Evenimentul Zilei > Horoscop > De ce, astăzi, nu mai există mecena? Bună întrebare! Taurii au reacții rapide, Leii își schimbă programul | Horoscopul lui Dom’ Profesor
De ce, astăzi, nu mai există mecena? Bună întrebare! Taurii au reacții rapide, Leii își schimbă programul | Horoscopul lui Dom’ Profesor

De ce, astăzi, nu mai există mecena? Bună întrebare! Taurii au reacții rapide, Leii își schimbă programul | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Horoscop. Pe 17 decembrie s-au născut Paracelsus, Humphrey Davy, Erskine Caldwell, Horia Popescu, Doina Melinte, Dumitru Bagdasar, I.A. Bassarabescu, Vasile Lovinescu. Pe 18 decembrie s-au născut Steven Spielberg, Willy Brandt, Brad Pitt, Paul Klee, Ty Cobb, Vasile Veselovski, Horia Vintilă, Vasile Maniu, Dionisie Şincan.

Horoscop

Pe 17 decembrie în calendarul creștin-ortodox sunt Sf. Daniel, Proorocul şi Sfinţii tineri prooroci Ananaia, Azaria şi Misail. "Daniil, împreună cu alţi trei tineri iudei, Anania, Azaria şi Misail, pentru faptele lor cele bune au fost luaţi la curtea lui Nabucodonosor şi puşi în dregătorii". Ca să interpreteze visele, semnele şi stelele de pe cer!

În interpretarea mea, un fel de Army of the New Earth, divizia de paranormali. Aţi văzut vechiul film cu George Clooney "Bărbaţii care se holbează la capre"? Când americanii vor să spună ceva, fac un film!

Tot în calendarul creştin ortodox, dar pe 18 decembrie, este Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Sfântul Ambrozie spune că numai în pustnicie poţi să-L înţelegi pe Dumnezeu şi să te rogi cum trebuie. Daniil i-a urmat sfatul, probabil fără să ştie operele truditorului din antichitate. Pentru că Dumnezeu luminează minţile şi oamenii ajung la acelaşi gând, la acelaşi rezultat, fie că sunt acum, aici, sau acum o mie de ani.

„Se spune că, în vremea tinereţii sale, vlăstarul domnesc, Ştefan, ar fi ascultat cu luare aminte, în chilia de piatră de pe apa Viţeul, îndrumările şi poveţele fericitului ascet.” (Proloagele, IV, pagina 70).

Tot pe 18 decembrie mai sunt Sfinții Sebastian, Zoe și Modest. Dezlegare la pește. Icre cu ceapă?

Dragi lupi, padawani și hobbiți coborând în cochetul orășel de la poalele munților, am văzut în parcarea supermarketului de unde păcătuiesc cumpărând, stând liniștit, un om care evident era un cerșetor. Poate un fost profesor universitar, poate un mare doctor, poate… cine știe! Ei ajung cerșetori, hoții, nemernicii, se îmbogățesc! Așa că din toate sărăcia mea i-am dat cinci lei. ”Ei, boierule, ești un mecena, îți mulțumesc din inimă și mă rog pentru sufletul matale!” a fost mulțumirea cerșetorului. Am avut dreptate, cu siguranță a fost cadru didactic, poate universitar!

Mecena, adică pe numele întreg Gaius Cilinius Maecenas a fost un mare bogătaș și om politic roman. S-a născut pe 13 aprilie anul 70 și a încetat din această viață pe 28 septembrie anul 8, înainte de Hristos. Un Berbec inteligent și foarte dinamic. Din partea mamei pretindea ca se trage din neam nobil, poate chiar din unul din primii regi etrusci ai Romei. A fost unul dintre partizanii și poate cel mai apropiat prieten și sfătuitor al împăratului Augustus. El îi rămâne fidel lui Augustus în cursul bătăliei de la Fillipi, in Macedonia, în anul 42 înainte de Hristos. Apoi, Mecena preia o parte din sarcinile statului și administrează proprietățile lui Augustus.

O bună parte a averii sale imense, Mecena o datora tatălui lui, care provenea dintr-o veche curie romană, din neamul cavaleriștilor arretini, un patrician neobosit, energic și tenace. Cu ceva construcții de drumuri și de edificii, furnituri pentru armată și servicii oferite senatului și republicii, familia lui Mecena era în rândul celor mai înstărite din Roma. O villa imensă în orașul etern și mai multe ferme în Latium și Etruria. Mecena a însutit averea familiei finanțând și participând la lupta armatelor romane contra piraților care infestau mările din jurul peninsulei.

Se știe că romanii au fost cei mai buni luptători din toate timpurile, urmașii și egalii spartanilor. Da, dar pe pământul tare și într-o strategie, dacă s-ar putea spune așa, în două dimensiuni, cât avea câmpul de luptă! Când era vorba de mare, de navigație, curenți, brize, pânze, maree și vâslași – romanii nu se mai descurcau! Au fost cei mai proști navigatori ai tuturor timpurilor, iar marina lor militară a fost o jale! Mai ales când îi aveau ca adversari pe ”popoarele mărilor”, tot felul de grecotei, mauri, maltezi și cretani care se nășteau, trăiau și mureau pe mare. Înfruntările la care participau romanii se desfășurau cam așa: apăreau galerele romane, apăreau și pirații. În timp ce navele romane încercau să cârmească, pirații îi împroșcau cu foc grecesc, apoi nefericitele nave romane erau scufundate una câte una, de către pintenul de bronz al navelor piraților, mult mai bine cârmite. Nefericiții soldați romani care supraviețuiau, erau culeși, făcuți sclavi și puși să tragă la vâsle pe galerele piraților!

O situație cam nesatisfăcătoare, se spunea, cu jumătate de gură, în Senatul Romei. Această situație dezastruasă a durat până când unul dintre clienții lui Mecena a avut o idee genială. Nu i s-a păstrat numele, istoria este ingrată, deseori. Pe scurt, flăcăul acela din Siracuza, cărei Mecena îi vărsa câțiva sestreți ca să-l aplaude când apărea în forum, i-a desenat pe nisip, lui Mecena, o chestie, care l-a început l-a făcut să râdă! Navele romane urmau să renunțe la greul și incomodul pinten de bronz și, în schimb, să se doteze cu turnuri de asalt, ca la asediul unei cetăți, pe uscat. Pereții turnului erau mobili, astfel încât se puteau transforma în punți pe care soldații romani puteau să asalteze galera inamică. Mecena a dat a lehamite din mână și s-a dus la orgia zilnică!

Dar imaginea turnurilor pe galere nu-i dădea pace. Peste o săptămână, l-a chemat din nou la el pe sicilian, dar împreună cu câțiva generali de seamă (romanii nu aveau amirali) și cu constructori de galere. Toți au fost uimiți, dar încântați de ideea concetățeanului lui Arhimede. Sicilianul a primit daruri bogate și s-a dus fericit la mica fermă pe care o primise de la Mecena. În următoarea lună de zile, zece dintre cele mai mari galere romane au fost modificate la ordinul lui Mecena, li s-a scos pintenul și au primit turnuri. Apoi au fost umplute ochi cu soldați înarmați până în dinți, câteva cohorte ale Legiunii a VII-a care era renumită pentru oștenii duri, cei mai buni ucigași,  money can buy! Mulți fuseseră asasini plătiți, alții aveau ceva datorie către cetatea eternă, și o făceau omorând iacusit și repede pe dușmanii Romei.

Cele zece nave au ieșit din port și după câteva zile au interceptat o mică flotă de 15 nave ale piraților. Mecena observa bătălia dintr-o galeră neînarmată, dar deosebit de rapidă. Dacă sicilianul nu avusese dreptate, fuga este rușinoasă, dar sănătoasă. Când au văzut galerele romane împodobite cu turnuri de asalt, pirații s-au tăvălit pe punte de râs și apoi s-au repezit să le spintece cu pintenul de bronz. Numai că la o prăjină distanță pereții turnului s-au deschis și o grea punte prevăzută cu ancore de fier a imobilizat nava atacatoare. Apoi cei mai tari soldați romani au trecut pe galera piraților, i-au tăiat pe toți și au pus stăpânire pe nave. Pe toate 15! Romanii au pierdut un singur soldat, care căzuse, din greșeală, în apă! Ceea ce era important era că se capturaseră toate cele 15 galere ale piraților, intacte, cu toate comorile jefuite, la bord.

Folosind această nouă strategie militară navală și filosofia de a jefui pe jefuitori, Mecena s-a îmbogățit nemăsurat. Se spunea că averea lui era de peste două milioane de talanți de aur. Iar cum un talant roman avea 32,2 kilograme, atunci…

Mecena a mai avut un rol, în istorie. Este primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. A dat mulți bani lui Horațiu, Vergilius sau Properțius. Nu numai lor. Circa două mii de poeți, sculptori, scribi, cântăreți și muzicieni, arhitecți, istorici, geografi, zoologi, profeți, ghicitori, astrologi (mathematicus) etc s-au numărat printre cei care primeau, săptămânal, o sumă, nu mare, dar care le asigura un trai decent.

Eliberați de grija zilei de mâine, cei în cauză, creatorii, au făcut ce știau mai bine, potrivit chemării, sau talentului fiecăruia. Forumul s-a umplut de statui superbe, Pompei de vile somptuase, s-au construit multe drumuri, apeducte și poduri, producția de poeme și istorii a fost cea mai mare din toată perioada romană.

Și mai era ceva, subtil și discret, o influență spirituală. Toți artiștii, arhitecții, poeții etc GÂNDEAU DE BINE despre binefăcătorul lor. Când Mecena s-a îmbolnăvit de gută, curtea i s-a umplut de medici, vindecători, poeți, cântăreți, matematicieni… Toți doreau din tot sufletul să-i aline durerea. Cum au făcut ei, nu se știe, dar boala boierească, care și astăzi dă greu înapoi, l-a părăsit pe Mecena, de a fost mai sănătos ca înainte!

Mecena cerea ceva foarte rar de la protejații lui. Odată le-a cerut să-l sprijine pe Augustus. Și Augustus a devenit împărat, unul dintre celebrii conducători ai Romei. Altă dată le-a cerut să nu-l sprijine pe Cezar. Știți ce s-a întâmplat!

Mecena a fost primul care a descoperit presiunea psihică pe care pot să o aibă mințile creatoare, mii de creiere și de suflete, dacă sunt bine motivate!

Astăzi, ca să fii mecena este similar, are aceiași conotație, pe care o are frigiderul, sau xeroxul. Un nume propriu, devenit substantiv comun. Uneori, rareori, se mai spune că, cutare, sau cutare, este un mecena al artelor sau literaturii. Din nefericire, materialista cultură anglo-saxonă a înlocuit cuvântul de origine greacă ”filantropie” cu barbarul ”sponsorizare”, care nu este altceva, decât tot un contract de vânzare-cumpărare.

Nimeni nu mai poate fi mecena, pentru că se cumpără, punctual, un serviciu, nu bunăvoința eternă a artistului sau scribului. Se spune că Mecena, romanul, s-a bucurat de o viață lungă și frumoasă poate pentru că aceasta a fost dorința permanentă a miilor de creiere creatoare cărora le ”cumpărase bunăvoința” pentru toată viața și care depindeau de bunăstarea și viața patricianului roman!

Weekendul sper să treacă ușor și plăcut, nu sunt semne de dezastre majore, pe coordonatele României, probabil că bunul Dumnezeu spune că ne ajunge pedeapsa cu clasa noastră politică, așa că în bunătatea Lui o să facă ca mâine să fie o altă zi!

 

Horoscop BERBEC    În acest weekend ai timp pentru o analiză, un bilanţ personal, sau să discuţi cu cineva deştept din familie despre proiectele tale. Pe plan sentimental poţi primi unele veşti neaşteptate. Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii supărătoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la părerea ta şi să nu  faci concesii sau compromisuri nimănui. Păstrează-ţi calmul şi umorul! Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie şi instraineaza, in loc sa atragă! Trebuie doar sa inspiri incredere şi să asiguri pe cei din jur ca se pot baza pe tine, în orice împrejurare. Duminica poţi să primeşti o veste în doi peri despre o reuniune de familie la care te aşteptai să fii invitat. Crăciunul?

Horoscop TAUR     Evenimentele din weekend te obligă la reacţii rapide. Nu îţi place, nu eşti spontan, poţi încerca cu stereotipuri de acţiune şi exprimare, eşti semn fix! Nu amâna, situaţiile pot degenera! In acest weekend faci schimbările la care te gândeai de mai mult timp, care privesc dispunerea şi ergonomia camerei tale şi de ce nu, a bucătariei sau a livingului. Debarasează-te de toate prejudecatile şi micile frâne psihice care ţi-au frânt elanul şi nu ţi-au permis să-ti arăţi adevaratele calitaţi de organizator şi de ce nu, de arhitect amator. Eleganţa şi bunul-gust sunt elementele necesare în viaţa de zi cu zi. Nu spune că nu ai bani suficienţi ca să fii la modă. Coco Chanel spunea că elita creaza moda intr-o zi când nu are bani!

Horoscop GEMENI  Ai probleme, care te obsedează şi nu le găseşti soluţie. În acest weekend obstacolele, încercările de orice fel, se trec mai uşor, cu noroc şi succes. Norocul ajută pe cei îndrăzneţi! O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp, încearcă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea celui în cauză şi nu o descriere cît mai apropiată de realitate. Duminică seara se pare că poţi primi o veste bună, care te bucură mult. Pregătește-te de Crăciun, timpul zboară!

Horoscop RAC   În weekend nu eşti foarte inspirat în relaţiile umane, mare atenţie la mişcările bruşte, la propriu şi mai ales la figurat. Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură! Sâmbătă – micile înfumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care, de fapt, nu l-ai avut. Cineva, probabil din Fecioară sau Săgetător  încearcă să te ajute, să-ţi intre în graţii. Sâmbătă seara eşti invitat, se pare, la o petrecere veselă, poate la un nativ din Săgetător, care își sărbătorește ziua de naștere, poate la o petrecerea ad-hoc. Duminică – zi de ordine şi curăţenie, sau de somn, somn, somn!

Horoscop LEU  Eşti gata să-ţi schimbi programul de weekend şi aştepţi propuneri, tresărind de fiecare dată când sună mobilul. Monotonia iernii te deranjează, încearcă ceva nou, poate un nou fel de mâncare! Drumurile nu sunt avantajate. Weekend-ul pare să fie foarte liniştit, chiar monoton. Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut, planuri pentru săptămâna viioare, Crăciun, Revelion şi nu numai! Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici. Cercul tau de prieteni este destul de bun, nu te baga in cine ştie ce fiţe periculoase!

Horoscop FECIOARĂ  Eşti preocupat de imaginea proprie şi astăzi îi neglijezi pe cei dragi! Vrei să placi cu orice preţ, să obţii favorurile necesare ca să mai urci pe scara parvenirii. Eşti un prost, ştii? Da, îi neglijezi pe cei dragi şi prostia asta o să te coste mai târziu, sau mai devreme! Horoscopul tau te sfatuieste sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, inainte ca ceilalti sa se prindă că nu stii să te descurci. Poate că este vorba de petrecerea de sâmbătă seara, sau de team building-ul de care esti responsabil, sau de făcut ceva prin casă, ceva de genul ăsta. În orice caz, distracţia este pe măsura dorinţei tale. Stelele fixe te avertizeaza sa-ti supraveghezi sănătatea şi regimul alimentar şi… trebuie să răreşti ţigarile!

Horoscop BALANŢĂ  În acest weekend eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Organizează-ţi bine timpul de distracţie şi de relaxare. Trebuie să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare, vine Crăciunul. Pentru că în jungla asta de beton Balanţele dezechilibrate care nu au un plan sunt devorate de monştrii… aşa este jocul!

Horoscop SCORPION    Perioada zilei de sâmbătă te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi, apropiaţi, cu anturajul. O veste pare că te interesează. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil! Simţul tău posesiv de Scorpion veninos ţinut prea mult în frâu se răzbuna sâmbătă. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Reuşită, pentru că încăpăţânarea bate logica. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o plăcintă americană cu cafea scumpă, sau pur şi simplu să stai în pat! 

Horoscop SĂGETĂTOR  Eşti puţin nesigur, confuz şi ai nevoie de sprijinul şi aprobarea celor dragi, familiei, ca acest weekend să fie plăcut şi relaxant. Nu pleca la drum lung, mai ales la sporturi de iarnă! Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de departe. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut, nepoluant și mai ales neinflamabil. Duminica este zi de aranjat garderoba pentru sezonul de iarnă grea, cu zapadă și ger, care o să vină, nu ai grijă! Ca să vezi dacă nu trebuie să aranjezi sau să cumperi ceva nou!

Horoscop CAPRICORN   Nu prea te aşteptai la ceea ce ţi se întâmplă în acest weekend!  Ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte personale amânate, dar ai şansa să mai rezolvi câte ceva, ai spor în ceea ce faci! Daca astăzi te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate. Configuraţiile planetare mixte şi o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca aceast weekend să treacă repede şi fără necazuri mari. Legăturile de sânge şi de mir conteaza, restul sunt nişte străini, aşa că tot de la parinţi sau frati poţi obtine ceva bani si poate şi o vorba buna. Trebuie doar să încerci!

Horoscop VĂRSĂTOR    Te enervează orice se opune dorinţelor tale, dar acest lucru este general!  Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile în anturaj cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate! Sâmbătă, domeniul avantajat este cel al noului. Este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini, de oameni noi. Mult entuziasm şi optimism şi o privire mai filozofică asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile a ceea ce a mai rămas din iarnă. Care delicii, costă din ce în ce mai mult! Duminica trebuie sa eviţi asumarea de angajamente şi responsabilităţi pe termen lung!

Horoscop PEŞTI   În weekend ai multe griji pe cap şi nu te relaxezi. Trebuie sa laşi totul la o parte şi să te distrezi, să dormi, să iubeşti, să te bucuri de viaţă. Nu trece prin viaţă ca printr-un tunel! O sâmbătă liniştită. Nu amâna – fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii personale. Domeniul sentimental este bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Nu te enerva din cauza unor nimicuri sau a unor inexactităţi de comunicare.  Fii deosebit de precis în discuţii sau în negocieri.  Ziua de duminică este un prilej să recapeţi iniţiativa. Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada a weekend-ului,  ai ceva noroc!