Evenimentul Zilei > Horoscop > Calea Moșilor în anul 1958, așa cum îmi aduc aminte. Horoscop
Calea Moșilor în anul 1958, așa cum îmi aduc aminte. Horoscop

Calea Moșilor în anul 1958, așa cum îmi aduc aminte. Horoscop

Horoscop În acel an a fost, mai ales la fete, moda pulovărașelor pufoase de Angora. Iar în muzică îl ascultam pe Paul Robeson, pe Harry Belafonte, pe Vico Torriani și Caterina Valente. Pentru amintirea Căii Moșilor vă rog să vă uitați la fotografii, poate unii recunosc locurile, sunt cele pe unde mă plimbam acum 60 de ani: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/07/hoinar-pe-vechea-cale-a-mosilor/.

Horoscop  Pe 12 martie s-au născut Liza Minnelli, Georges Delerue, Walter Schirra, Jack Kerouac, Kemal Atatürk, Constantin Chiriţă, George Nicolescu, Virgil Nemoianu.

 

Horoscop Pe 12 martie sunt Sfinţii: Teofan, Grigorie Dialogul şi Simeon Noul Teolog.

 

”Evenimentul Zilei” din 12 martie 1930 – „omul care a înfrânt singur un imperiu”, Mahatma Gandhi, începe, pe jos, drumul de 300 de mile, acţiune care urma să devină un simbol politic puternic. „Mare păcat că astfel de oameni au fost împuşcaţi!” – declara în 1960, cine altul, John Fitzgerald Kennedy. Doi ani mai târziu avea să-i împărtăşească soarta lui Gandhi.

 

Horoscop   O să vă mai povestesc ceva despre copilărie, îmi cereți asta pe toate tonurile. Pe 12 martie îl pomenim pe scriitorul Constantin Chiriţă, de la naşterea căruia se împlinesc 92 de ani, autorul seriei "Cireşarilor". Am în faţă un volum vechi, îngălbenit, "Cireşarii", ediţia din 1956, de la Editura Tineretului. L-am citit atunci, în copilărie, în 1956, pe nerăsuflate. Ce aventuri! Cartea avea şi o hartă – şi însemnări, un jurnal de expediţie – ce interesant! Am fost alături de Victor, Lucia, Ionel, Maria, Ursu, Dan şi neastîmpăratul Tic, împreună cu cățelul Țângulică, în explorarea lor din Peştera Neagră. Apoi în „Castelul fetei în alb”, care mi-a plăcut cel mai mult dintre cărţile Cireşarilor, poate unde era vorba despre ceea ce auzeam în casă și am făcut mai târziu, istorie şi oraşe uitate, când eram numit „şacal de ruine” – asta în Orient. Pe atunci în anii 60’ aveam timp, citeam cam o carte la două zile, uneori mai multe, concomitent.

 

Horoscop Primăvara anului 1958 s-a instalat repede și frumos, treptat. Stăteam în centru, pe Popa Petre, cu tata și cu mama, abia ne mutasem din Mașina de Pâine, dar și aproape de Calea Moșilor, care încă mai avea sutele de ”prăvălii” ale meseriașilor și negustorilor, care de care mai interesantă. Mă fascina, într-o vitrină, o mașinărie de forma unei păsăruici din sticlă care se apleca și baga ciocul într-un pahar cu apă, apoi se balansa și iarăși, după un timp, se apleca și băga ciocul în paharul cu apă. Un fals ”perpetuum mobile”! Niciodată nu am vrut să știu cum funcționa, rămâne un secret scump al copilăriei.

 

Horoscop  Nu era o problemă, pe atunci, pentru un copil să se plimbe singur pe străzi. Lumea era puțină, simplă și mai respecta morala mic burgheză. Îmi plăcea să mă plimb pe Calea Moșilor. Aproape în fiecare zi, făceam același parcurs. Scăpam repede de școală, colegii mei silabiseau, eu îl citisem deja pe Jules Verne și încă vreo cinci sute de romane. Așa că domna Malciolu, învățătorea mea basarabeancă îmi făcea, văzând cât mă plictisesc, în recrație, un semn discret. Eu îmi luam servieta și plecam acasă.  

 

Horoscop  La ”Tungeria” de pe colțul lui Popa Petre cu Calea Moșilor era un tutungiu bătrân cu câteva degete lipsă. Îi eram foarte drag, pentru că stăteam câteva minute în tutungeria lui și îi povesteam ce am mai citit. El era analfabet, nu citise nicio carte în viața lui, dar asculta ca în biserică ce îi povesteam. Se descurca foarte bine cu țigările, dar și cu revistele și ziarele pe care le vindea. Le sortase după culori, era analfabet-analfabet, dar cifrele și tabla înmulțirii le știa ca nimeni altul. Contabilitatea lui, el o ținea, era examplu, a fost și evidențiat pe ramură. Un om cinstit, cartea nu te face mai valoros, ci doar mai vanitos. De la el, de trei ori pe lună, apoi de două ori, cumpăram CPȘF, Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice, îi mulțumesc și astăzi lui conașul Mironov. Pe atunci fanzinul costa un leu și aveai ce să citești. O luam pe Cale până la cuptorul de pâine. În fiecare zi făceam același lucru. Mă aștepta un corn făcut special pentru mine, doar eram mușteriu zilnic, îl luam, plăteam 50 de bani și apoi mă întorceam.

 

Horoscop Vis-a-vis de tutungeria lui nea Mitrea, da, Mitrea îl chema pe tutungiul analfabet, cu puține degete, era o ”Alimentară”, pe colț. Cumpăram de un leu și jumătate o sută de grame de parizer (Doamne, cum se făcea parizerul pe atunci, ce puneau în el, că nu este nici pe departe mizeria de astăzi care se vinde sub denumirea de parizer) iar vânzătorea îmi făcea cu îndemânare un senviș mare și gustos din cornul proaspăt. Mă întreba, invariabil, cum a fost la școală. Îi răspundeam, invariabil, că a fost bine, am învățat lucruri interesante. Mușcând cu poftă mă duceam către cinematograful ”Miorița” era aproape de colțul Calea Moșilor cu Carol. Sala nu era grozavă, dar mă uitam la pozele cu artiști. Noi ne duceam, de două ori pe săptămână, la premiere, la Scala, ”Republica” se numea pe atunci, unde era director Victor Sandu, prietenul bun al lui tata, nu știu de ce, dar cred că au fost camarazi în război.

 

Stăteam cuminte la stop și apoi treceam pe partea cealaltă unde era un Anticariat mare la despărțirea Moșilor de Carol. Acolo am cumpărat ”Aventurile Submarinului Dox”, colecția originală completă și ”Aventurile celor trei cercetași” format de ziar, mare. Și multe alte cărți dintre războaie, hărți, dicționare, enciclopedii.

 

Horoscop Când se întorceau ai mei, mama de la cabinetul stomatologic și tata de la ”Radio Popular” mă lăudam cu cărțile cumpărate. Tata mi le deconta imediat și mai îmi dădea un avans destul de consistent. Mama spunea: ”Liviule, nu-l mai învăța pe băiat cu bani mulți!” În primăvara aceea tata nu a mai rezistat și m-a întrebat: ”Răduțu, ție îți plac banii?” Am scos din buzunarul pantalonilor banii, cam o sută-două de lei, am ales o bancnotă de un leu, pe timpul acela era bancnotă, și am rupt-o. Mama a strigat, tata a zâmbit. Și ce o să faci acum cu leul ăsta rupt? M-a întrebat, blând, tata. O să-l duc la nea Mitrea, el primește banii rupți, dar să fie cu toate bucățile, îi schimbă la bancă, am răspuns. Părinții mei nu au spus nimic, doar s-au privit.

 

Prietenul meu din copilărie, Toni, îmi spune acum că am fost un tânăr taciturn, serios, care nu se amesteca cu ceilalți. Cred că așa a fost, copilăria mea a trecut repede, probabil că a fost într-o miercuri! Curiozitatea era mai puternică, citeam, ascultam radioul și mă uitam la filme cu o febrilitate maximă. Lumea pe atunci era puțină, muncea și era binevoitoare cu un băiețel blond de opt ani. Care te privea direct în ochi cu privirea lui magnetică albastră și vorbea ca un om mare. Când mă plimbam eu, pe la miezul zilei, nu era aproape deloc lume pe stradă. O tânără mămică își plimba pruncul, colo un pensionar a ieșit să cumpere ceva, cam atât. Toți ceilalți erau la muncă.  Îmi lipsește lumea acea, puțină, mândră și muncitoare. Dar ce inimă mare avea… Îmi lipsesc hainele făcute din in, lână, sau bumbac pur, de aceea se și șifonau, dar ce frumoase erau hainele pe atunci. Și rochițele, ce bine croite erau! În acel an a fost, mai ales la fete, moda pulovărașelor pufoase de Angora. Iar în muzică îl ascultam pe Paul Robeson, pe Harry Belafonte, pe Vico Torriani și Caterina Valente.

 

Horoscop Pentru amintirea Căii Moșilor vă rog să vă uitați la fotografii, poate unii recunosc locurile, sunt cele pe unde mă plimbam acum 60 de ani: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/07/hoinar-pe-vechea-cale-a-mosilor/.  

 

Poate erau nenorociri, poate partizanii se împușcau cu securiștii în munți, poate se făceau nedreptăți, nedreptăți se fac și astăzi, dar un copil de opt ani era ferit de toate aceste lucruri. Lumea, pe atunci, avea rușine, apăra un copil de opt ani, îi ascundea partea urâtă a vieții. Poate așa el o să facă o lume mai bună!

 

Genereția mea nu a reușit să facă o lume mai bună, noi am fost învinși fără apel. Pentru că, după cum spunea Origen: ”oamenii nu vor să fie mai buni și mai învățați, vor doar să fie mai bogați și mai puternici!”  Dar eu continui să mă lupt cu morile de vânt, și după 60 de ani, ca japonezii uitați pe insulele Pacificului, pentru mine Calea Moșilor nu a fost dărâmată!

 

Cât mai trăiesc există speranța, orice se poate rezolva, se poate îmbunătăți, numai moartea este definitivă, într-o lume care știe că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

horoscop

 

 

BERBEC   Ziua pare că este bună, mai puţin în domeniul familiei, al cuplului. Cu tact şi calm poţi evita gafele şi discuţiile în contradictoriu. Ai oarece probleme de rezolvat, la serviciu sau la locul tău de activitate. Abordarea sistematica a situatiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. O zi indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Intelectul este bine aspectat, astăzi cel puţin, aşa încât poţi să te implici în lucruri mai importante care necesită o anumită fineţe a gândirii. A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor, prieteniilor, corespondenţei, plimbărilor prin supermarketuri. Pentru cei născuţi în ultimul decan al zodiei configuraţia generală a horoscopului arată o zi favorabilă : câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus. O veste bună care te face să fii mulţumită pentru că ţi-a confirmat intuiţia. Magnetismul personal este în creştere. O persoană, poate influentă, semn de foc sau de apă, te va ajuta. Atenţie la solicitarea nervoasă, nu te întinde mai mult decât poţi, nici la muncă, dar nici în dragoste. Sănătatea este OK, trebuie să eviţi frigul şi schimbările bruşte de temperatură şi umiditate. Bani nu prea aveţi de încasat astăzi, cel puţin nativii născuţi în ultimul decan al zodiei.

 

horoscop

 

TAUR De fapt, nu vrei sa recunoşti că lipsa acuta a banilor te face mizantrop. Eşti intr-o uşoara pierdere de energie cauzată de oboseală şi de numeroasele decepţii. Supraveghează-ţi sănătatea şi în special alimentatia. Poate că este vorba şi de glanda tiroidă, care în mod tradiţional dă, uneori, probleme, mai ales nativelor din zodia Taurului. Mâncarea naturală, nemodificată genetic, fructele, mierea şi ceaiurile din planete iţi refac vitalitatea! Cu toată vremea friguroasă doreşti să pleci într-o vizită pe la magazine, vizită care poate să-ţi încarce bateriile şi să te relaxeze. Idealizează mai puţin situaţia în care te afli şi vei avea o viaţă mai fericită. Nu trebuie să te minţi spunând tot timpul că o să fie bine, dar nici că destinul tau este teribil. Cum îţi aşterni, aşa o să dormi! Astrele favorizează cât de cât  pe nativii din primul decan al zodiei. Dacă eşti născut în al doilea decan al zodiei nu trebuie să aştepţi nimic bun din partea celorlalţi, astăzi trebuie să te descurci singur. Al treile decan are mici sau mai mari probleme cu sănătatea, în special din cauza schimbării bruște a vremii.  Atenţie la cumpărături, la termenul de valabilitate. Stelele spun c-ar fi bine să iei ceva vitamine cu minerale ca să compensezi lipsa. În general se mai face lumină şi pe strada ta şi ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa, aşa cum este ea, este plină de farmec.

 

horoscop

 

 

GEMENI   Iţi poţi exercita liberul arbitru luând o decizie. Dar orice ai face, nu îţi place. Este ceea ce se numeşte o fundătură sentimentală sau profesională. Evită astazi orice lucru, vorba, fapta sau gest care pot avea o implicatie pe termen lung. Nu semna contracte, nu incheia intelegeri. Mercur din Berbec îţi amplifică intuiţia, dar şi prilejuieşte nişte oferte tentante în domeniul activităţii tale. Evită împrumuturile de bani. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii. Trebuie să fii tolerant şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să eviţi o decepţie provocată de defecte de comunicare.  Pentru Gemenii născuţi în al doilea decan al zodiei pronosticul este favorabil, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Trebuie să eviţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus. Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil. Pentru nativii născuţi în ultimul decan: în această perioadă poţi să intâlneşti o persoană deosebită şi astfel de întâlniri îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

horoscop

 

 

RAC  Conjunctura astrelor indică o întreaga telenovelă. Adică o zi amuzantă cu cu intrigi, comploturi şi lovituri de teatru, surprize şi ambuscade. Atenţie mare ce rol vrei sa joci! După profilul zodiacal ar trebui să iei rolul doctorului. Nu, nu al doctorului House, acela este prea dur pentru nevoia de armonie şi frumos care te caracterizează. O zi bună şi productivă pentru racuşorul sentimental din tine. Iţi prieşte orice discuţie la o cafea sau la un ceai şi faci planuri pentru viitor. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap. Trebuie doar să le ceri nimicuri care nu îi costă. Pe de altă parte trebuie să te gândeşti la invitaţiile pe care le-ai primit. Cu ce o să te îmbraci, ce o să încalţi. Dar bijuteriile? Amuzant, nu?

 

horoscop

 

LEU  Ti-ar prinde bine un regim alimentar cu multe lichide. Leii au un supărător obicei de a avea grupa sanguină „0” cea a vânătorilor, sau a mâncătorilor de carne. Normal! Cel puţin un procent mare din zodie, pentru că statisticile se contrazic. Toxinele conţinute de carne trebuie eliminate rapid. De acea asăzi, în special, sunt necesare unele diuretice, gen ceaiuri, sucuri naturale si vitamine, pentru ca organismul tau se lupta pierderea de energie.  Nu uita că sănătatea este bunul cel mai de preţ şi că nicio avere nu ţi-o poate da înapoi. Scuze pentru vegetarieni şi vegani, dar şi ei au nevoie de o detoxifiere că doar nu sunt îngeri! Pentru cel de al doilea decan al zodiei: astăzi eşti avantajat mai ales în ceea ce priveşte cumpărăturile inspirate. De când nu ai mai intrat într-o librărie? Soarele, protectorul zodiei, bine aspectat, îţi este favorabilă la bani – câştiguri mici, dar necesare. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Pentru nativii din ultima parte a zodiei, ziua de astăzi este favorabilă pentru călătorii scurte şi prietenii de tren. Activităţile sociale şi artistice sunt benefice pentru frumoasele native din Leo. O stea fixă malefică face ca starea sănătăţii pentru un procent dintre Leii din ultimul decan să nu fie perfectă; nimic important: guturai, viroze, reumatisme.

 

horoscop

 

FECIOARĂ   Esti prietenos şi tandru ca un caţeluş binedispus. O stare minunata în care  rămai toată ziua şi de care va profita din plin anturajul tau. Totuşi, astăzi magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Vei avea caştig de cauză daca vei adauga şi un zâmbet şi formula: te rog frumos! Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Încet-încet ca un copil care învaţă să meargă te vei pune pe picioarele proprii în afacerea pe care o ai în gând.  Încerci sentimente complexe şi nu este vorba doar de iubire şi pasiune. Nu se ştie de ce, poate din cauze obscure ale conjuncturii astrale, sau pur şi simplu pentru că simţi acest lucru – ei bine, învăţătura devine din nou importantă pentru tine. Fie că este vorba despre o limbă străină, sau un club de dans. Destinul te împinge să înveţi ceva nou. Dă-i curs, pentru că soarta ta este formată din deciziile tale – să înveţi ceva nou niciodată nu a fost rău.

 

horoscop

 

BALANŢĂ Retragerea la timp este preludiul victoriei următoare.  Spune inţeleptul general chinez Sun Tzu, probabil pentru că a încasat multă bătaie şi ştie ce spune! Astăzi nu trebuie să insişti prea mult. Dacă vezi că nu merge, schimbă tactica, sau retrage-te. Nu lăsa lucrurile să ajungă până acolo încât să primeşti un refuz ferm. Amână ca să câştigi mai târziu. Pentru Balanţele născute în prima jumătate a zodiei ziua este foarte schimbătoare. Adică, când te crezi mare şi tare, când îţi plângi de milă pe umărul cui apuci. Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei. Astăzi realizezi că intri în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale. Cei născuţi în a doua parte a zodiei au o oportunitate: o informaţie de la nişte prieteni adevăraţi te pune pe pista cea bună. Conjunctura favorabilă – dinamica sentimentelor, conversaţia, tot sistemul tău de comunicare devine mai vioi şi chiar mai vesel, dacă nu chiar mai precis şi exact .

 

horoscop

 

SCORPION Veştile pe care le aşteptai sosesc astăzi. Pentru un procent dintre Scorpioni, veştile sunt încărcate cu multe surprize placute. Planurile tale se pot derula dupa cum te-ai aşteptat.  De mai multă vreme doreai un grad mai mare de libertate materială pe care stelele te sprijina să-l obţii prin hărnicie şi cu puţin noroc. Poate este vorba de un câştig neaşteptat, poate o bursă în străinătate, poate un al doilea serviciu – ceea ce pe vremurile astea grele este un prilej de bucurie. Totuşi, Luna în descreştere, te descureajează să faci tratamente medicale, operaţii sau chiar să faci o injecţie. Pur şi simplu astăzi îţi este frică! Totuşi, stăpâneşte-ţi teama viscerală şi fără motiv. Zâmbeşte, chiar dacă vine cu acul să te înţepe!

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR   Evita pe cat posibil asumarea unor noi obligaţii. Cu zodia slab aspectată, fie te plictiseşti teribil, fie te enerveza lipsa evenimentelor notabile şi mediocritatea colegilor. Astăzi nu trebuie să cheltuieşti nimic. Pagubă curată. Mai bine aruncă cu banii pe fereastră sau taie cardul cu foarfeca, este acelaşi lucru. Totuşi, viaţa pare frumoasă. Nu se întâmplă nimic, deci nu se întâmplă nimic rău! Normalitatea este uneori plată. De astăzi, de luni, dacă cauţi un loc de muncă, sau un salariu mai bun, trebuie să insişti. Nu că ar fi o ofertă grozavă, mergem spre o nouă recesiune, sau nu am ieşit din cea veche, dar un procent dintre Săgetători pot să aibă noroc. Şi norocul nu are reguli sau mod de întrebuinţare. Ai noroc şi gata!

 

horoscop

 

CAPRICORN Horoscopul tau arată că timpul te preseaza nemilos. Este cazul sa te grabesti, termenele se apropie repede! De orice sex ai fi, astazi femeile iti pot face probleme, asa incat trebuie sa dai dovada de diplomatie si sa eviţi discuţiile în contradictoriu. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Pentru tine familia este mereu importantă, trecutul te sprijină şi te motivează. Este vremea muzeelor şi a volumelor prăfuite, a anticariatelor şi a descoperirilor. Pentru că aceste locuri conţin valori verificate şi în această lume nesigură zodia ta are nevoie de repere sigure, solide. Lasă totul în urma ta spune Pluton, mereu la tine în zodie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă de a fi în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea, te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Începe de astăzi, de luni!

 

horoscop

 

 

VĂRSĂTOR  Amână pentru alta zi toate intalnirile importante sau deciziile majore. Amână tot mai ales daca privesc serviciul, relatiile de parteneriat in afaceri. Un umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. O schimbare este necesară, dar nu trebuie să te grăbeşti. Timpul rezolvă toate neplăcerile. Mult entuziasm şi o privire mai sportivă asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile ei. În privinţa legăturilor romantice în această perioadă trebuie doar să alegi. Poţi să o faci cu ochii închişi! Tot aia este. Problemele şi necazurile sunt generate chiar de Vărsători şi sunt de natura şi din cauza utopiei şi încăpăţânării tradiţionale a nativilor din zodia în chestiune! Oricum comunicarea este avantajată, aşa că poţi să te propteşti în faţa biroului şefului şi să-i ceri o mărire de salariu. Sau să-i spui cât îi mulţumeşti pentru îndrumările date. Probabil o să alegi a doua variantă. Nu uita că duşmanul tău este frigul. Nu sta în curent şi nu zăbovi peste măsură în spaţii largi, în aer liber! Banii sunt cei pe care îi ai, puţini, dar siguri.

 

horoscop

 

PEŞTI   Astăzi esti dispus să ințelegi pe toata lumea, ceea ce este foarte rar pentru tine. Lasa comoditatea de o parte, şi rezolvă-ţi problemele cu taxele şi impozitele şi maşinăriile care nu funcţionează. N-o sa coste o avere! Este timpul unor decizii mai mult sau mai puţin importante. Ceea ce este esenţial este să iei hotărârile la momentul potrivit. Nu amâna şi nu lăsa lucrurile să se rezolve de la sine. Nu se rezolvă ! Acordă mai mult timp şi fă eforturi diplomatice ca să placi anturajului. Drumul spre parvenirea socială este pavat cu bunăvoinţă, bunăvoinţă pe care trebuie s-o obţii! Mici sau mai mari probleme cu sănătatea în special din cauza frigului şi a umezelii. Atenţie, mai ales la picioare. În special pentru nativii din a doua jumătate a zodiei: uită-tă bine la ce cumperi şi cât costă, nu ai credit nelimitat. Dorinţa de schimbare şi marea plictiseală cotidiană te face să cheltuieşti prea mult. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Pe seară parcă ai dori o discuţie plăcută, poate un film, poate o ieşire la un club de dans. De ce, nu? E bine să începi de luni cu distracția…

 

horoscop