Editura Evenimentul si Capital

160 de ani! Parcă a fost ieri… pe scara istoriei. Amintiri din Bucureștii de odinioară. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 7295 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, pilde cu Nastratin Hogea, pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

24 ianuarie

Horoscop Pe 24 ianuarie s-au născut împăratul Hadrian, Frederic cel Mare, John Belushi, Ernest Borgnine, Neil Diamond, Sharon Tate, Grigore Vasiliu-Birlic, Silviu Stănculescu, Stela Enache, Victor Eftimiu, Wanda Sachelarie.

Horoscop 24 ianuarie este încă o zi fără sărbători tradiţionale, arhaice, importante şi de aceea nu s-a calchiat nicio sărbătoare creştină importantă. Doar Sfinţii Filon din Carpasia şi Xenia. Xenia, este un exemplu de iubire dusă până în pânzele albe, până la calitatea rîvnită de nebună întru Hristos. De iubire a soțului și a Lui Dumnezeu.

Horoscop Dragi lupi, padawani și hobbiți se poate argumenta, sigur, cu multe consideraţii pro şi contra, că 24 ianuarie 1859 este şi ziua de naştere a României moderne. Unirea Principatelor! Atunci, probabil, în anul 1859, a fost una dintre ultimile izbucniri ale românilor, în interesul lor. Din nefericire Principele Alexandru Ioan Cuza a fost trădat, ca mai toţi marii noştri oameni, vezi şi Mihai Viteazul, sau Decebal, şi a început perioada ruşinii în care ne aflăm şi astăzi, ca o oarecare colonie africană, vândută mereu de conducători nedemni intereselor străine, fie că erau interese occidentale, sau estice, fie ele germane, ruseşti, franțuzești, sau turceşti. Acum, americane și UE, adică germane. Și infiltrați de interese musulmane, turcești, în primul rând.

Ca pe timpuri, după anul 1866, anul rușinii naționale, când la cârma Principatelor s-a strecurat un nemțălău, un neica-nimeni din provincie, un teuton limitat și cu agenda gata făcută. Ca și acum, după cum vedeți, istoria se repetă! Peste 150 de ani de interese străine, care nu corespund cu scopurile noastre, ca națiune, ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi: piaţă de desfacere a produselor străine scumpe şi proaste şi sursă de forţă de muncă fără drepturi, prost plătită.

Sinaxar, pe 25 ianuarie este Sf. Grigore Teologul. În folclor se spune că Sf. Grigore păzeşte împotriva ologelii. Şi că Sfântul este şi el şchiop. Este evidentă referirea la Lupul Şchiop, care în această perioadă îşi exercită latura punitivă.

De astăzi şi până pe 2 februarie, după unii autori chiar şi până pe 7 februarie, se întinde o veche, o foarte veche sărbătoare, care vine de la începutul începuturilor. Filipii de iarnă, cea mai importantă sărbătoare de iarnă – consacrată lupilor. Nu se mai ştie cum se numea la început, pentru că s-au suprapus sărbătorile creştine Filipii, care sunt “nişte apostoli”. Prin unele locuri se spune că sunt şase Filipi, care pedepsesc poporul pentru păcatele şi relele făcute. Poate mai scapi de ei, dar nu scapi de cel de al şaptelea apostol care vine mai la urmă, încetinel, fiind şchiop!

Al şaptelea apostol are puteri foarte mari, date de bunul Dumnezeu. Lupul Şchiop, înzestrat cu puteri supranaturale, avatarul Sf.Andrei şi sfătuitorul Sf.Petru – se spune că această fiară fabuloasă, care a ucis dintr-o singură muşcătură pe Marele Zimbru din stepele de la răsărit (apel la lupta dintre localnici şi popoarele migratoare de la răsărit) ei bine, această maşină teribilă de luptă ascultă doar de Maica Domnului, pentru că ea l-a pus pe lup să-i păzească Grădina.

Acu', spune tradiţia, pentru că poporul a fost ticăloşit de conducători nedemni, de străini şi de lăcomie, au mai apărut trei Filipi, trei Lupi de Foc. În prezent sunt nouă Filipi de Foc şi cu şeful haitei, Lupul Şchiop - zece! Iar când vor fi 12 Filipi şi cu Lupul Şchiop, 13, Maica Domnului îşi va aşterne voalul ei de obraz peste Grădina ei şi mari minuni se vor întâmpla cu ţara şi cu oamenii. Iară dacă oamenii de aici nu se vor potoli şi nu vor înceta cu ticăloşiile, Maica Domnului îşi va întoarce obrazul de la ei şi îi va lăsa să cadă - Sfârşitul Lumii... pentru români. Frumoasă legendă!

Sunt o mulţime da tabu-uri de respectat în această perioadă, în care se sfârşeşte lunga perioadă de nuntă a lupilor. Să nu coşi, să nu împungi ceva. Să nu foloseşti obiecte ascuţite cu vârf, săgeată, ac, suliţă.

Acu’ văd că oamenii lucrează şi nu se întâmplă nimic, dar las că nici lupi nu mai sunt!” spunea Th. Speranţia.

Lupi, sigur nu nu mai sunt aşa de mulţi dar Filipi, Lupii de Foc, slavă domnului, îşi fac treaba! Pentru că ei sunt nemuritori atâta timp cât în Europa sau în lume va mai exista un om cinstit, un singur om onorabil şi cu credinţă în Sf. Treime.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în viaţă există etape, perioade, module de viaţă. Nu ştiu cum se face, dar de câte ori ne aflăm la un final de etapă, ne amintim începutul, cât ne mai aducem aminte.

Nu știu unii cum sunt, vorba lui Creangă, dar îmi amintesc cu plăcere de Bucureștii de odinioară. Anii 50, anii copilăriei, când Bucureștii nu erau încă stricați, erau încă cei dintre cele două războaie. Când în Piața Unirii erau încă Halele, după modelul Parisului. Da, când am ajuns la Paris, în anul 1969, în urma unui accident grav, am înțeles de ce Bucureștilor li se spunea Micul Paris.

Până și teribilei ierni 53-54, cu viscolul groaznic din februarie, îi port o amintire frumoasă. Ce vreți, eram doar un copil, cu mereu un cățel lângă mine și dornic să le știe pe toate.

Vara mă plimbam, prin oraș, de mână cu unchiul meu, Victor-Costin Ștefănescu. Fratele mai mare al tatălui meu. Doctor în medicină și filosofie, își luase doctoratul în filosofie cu o lucrare de șapte pagini, în anul 1947, ”Imposibilitatea vindecării”. Unchiul Costin era un bărbat frumos, suplu și înalt. Brunet și cu ochii negri și mari de cerb împărătesc. Moartea femeilor! Se îmbrăca, vara, numai cu costume de in alb, impecabile. Statea pe lângă Parcul Carol, într-o vilă, lucru rar, proprietatea lui. Venea la noi, în Obor, cu mașina lui, o IFA în două culori, alb și bej. Mașini erau foarte puține în anii 50, în București. Înainte dădea telefon. Era un eveniment să sune telefonul negru de bachelită, ”Bell”. Numărul nostru era 5569, mai este pe telefonul pe care îl am acum în față. Nu știu cum, dar telefonul acesta antic a scăpat multelor mutări și… pierderi.

Unchiul Costin a fost chirurg de front, medic militar, colonel plin. A fost trecut în rezervă cu onoruri. A operat un timp la Elias, aripa veche. Apoi a simțit că nu mai este cel din război, când făcea și 30 de operații grele pe zi. S-a pensionat și a scos un ziar, un săptămânal, ”Tribuna Școlii” în care făcea educație și învățământ, ca un boier la a cincea generație, traducând articole de prin revistele similare franțuzești, britanice și germane, totul într-un sos moralizator marxist, că altfel nu-I publica cenzura. La început făcea singur jurnalul în două zile și o noapte și apoi fugea, noaptea, cu mașina, la Casa Scânteii, la rotativă. Săptămânalul apărea sub umbrela Sindicatelor, unchiul era prieten bun cu unul, Apostol, șef mare pe la sindicate. În rest era liber. Se plimba cu mine prin oraș. Foarte târziu, adult fiind, mi-am dat seama de ce avea nevoie de prezența mea. Din cauza femeilor, a amantelor neglijate și a soților geloși. Unchiul era becher, dar ce becher! Frumos și bogat, ba și boier pe deasupra. Pe vremea aceea lumea era încă bine educată, făcuse școala între cele două războaie, fiecare își știa lungul nasului. Niciodată, o femeie, sau un bărbat, nu i-ar fi făcut scandal public unchiului în prezența unui copil, adică a mea. Eram scutul lui social, că multe încurcături și aventuri amoroase avea!

O să caut în bibliotecă o carte. ”Stațiuni balneare și climaterice din România. Ghid”. A scris-o unchiul Costin, Costin Ștefănescu, așa se semnează, simplu, fără tiluri și onoruri, la sfârșitul anilor 50, cred că a apărut ceva mai târziu. Cea mai buna lucrare în genul ei. O să citesc câteva rânduri încercând să ghicesc la ce, sau la cine, se gândea unchiul acum peste 60 de ani când a scris vorbele pe care le citesc acum. Viața lui aventuroasă a fost model și imbold pentru mine. Capra sare masa, iada sare casa! Eu am fost ”iada”. Unchiul, împreună cu prietenii lui, au descoperit izvoarele Mureșului și ale Oltului, apoi au coborât, cu caiacele, pe Olt. A fost medicul lui Fidel Castro și a lucrat, în Maroc, împreună cu regretatul Hassan II, la perfecționarea inimii mecanice. Medic, militar, filosof, scriitor, jurnalist, aventurier, muzician, pictor și explorator. Familia mea!

Poate o să mă uit la un film, poate ceva horror, ca să mă distrez, mereu filmele horror mă fac să râd, sunt hilar de stupide, ceva cu dinozauri care… dar nu mă grăbesc, doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Ești la începutul unei mici vacanțe, te distrezi, te odihneşti, dar eşti optimist şi te gândeşti cu încredere la viitor! O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai şi timp pentru micile tale pasiuni. Nu-ţi sacrifica pasiunile tale şi micile plăceri pe altarul viţelului de aur. Evită deciziile care duc la schimbări majore. Unele lucruri sau persoane pot întârzia şi din cauze obiective. Oferă circumstanţe atenuante. Iartă ca să fii şi tu iertat!

Dezvaluiri PICANTE despre Elena Udrea si primul iubit: Se iubeau NEBUNESTE intr-o Dacie! Acum, el a recunoscut relatia

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 10:11 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 10:06 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI