Editura Evenimentul si Capital

Ce zodii au șanse să se certe săptămâna aceasta. Castigat Ridendo Mores. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 12880 Vizualizari

Horoscop Am fost, în weekend, la Festivalul țuicii de la Vălenii de Munte. Figuri triste, deprimate, disperate – nici măcar bețivii nu erau veseli. Eu eram singurul care zâmbeam larg, din tot târgul. Ce se întâmplă, dragi lupi, padawani şi hobbiţi? Nu mai vrea lumea să râdă? Ne este interzis râsul? Nu se mai fac cărţi, filme, piese de teatru cu umor de bună calitate? Unde ne sunt comicii, unde ne este râsul?

5 noiembrie

Horoscop Pe 5 noiembrie s-au născut Vivian Leigh, Lester Piggot, Elke Sommer, Art Garfunkel, Mihail Sadoveanu, Ion Vlădoiu, Elena Merişoreanu, Ion Pârcălab, Alexandru Şiperco, Mihai Covaliu.

Horoscop Pe 5 noiembrie sunt sfinţii Galaction, Epistimia şi Grigorie. Nimic, dar nimic în ”Kalendar”.

Este necesar să o menționez pe o diva adevărată, care a fost Vivian Leigh. Nu ştiu dacă se găsea o altă actriţă, atunci şi în toată istoria teatrului sau a filmului, care s-o înţelegă şi s-o interpreteze mai bine pe Scarlett O'Hara... Pentru o perioadă de timp, atinsă de graţia divină, Vivian Leigh a fost, a devenit, Scarlett O'Hara, fiica Sudului! Evident, o nativă din Scorpion...

Dar, ziua de 5 noiembrie este importantă pentru că arată cum se constituie tradiţiile populare.

În Marea Britanie este „Guy Fawkes Night”.

Faptul istoric este că un complot condus de numitul catolic Robert Catesby plănuia să arunce în aer Parlamentul, parlamentarii şi pe Regele James I, cu ocazia celebrării a patru ani de activitate a susnumitului forum politic.

Guy Fawkes s-a însărcinat cu executarea planului ce avea ca scop aruncarea în aer a clădirii Parlamentului britanic cu ajutorul a 30 de butoaie cu praf de puşcă, ascunse într-o căruţă cu cărbune ce urma să fie depozitate în pivniţa Parlamentului, exact sub piciorele aleşilor poporului şi ale unsului lui Dumnezeu. Pe data de 4 noiembrie 1605!

Însă, zbirii care păzeau Parlamentul l-au prins pe Guy Fawkes şi a doua zi populaţia a sărbătorit prinderea criminalului.

Treptat, ziua de 5 noiembrie s-a transformat într-o sărbătoare aproape naţională, dacă nu foarte naţională, cu focuri de artificii, în unele locuri chiar se dădea liber de la serviciu! Şi prilej de cerşetorie, la început copiii şi apoi tot felul de indivizi dubioşi îmbrăcaţi grotesc, cer oricui „un penny pentru sărmanul Guy”!

Totul se sfârşeşte când o efigie, un manechin de zdrenţe, închipuind pe Guy Fawkes este ars pe un rug special făcut, apoi toată lumea pleacă clătinând-se spre case. Pentru că, după cum ştiţi, clima britanică fiind cam umedă şi rece în noiembrie, ca să nu mai vorbim de ceaţă, ei bine, se consumă băutura lui Guy: neegalatul gin britanic! Dacă mă întrebați, eu aș prefera Beefeater, dar cine mă întreabă pe mine?

Ce avem de învăţat din istorioară, deci:

 • Britanicii aveau Parlament încă de la începutul secolului XVII şi se cam săturaseră de el, de doreau să-l arunce în aer! Mai toate popoarele civilizate au vrut să arunce Parlamentul propriu sau al vecinilor în aer...
 • Orice eveniment interesant se poate transforma în sărbătoare naţională ca să se poată bea gin! Sau altă băutură alcoolică, de exemplu ruşii au 176 de sărbători anuale în care este absolut obligatoriu să bei vodcă!
 • Ca să fie sărbătorit evenimentul, trebuie să existe o continuitate de populaţie care cunoaşte tradiţia. În prezent Marea Britanie fiind locuită de indieni, arabi şi români aceştia nu doresc să arunce Parlamentul în aer şi au alte preferinţe alcoolice!
 • Fiind toamnă, de fapt încă o frumoasă ”vară indiană”, cred că nu v-a făcut rău această povestioară în stilul lui Jerome K. Jerome!

  Doamne, ce am mai râs, adolescent fiind, când am citit prima oară "Trei într-o barcă, fără a mai socoti şi căţelul" capodopera autorului britanic al cărui stil încerc să-l copiez, fără mult succes.

  La fel cum am râs cu lacrimi când am citit "Viţelul de Aur", "Douăsprezece scaune" şi "Atitudine dispreţuitoare faţă de stomac" ale celebrilor Ilf şi Petrov. Sau râsetele în hohote de la filmele lui Norman Wisdom, sau ale lui Louis de Funes, dar să nu-i uităm pe Toma Caragiu şi Amza Pellea, pe Birlic, Tomazian şi mulţi alţii, de exemplu Radu Zaharescu şi... cum îl chema pe cel de al doilea cupletist? Horia Şerbănescu!

  Am fost, în weekend, la Festivalul țuicii de la Vălenii de Munte. Figuri triste, deprimate, disperate – nici măcar bețivii nu erau veseli. Eu eram singurul care zâmbeam larg, din tot târgul. Ce se întâmplă, dragi lupi, padawani şi hobbiţi? Nu mai vrea lumea să râdă? Ne este interzis râsul? Nu se mai fac cărţi, filme, piese de teatru cu umor de bună calitate? Unde ne sunt comicii, unde ne este râsul? Nu mă refer la atrocităţile vulgare de la televiziune, acelea sunt subproduse care te fac să plângi, sau să rânjeşti ca prostul!

  Răspunsul îl găsiţi în "Numele Trandafirului" capodopera lui Umberto Eco. Râsul trebuie interzis! Nu poţi să stăpâneşti un popor care râde bine, râde frumos, râde când trebuie şi din toată inima! Trebuie să râdă la comandă şi numai de prostii vulgare. Iar în restul timpului să fie cu nasul în televizor, sau în alt aparat de prostit, smartul!

  Râsul eliberează şi condamnă. "Să te faci de râs!" era o locuţiune care condamna reaua atitudine. Râsul este ultima redută în faţa prostiei, hoţiei, vulgarităţii, în faţa Nimicului care încearcă se ne cuprindă.

  Râdeţi de ei, dragi padawani şi hobbiţi, este ultima armă, dar cât de bună este, râsul! Castigat Ridendo Mores, spuneau romanii cei cu brațe tari, strămoșii unora dintre noi, râzând îndreaptăm moravurile.

  Mai ştiţi să râdeţi? Dacă nu, hai să râdem împreună. Pentru că săptămâna aceasta, pe care o începem împreună, mai multe zodii au șanse să se certe! Cu alte zodii, sigur că da! Care sunt zodiile care se pot certa săptămâna aceasta? Destul de multe: Berbec, Rac, Scorpion și Vărsător. O treime din zodiac. Cum și în ce combinație, citiți-mi horoscopul pe zodii, vă anunț eu!

  Fără nicio ceartă, dar zâmbind larg, vă spun ceea ce a spus Scarlett O’Hara: în definitiv, mâine este o altă zi!

  ☼ ♂ ♀

  BERBEC Primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare şi de tact şi să foloseşti datele care te avantajează în mod direct. Nu lăsa pe mâine treburile de astăzi! Este o zi bunicică spre bună. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Încerci sentimente complexe şi nu este vorba doar de iubire şi pasiune.

  Ninge in Romania! Avertisment de ultima ora de la meteorologi!

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Horoscop

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI
  Tema zilei