Horoscop Pe 29 martie s-au născut: John Tyler, John Major, Lavrenti Pavlovici Beria, Sam Walton, Vangelis, Teofilio Stevenson, Christopher Lambert, Marina Sirtis, Lucy Lawless, Virgil Carianopol, Constanţea Buzea, Caius Iacob, Elena Farago.

 

Horoscop Nimic important în „Kalendar” şi prin dreaptă urmare, nimic nici în calendarul creştin.  Totuşi pe 29 martie se pomenesc „sfinţii mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi alţi mulţi, împreună cu ei” – Vieţile Sfinţilor. Şi ce au făcut numiţii şi ceilalţi mulţi, ca să merite sfinţenia?

 

Vieţile Sfinţilor ne luminează, de exemplu, pentru Sf.Marcu din Aretusa: „… plin fiind de dumnezeiască râvnă a dărâmat la pământ multe temple de ale idolilor…”.   Aşa au pierit capodopere ale arhitecturii clasice şi chiar şi una dintre cele şapte minuni antice, statuia lui Zeus din Olympia, se spune că era făcută numai din fildeş şi aur, cu o înălţime estimată de 12 metri, opera capitală a genialului sculptor Phidias.

 

În anul 1958 s-a descoperit, în oraşul Olympia din Grecia, atelierul lui Phidias şi s-au putut reconstitui unele dintre tehnicile folosite la minunata statuie. Minune! Atelierul parcă fusese părăsit ieri de sculptorii antici, totul era acolo, scule, unelte, schițe, modele etc. Dar, se pare, că sculptorul grec a fost urmărit de un blestem! Intoleranţa canonică şi prostia ridicată la rang de religie şi-au spus cuvântul, atelierul a fost transformat într-o basilică creştină şi toate uneltele, schiţele, etc s-au risipit, sau distrus. Unele relicve au ajuns, poate, din fericire, în colecțiile particulare ale unor pasionați foarte bogați. Păzite cu gelozie de ochii iconoclaștilor.

 

Primii creștini nu au avut nimic sfânt. Au distrus, au asasinat, au dat foc. Și mai târziu s-au comportat la fel de deplorabil. Inchiziția, Noaptea Sf.Bartolomeu, vânătoarea vrăjitoarelor, masacrul pisicilor. Fanatismul religios nu are de fapt, religie. Iată, musulmanii din Califat și nu numai, se comportă la fel ca și creștinii, în istorie. Distrug monumente, asasinează, dau foc. Religia este de vină? Sau este doar un motiv, un pretext, pentru satisfacerea pornirilor de maimuțe asasine și isterice?!

 

 

Nu mai departe de acum câţiva ani intoleranţa religioasă, ignoranţa şi prostia şi-au spus cuvântul pe alte coordonate, în slujba altei religii. Talibanii au dinamitat în martie 2001 celebra statuie a lui Budha din Bamiyan, localitate de pe Drumul Mătăsii, statuie înaltă de 53 de metri, în ciuda protestelor internaţionale. Un popă islamic, un mollah, pe nume… dar nu trebuie să repetăm sau să ţinem minte asemenea nume, „nomini odiosa” a decretat că statuia reprezintă un… idol!

Califatul Levantului și al Irakului a distrus cu râvnă cele mai vechi ruine din lume, situl sumerian de la Nimrud, apoi cel mai spectaculos oraș antic, Palmyra, vă mai amintiți de legendara regină Zenobia? S-a distrus și Hathra, opere de artă, basoreliefuri, etc. Hathra care întrunește trei mari culturi, suprapuse. Am fost acolo, amintirile mele nu le poate arunca nimeni în aer. Dar, cât timp?  

 

Vă spun toate acestea cu un motiv!

 

Mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă întrebaţi de dovezi istorice despre geto-daci, așa îi numește Vasile Pârvan și Alexandru Busuioceanu.  Lupul Şchiop, serbările lupilor etc, etc. Dovada, unde este dovada… vorba Ceaușeascăi, odată a avut și ea dreptate!

 

Timp de aprope trei sute de ani episcopii, preoţii şi diaconii greco-catolici au distrus, în Transilvania, orice urmă, orice relicvă, placă cu inscripţii, documente, orice… ne putea lega de daci! Teoria „Şcolii Ardelene” era puritatea rasială, latină, a poporului român. Era, împreună cu trecerea la catolicism, (o formă hibridă, greco-catolică), târgul făcut de reprezentanții românilor ca să poată avea proprietăți, să fie a treia națiune în imperiu.

 

După această teorie dacii fuseseră exterminaţi în totalitate şi înlocuiţi cu romani, colonişti din tot imperiul. O variantă de mahala a acestei teorii prosteşti este că numai bărbaţii daci au fost exterminaţi, iar femeile au fost foarte bucuroase să ia de bărbaţi pe soldaţii romani care tocmai le uciseseră taţii, fraţii, bărbaţii. Mai este un mizilic cu „limba maternă” dar cine se împiedică de amănunte! Aşa că teoria asta de proxeneţi o mai vedem şi în ziua de astăzi pe tavanul Ateneului. Ca să rămână dovada prostiei – asta avem, dovada că prostia este indestructibilă! Sau mai curând lăcomia și interesul de moment.

 

Mai mult, vânarea relicvelor geto-dacice, de fapt mai orice se descoperea şi distrugerea lor ca „diavoleşti”, „idoli”, „necurăţenii” s-a răspândit şi în cele două principate române. Cred că şi astăzi se mai distrug relicve dacice!

 

Copil fiind, am fost martor! Eram cu tata şi mama, prin anii 60' ei în concediu, eu în vacanţă, la Sf. Mănăstire Văratec. Stăteam la „oaspeţi”, cum intri în incintă, pe mâna dreaptă. Clădirea avea o terasă mare, acoperită, cu mobile de răchită, de unde puteai să vezi şi să auzi mai tot ce se întâmpla în curtea mănăstirii.

 

Într-una din zile stăteam în fotoliile de răchită şi discutam… ceva! Când, iată, că intră un ţăran cu cuşma în mână, vesel şi mulţumit nevoie mare şi îi spune măicuţei de la poartă, cea care nota numerele maşinilor, dacă mai ţineţi mine: „maică, am făcut un lucru bun, să mă pomeniţi! La râu, la vad, apa a venit mare şi a adus o lespede cu semne diavoleşti. Am spart-o maică, praf s-a făcut!”

 

M-am uitat la părinţii mei. Tata era alb la faţă şi bea un pahar cu apă. Era primul şef al Muzeelor din România. Mama şi-a şters ochii cu o batistă, în tăcere.  Apoi tata mi-a spus: „Ai văzut, ai auzit? Băiatul meu, să nu te faci istoric niciodată!”

 

Să nu-mi spuneţi de tăbliţele de la Tartaria, sau cele de aur de la Sinaia, ba nu, de plumb, de gigantul înhumat, de drumurile prin peşterile de sub munţi, de codicele găsite la unguri (sic!) şi alte povești asemănătoare. Ştiu exact şi definitiv despre ce este vorba în toate şi fiecare dintre aceste cazuri. Pot să spun că s-au întâmplat la mine în casă, multe dintre ”povești” au fost discutate de tata și prietenii lui, de la Consiliul Muzeelor și Academie. Nimic nu este nou, nimic nu este extraordinar, totul este foarte trist!

 

Aproape toate dovezile scrise despre daci, sau relicve provenind de la ei, au fost distruse. Iar cele care apar astăzi sunt repede distruse de câte un constructor grăbit să termine lucrarea, autostrada, care nu vrea să întârzie, să se încurce cu arheologii!

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă simţiţi, ştiţi, sunteţi convinşi că aveţi dreptate, dar vă lipsesc dovezile, până unde puteți merge? O să faceţi falsuri, o să ardeţi tăbliţe de lut, o să scrieţi de la stânga la drepta şi de jos în sus, o să minţiţi, o să… ucideţi? Până unde poate merge slujirea unei cauze glorioase şi adevărate? Oare este justificată de „scopul scuză mijloacele”?

 

Mi-e tare necaz că nu ne descurcăm în lumea asta, ca țară, și că suntem mereu subevaluați. Noi, românii, nu am omorât o sută de milioane de azteci ca să le furăm aurul, nu am împuşcat pe nativi, pe pieile roşii, cum le spunem noi, ca să le furăm pământurile, nu am dezlănţuit războaie mondiale, nu am exterminat sistematic popoare întregi cum au făcut englezii, cei mai nemiloşi şi cruzi colonialişti, nu am ars evreii în cuptoare, nu am împuşcat cinci mii de ofiţeri într-o poiană, aşa, din joacă, nu am cucerit continente, nu am omorât pe nimeni, nu am cucerit popoare, nu am exploatat pe nimeni. Ne-am mai zburlit şi noi din când în când ca şi copilul cel cuminte bătut mereu de derbedei. Sau trebuia să facem toate blestemăţiile astea ca să avem şi noi un loc în lume? Ai cui este Lumea asta? A lui Dumnezeu?

 

 

Totuși, lucrurile nu sunt chiar aşa de rele precum par. Nu avem multe dovezi materiale, încă, dar rămân folclorul, legendele și poveştile populare! Aici trebuie să luăm exemplu de la religii. Întîi a fost credinţa şi apoi templul, Biserica, instituţia. Haideţi să ne gândim cum putem să folosim aceste informații cât mai există și ele, pentru că oricând se mai găsește o ”școală” care să afirme că suntem albanezi, cumani, slavi, germani, turcmeni, sau al 13-lea trib pierdut al iudeilor. Nimeni nu mai vrea să fie român?

 

Mă gândesc, totuși, că există o analiză genetică, nu s-a făcut multă propagandă cu ea, strică multe socoteli. După ea marea majoritate a românilor este de proveniență balcanică, un amestec mereu prezent în Balcani de halpogrupuri R1a, R1b, J și I1b, adică de aici, din spațiul carpato-dunărean, poate de la dolicocefali, agatârși, cabiri și geto-daci. Dar ce contează! Interesul poartă fesul și vă dau în scris că dacă nu vă treziți odată din somn, Catedrala Mântuirii Neamului o să fie… moschee! Cum a fost transformată în geamie Sfânta Sofia, bijuteria Bizanțului!   

 

Curge timpul, lumea se schimbă, o simt în toate, în aer, în apă, în pământ, în focul din Soare, nu prea îmi place ce se întâmplă, mă lupt mereu cu demonii și sunt prea mulți și prea puternici, dar, cum după o zi urmeză o altă zi şi aşa mai departe, tot așa, întotdeauna, există speranța că mâine poate fi mai bine, doar este, în definitiv, o altă zi!

 

☼     ♂     ♀

 

 

BERBEC  Cu Soarele în zodie poți fi conciliant, poți să încerci să eviți confruntările tipic berbecești. Poate fi ziua de naştere, sau credința că făcătorii de pace sunt fericiți? Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide. Credendo Vides! Renunţarea este recunoaşterea eşecului. Veştile pe care le primesti iţi dau o imagine buna asupra situatiei financiare şi a rezultatului eforturilor familiei tale. Pentru un procent dintre berbeci: solutia legala pe care o asteptati o sa mai intirzie ceva timp, din cauze "obiective", dar nu-ţi face griji, în ziua de astăzi lipsa veştilor este o veste bună!

 

TAUR   Ai o zi cam amestecată, aşa că poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a ”vieții și operei tale„. Trece timpul, fără necazuri, deci, poți să spui că trece în avantajul tău! Unii Tauri au de ales, ceea ce este foarte greu pentru nativii zodiei fixe de categorie grea: acţionaza si nu vei greşi, indiferent de comentariile ulterioare ale prietenilor sau de dificultatile pe care le ai de infruntat. Pe total, o zi obişnuită in care rutina începe chiar să te distreze. O veste care se vrea senzaţională, dar nimic interesant, pâna la urma.

 

GEMENI  Faci eforturi în direcţia corectă, în relaţiile tale sociale. Totuşi, nu poţi să nu remarci că toate problemele din viaţa ta sunt cauzate de alţii! Ţie îţi rămâne „doar” rezolvarea lor! O zi în care nu trebuie să faci schimbări, acasă sau la serviciu! Azi toată lumea te iubeşte şi te laudă. Ai şi nişte bani de încasat, aşa că poţi pleca pe seară la cumpărături sau la distracţie. O zi care pare excelenta pentru tine. Sau pentru unul dintre Gemeni. Niciodată amândoi nu pot fi mulţumiţi, pentru că unul este muritor iar celălat este imortal.

 

RAC Schimbările la care te gândeşti azi provin din dorinţa ta de confort. Totuşi trebuie să fii mai realist şi să planifici ceea ce vrei să faci în funcţie de banii şi mijloacele pe care le ai. Cauta cu grija prilejurile sa te afirmi profesional, pentru ca stelele te avantajeaza spre o rapida ascensiune pe scara sociala. Vesti bune pe care nu prea le mai aşteptati, dar la care mai sperai. Lumea spune că speranţa moare ultima. O prostie provenită din necunoșterea mitologiei! Adevărul este că nu moare niciodată, pentru că a rămas pe fundul Cutii Pandorei, acolo unde tot ce este, este pentru veşnicie. Mici sau mai mari favoruri din partea anturajului.

 

LEU   Eşti distrat, neatent, confuz, probabil, din cauza oboselii. Nu te lăsa vampirizat, în continuare, de cei care trăiesc de pe urma muncii tale. Nici de cei care vin la tine, ca la bancomat! Fii atent la ce mănânci, mai ales dacă mănânci în oraş. Evită enervarea înainte de masa.  Relaxează-te şi gîndeşte-te la lucruri frumoase şi la amintiri plăcute. Configuratiile celeste sunt favorabile, mai puţin în domeniul familiei. Cu tact şi calm poţi evita discuţiile mai tăioase. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. 

 

FECIOARĂ  Vrei să arăţi bine şi să te simţi bine în societate, dar nu te înduri, să-ţi cumperi lucruri mai bune. Zgârcenia asta poate să te coste. Trebuie să te respecţi, dacă vrei să fii respectat! Trebuie sa accepti faptul ca viata este in continua schimbare si ca trebuie sa faci parte din schimbare, daca vrei sa ai succes! Sfaturile acestea generale au o particularizare pentru ziua de astăzi, cand trebuie să schimbi ceva, la serviciu sau acasă. Este, în general, o zi bună, dar evită nepăsarea şi nerăbdarea.

 

BALANŢĂ   Ziua e sub semnul grabei şi a lipsei de timp. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Comunicarea suferă. Nu te enerva inutil, concentrează-te pe un singur lucru! Primeşti o veste buna, o informatie valabila dar inca totul este la inceput. Din nou te bucuri de mare popularitate printre prieteni, mai ales că veselia şi energia te te fac un companion foarte placut. Eşti foarte constient de valoarea efortului tău de a oferi armonie celor din jur. Roadele acestei silinte se vor vedea in curind si vei fi incantat de rezultate: zâmbete şi flori!

 

SCORPION   Eşti cruțat de cei din jur şi nu ţi se pun multe sarcini pe umeri. Situaţia te bucura pentru că ai mai mult timp pentru tine, să te ocupi de un hobby, de micile, sau mai marile tale pasiuni. In sfirsit, putina liniste pentru o parte dintre Scorpioni. Profita cu entuziasm si sună sau vezi pe net de toţi prietenii de care ai cam uitat de o perioada de timp. Domeniile prietenilor şi ale relaţiilor de familie sunt astazi bine aspectate şi sprijinite favorabil de Cosmos! Foloseşte cum se cuvine timpul de lumină naturală şi nu exagera cu efortul, mai ales seara.

 

SĂGETĂTOR   Morile zeilor macină rar, dar foarte fin! Nu vorbi mult, vorbește cu miez. Cei din jurul tău te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele strategice, să obții sprijin și alianțe. Sezi si cugeta, spune o vorba ardeleneasca, care azi ti se potriveste. Se pare ca iei o hotarare pripita si trebuie sa te opresti. O persoana din anturaj sau o rudă iti solicita astazi ajutorul. Fa tot posibilul, pentru ca stelele spun ca ajutorul dat se intoarce inzecit. O zi de vineri neaşteptat de simpatică, in care toată lumea îţi zâmbeşte şi găseşte că araţi bine. Pană seara chiar că te simţi excelent.

 

CAPRICORN   Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important, urgent. Evita graba, mai ales spre seară. Nu încerca unde alții au eșuat, pierzi timp și bani degeaba! Astazi, trebuie sa folosesti una dintre retetele verificate ale reusitei in viata: sa te comporti ca si cand totul ar fi perfect! Ai o propunere, sau o informatie, despre un loc de munca mai, cu un salariu mai buna si cu un pachet de avantaje imbietor. Totusi sfatul astrologului este sa nu schimbi locul de munca pentru că ultimii angajati sunt primii concediati, exceptie face faptul dacă ai dat un concurs pentru respectiva poziţie.

 

VĂRSĂTOR   Ziua de astăzi este agitată şi plină, densă, mai ales în versiunea zodiei tale. Ca să ai succes trebuie sa dai dovada de calm şi realism şi să laşi atitudinile extreme, să eviți exagerările. Nu uita de promisiunile facute. Până la urma nu ai ce sa-ţi reproşezi prea tare. Poate puţina lene, puţin dezinteres şi pierderea prilejurilor evidente! Un procent din Vărsători are interviuri, praguri de trecut – pentru el, procentul, este o zi cam obositoare, in care nu poate să gasească un minut de relaxare. Toata lumea vrea să discute cu tine sau iţi cere câte ceva. Horoscopul iţi indica un dar neaşteptat, aparent fără nici o legătură. Dar poate fi ceva întâmplător?! Déjà vu!

 

PEŞTI Sfârșești cu dreptul săptămâna de lucru şi chiar de dimineaţă pot fi nevoie de unele abilităţi ale tale. Încet-încet, te faci de neînlocuit! Atenţie, însă, să nu intri într-o rutină care te limitează! Chiar dacă este vineri, ziua lui Venus. Atenție, nu te repezi sa tragi concluzii dupa ce ai evaluat situaţia doar câteva minute, lasă decizia până mâine, pentru că noaptea este un sfetnic bun! Ţi-ai planificat destul de bine treburile. Un apropiat iţi vine în ajutor într-o problema personală, pentru care ai emoţii. O discuţie la o cafea şi o vorbă bună te fac să te simţi bine şi optimist. Prietenii te ajută, la serviciu, sau unde activezi, este o perioadă bună.

                                                   

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop