6,7 ianuarie

Horoscop Pe 6 ianuarie s-au născut  Ioana d’Arc, Jacques-Etienne Montgolfier, Heinrich Schliemann, Adriano Celentano, Loretta Young, Rowan Atkinson, David Ohanesian, Doina Badea, Ion Heliade Rădulescu, Ionel Teodoreanu, Ion Budai-Deleanu, Dan Nasta, Nicolae Ţic, iar pe 7 ianuarie s-au născut Sf. Bernadette de Lourdes, Nicolas Cage, Zora Neale Hurston, Elena Ceuşescu, Ioana Bulcă, Octav Băncilă, Mircea Sântimbreanu,

 

Horoscop Sinaxar, pe 6 ianuarie Botezul Domnului (Boboteaza). Pe 7 ianuarie este Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.

 

În "kalendar": Boboteaza, Iordanul, Apă-Botează, Chiraleisa, Arătarea.

 

Antropologic, „A doua din ciclul celor trei zile de mare sărbătoare ale noului an, Boboteaza, Botezul lui Iisus, este o sărbătoare creştină care iese în evidenţă numai prin referire constantă la păgânismul perioadei din care face parte. Işi fac prezenţa binefăcătoare lupii, apărând ca instrumente punitive divine, îndreptate împotriva demonilor sau a oamenilor. Într-un fel putem spune că intrăm în noul sezon neoficial al Lupului (Lupul Şchiop), cu o prezenţă pregnantă în timpul Filipilor de iarnă” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 38.

 

 

Horoscop   La 17 zile de la începutul serbărilor de iarnă, de schimbare a anului, acum două, trei, patru, cinci, şase mii de ani ca şi acum zeci de mii de ani se încheia perioada petrecerilor, a exceselor de tot felul, prin purificare. Purificarea prin apă! Să ne amintim de Marea Purificare, Potopul!

 

Julius Lips, marele savant german, relatează că, demult, în Europa, societăţile secrete de războinici, care au un urmaş direct în Căluşarul, aveau datoria să se spele de păcate prin apă. 

 

Horoscop Şeful de război, căpetenia, turna apă pe capul fiecărui războinic, pe rând, rostind „păcătos ai fost, curat eşti acum”. Casele, societăţile de tineri aspiranţi la titlul de războinic, ei bine, tinerii erau şi mai cutezători: se aruncau în apa unui râu şi scoteau o pietricică cu care veneau repede la căldura focului, ca dovadă a curajului lor. Mai mureau unii, din cauza şocului termic, şi atunci se spunea că demonii nu l-au lăst pe bietul băiat să devină războinic.

 

Horoscop Credinţa de pe atunci, care s-a transmis până în ziua de astăzi, este că omul devenea rău, lacom, crud, depravat dacă era posedat de unul sau mai mulţi demoni. Prin purificarea rituală cu apă aceşti demoni minori erau obligaţi să fugă din omul posedat şi să se ascundă "după Lună" cum spun unele legende nordice, sau în arbori şi animale aşteptând un prilej bun să intre din nou în oameni

 

Se spune că în această zi începe „fuga Lupului Şchiop” şi a celorlalţi Filipi, care după ce preotul declară  „chiraleisa” încep să fugărească cu o viteză cosmică demonii întârziaţi care nu au avut timp să se ascundă.

 

Horoscop Cu toate că Lupul, Magistratul, cum îi spuneau romanii, are doar trei labe, semn al unei diminuari ale puterii fiarei celeste prin sacrificiu ritual, "a răscumpărat oamenii de la Zimbrul din Răsărit, (lupta permanentă a localnicilor cu slavii) el se deplasează cu viteza gândului lui Zamolxe. Şi aşa, cu această viteză fantastică, de milioane de ori mai mare decât cea a luminii, pentru că Lupul Şchiop nu se supune fizicii universului noastru, tot îi trebuie şase luni să ajungă la Capătul Lumii, al Pluriversului! Lupul Şchiop păstrează o matrice materială, este foarte puţin, extrem de puţin inerţial, el devine pentru o milionime de secundă material când muşcă trădătorii de ţară de inimă, sau de ficat, sau sfârtecă în două cu formidabilii colţi de aur pe demonii ajunşi din urmă! De aceea îi trebuie atâta timp, din cauza urmei de inerțialitate.

 

Horoscop Şi astăzi, televiziunile mai arată unii „excentrici” care fac baie la copcă pe ger şi gheaţă. Sau obiceiul scoaterii Sf. Cruci din apa rece ca gheaţa, aruncată de episcop, sau de preot! Sunt obiceiuri vechi, de zeci de mii de ani.

 

Ne place, sau nu, suntem aceiaşi, cu aceleaşi obiceiuri, cu Legea strămoşească, cu marea tradiţie europeană, poate ultimii păstrători ai originarului, chiar dacă se mai schimbă denumirile!

 

                                              ⃰    ⃰    ⃰

 

La Mulţi Ani! Ioni şi Ioane şi nume derivate, sau cei născuţi chiar astăzi 7 ianuarie, voi sunteţi sarea Pământului!  Ziua cade bine, duminica, zi de rugăciune și de sărbătorire.

 

Tradiţional, ziua de naştere a Sfântului Ioan, cel care l-a Botezat pe Iisus, reprezintă punctul final în sărbătorile de iarnă. Este şi Crăciunul pe stil vechi şi o să mai revenim asupra măsurării timpului… am o impresie ciudată… trebuie să discut cu câțiva astronomi ca lumea și specialiști în măsurarea timpului.

 

Horoscop  Sărbătoarea creştină a Sf Ioan Botezătorul, apărătorul pruncilor, a moaşelor şi a femeilor, în general, a fost calchiată peste o foarte veche sărbătoare feminină europeană de iniţiere şi înfrăţire care datează, probabil, din perioada matriarhatului. Nu se mai ştie cum se numea, care zeiţă cabiră, sau pelasgă era adorată…

 

Horoscop Femeile se „iordănesc”. Adică petrec toată noaptea şi neglijează bărbaţii, nici de mâncare nu le fac! Niciun bărbat nu poate să zică, sau să facă nimic şi trebuie să se supună obiceiului, pentru că altfel va fi mâncat de lupi în anul care urmează. Lupii apar din ce în ce mai evident ca justiţiari şi executori ai tradiţiei şi a voinţei Domnului!

 

Horoscop Femeile tinere, măritate în anul ce a trecut, sunt primite în comunitatea „surorilor” prin stropire cu apă sfinţită. După regiune, sunt multe ritualuri elaborate, unele chiar ciudat de interesante. De exemplu, cea mai în vârstă dintre femei le şopteşte la ureche multe lucruri de ale femeilor şi le spune cuvintele de recunoaştere cu alte „surori”.

 

Horoscop În timp, probabil din cauza misoginismului, a apărut şi o „iordăneală” a flăcăilor care, însă, se lasă cu beţii şi cu capete sparte.

 

Horoscop Peste toată „iordăneala” apare şi Lupul Şchiop, care şi-a terminat vânătoarea de demoni şi este obosit. Ei, ce este pentru Lupul Şchiop şi Filipi o călătorie până pe faţa nevăzută a Lunii să cronţăne ceva demoni! Cele câteva zile frumoase din jurul Bobotezei – tradiţia spune că le datorăm Lupului Şchiop, care a cerut protectoarei lui, Sfânta Maică a Domnului, puţină căldură ca să se odihnească şi să mai prindă putere.

 

                                                        ⃰    ⃰    ⃰

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, probabil că vă amintiți de Horoscop 2018 pe care l-am publicat de Crăciun așa cum promisesem și în care demonstram științific, statistic, prin teoria ciclurilor, că anul 2018 este un an bun. Iată că doi miliardari, oameni de care știe tot Pământul spun același lucru. Dacă pe mine, un amărât de pustnic sărac și ascet, nu mă credeți, aveți încredere măcar în miliardele lor!

 

Horoscop Bill Gates spune, dau în original în limba engleză: ”Trust me, the world in 2018 is really getting better, not worse!” Și continuă arătând un trend ascendent al bunăstării:

O dramatică reducere a mortalității infantile, de la începutul mileniului III s-a redus la jumătate, s-au salvat astfel 122 milioane de copii.

O drastică reducere a celor care trăiesc în sărăcie neagră, de la o treime din populația globului în anul 1999 la numai 10% la începutul anului 2018.

Un uriș pas înainte prin faptul că astăzi, la începutul anului 2018, 90% din copiii de pe Terra absolvă cursul primar, față de 66% în anul 1999.

Sănătatea a înregistrat o fantastică ascensiune prin găsirea unui tratament eficient contra SIDA și vaccinarea a 90% din populația globului față de bolile contagioase primare.

”Gates blames the media for spreading the widespread feeling of pessimism. People are more likely to read bad news, which encourages news organizations to focus on the negative stuff, he argues.”  Gates condamă media pentru răspândirea pesimismului. Oamenii sunt mai înclinați să citească știri rele, ceea ce încurajează media, ziarele, agențiile de știri să se concentreze pe materialul negativ.

"These events — as awful as they are — have happened in the context of a bigger, positive trend," Gates writes. "On the whole, the world is getting better."  Aceste evenimente, cât de rele și urâte pot fi, se întâmplă în contextul unui tendințe mari, pozitive. Pe total, lumea merge către mai bine!

Horoscop  Și Oracolul din Omaha, Domne, cât îmi place acest om și nu numai că îl ajută pe Elon Musk, Berkshire Hathaway CEO, Warren Buffett, spune că: ”standardul de viață al americanilor și al tuturor locuitorilor Pământului continuă să crească în anul 2018, iar accesul la bogăție se adresează unui număr din ce în ce mai mare de oameni”

Iar Bono, de la U2, a spus că anul 2018 este un an perfect, ceva minunat o să se întâmple. Irlandezul a mai adăugat că i se pare că 2018 este anul în care femeile vor deveni de-adevăratele egale în drepturi cu bărbații, măcar în State!

Horoscop  Bill Gates a invitat câțiva prieteni să scrie câte ceva în ”Times” alături de el. M-a impresionat și mi-a dat speranță afirmația lui Samantha Budd Haeberlein, vice-prședinde la ”Biogen” că este aproape de un tratament eficient și revoluționar contra bolii Alzheimer.

 

Boală care poate fi evitată și prin ”turarea” permanenă a creierului, prin folosirea lui la capaciatea maximă. Socrul meu, Dumnezeu să-l odihnescă, se menținea în formă, la pensie fiind, rezolvând mai tot timpul cuvinte încrucișate, așa se numeau pe atunci, și făcea colecție de timbre, l-au omorât doctorii cu zile, i-au pus un diagnostic greșit. Superstiția că se folosește doar 7% din capacitatea creierului este un fals, oricine, în fiecare zi, folosește 100% din capacitate, unii și 110%. Cum? Ei, sunt multe de povestit…

 

Cred că o să văd încă odată Octav, oare de ce nu reprezintă România? Simplu, este un film foarte frumos, liniștit, un film de mare artă, cu doi monștri sacri, Marcel Iureș și Victor Rebenciuc.  Arată pe români așa cum sunt. Nu așa, băi! România trebuie reprezentată de filme murdare, cu mizerii, curve, hoți, vagabonzi, retardați, alți hoții, alți retardați, că pot să joace și regizorii și producătorii. Așa dorește străinătatea să fie românii, așa se obțin premii, nu cu arta adevărului.  Arta a murit de mult în cinematografia românească, a rămas doar prostituția. Bine că mai apare câte un ghiocel ca Octav. O să vină potopul, o să-i spele și pe ticăloșii din cinematografie. Nu sper și nu am teamă, Dumnezeu are Căile Lui, sunt absolut sigur, la fel cum este Bill Gates că anul 2018 o să fie un an bun!

 

                                                        

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

 

 

horoscop

 

 

BERBEC   Poţi să depăşeşti problema de sâmbătă prin răbdare şi o analiză de detaliu. După excesele de sărbători e cazul unei cure de stabilizare, ajustează regimul alimentar şi odihneşte-te mai mult. Configuraţia astrologică arată că perioada primului weekend din 2018 este aspectată favorabil – aşa încât poţi da dovadă de dinamism, aşa cum îţi place ţie. „Repede şi bine” este crezul tău în această zi şi interesele tale personale avansează în direcţia dorită „repede şi bine”. Atenţie la răcelile de Bobotează, la alergii şi la durerile de cap. Nu este nimic foarte serios, dar, Berbecii trebuie să-şi suplinească nevoia de ronţăială cu „ceva verde” – sau cu ceva vitamine.

 

 

TAUR   Fii plăcut, vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi toată lumea o să fie de acord! În acest weekend trebuie să faci mai mult efort decât în mod obişnuit ca să realizezi ce ţi-ai propus. Din această cauză cele două zile par obositoare şi uşor agasante.  Nostalgia ţi se strecoară şi în suflet, chiar dacă vremea şi vremurile sunt „doar o copie”. Aşa că o mică migrenă, ca o mică furtună în borcanul cu melancolie, este tot ce ţi se poate întâmpla, mai rău. Mai bine, poţi să fii plăcut şi prevenitor cu cei din familie care ţi se pare că cheltuiesc prea mult!

 

horoscop

 

GEMENI   Sâmbăta aceasta orice activitate îţi apare ca muncile lui Hercule.  Dispunerea zodiacului te ajuta să aduci logica carteziană în propriile gânduri. Încerci să faci faţă unei oboseli cronice. Cu Mercur afectat, nativii din Gemeni au unele probleme. Unii dintre Gemeni au mai puţini bani decât au nevoie, alţii au probleme cu imaginea, iar o a treia categorie se luptă cu morile de vânt. Aşa că nu prea este pace sub măslini… sau sub ce vrei tu! Nu eşti avantajat în comunicare şi în imagine – domeniile în care excelezi, de fapt. Trebuie să eviţi cu diplomaţie discuţiile în contradictoriu ca să nu se transforme în reproşuri memorabile sau gafe anecdotice.

 

horoscop

 

RAC   În primul weekend din anul 2018 eşti mult mai influenţat, decât de obicei, de celesta ta patroană, Luna. Starea ta psihică este în rezonanţă cu fazele Lunii. Adică este în scădere. Duminică ai o perioadă mai bună şi lucrurile par să se aranjeze. Nu te mai dereanjează atât nepăsarea renegaţilor pe care îi vezi la televizor, pentru că a fost înlocuită cu alt motiv de disconfort! Totuşi, norocul îţi zâmbeşte fad în zilele de 6 şi 7 ianuarie, pe o Lună în scădere, așa că nu fii trist.

 

horoscop

 

LEU  Sâmbătă este o zi plăcută în care te trezeşti târziu şi te culci devreme. Ai timp şi de distracţii, pe net, sau de vizite pe la prieteni. Seară neapărat culturală, cu un film de artă, îți recomand Octav! Este timp şi de muncă, dar şi de distracţie! Poţi să faci curăţenie şi ordine, aceasta numai sâmbătă, dar mai bine nu – că duminică este sărbătoare mare şi nu este bine să munceşti, când gândurile tale ar trebui îndreptate în altă parte. Duminică poţi să te şi distrezi puţin. Veşti de departe, vezi pe reţele sau e-mail-ul, sau mai prozaica cutie de scrisori.  Poţi, de asemenea să dai telefoane sau SMS-uri, sau să socializezi pe net – este o ocupaţie teribilă! Este cazul să devii mai practic(ă) şi ceva mai diplomat(ă), totodată; numai aşa poţi evita să fii vânat prin casă pentru diferite corvoade. Aspecte bune la sănătate.  Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.

 

horoscop

 

FECIOARĂ   Astăzi nu te implica în discuţii cu semnele de aer. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar.  O zi de sâmbătă bună, care trece repede, ca orice lucru bun. Trebuie sa te relaxezi, mai ales pe seara şi să laşi treburile aşa zis urgente. Nimic nu este urgent când este vorba de odihna şi de sănătatea ta. Poate te duci la sală, poate alergi prin parc, poate o sauna, trebuie să eliberezi tensiunea şi oboseala acumulate de sărbători. O veste bună de la unul dintre membrii familiei. Duminică seara intri puţin în viteză şi laşi lenea pe mai târziu, pentru ca ai nevoie, dupa caz, de o rochita sau o camașe călcată, pentru că mâine începi primă săptămână adevarată de lucru din 2018 şi vrei să porneşti, de luni, cu dreptul şi frumos îmbrăcat!

 

horoscop

 

BALANŢĂ  Trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare ca să echilibrezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: sâmbăta aceasta trebuie să rezolvi problemele singur! Nu este foarte bine să pleci la munte, sau în alte călătorii de plăcere. Gandirea corectă şi arborarea unui zâmbet permanent te fac să obţii sprijin chiar de la persoanele care nu te plac aşa de mult. Spiritul de dreptate, doar balanţa este simbolul justiţiei, care te carcacterizează te face să iei o atitudine care este destul de discutată – aceasta duminică. Până la urmă, ori se uită, ori obţii „consensul”.

 

horoscop  

 

SCORPION   Dimineaţa de sâmbătă te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. O veste, pe seară, te poate influenţa mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu exagera cu munca şi efortul, in general şi în special în treburile gospodăreşti, gen curăţenie după sărbători şi spălatul geamurilor, pentru ca stelele indică o supărătoare tendinţă către surmenaj şi depresie. Să-ţi spun un secret: sunt firme specializate care fac treaba de zece ori mai bine ca tine şi nici nu te costă mult. Învigătorii sunt nişte persoane abile şi tenace odihnite nu nişte nefericiţi crăcănaţi de muncă gospodărească. Atenţie la solicitarea nervoasă, nu lăsa mass media să-ţi otrăvească viaţa cu ştiri negative şi filme violente. Duminică ai un prilej pe care nu trebuie să-l ratezi.

 

horoscop

 

 

SĂGETĂTOR   Nu declara fatalist “asta-i situaţia”, ci gândeşte-te cum să fii într-adevăr liber! Mda, te înţeleg perfect, pentru că renegata asta de democraţie a noastră ne-a promis premiul suprem, libertatea, dar nu ne oferă mijloacele prin care să o atingem. Libertatea rămâne un concept filozofic în ţara securiştilor şi a membrilor de partid. Simţi o oarecare insecuritate sentimentală – atenţie, casa familiei este prost aspectată. Strânge-i pe toţi ai tăi în jurul tău şi laudă-i şi spune-le vorbe bune – au nevoie de asta, chiar dacă eşti ocupat. Timpul trece, copii cresc, oamenii se ofilesc, iată, momentul a trecut şi zgura părerilor de rău se adună în inimă.

 

horoscop

 

CAPRICORN   O zi calmă şi liniştită în care te recuperezi după tumultul sărbătorilor sau al călătoriilor. Faci planuri pe anotimpuri, în acest prim weekend din 2018. Drumurile nu sunt favorabile. Sănătatea îţi este bună, viaţa personală – aproape armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Te simti excelent ceea ce este un motiv suficient sa ţii nasul pe sus. Înfumurarea şi aerele de primadonă îţi vor trece imediat când o să faci socoteala cât ai cheltuit şi ce datorii ai de achitat pentru perioada sărbătorilor şi a tot anului trecut, sau ce taxe şi impozite imense ai de plătit la începutul lui 2018. În a doua parte a weekendului, duminică, stelele iţi sunt favorabile, mai ales in domeniul social, al acceptarii opiniilor tale, al relaţiilor umane şi mai puţin in cel material, mai ales dacă este vorba de bani.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR    Sâmbătă primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare şi de tact şi să foloseşti datele care te avantajează în mod direct. Doar este vorba de domeniul sentimental! Este indicat să-ţi supraveghezi debitul verbal şi tonul vocii. Chiar ar fi bine să cenzurezi şi ceea ce spui. Ai de suferit din cauza vremii capricioase, dar şi din cauza încăpăţânării tale, că te îmbraci aiurea fără să ţii cont dacă afară este cald sau ger. Duminică este bine să te abţii de la orice proiect nou, de la orice nouă asociere. Eşti vulnerabilă sau vulnerabil din cauza unei iubiri mai vechi sau a unor amintiri care te obsedează.

 

horoscop

 

PEŞTII   Sâmbătă există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o problemă. Ai un oarecare procent de noroc şi azi trebuie să acţionezi imediat, fără reţinere şi false prejudecăţi. Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Duminică evită orice decizie luată în stare emotivă. Nu începe proiecte noi, noi acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece, aproape cu siguranţă, vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe aspecte minore benefice arată că lucrurile pot merge şi mai bine. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul pare că îţi este favorabil.

 

horoscop