Horoscop Pe 25 mai s-au născut: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox fix este zi cu cruce neagră, A treia aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Şi Sf.Mc. Celestin. Interesant nume, Celestin, pare potrivit pentru un băiat bun şi înclinat către studiul medicinei. Sau de ce nu, astronom, sau, astrolog, are doar “celest” în componenţa numelui!

 

Pe 25 mai este un reper interesant în “Kalendarul” vechi.

Este Ziua Pietrei care fierbe. Tradiţional, în calendarul fix popular este ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp!

 

În “kalendarul” vechi, de la daci, începeau sărbătorile tradiţionale ale verii, care, dacă, nu se respectă, atrag represalii meteorologice şi primejduirea recoltei. “Poporul nu lucrează crezând că va fi ferit de orişice cumpănă şi furtună grea, mai ales cu fulger, trăsnet şi foc, pentru că Ion, fierbâbd piatra o duce şi o descarcă unde voieşte, mai ales pe semănăturile sau livada celui care i-a necinstit ziua. Ion Fierbe Piatra este rău de inundaţi!” (Marian, 1994, II, pagina 348)

 

Horoscop Sărbătoarea Pietrei. Piatra care fierbe. Poate cea mai veche sărbătoare din tot calendarul. Mai înainte de Lupul Şchiop, de Cavalerul Trac şi, bineînţeles, mult, mult mai înainte de sărbătorile creştine.

 

Probabil că datează din timpul glaciaţiunii Wurm. C.S. Nicolaescu-Plopşor, marele istoric, zicea despre piatra care fierbe: “Măi nene, zice, dacă chiar vrei o dată, să zicem acum douăzeci de mii de ani!”

 

Horoscop Sfârşit de paleolitic, poate neolitic timpuriu. Frig, foarte frig! Încă nu se inventase olăritul şi oamenii aveau nevoie de ceva cald, un lichid acolo, un fel de supă şi ceai în acelaşi timp. Fierbinte să fie! Oalele lor erau din lemn, aşa că nu puteau să le pună pe foc. Inventiv, omul preistoric a găsit o soluţie: încălzea pietre alese cu grijă până ce aproape se înroşeau apoi le cufunda în oala de lemn, în lichidul cu ceva de ale gurii. Piatra înroşită fierbea lichidul!

 

Mai târziu, peste mii de ani, când olarii noştri de la Cucuteni făceau adevărate opere de artă, s-a stabilit ca aducere aminte această zi, când “se fierbea piatra”.

 

Horoscop Oamenii “primitivi” au avut întotdeauna o dreaptă judecată. Să ne amintim de pieile roşii, de Winnetou al lui Karl May. Nici strămoşii noştrii nu făceau excepţie. Au stabilit pe bună dreptate ziua pietrei care fierbe ca aducere aminte de unde veneau şi cât de greu au dus-o atunci! De fapt nu cred că erau mai ”primitivi” decât românul standard de astăzi, posesor de smart și cu cont pe Facebook! Doar tehnologia a avansat…

 

Peste sărbătoarea din paleolitic s-a calchiat o sărbătoare creştină, aşa cum o haină veche este din nou la modă dacă i se schimbă numele şi se adaugă accesorii noi.

 

Horoscop A propos de creştinism, acum exact 1693 de ani, în 325, pe 25 mai, începea la Niceea primul Sinod ecumenic al creştinătăţii, convocat de Împăratul Constantin cel Mare cu pretextul medierii între concepţiile despre natura lui Iisus. De fapt episcopii, cei 138, ajunseseră pe 20 mai, aşa cum îi invitase împăratul, la începutul zodiei Gemenilor, Dioscurii fiind, protectorii Constantinopolului, mai târziu, când a fost terminat de construit, și mai târziu, în creștinism, Feciora Maria a fost patroana mărețului oraș capitala Imperiului roman de Răsărit.

 

Dar împăratul a lăsat câteva zile de consultări, înainte de a deschide festiv lucrările sinodului. Sunt multe de spus, am parcurs zeci de mii de pagini scrise de Sfinţii Părinţi, martori la eveniment, dar şi lucrările magistrale ale lui Marcellinus Ammianus, Zosimus, Eusebiu de Cezareea, Iulian zis Apostatul, apoi Adolf von Harnack, Edward Gibbon şi încă vreo altă sută de autori importanţi. Faţă de cercetătorii europeni am avut marea oportunitate de a consulta şi sursele persane despre eveniment.

 

Horoscop Persanii erau extrem de interesaţi de tot ceea ce se întâmpla în Imperiul Roma, inamicul permanent şi tradiţional. În perioada la care ne referim, aveau mai mult de zece mii de spioni pe tot cuprinsul imperiului, majoritatea concentrată la Roma. La Niceea au avut trei spioni, care au transmis rapoarte complete despre lucrările sinodului. Relatări cuprinse şi păstrate în celebrele cronici imperiale persane. Pe atunci politica însemna religie şi religia era numai politică! Poate odată şi odată o să vă povestesc ceea ce știu despre Niceea, am mai amintit şi altădată unele detalii, dar timpul…

 

Tot astăzi, 25 mai 2018, eu, personal, sărbătoresc un jubileu. De fapt un jubileu și un an, au trecut 51 de ani de când mi-am văzut gândurile tipărite, în marea presă, pentru prima oară. Am publicat două poezii, la debut, în ”Gazeta Literară” a lui Ivașcu. Una se numea ”Testamentul meu” iar cealaltă ”Calul lui François Villon”. Scrise, bineînțeles, în stilul francezului cel nepereche. Probabil că redacția a fost impresionată de pasiunea unui adolescent pentru poetul medieval atât de liber în obiceiuri și cuvinte.

 

Horoscop Timpul poate sări și pe 25 mai 1977 a avut loc în State premiera fabulosului “Star Wars” – “Episode IV – A New Hope”. Un alt eveniment, foarte important pentru mine.

 

Horoscop Am văzut filmul după câteva luni, cred că era toamnă, la Sala Mică a Palatului, într-o proiecţie de avantpremieră. Am fost profund impresionat, atunci, o nouă energie, o nouă speranţă părea că renaşte în noi, spectatorii. Binele învinge întotdeauna! Filmul acela, subiectul, actorii aceia tineri care jucau ca la sfârşitul carierii, regia lui George Lucas, oricum şi scenariul a fost tot al lui, ce mai, Star Wars ESTE George Lucas…

 

Bucureştii încă miroseau a moarte şi a moloz, erau, pe stradă, multe femei în mare doliu şi încă îi mai plângeam pe cei dispăruţi dintre noi în marele cutremur. Filmul acela mi-a dat speranţă: A New Hope!

 

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți, cea mai importantă legendă tehnologică, un mit modern, a fost dăruită publicului pe 25 mai 1977, a fost proiectată concomitent în 32 săli de cinematograf, în State, distribuitor 20th Century Fox. Star Wars, episode IV, A New Hope. Opera de excepție a lui George Lucas, scenarist și regizor. Un succes răsunător, un public extaziat. Reacția publicului din State a închis gura criticilor profesioniști și i-a făcut binevoitori. Un space opera făcut cu bani puțini, exterioarele au fost filmate în Tunisia, am văzut locurile. Un buget de 11 milioane de dolari, care a adus 776 milioan de dolari. Cel mai mare succes de box office, din toate timpurile, luînd în considerație investiția și dinamica încasărilor. Dar, poate fără să vrea, George Lucas a pus bazele unei legende moderne. În definitiv opera cinematografică abordează un subiect vechi de când lumea: binele învinge întotdeauna. Fetele și băieții buni îi înving pe cei răi! Dar George Lucas a fost atins de aripa geniului. După cum declara el însuși: ”…în alcătuirea corpului cavalerilor Jedi și a simbolului Forței, m-am inspirat din viața înconjurătoare, am luat exemplele unor oameni care și-au dedicat viața luptei împotriva răului, pentru republică și democrație. Părinții Națiunii m-au inspirat, dar și oamenii obișnuiți…

Horoscop Am fost întotdeauna un cavaler Jedi. Oameni obișnuiți, ca mine, l-au inspirat pe George Lucas. De fapt, repet, fără să am intenția și nici certitudinea, dar mi-au atras atenția vreo doi dintre domniile vostre, ei bine, că repet viața și atitudinile lui Obi-Wan Kenobi. Acum sunt la episodul cu pustnicia. Se oferă vreo prințesă să o salvez? Sunt pe cale să rezolv problema telekineziei și transformarea în ființă de lumină, we are working on it! Am și un padawan, pe Darius, puiul blond de țigan, care face progrese de s-ar mira și Yoda în persoană!

 

Forța, ca reprezentare a Lui Dumnezeu, să fie cu voi întotdeauna, dragii mei lupi, padawani și hobbiți, doar mâine este o nouă speranță, este o nouă zi!

 

 

 

horoscop

 

BERBEC  Conjunctura iti indica să nu te repezi să tragi concluzii gresite, sa ai suficienta răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Vestile pe care le primeşti astazi, la mobil, din presa, prin e-mail sau reţele de socializare par ca sunt interesante, pentru că te gândeşti că este posibil să le foloseşti mai târziu. Poţi să ai o zi mai tensionată, din cauze meteorologice, aşa că nu te ofensa pentru orice întârziere şi nepotrivire de program. Altfel pot să sară scântei şi eşti meşter mare în dinamica conflictelor. Pe de altă parte, sau pe aceiaşi direcţie de dezvoltare, la serviciu, la muncă sau la şcoală, trebuie să încerci şi căi neconvenţionale. Mercur te poate ajuta să ai idei bune.

 

horoscop

 

TAUR   Astăzi aspectele benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai putin favorabile, aşa ca ai o zi aproape cenuşie, fara evenimente notabile! Nu-ţi imobiliza capitalul sentimental în afaceri pe termen scurt, decât daca intrezareşti un faliment apropiat al relatiei de amor curente. Un pic de egoism şi de elitism bine temperat nu-ţi strică astăzi. Este bine să creionezi anumite limite pentru anturaj, colegi, prieteni. Pune-i la punct şi o să ai numai de câştigat. S-au folosit cam mult de tine, nu crezi? Totul însă la modul plăcut, jovial şi cu zâmbetul pe buze. Calitatea somnului tău lasă de dorit. Trebuie să te relaxezi şi să foloseşti „cele şapte locuri de depozitare ale gândurilor negative”. Este o tehnică tibetană şi probabil că nu o s-o găseşti pe net. Poate o să discutăm altă dată. Un pahar de lapte şi o baie caldă cu săruri au acelaşi efect, poate.

 

horoscop

 

GEMENI  Horoscopul este slab aspectat, dar ai configuraţii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amanuntul, comerţului, in general. Proiectele tale de viitor suferă de un defect major – se bazeaza mai mult pe întamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii! Pe de altă parte zodia ta este zodia intelectului. Ai idei grozave, strălucitoare chiar, dar nu le pui în aplicare. Un parteneriat cu o „zodie muncitoare” gen Fecioara, de exemplu, nu ar fi o idee prea rea. Tu ai fi cu ideile, iar partenerul cu execuţia. Şi în mină, în subteran, foreza străbate cu iscusinţă straturile pământului dar după ea vine un utilaj care întăreşte şi consolideză galeria. Aşa se ajunge la filonul de aur!

 

horoscop

 

RAC  Azi trebuie sa zâmbeşti şi să-ti pastrezi calmul, mai ales daca auzi si vezi lucruri neplăcute; mănâncă alimente naturale si evită dulciurile industriale. In urma unei analize cinstite şi atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi pe propriile interese, pe interesele familiei tale. La serviciu, la muncă, unde îţi petrecţi dimineţile şi uneori toată ziua, te bucuri de o eficienţă mărită, aşa că profită şi rezolvă, finalizează, termină proiectele, lucrările mai dificile. Pe plan emoţional lecţiile trecutului se pare că ţi-au folosit, dar nu trebuie să dai dovadă de prudenţă excesivă. Astăzi, Venus, în ziua pe care o patronează, îţi oferă un atu suplimentar în jocul dragostei şi al întâmplării. Sau, totul face parte dintr-un Mare Plan?

 

horoscop

 

LEU  Evita astăzi orice lucru, vorbă, faptă sau gest care pot avea o implicaţie, sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudentei.  Experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante! Rasfatul propriu mai marelor feline nu te ocoleste in ziua de azi. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile în suspensie. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut. Nu uita că loialitatea este lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară. Pentru ca eşti blânând şi jucăuş ca un pisoi ai dreptul, pe seară, la o masa festivă!

 

horoscop

 

FECIOARĂ  Cu zodia lipsită de planete şi slab aspectata, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea colegilor.  Nimic nu te multumeste astăzi si esti convins ca meriti mai mult. Poate că da, poate că nu, dar nu te astepta la minuni. Primeşti veşti, unele bune, despre proiectele tale pe    termen lung, dar altele te fac să schimbi nişte planuri. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! Îţi faci planuri de vacanţă. Un umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort și cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea sa incerci sa lamuresti lucrurile, macar parţial.

 

horoscop

 

BALANŢĂ Astăzi, nevoia ta de armonie şi de linişte şi pace este imperioasă. Pentru tine este o perioadă complexă, dar care poate fi chiar monotonă. Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane potenţial ostile, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune.  Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată. Proiectele începute  astăzi, tradiţional ziua lui Ioan Fierbe Piatră, obicei casnic din neolitic, dar şi după, au toate şansele să fie benefice. Schimbarea naturii îţi poate aduce noroc în afaceri şi în dragoste.

 

horoscop

 

SCORPION  Magia relațiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Nu te băga în discuţii tensionate, pentru că ai altceva mai bun de făcut şi mai profitabil.Totusi, astazi vei avea castig daca vei adauga si un zambet. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi, te vei simţi foarte bine. Cu toate că este vineri zi de post, eşti favorizat, mai ales în domeniile legate de familie şi cămin. Poţi realiza ceea ce ţi-ai propus de mai mult timp. Pe total, o zi obositoare, mai ales prin aglomerarea vizitelor şi a întîlnirilor. Dar, o seară plăcută cu cei dragi cu planuri şi proiecte de viitor. Fiind vineri poate ai obiceiul să mergi la cumpărături.  Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltuii mai mult decat îţi poţi permite.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR O zi excelenta pentru centaurul sentimental din tine. Iti prieste orice discutie la o cafea si faci planuri pentru viitor. Prietenii te ajuta astazi chiar fara să-i bati la cap. Veşti bune de la rude şi prieteni. Astăzi este o perioadă de timp legată de protecţie. În aceiaşi măsură doreşti să oferi protecţie, cât şi să te bucuri tu însuţi de ea. Protecţia însemnând tot ceea ce te face să te simţi bine şi în siguranţă, de la bani la o vorbă bună, de la un gest de prietenie la o promisiune avantajoasă, de la o carte bună la un sfat de taină cu prieteni adevăraţi. Poziţia reciprocă a lui Jupiter şi Mercur în harta ta astrală poate fi interpretată, pentru perioada imediat următoare, ce depaşeşte ziua de azi, perioada în cauză, ca un posibil chilipir.

 

horoscop

 

CAPRICORN   Ziua de azi este numai bună pentru finalizarea unor proiecte profesionale, este doar sfârșitul săptămânii de lucru și urmează un weekend prelungit. Trebuie, numai, să te concentrezi  foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  De mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu puţin noroc. Astrele sunt în aspecte favorabile: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu-ţi mai pare așa de teribilă. Nu trebuie să exagerezi disensiunile din familie şi cu prietenii, îţi faci false păreri. Primeşti cu plăcere nişte vizite, sau veşti de departe.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR  După o dimineaţă plină, este bine să eviţi izbucnirile emoţionale şi să te relaxezi. Nu este indicată schimbarea la care te gândeşti. La serviciu, zi ideală pentru analize, întâlniri şi şedinţe pentru stabilirea unor noi direcţii de dezvoltare şi amplificarea celor vechi. Nu te enerva din lucruri mărunte cum ar fi incidentele casnice sau întîrzierile. Păstrează-ţi serenitatea şi buna dispoziţie. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, având impresia, pe undeva,  că eşti oglinda conştiinţei lor.   Banii sunt cam puţini – dar există!

 

horoscop

 

PEŞTI  Ziua de astăzi trebuie sa-ti aminteasca de vorba populara „strângeţi hora, nu fiţi hoţi, că de nu, vă tai pe toţi”. Ai mai toate planetele grele în aspecte bune, ceea ce înseamnă că vei avea un „feed back” pozitiv din partea anturajului, prietenilor şi… colegilor. Şi afacerile sunt bine aspectate, dar apare în continuare semnul acela de schimbare şi de redirecţionare spre o alta situaţie. Nu avea grijă, ai în continuare aceiaşi „prieteni credincioşi”, dar pe total mediul se schimbă. Nu uita că numai în dragoste sunt duşmani o dată pentru totdeauna. În politica şi afaceri alianţele şi duşmăniile se schimbă în funcţie de interesul momentului. De aceea există vorba „nu este nimic personal”…

 

horoscop