai mult de lucru, iar acum și vremea este rea, dar întotdeauna există speranța, ea nu moare niciodată, nu știu de unde au scos post-moderniștii vorba idioată că ”speranța moare ultima”. Această modă de a schimonosi valorile clasice (probabil, din neștiință, sau doar o cunoaștere parțială) și de a critica orice, cu orice preț, nu-mi este proprie, ba chiar o afurisesc, eu știu una și bună: mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼      ♂       ♀

 

BERBEC S-a sfârşit o săptămână mai densă, mai obositoare. E momentul să iei o pauză de relaxare şi să te îngrijeşti. Tratamente de întreţinere, ceva fizioterapie, masaje, sală ar putea face minuni! Berbecii de toate categoriile, trebuie să-şi îndrepte atenţia către membrii mai mici ai familiei ca să n-o păţească, mai ales dacă sunteţi pe pârtie, la munte.  Stelele spun, la fel ca un bătrân inţelept chinez, ca prea multa insistenţă duce la dezastru, pe cand cumpatarea aduce succesul! Ţine minte că astăzi lumea are nevoie de poveşti frumoase si vorbe fermecatoare pentru a contrabalansa climatul violent si decadent. Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de departe. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant. Duminica este zi de aranjat garderoba pentru sezonul de primăvară, chiar dacă afară este vreme rea.

 

TAUR Ai de unde alege. Este greu să renunţi la comoditate, putem inţelege, este doar sâmbătă. Dar ai multe de făcut în gospodărie, curăţenie în primul rând. Sfatul stelelor este să ceri un ajutor calificat. In viata este ca in supermarket: ai de unde alege, dar nu găseşti ce iţi trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este de proastă calitate! Dacă astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ti risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate. Configuraţiile planetare mixte şi o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca aceast weekend sa treacă repede şi fără necazuri mari. Legăturile de sânge şi de mir conteaza, restul sunt niste străini, aşa că tot de la parinţi sau frati poţi obtine ceva bani şi poate si o vorba buna. Asta duminică. Trebuie doar să încerci.

 

GEMENI Mai mult entuziasm. Nu ştie nimeni cum să-ţi intre în voie. Dai impresia unei persoane distrate, distante, lipsită de empatie. Sâmbăta aceasta analizează şi descoperă cauzele înstrăinării tale. Relaxează-te!  Mult entuziasm şi optimism şi o privire mai filozofică asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile iernii târzii. Care delicii, costă din ce în ce mai mult! Parcă nu ştii cât costă un costum de schi ca lumea sau nişte clăpari meseriaşi, de la mama lor din Alpi… dar poţi închiria scule bunicele, sigur dacă nu eşti prea pretenţios. Stelele şi conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor familiei şi prietenilor care vor neapărat să te scoată la plimbare sau la nu ştiu ce festival, sau concert de jazz. Tu vrei la munte! Duminica trebuie sa eviţi asumarea de angajamente şi responsabilităţi pe termen lung, să nu faci promisiuni bombastice pe care apoi să le regreţi.

 

RAC  Starea de bine.  O stare te cuprinde azi, nemotivat. În ciuda vremii, ai o dorinţă de plimbare, de muzică, de vorbe cu prietenii. Dă curs acestor porniri, din ele se constituie starea de bine şi de sănătate. Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada a weekendului ai ceva noroc. Asta nu înseamnă că ai să câştigi la loto, la casino sau la orice alt joc aranjat. Poziţia lui Venus indică prietenii noi şi petreceri reuşite, asa ca fa un tur de telefoane pe la prieteni ca să vezi de unde sare invitatia.  Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Surprize plăcute şi mai puţin placute, situaţii care evolueaza spre intorsaturi neaşteptate, dar comice până la urmă, sunt deliciile weekendului.

 

LEU Această dimineaţă de sâmbătă îţi aduce o nouă atitudine faţă de cei pe care îi bănuieşti că profită de bunele tale intenţii. Te hotărăşti să nu te mai înduioşezi chiar de la prima strigare. Perioada favorizează nativii din prima jumătate a zodiei. Toată lumea se grăbeşte. În acest weekend este indicat să-ţi oferi un moment de respiro şi să vezi în ce parte vrei să o iei. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta sentimentală.  Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie şi înstrainează, în loc să atragă! Trebuie doar să inspiri încredere şi să asiguri pe cei din jur că se pot baza pe tine, în orice împrejurare. Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii supărătoare, de a fi permanent în ofensivă, sa ţii la părerea ta si sa nu  faci concesii sau compromisuri nimanui. Pastreaza-ti calmul si umorul. Duminica poti sa primesti o veste in doi peri despre o reuniune de familie la care te aşteptai să fii invitat.

 

FECIOARĂ Eleganţa. Astăzi te cuprinde o dorinţă obsesivă să faci gospodărie, să mergi la piaţă, să cumperi bunătăţi. Imaginezi feluri de mâncare complicate, dar delicioase. Nu te opri, ceva-ceva tot o să iasă! Horoscopul tău arată că iti este necesara o viata ceva mai activa, şi poti incepe cu plimbări scurte în aer curat, evitand aglomeratia, dar şi frigul. Atenţie să nu transpiri şi apoi să răceşti! In acest weekend faci schimbarile la care te gandeai de mai mult timp, care privesc dispunerea şi ergonomia camerei tale şi de ce nu a bucătariei şi a livingului. Debarasează-te de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frânt elanul si nu ţi-au permis să-ti arati adevaratele calitati de organizator şi de ce nu, de arhitect amator. Eleganta şi bunul-gust sunt elementele necesare în viaţa de zi cu zi. Nu spune că nu ai bani suficienţi ca să fii la modă. Coco Chanel spunea că elita crează moda intr-o zi când nu are bani!

 

BALANŢĂ Armonia empatică. Te simţi mai bine, după o perioadă obositoare. E o zi bună pentru ca să faci bilanţul şi să vezi cât ai cheltuit luna aceasta. Se apropie cheltuielile de primăvară şi trebuie să ai rezerve! Sâmbătă, o veste bună urmată de o mică pierdere. Un obiect pe care-l găseşti, până la urmă. Ai mare nevoie de un sfat bun, de confirmarea unei atitudini aşa că… sună un prieten. Dupa cum spune inţeleptul, la un prieten trebuie să găseşti aprobarea faptelor tale, un pahar de apa şi un sfat bun! Duminică nu trebuie sa forţezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, armonia empatică, nu te ajuta prea mult.  O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încercă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea celui în cauză şi nu o descriere cît mai apropiată de realitate. Duminică seara ai să primeşti o veste, care te poate bucura.

 

SCORPION  Petrecerea de Dragobete. Te-ai cam plictisit de lentoarea cu care se întâmplă lucrurile. Astăzi ai şansa să accelerezi lucrurile din proprie initiativa şi să încerci să lămureşti situaţia. Fermitatea aduce rezultate! Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. In jungla asta de beton ai luptat cu abilitate ca să ajungi unde eşti, intreabă-te daca eşti dispus “sa calci peste cadavre” ca să continui o traiectorie ascendenta. Sâmbătă – micile infumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care de fapt nu l-ai avut. Cineva, probabil din Fecioară sau Săgetător  încearcă să te ajute, să-ţi intre în graţii. Sâmbătă seara eşti invitat, se pare, la o petrecere veselă, poate la un nativ din Peşti, poate la petrecerea de Dragobete. Duminica, zi de ordine şi curăţenie!

SAGETATOR  O pauză. Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză, doar este sâmbătă. Poate la un film, sau o prăjitură cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară plăcută, relaxantă cu familia sau prietenii. Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt în acest weekend armonioase, dar nu prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant. Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici. Cercul tau de prieteni este destul de bun, nu te baga in cine ştie ce fiţe. Duminică nu uita că o anumia rutina se cere in profesie sau meserie si se numeste metoda, dar in dragoste trebuie sa aduci mereu ceva nou, ca sa-i intretii veşnic flacăra !

 

CAPRICORN  Controlul timpului. Eşti bine. Este urmare satisfacţiei de a respecta programul de sâmbătă. Eşti un perfecţionist şi lucrurile făcute bine şi la timp îţi dau o stare de siguranţă, de control asupra timpului. Mesajul stelelor, repetat de mai multe ori, ca să înţelegi mai bine, este să dai dovadă de tenacitate şi consistenţă. Horoscopul tau te sfatuieste sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, inainte ca ceilalti sa se prindă că nu stii să te descurci. Poate că este vorba de petrecerea de sâmbătă seara, sau de team building-ul de Dragobete de care esti responsabil, ceva de genul ăsta. În orice caz, distracţia este pe măsura dorinţei tale. Stelele fixe te avertizeaza sa-ti supraveghezi sănătatea şi regimul alimentar şi… trebuie să răreşti ţigarile!

 

VĂRSATOR Rezişti cu succes unei tentaţii. Trebuie să te convingi că seducţia lucrurilor care îţi trebuie neapărat e doar o strategie de consumism. Eşti stabil afectiv, aşa că poţi lua decizia corectă. Şoapte pe înserat şi vremea ciudată te ajută să devii mai sentimental decât de obicei. Sâmbăta o poti folosi sa iei, in sfarsit, decizia aceea desteapta, curajoasa si dreapta, la care te gandesti de mai multa vreme. Nu tot ce este adevarat si drept trebuie, însă, spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomaţie şi tact in relatiile cu familia ta, cu anturajul tau. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, petreceri de Dragobete, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare. Pentru că în jungla asta de beton cine nu are un plan este devorat de monştrii!

 

PEŞTI Azi eşti ca un peşte în apă, sau în acvariul în care îţi desfăşori programul obişnuit de sâmbătă. Distrează-te! Totuşi, mai schimbă din rutină, găseşte şi alte distracţii şi locuri plăcute. Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber. Sigur că pare o contradicţie, weekend-ul este o perioadă de pauză, dar tu te gândeşti numai la bani. Chiar dacă ai nevoie de mai mulţi bani (cine nu are?) nu-ţi sacrifica pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur. Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu se răzbuna sâmbătă. Discutii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Reuşită, pentru că încăpăţânarea bate logica. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o prăjitură cu cafea scumpă, la o petrecere de Dragobete, sau pur şi simplu să stai relaxat în pat. 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop