Editura Evenimentul si Capital

Astrologia și ”The Standard Model”, poate cea mai cuprinzătoare teorie a fizicii moderne. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11968 Vizualizari

Horoscop Probabil că vă amintiți că anticii considerau că Lumea este formată din patru elemente: foc, pământ, aer și apă. Chinezii susțineau că este făcută din cinci elemente: foc, pământ, metal, apă și lemn. În Evul Mediu s-a mai adăugat un element: eterul. Natura este ciclică și are oroare de vid așa că trebuia găsit ceva care să umple vidul. Lucrurile mergeau binișor în știință și academii întregi îți dădeau în scris că un obiect mai greu ca aerul nu poate zbura prin propriile mijloace.

Horoscop Pe 2 iunie s-au născut Marchizul de Sade, Allessandro de Cagliostro, Johnny Weissmuler, Constantin al II-lea, Morena Baccarin, Ion Constantin Brătianu, Constanţa Câmpeanu, Dan Iordăchescu, iar pe 3 iunie, Josephine Baker, Jafferson Davies, Tony Curtis, Edmond Nicolau, Aurelian Temişan.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox fix, pe 2 iunie sunt Sfinţii: Ioan cel Nou din Suceava şi Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului. Iar, pe 3 iunie, sunt Sfinţii: Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie, Claudie şi Paula fecioara.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, v-am spus ieri că am primit de la CERN un studiu interesant, de la fizicianul acela ciudat cu care am fost implicat, camarad de aventură, în povestea aproape imosibilă, din Monrovia anului 1980. Dacă aș fi avut păr pe cap mi s-ar fi făcut măciucă... din fericire astfel de studii nu or să ajungă niciodată în presă, nu or să fie făcute cunoscute marelui public. Este vorba de decență și responsabilitate. De ce să terorizeze inutil oamenii, care nu or să înțeleagă mare lucru, decât că mizerabila lor existență poate înceta brusc și din senin, când totul va reveni, va colapsa, în bosonul lui Dumnezeu. Se poate ca teoria să fie greșită, să fie infirmată și înlocuită de una... și mai teribilă!

Dar un lucru mi-a atras atenția. ”The Standard Model Theory”. Puteți găsi câte ceva, în situl public CERN https://home.cern/about/physics/standard-model.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți probabil că vă amintiți că anticii considerau că Lumea este formată din patru elemente: foc, pământ, aer și apă. Chinezii susțineau că este făcută din cinci elemente: foc, pământ, metal, apă și lemn. În Evul Mediu s-a mai adăugat un element: eterul. Natura este ciclică și are oroare de vid așa că trebuia găsit ceva care să umple vidul. Lucrurile mergeau binișor în știință și academii întregi îți dădeau în scris că un obiect mai greu ca aerul nu poate zbura prin propriile mijloace. Lumea era mulțumită cu eterul și cele patru elemente. Apoi, chimistul rus Dmitri Mendeleev, cel care a stabilit formula votcii la 40%, slăvit în veci de ruși și nordici, a complicat rău de tot lucrurile: a găsit 118 elemente chimice! Tabelul care îi poartă numele stabilit prin 1860. Bun și asta se putea accepta. Cu toate că lumea regreta simplicitatea celor cinci elemente primordiale.

De prin anul 1932 lucrurile se încurcă rău de tot. Se descoperă atomul (anunțat din antichitate) și faptul că este format din protoni, neutroni (nucleul) și electroni. Fizicieni de marcă precum Planck, Bohr, Schroedinger, Heisenberg și prietenii lor au inventat un nou capitol al fizicii, fizica cuantică ca să explice mișcarea particulelor elementare și forțele care le guvernează.

Bun, trei particule elementare este ceva simplu și relativ ușor de explicat. Savanților, oamenilor inteligenți, le plac lucrurile simple, îi fac să se simtă în siguranță.

Dar, apare Einstein și scoate din joben o nouă particulă elementară: fotonul.

Anderson este părintele electronului încărcat pozitiv, pozitronul. Yukawa descoperă pionul cel care ține particulele din nucleu împreună și este confirmată ipoteza lui Dirac a antimateriei. I.I.Rabi este vinovat pentru descoperirea muonilor. Mezoni, leptoni, kuarci, barioni, bosoni, etc etc lista particulelor elementare ajunge la peste 60, în total, în a doua jumătate a secolului XX. Unde mai este Sfânta Simplicitate a Mecanicii Cuantice?

Horoscop Simplicitatea este în Standard Model Theory, care, foarte simplu, spune că Universul este făcut din aceleași particule elementare asupra cărora acționează patru forțe. În prezent modelul standard înglobează un total de peste 60 particule considerate fundamentale (fără structură internă) împărțite în două mari categorii după faptul dacă au spinul număr întreg, sau fracționar. Asupra particulelor elementare acționează patru forțe: electromagnetică, nucleară slabă, nucleară tare și gravitația.

Prietenul meu francez îmi scria că și Teoria Modelului Standard este depășită pentru că nu a putut să integreze și să explice gravitația, iar noile teorii ale materiei și energiei negre par mai apetisante și mai cuprinzătoare.

Horoscop După ce am citit studiul și m-am speriat cât am putut, apoi m-am calmat, am zâmbit și am realizat marea sincronicitate dintre fizică și astrologie. Și astrologia a plecat de la aceleași patru elemente primordiale: foc, pământ, aer și apă. Și de la șapte planete, cele care se vedeau cu ochiul liber (în astrologie și Soarele și Luna se numesc tot planete). Lucrurile erau simple și astrologia funcționa ca cea mai înaintată știință și prima mare religie. Chiar funcționa, tăblițele sumeriene cu cuneiforme sunt martore. Apoi au apărut casele, domificația, ascendentul, indicatorii arabi, asteroizi ciudați, locul norocului, nodurile lunare, mijlocul cerului, configurații, interpretări și teorii noi, ba chiar și trei noi planete. Luna Neagră și alte o mie de scamatorii. Vanitas vanitatum et omnia vanitas! Spre deosebire de particulele elementare, toate noile reguli, teorii ale astrologiei contemporane, sunt invenții, sigur, exceptând planetele, dar care nu se văd cu ochiul liber! Noile ”teorii” nu se bazează pe observare îndelungată și pe verificarea ipotezei. Sunt doar afirmații fără acoperire.

De aceea sunt partizanul Teoriei Modelului Standard în astrologie, care este astrologia creștină științifică. Este multă muncă, este adevărat, dar principiul este simplu: ce a fost, o să mai fie! Teoria ciclurilor, doar Natura este ciclică și are oroare de vid!

Horoscop Fiind ziua de naștere a apetisantei brazilience Morena Baccarin, împlinește și ea o vârstă, să-i spunem La Mulți Ani! O să o revăd în splendoarea ei juvenilă de acum 16 ani în serialul ”Firefly”, un SF decent care mi-a plăcut și la timpul respectiv și îmi place și acum. Avea umor, ceea ce lipsește în prezent în industria filmului și a serialelor SF, sigur, exceptând ”The Orville” dar, se pare, că, Seth MacFarlane nu mai găsește resurse și glume pentru un al doilea sezon.

Poate o să mai am timp și de pregătirile de călătorie, niciodată nu mi-am făcut bagajul în ultima zi. Nu știu cum, dar bagajul făcut din timp este mai ușor, așa cum nu știu cum se face, dar mereu, mâine, este o altă zi!

٭ ٭ ٭

horoscop

BERBEC În weekend ca şi mai tot anul care este aproape la jumătate, ai mai multe aspecte complexe, dar asta nu înseamnă că lumea a uitat de tine. Dimpotrivă! O perioadă care pare relaxantă, chiar bună. Sâmbătă eşti în criză de timp! Astazi ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi sa le faci pe toate, dar esti aproape de o soluţie pentru rezolvarea unei probleme sentimentale mai dificile. Duminică cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte.

horoscop

TAUR Weekend-ul este o perioadă ceva mai complicată în care nativii şi frumoasele native din Taur se întrebă „cum să fac să am o viaţă mai armonioasă?!” Sâmbătă, oficial, e de bine! Viaţa e o permanentă înfruntare de interese, aşa încât trebuie să dai dovada de multa inteligență şi să ai puțin noroc în promovarea scopurilor. Sâmbătă, ai! Duminică - obstacole şi enervări! Ce ne vine împotrivă - un tren cu locomotivă, aşa încât nu insista să-l arunci de pe linii, reaminteşte-ţi că cel mai inteligent, cedează! Adică poţi avea o discuţi cu cineva din anturaj atât de încăpăţînat ca o locomotivă. Probabil Berbec, sau, Peşte.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:05 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA :„ S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 20:49 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 20:25 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 19:21 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 18:17 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 18:01 ALERTĂ în PSD. Se cere REMANIEREA unui important MINISTRU din GUVERNUL DĂNCILĂ. 17:32 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 17:11 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică 16:06 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 15:51 ȘTIRE-BOMBĂ! Dăncilă a declarat din ce TABĂRĂ face PARTE. ANUNȚ de ULTIM MOMENT 15:33 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 14:41 RĂZBOI total în PSD. Rădulescu aruncă BOMBA! „Dăncilă e cu noi” 14:39 CEx al PSD. FIDELITATE necondiţionată. Dragnea primeşte SPRIJIN IMPORTANT de ultimă oră. News alert 14:39 Din ce TABĂRĂ face parte DĂNCILĂ înaintea CEx al PSD? Anunț de ULTIM moment al premierului 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!” 13:58 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota”

Articole salvate